Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Home

HTML

De waarheid over melk

Hanzehogeschool

(c)2005 Tumeroide Productions

Calcium en fluor problemen

De waarheid over melk.

Melk: Het sprookje

Waarom melk?

Melk en slechte vetten

Melk en ernstige ziekten

Melk en acne/eczeem

Melk en astma/borstkanker

Melk proteïnes en diabetes

Eierstokkanker, melk als oorzaak?

Zuivel en leerproblemen

Calcium en fluor problemen

Zuivel en overgewicht

Melk drinken maakt dik

Sporen van medicijnen in melk

Pas op met zuivel

Liever gefermenteerde zuivelproducten

Geen relatie tussen calcium- en zuivelconsumptie

Waarschuwing Tros Radar

Artikelen over melk

In landen met een hoge melk (eiwit) consumptie vinden we de hoogste graad van osteoporose op latere leeftijd. Eskimo's spannen daarbij de kroon, omdat hun dieet alleen maar bestaat uit dierlijke eiwitten. In Japan, Taiwan , Zuid Afrika en Hong Kong hebben de mensen relatief weinig last van osteoporose. Ze leven meer vegetarisch en drinken geen melk.

Bij een te grote consumptie van dierlijke eiwitten in de vorm van vlees en melk, moet het te veel aan aminozuren afgebroken worden. Hierbij ontstaat een verzuring van ons lichaam. Het lichaam probeert dit te compenseren met calcium. Het haalt dit calcium uit de botten en niet uit ons voedsel. De calcium in de melk kan het lichaam niet mobiliseren, door het ontbreken van een bepaald enzym, dat na het 8e levensjaar niet meer aangemaakt wordt. Bij calcium kinderen zouden er problemen met dit enzym kunnen zijn. Daarom geen calcium opname uit de melk bij kinderen. Het gevolg is, dat de botten ontkalken.

De Nederlandse zuivelindustrie is begonnen met de campagne ‘Je Lijf Schreeuwt Om Zuivel’. In spotjes verven ostentatief gezonde mensen teksten als ‘eiwit’ of ‘vitamine B12’ op hun naakte lichaam, terwijl een commentaarstem ons bezweert dat we kaas moeten eten en melk moeten drinken. Wetenschappelijk is bewezen dat zuivel onmisbaar is voor de gezondheid. Maar is dat wel waar?

Dr Sander Kersten, afdeling Humane voeding:

‘Overal in de Nederlandse voedingswereld voel je de aanwezigheid van de zuivelindustrie. Dat is niet verwonderlijk, want de zuivelsector is nu eenmaal een sterke poot van de Nederlandse voedingsindustrie. De sector heeft voor een belangrijk deel bepaald hoe we denken over gezondheid en voeding. Daarom associeert de gemiddelde Nederlander ‘gezond’ met ‘melk’ in plaats van met groenten en fruit. Maar wat is nou het gezondste in onze voeding? Groenten en fruit, geen twijfel over mogelijk. Maar daarover hoor je niet zoveel. Je hoort vooral positieve dingen over zuivel. Groenteboeren hebben geen geld voor propaganda, en de zuivelsector wel.

Kijk, dat de zuivelsector reclame maakt voor zijn producten is normaal. Het problematische is de manier waarop dat gebeurt. De zuivelsector maakt reclame op zo’n manier dat het niet duidelijk is wie er achter de reclame zit. Het lijkt alsof de overheid voorlichting geeft, of een onafhankelijke instelling die het algemeen belang nastreeft. En dat is natuurlijk niet zo.

De Nederlandse zuivelsector geeft bijvoorbeeld het tijdschrift VoedingsMagazine uit, en dat blad illustreert waar het probleem zit. VoedingsMagazine is bedoeld om zuivel te promoten. Maar dat zie je er niet aan af. Het blad oogt als een populair-wetenschappelijk tijdschrift dat gezondheidsvoorlichting wil geven. En dat gezond leven neerkomt op vooral veel zuivel consumeren, lijkt stom toeval.

VoedingsMagazine is een selectief tijdschrift waarin alleen de positieve aspecten van zuivel naar voren komen. VoedingsMagazine laat onderzoekers aan het woord die vertellen over hoe je van zuivel kunt afvallen, hoe goed zuivel is voor je bloeddruk of je botten, of over hoe belangrijk de vitamines in zuivel zijn.

Het voornaamste bezwaar tegen zuivel is dat het niet alleen veel vetten bevat, maar ook nog eens vetten van het verkeerde soort die de kans op een hartaanval verhogen. Daarom is roomboter allesbehalve gezond. De smaak van margarines komt er niet bij in de buurt, maar het bestaat uit verzadigde vetzuren. Kaas staat ook strak van de slechte vetten. Maar daarover lees je niets in VoedingsMagazine. Een interview met Martijn Katan zul je er niet in vinden. Of wat Edward Giovannucci van Harvard University heeft gevonden over het verband tussen calcium en prostaatkanker.

In plaats daarvan lees je uit hun context getrokken stukken over CLA, een vetzuur dat in kleine hoeveelheden in het melkvet zit en misschien vetzucht bestrijdt. Of misschien ook helemaal niet. Ik durf het niet te zeggen. De zuivelsector brengt de berichten over CLA zo gretig naar voren dat ik ze niet meer vertrouw. Net zoals ik al die andere jubelberichten over zuivel niet meer vertrouw.’

[Bron: Universiteit van Wageningen]