Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Home

HTML

De waarheid over melk

Hanzehogeschool

(c)2005 Tumeroide Productions

Pas op met zuivel.

De waarheid over melk.

Melk: Het sprookje

Waarom melk?

Melk en slechte vetten

Melk en ernstige ziekten

Melk en acne/eczeem

Melk en astma/borstkanker

Melk proteïnes en diabetes

Eierstokkanker, melk als oorzaak?

Zuivel en leerproblemen

Calcium en fluor problemen

Zuivel en overgewicht

Melk drinken maakt dik

Sporen van medicijnen in melk

Pas op met zuivel

Liever gefermenteerde zuivelproducten

Geen relatie tussen calcium- en zuivelconsumptie

Waarschuwing Tros Radar

Artikelen over melk

  • De lichaamsvreemde vorm van calcium (calciumcarbonaat) in koemelk is voor de mens nauwelijks opneembaar.
  • Het melkeiwit caseïne is voor ons haast niet verteerbaar. In de maag stolt caseïne met de rest van de voeding, waardoor andere voedingsmiddelen slecht uiteen vallen, en in de darmen creëert caseïne slijm en blokkeert het de opname van andere voedingsstoffen.
  • De meeste mensen ouder dan 5 jaar zijn overgevoelig voor melksuiker, oftewel ‘lactose intolerant’. Het enzym lactase breekt de melksuiker, maar wordt vlak na de zoogperiode niet meer aangemaakt. Melksuiker wordt dus niet meer afgebroken, maar door bacteriën omgezet in CO2 en melkzuur, hetgeen vocht aanzuigt. Het akelige resultaat: diarree, krampen, gasvorming en sporen van bloedverlies.
  • Melk maakt de maag basisch terwijl we juist zuur maagzuur nodig hebben om de maaltijd te verteren. Bovendien vermindert melk op den duur de aanmaak van maagzuur en van een essentieel hormoon (intrinsieke factor), hetgeen kan leiden tot tekorten van diverse mineralen.
  • Het antistof IgA voorkomt dat te grote eiwitten de darmwand passeren. Vrouwen die tijdens de zwangerschap en de zoogperiode veel koemelk drinken, verbruiken veel IgA. Door een gebrek/tekort aan IgA ontstaat het zgn. ‘lekkend darmsyndroom’ met o.a.bloedarmoede als gevolg. Minstens zo vervelend is dat de baby te weinig IgA ontvangt en daardoor makkelijker allergisch reageert met bijvoorbeeld eczeem.

  • Door homogeniseren en pasteuriseren van de koemelk is melk nog zwaarder verteerbaar.

  • Melk is slijmvormend en dus belastend voor de luchtwegen.
    Helaas pikt de reguliere gezondheidszorg de wetenschappelijk gedocumenteerde nadelen nog maar slecht op. Hoewel Nederland in vergelijking met andere West-Europese landen de hoogste consumptie van zuivel kent (en de calcium daarin), hebben wij procentueel de meeste botbreuken. Het advies ‘drink melk’ is dus zeer discutabel.