Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 12

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

Italien, Samhälle
2015-12 s 4-6
"Italienska byggprojekt pågår för evigt"
I Italien finns det hundratals projekt som var menade att förbättra infrastrukturen men som blivit stillastående i årtionden. Nu diskuterar regeringen vilka de verkligen måste slutföra, de andra får överges. Och det kostar mycket pengar.
Ett exempel är bron över Messina sundet som är avbrutet sedan flera år tillbaka. Kostnaden fram till nu har varit över 380 miljoner euro och enorma skadestånd till entreprenörer väntar om man inte sluför brobygget.
Det finns många olika anledningar till att påbörjade infrastrukturprojekt inte slutförs. Brist på pengar, tekniska problem, nya lagar eller uteblivna utlåtanden. Men också ineffektivitet och korruption inom statsapparaten och näringslivet. Dessutom kan proteströrelser bromsa.

Sverige, Samhälle
2015-12 s 7
" Prostitutionslagen beundras utomlands"
Men de prostituerade är mer utsatta än någonsin. Sveriges banbrytande lag som kriminaliserar sexköp men tillåter att man säljer sex - lägger den rättsliga skulden
på köparen, inte på den prostituerade, har ansetts vara en framgång, och en förebild för andra länder sedan den infördes 1999. Kanske har dock tillgång till internet och mobiltelefoner åter påskyndat den minskade gatuprostitutionen. Nu kommer sexförsäljarna oftast från de fatigaste europeiska länderna som Rumänien och Bulgarien.
Under 2009 införde Norge och Island en lagstiftning som liknar Sveriges.

Angola, Handel
2015-12 s 8
"Isabel dos Santos är Afrikas rikaste kvinna och en av Portugals mäktigaste investerare"
Dottern till Angolas president sedan 1979, José Eduardo dos Santos, framträder som en elegant investerare med en utbliek som sträcker sig över stora delav världen.
Hon tillbringade sin barndom i Baku och studerade till ingenjör i London innan hon flyttade till Angola.
Isabel dos Santor anses vara den rikaste kvinnan i Afrika, bara i Portugal har hon en förmögenhet på cirka två miljarder euro, och en av de mäktigaste personen i den portugisiska ekonomin. Hennes namn återfinns bakom en rad olika bolag, men hon är en diskret investerare som inte mycket väsen av sig.
I mångt och mycket förkroppsligar hennes framgångar Angolas utveckling från fattig koloni till portugisiernas nya Mekka.

EU, Ekonomi, Handel
2015-12 s 9-12
"Vi har skapat ett monster"
Menar den franska ekonomen Thomas Piketty. Han menar att Europa kan inte ha en gemensam valuta för 19 länder när alla har olika skattesystem och egna budgetar som inte är harmoniserade med varandra.
Han förespråkar en finanspolitisk union under demokratiska former.
Han uppmanar också européerna inom eurozonen att tänka på den unga generationen som har det extremt svårt att hitta ett arbete att det är dags att inse att det inte är moraliskt försvarbart att tillämpa kollektiv bestraffning över generationsgränserna.
"Det är den nationellt motiverade egoismen som gör mig bedrövad", säger Piketty.
Thomas Piketty är ett stjärnskott bland ekonomer. Hans bok om den växande klyftan mellan rika och fattiga, "Capital in the twenty-first century", har sålt i 1,5 miljoner exemplar världen över. Han ser sig själv som en del av den franska samhällsvetartraditionen.

Nigeria
2015-12 s 13
"Sydafrikanska legosoldater deltar i Nigerias kamp mot Boko Haram"
Legosoldaterna bär på en lång och solkig historia. De är oftast vita och många och många var tidigare soldater och deltog i specialstyrkor under apartheig regimen.
De senaste decennierna har de dykt upp i olika hörn av Afrika, ofta i samband med kupper eller inbördeskrig. De arbetar för egen vinning.
I Nigerias krig mot Boko Haram har de en mycket viktig roll - även om Nigeria officiellt tillbakavisar att de deltar i striderna.
Boko Haram, en islamistisk terroristgrupp som på eget initiativ anslutit sig till Isis, har geomfört ohyggliga attacker i norra Nigeria och även i grannländerna Kamerun och Niger.

Terrorism, IS
2015-12 s 14-15
"Humorn är ett effektivt vapen i kampen"
De har inte mycket att skratta åt men de fyra unga syriska flyktingarna från Aleppo tror att humorn ä det bästa motgiftet mot fasorna som äger rum på hemmaplan. De producerar filmer som förlöjligar ISIS som hycklande och naiva dumbommar.
De har en studio i Turkiet 6,5 mil från den turkiska gränsen. Deras film "The Prince" visar Isis ledare och självutnämnde kalif, Abu Bakr al-Baghdadi, när han dricker vin, lyssnar på popmusik och umgås med unga tjejer. Detta förorsakar hatbrev och hot på sociala medier.

Storbritannien, USA
2015-12 s 16-17
"Om britterna inte är starka nog, vem ska då USA vända sig till i Europa?
Bakom den tuffa fasaden har Storbritanniens försvarsstyrka urholkats. Washingtons oumbärliga allierade har krympt till en position som kan innebära att USA står utan en trovärdig partner när man ska ta itu med de största hoten mot den globala säkerheten.
Storbritanniens minskade militära kapacitet beror på att man under flera år fört en sträng åstramningspolitik. Storbritanniens attacker i Afghanistan, Irak och Libyen har allmänt uppfattats som misslyckade. Bidraget till den USA-ledda attacken
mot IS är "påfallande blygsam" och i Ukrainakonflikten sitter Storbritannien ofta på åskådarläktaren.

Venezuela, USA
2015-12 s 18
"Maduro slåss hellre mot USA än sin egen opposition"
Nya amerikanskam sanktioner fick oanade konsekvenser. Obama-administrationen riktade nya sanknioner mot Venezuela och meddelade att de avsåg att starkt markera och försvara mänskliga rättigheter och demokrati. Budskapet har fått en starkare innebörd i Venezuela än vad som var avsett. De amerikanska åtgärderna handlar främst om att frysa tillgångar och nu sätta sju av landets tjänstemän i karantän.
Maduros popularitet har rasat till den lägsta nivån nånsin under hans tvååriga presidentskap.
Med ett annalkande nationellt val i sikte, har oppositionen sitt bästa läge på mer än tio år att störta den socialistiska regeringen och tvinga bort Maduro.

Norge, Handel
2015-12 s 19-21
"Andningspaus för Norges "boomtown"
Invånarna i Stavanger var tidigare helt sysselsatta med att fiska och förpacka skarpsill, men med kylfartygens ankomst förlorade snabbt sardinproduktionens betydelse och idag har den helt spelat ut sin roll.
Turligt nog kom oljaboomen samtidigt som sillfisket lades ner. Och oljebranschen har sedan 1970 länge bara känt till en riktning - uppåt. Tills nu.
Oljeprisets branta fall har tillfälligt satt stopp för framgångarna i Norges "oljehuvudstad" Stavanger och den framskjutna positionen staden haft i åratal utan några inbromsningar i oljeutvinningen. Nu drabbas Stavanger för första gången av massavskedanden.
Om man räknar in underleverantörerna som bygger transportanläggningar eller erbjuder en hel palett av tjänster, omfattar oljesektorn i hela landet omkring 250 000 arbetsplatser. Upp till 40 000 av dem berörs av dem berörs av personalneddragningarna.
Inkomsterna är höga, den genomsnittliga årslönen inom oljebransche anges var omkring 180 000 dollar vilker är tredubbelt mer än i andra sektorer i Norge.

Nordkorea, Kina, Ryssland
2015-12 s 22-23
"Pjongjang är på friarstråt"
Relationerna mellan Kina och Nordkorea har svalnat. För att frigöra sig från sitt ekonomiska beroende av Kina svärmar Pjongjang nu för Ryssland.
Ett vänskapens år mellan Nordkorea och Ryssland, det ska 2015 bli, förkunnade i dagarna den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA glatt. Ryska Tass förmedlade ett liknande budskap.
På präktigaste realsocialistiska jargong vill man nu, 70 år efter Koreas befrielse och den ryska segern i det stora fosterländska kriget, upprätta bilaterala relationer på en ny, högre nivå. På ett såväl politiskt, ekonomiskt och kulturellt plan.
Skulle man uppnå målen med en handelsvolym på en miljard dollar skulle detta innebära en tiodubbling av handeln mellan länderna.
Med frostiga relationer till Kina vill Nordkorea kanske luta sig mot Ryssland när det kommer till vetorätt i FNs säkerhetsråd. För att få hjälp att blockera förslag i FNs säkerhetsråd om huruvida Nordkorea skulle skulle dras inför internationella brottmålsdomstolen för människorättsbrott t ex.

Kina, Tibet
2015-12 s 24-26
"Kina vill tvinga Dalai lama att reinkarnera"
Det finns en djup oro bland ledarna i det kinesiska kommunistpartiet för att Tibets Dalai lama inte ska inkarnera. De är inte bara oroade, de är direkt ilskna och hotar nu med att han är tvungen att inkarnera. Och helt på deras villkor.
Om Dalai laman inte inkarnerar skulle detta förstöra den kinesiska regeringens planer på att konstruera en 15:e Dalai lama som accepterar Kinas närvaro och politik i Tibet.
Partifunktionärerna i Kina är ilskna över den landsflyktige Dalai lamas senaste spekulationer om att han ska avsluta den andliga linjen och inte reinkarnera. Dvs återuppstå i kroppen av en annan (yngre) Dalai lama. Denna buddistiska tradition för successionen.

Kina
2015-12 s 27
"Nedtonad stil på Kinas Nationella folkkongress"
Vanligt vatten och egen kaffekopp: Xi Jinpings påbud om att eliten ska avstå från lyx har slagit fullt ut.
Enkla måltider, vanligt vatten i stället för mineralvatten på flaska och inga exklusiva märkeskläder.
Den sparsamma tonen, som president Xi Jinping slog an när han kom till makten 2012 och startade ett krig mot det offentliga myglandet, har slagit igenom fullt ut på den årliga sessionen i Peking för Nationella Folkkongressen och dess rådgivande organ , Kinesiska folkets politiska rådgivande konferens.
Frukt, blommor och tepåsar har tagits bort från de hotellrum som tidigare erbjudits delegaterna. De förväntas nu att bära sina egna väskor och polera sina skor själva.

Jordanien, Syrien, Flyktingpolitik
2015-12 s 28-29
"De har gett upp hoppet om att få gå i skolan"
Barnen till syriska flyktingar i Jordanien tvingas försörja sina familjer eftersom föräldrarna saknar arbetstillstånd.
"Vi kommer aldrig att åka tillbaka", säger han. "Syrien ligger i ruiner och även om vi skulle åka tillbaka så finns det ingenting där".
Jordaniens Rädda Barnen hjälper till med att fixa skolbussar, ge kontantstöd till familjerna så att de har råd att skicka barnen till skolan. Men det är mycket enklare för barnen att arbeta svart än för föräldrarna. Barnen tror inte på en framtid i Syrien och föredrar därför att arbeta framför att gå i skolan. Och de vågar inte ifrågasätta löftet de får om en tillvaro i himlen efter som löftet kan visa sig var en lögn.

Mexiko
2015-12 s 30
"Man önskar att landet vore lika välpolerad som han är"
Mexikos fasad putsas med James Bond.
Mexiko vill locka Hollywood och Sony att spela in nästa på Mexikos gator för att putsa sin image, och man är beredd att betala 14 miljoner dollar för det hela trots att det bara handlar om några få minuters filmglans i Bondfilmen "Spectre" som har premiär i oktober i år.
Men verkligheten med pågående våldsamheter och strider i den västra delstaten Michoacan och försvinnandet av 43 srudenter i Guerrero har överskuggat försöken att byta fokus.