Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 08

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7        

Demokrati, Saudiarabien
2015-8 s 4-8
"Vad är sant och vad är falskt?"
Fakta och myter kring de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.
I nästan 70 år har Saudiarabiens varit USAs och västvärldens mest vitala och viktiga samtals- och samarbetspartner i Mellanöstern. Den starka relationen grundades av Franklin D Roosevelt och Saudiarabiens förste monark, Abdul Aziz Ibn Saud, vid ett möte om Suezkanalen. Sedan dess har världens internationella relationer och maktstrukturer förändrats radikal men relationen har visat sig anmärkningsvärt stabil.
Abdul Aziz Ibn Saud bildade 1932 den saudiska statensom en absolut monarki, grundad på denultrakonservativa sunnimuslimska Wahhabi-inriktningen. Detta system har i stort sett fått bestå.
Freedom House, en amerikansk frivilligorganisation som övervakar de mänskliga rättigheterna, betraktar inte Saudiarabien som "fritt" idag och i sin ranking ger de landet den lägsta möjliga poängen. Saudiarabien använder kroppsstraff, inklusive stympning av lemmar, men spöstraff används oftast. Avrättningar är också vanliga.
Hädelse och apostasi (att säga sig vilja lämna religionen islam) ,straffas båda med döden.
Bestraffningarna skiljer sig inte mycket från dem som används av IS.

Kosovo
2015-8 s 10
"Det tysta uttåget ur Kosovo"
Utvandringen från Kosovo har under den senaste tiden ökat dramatiskt.
Människor är fattiga och saknar framtidshopp. Tiotusentals av Kosovos invånare tar sig illegalt till väst: över Serbien och Ungern till Österrike, Tyskland eller Skandinavien. Där betraktas de som kommande från "säkra" länder.
En välinformerad diplomat anser att det är realistiskt att räkna med att 50000 personer har utvandrat sedan årets början. 5200 elever - framför allt i grundskoleåldern - har rest sin väg. Ofta kommer personerna från samma region. Alla är bra klädda i varma jackor och skor.
2008 uppnådde albanerna sin länge efterlängtade självständighet. Men på sju år har de styrande politikernainte gjort mycket för att förbättra medborgarnas ekonomiska framtidsutsikter.
Ett arbete lyckas man främst skaffa sig med hjälp av ett klientelsystem som förbrhåller statliga jobb för de egna partimedlemmarna.

Kosovo, Albanien
2015-8 s 11-14
"Familjejuridik på Balkan"
Kvinnor har rätt att ärva mark, hus och hem men de gamla traditionernas djupa rötter är svåra att rubba. Äldre män åberopar ofta Leke Dukagjini, en samling texter om albansk sedvanerätt. I Kosovo där 90 % är muslimer åberopar männen sin förtur till arv också med islam. Sedvänjor och religioner ska man tydligen följa, inte parlamentarisk stiftade lagar. Annorlunda är det tex i Montenegro som är ortodoxt kristet.
På Balkan tror fortfarande många att den fasta egendomen ska ärvas av släktens män.Kvinnorna hålls utanför även om de enligt lag kan göra anspråk på arvet. De nya lagarna går dock på tvärs mot den patriarkala traditionen. Kvinnor kan nu kämpa för sin arvsrätt till såväl mark som bostad även om rättvisans kvarnar mal långsamt i de överbelastade domstolarna. Där domarna inte är särskilt intresserade av att arbeta.

USA
2015-8 s 15
"Han är omättligt intellektuellt nyfiken"
Senator John McCain, republikan och före detta presidentkandidat från Arizona, gav förra året Ashton Carter pietetet "omättligt intellektuellt nyfiken" när Carter presenterades som tilltänkt försvarsminister. Ashton Carter har examen i fysik och medeltida historia från Yale och en doktorsexamen i teoretisk fysik från Oxford; han har varit forskare vid Rhode, han var länge medlem i Harwards fakultet och föreläser på Stanford.
Hans avhandling vid Yale handlade om hur klosterförfattare hanterade latin för att skriva om flanderns historia kring 1200-talet-
Mellan 2011 och 2013 arbetade Ashton Carter förPentagon som vice försvarsminister och hanterade över två miljoner uniformerade anställda med en budget på 600 miljarder dollar.

Ukraina
2015-8 s 16
"Ukrainarna måste fixa det själva"
Menar "gästtyckaren" Dakibor Rohac vid Cato institute i Financial Times.
Om Ukraina kunde förvandlas från en gangsterdriven klientstat till en framgångsrik marknadsdemokrati skulle landet bli en förebild i regionen - framför allt för Ryssland. I slutändan kan Ukrainas ekonomiska och institutionellaproblem bara lösas i Kiev. Det handlar inte bara om att lösa den militära konflikten utan för Ukrainas framtid är det lika viktigt att få ekonomin på rätt spår, stoppa korruptionen och regeringens plundringar och bygga upp inkluderande ekonomiska och politiska institutioner. Kriget pågår på bara tre procent på Ukrainas territorium, men vad händer med resten av landet?

EU, Tyskland
2015-8 s 17-20
"Minska Merkels makt!"
Berlins åtstramningskrav utmanas i Bryssel
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker utmanar Angela Merkel i hennes roll som Europas mäktigaste ledare.
Tyskland i egenskap av EUs starkaste ekonomi har alltför länge dikterat villkoren för euro-området, tycker Juncker. Nu revolterar han mot förbundskanslern Angela Merkels starka makt, vilket han ser som en frigörelse för hela EU.
Juncker tycker också att han själv som demokratiskt vald till ordförande i Europaparlamentet ska vara den som sitter vid det europeiska rodret, inte Merkel som backas upp av pengar.
Att Merkel har blivirt den mäktigaste kvinnan i Europa har i stor utsträckning sina rötter i Euro-krisen som försköt maktbalansen från EU-Kommissionen til Europeiska Rådet som består av de 28 medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Kina, Samhälle
2015-8 s 21
"Om singlarna gifter sig stannar de kvar på jobbet"
Det stora IT-företaget Baidu uppmuntrar, liksom andra företag i Peking, dejting och singelklubbar för att de anställda ska förbli glada och lojala mot företaget.
Personalomsättning och "hoppjerkor" är ett stort bekymmer för företag i den snabbt växande IT-industrin. Att para ihopa singlar är numera en viktig jobbförmån som företagen erbjuder för att behålla sina anställda.
Ett stort problem verkar vara unga människors föräldrar. För att lugna avlägsna föräldrar, vars, kanske enda barn arbetar i Peking, skickar företaget Baidu ut nyhetsbrev som informerar om jobb och de olika aktiviteter aom arrangeras.

Kina
2015-8 s 22-24
"Detektivbyrån som försvarar de bedragna och rättslös fruarna"
Korruption och färfall präglar Kommunistpartiets styre. Det har också visat sig att 95 % av de partitjänstemän som utreds för korruption ocks har varit otrogna mot sina hustrur. Och detta får kvinnorna leva med bäst de kan: Skilsmässa är en skam för kvinnor och äktenskapslagarna ger männen alla fördelar.
Zhang Yfen har startat en detektivbyrå för att hitta de män som överger sina hustrur och kämpar för deras rätt till ekonomisk kompensation och ett drägligt liv. "De bedragna fruarna har inget skydd. I de flesta fall blir de ensamma kvar utan pengar, utan någonstans att bo och utan trygghet", säger hon. I mindre städer skvallrar folk. De hånskrattar ofta åt hustrun, men de dömer inte nödvändigtvis mannen. Hon känner ofta skam och hon tappar ansiktet.
Korruption och förfall är sammanflätat med kommunistpartiets styre. Det har underblåst ett fenomen som kallas "ernai" den andra hustrun, och xiao san, "den lilla tredje" eller älskarinnan.

Ryssland, Pakistan
2015-8 s 25
"Dragkampen om den döde terroristens kropp"
Relationerna mellan Pakistan och Ryssland må vara på uppåtgående men det förhindrade inet det diplomatiska kriget om den döda kroppen till en avrättad terrorist. En underlig historia om hur ett lik grävs ner, grävs upp och forslas hit och dit i en jakt är de båda ländernas underrättelsetjänster är inblandade.

Egypten
2015-8 s 26-29
"De brustna drömmarna på Tahrirtorget"
Fyra år efter den arabiska vårens uppror har Egypten åter blivit en diktatur. Hur kunde det bli så här? Författaren Thanassis har sökt upp de tre ledarna för revolutionen på Tahrirtorget. Under 18 dagar spelade tre män huvudroller i ett historiskt drama. De ville återuppfinna sitt land och faktiskt hela Mellanöstern och omvärlden tittade entusiastiskt på. Utan de här tre männen som tillsammans representerar hjärtat , själen och musklerna i upproret - skulle den egyptiska revolutionen aldrigt ha ägt rum.
Den fängslade bloggaren Alaa Abdel Fattah som hungerstrejkat i 84 dagar.
Moaz AbDelkarim, denradikale kritikern inom det muslimska brödraskapet har flytt till Turkiet. Och arkitekten Basem Kamel planerar att kandidera till parlamentet under våren.
Nu finns det inte mycket kvar av revolutionen - hjältarna har antingen flytt, fängslats ellrr återvänt till tystnaden. Men de har fortfarande ännu inte gett upp.
Sedan militären i juli avsatte brödraskapets Mohammed Mursi som landets första valda civila president har Muslimska Brödraskapet förbjudits. Åtalet mot den störtades presidenten Mubarak är mer eller mindre nedlagt och hans söner släppts ur fängelset. I Kairo härskar åter militären. Idag råder det till och med ett hårdare klimat för oliktänkande än före revolutionen.

Turkiet, Historia
2015-8 s 30-31
"Erdogan vill bygga en moské på Kuba"
Turkiets president Erdogan tror att muslimerna upptäckte Amerika och att Columbus såg en moské på Kuba, och därför vill han nu bygga en ny moské -helst i Havana.
På Kuba bor 1500 muslimer, de flesta utländska studenter.
Men Erdogan grundar sitt resonemang på en tydlig feltolkning av historien. Erdogan citedrar historikern Youssef Mrouehs omtvistade arbete som i sin uppsats från 1996 hänvisade till en moské som Columbus såg längs den kubanska kusten.