Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 35

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34    

Kosovo
2007-35 s 3
"En delning av Kosovo diskuteras"
Skeptiska reaktioner på förslaget om ett etniskt delat Kosovo i både Belgrad och Pristina. EU-förhandlaren i "Kosovo-trojkan", Wolfgang Ishinger säger att en delning av Kosovo är tänkbar om båda parterna accepterar detta. I Belgrad skriver dagstidningen "Blic" att "ingen önskar delning men alla hoppas på det". Problemet är att två tredjedelar av serberna bor i mindre enklaver i södra Kosovo. Ska de flytta till norr? Ett annat problem är att om gränserna börjar ritas om kan krav ställas på detta på andra håll som till exempel för den albanska minoriteten i Makedonien.

2007-35 s 4-5
"Nu vill Kosovo inte vänta längre"
Otåliga Kosovoalbaner vill förklara sig självständiga så fort som möjligt. Bönderna tycker att de idag får för lite betalt för sina produkter, fabriker har lagts ner och det finns dåligt med elektricitet. Om 120 dagar, det vill säga i december går den tidsfrist ut som kosovoalbanerna accepterat. Många menar att om inget hänt då ska albanerna förklara sig självständiga. De hoppas att en sådan åtgärd gör dem fria från utländskt styre och den ekonomiska stagnation som rått sedan den serbiska militären kördes bort. Trots 2,5 miljarder dollar i stöd uppgår arbetslösheten till 50 %. Kosovos "befrielsearmé" upplöstes efter kriget men påstår sig kunna mobilisera 25 000 före detta krigare som är beredda att slåss om inte Kosovo får självständighet snart. Risk finns för att albanerna kommer att fira och skjuta i luften i flera veckor om de blir självständiga, däremot blir deras liv inte bättre.

2007-35 s 5
"Ett olösligt problem"
Det verkar omöjligt att överbrygga gapet mellan albanernas krav på självständighet och Serbiens kompakta motstånd. EUs representanter som förbereder sig för att ta över övervakningen av territoriet från FN varnar för att otåligheten stiger bland kosovoalbanerna.

Grekland
2007-35 s 6
"En politisk kris blossar upp i lågorna"  Hela artikeln
Den ohyggliga katastrofen i Grekland har orsakat stort lidande och svåra ekonomiska förluster. 110 byar har brunnit ned till grunden. Minst 63 människor har omkommit. Premiärminister Costas Karamanlis regering står inför en kris. De styrande anklagas för inkompetens och oförmåga att stoppa de katastrofala bränderna. Många greker ifrågasätter statens effektivitet. Den grekiska regeringen som står inför allmänna val om ett par veckor pekar på att mordbrännare varit i farten.

Ryssland
2007-35 s 7
"Politkovskajas mördare har gripits… kanske"
Den tjetjenska maffian och skurkaktiga befattningshavare finns bland dem som har gripits för mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Åklagaren påstår att mordet har beställts från utlandet och syftar på oligarken Boris Berezovskij som bor i London. Moskva är mycket frustrerad över att Storbritannien inte utlämnar honom till Ryssland. Kritikerna menar att bakom mordet ligger i stället den ryska säkerhetstjänsten och de Moskvatrogna tjetjenska krafter som kontrollerar Tjetjenien. Politkovskaja var vid tidpunkten för mordet i färd med att publicera en artikel om tortyr och kidnappningar i Tjetjenien. Hon riktade under sin karriär den allvarligaste kritiken mot Ramzan Kadyrov som är Tjetjeniens Moskvavänlige president.

Turkiet
2007-35 s 8
"Turkiet har fått en ny president"
Turkiets utrikesminister, Abdullah Gül, som är praktiserande muslim och före detta islamist, svor i tisdags eden som president i denna hårdnackat sekulära republik. Händelsen betraktas som mycket betydelsefull för Turkiet. Han valdes med enkel majoritet av parlamenten. Valet markerar en seger för de styrande muslimska demokraterna över militären och den byråkratiska eliten. Presidenten har en position med långtgående vetobefogenheter. Nu kommer det in bönemattor för första gången i presidentpalatset.

2007-35 s 10-14
"Bushs stora demokratikampanj faller i spillror"
Den amerikanska presidentens mål att främja den demokratiska utvecklingen i hela världen och framför allt i Mellanöstern är mycket lovvärt, men det verkar omöjligt att nå. Missionären George Bush kommer med "ett glatt budskap till hedningarna" men många är mer ovilliga att ta till sig budskapet än vad han förväntat sig. En orsak är att det inte finns någon tydlig och överenskommer plan bakom aktionen. Inte heller motsvarade finansieringen behoven för kampanjen. Medarbetarna inom amerikanska UD famlade i mörkret. De identifierade 49 länder som skulle bevakas från nya demokratier med svaga institutioner som Ukraina och Georgien till reformovilliga länder som Vitryssland och Uzbekistan.
I maj i år utvisades amerikanska soldater från USA-allierade Uzbekistan. Naiv visade sig kampanjen vara då Bush lät sig övertygas av Mahmoud Abbas att inte ställa in det palestinska valet i januari 2006 och som ledde till att Hamas, en svuren Israelfiende tog makten. Bush undvek hösten 2006 att visa något som helst stöd åt den folkvalde ledaren i Thailand när han störtats av militären.
En som oroar sig för det demokratiprojektet är den sovjetiske dissidenten och israeliske politikern Natan Sharansky, vars bok "The Case for Democracy" inspirerade Bush till hela kampanjen. Bush lyckades inte samla hela Washington bakom målet att sprida demokrat säger han, "det misslyckades och det är den stora tragedin".
Original artikel av Peter Baker i Washington Post eller här.

2007-35 s 14-16
"USAs misslyckande är den enda likheten mellan Irak och Vietnam"  Hela artikeln
De flesta historiker och experter är eniga om att det är omöjligt att dra paralleller mellan USAs krig i Vietnam och dagens våld och oroligheter i Irak. Kriget i Vietnam hjälpte landet att bli en enad och stabil nation med numera goda relationer till USA. Bush pekar på att reträtten från Vietnam 1975 följdes av två år av uppror i Sydostasien och att detta är ett argument för att inte lämna Irak för tidigt.

Irak
2007-35 s 16-18
"Eliten överger Irak"  Hela artikeln
Var tionde irakier har lämnat sin hembygd, eliten i Bagdad flyttar till Jordanien och Syrien. Nu vill den amerikanska regeringen att FN försöker lösa problemet med att de bästa lämnar sitt land i sticket. De senaste fyra åren har fler än två miljoner människor - var tionde irakier - flytt från sina hem i Irak. Jordanien har tagit mot 750 000, Gulfstaterna 200 000, Egypten 100 000 och Syrien minst 140 000. Lika många befinner sig på flykt inne i landet. Storbritannien har bara tagit emot 115 av 14 000 asylsökande och USA drygt 500. Miljardären Bill Gates har inrättat en fond fem miljoner dollar till stöd för irakiska akademiker. Landet två miljoner bästa invånare har flytt. Det är Bagdads medelklass som alltid betraktat sig som arabvärldens urbana elit.

Iran
2007-35 s 19
"Islamska skräckrepubliken"
Det shiamuslimska Iran gör ett groteskt spektakel av sig själv i ännu en kampanj för sedlighet och mot all form av oliktänkande. President Mahmoud Ahmadinejad har intensifierat kampanjen för att återuppväcka den moraliska niten och främlingsfientliga retoriken från den islamiska revolutionens första år, 1979 och framåt. Sedlighetspolisen har haffat fler än en halv miljon "förbrytare" sedan i april. Det är kvinnor med "dåliga slöjor", ungdomar med "västerländska frisyrer", rockmusikälskare, butiksägare som säljer vågade plagg och ogifta par och andra "det moraliska förfallets förespråkare". Utanför allmänna sjukhus finns det skyltar om att bara kvinnor med heltäckande chador tas emot.
Utrensningar av misstänkta liberaler har decimerat antalet universitetslärare och upprepade stängningar har satt munkavle på den förr ganska högljudda oppositionella pressen.
Antalet avrättningar nästan fördubblades i fjol till 177 vilket gör Iran till det land i världen som avrättar flest människor i förhållande till folkmängden. Man har återgått till offentliga hängningar. En del avrättningar visas i den statliga televisionen. Fängelser räcker inte till. Polisen beslagtar andra byggnader för att få plats med alla fångar.
Någon som vill ha fler shiamuslimska republiker? Om utländsk militär lämnar Irak har vi snart en till där!
Originalartikel i The Economist.

Sudan
2007-35 s 20
"En sällsynt strimma av hopp i Darfur"
En artikel signerad Tjeckiens före detta president Vaclav Havel som också undertecknats av bland andra George Soros, Desmond Tutu, Mary Robinson, Prins Hassan Bin Talal och André Glucksmann. De menar ansvarskännande personer måste rikta uppmärksamheten på Darfur och att alla parter i konflikten måste inse att det i slutändan inte finns någon annan lösning på dispyten än ett rättvist och hållbart fredsavtal.

Prins Hassan Bin Talal är farbror till den nuvarande kungen Abdullah II av Jordanien. Han var mellan åren 1965-1999 kronprins av Jordanien och utbildades bl a vid Oxford University.
Prins Hassan har gjort sig känd som en av Mellanösterns mest respekterade och inflytelserika språkrör och opinionsbildare.

Filosofen André Glucksmann är känd som en av Frankrikes skarpaste kritiker av de totalitära politiska systemen.

George Soros, född 1930 i Budapest, Ungern, är en amerikansk ekonom, valutaspekulatör, finansman och liberal politisk filosof. Soros är känd antikommunist men har också hårt kritiserat USA:s nuvarande president George W. Bush.

Desmond Mpilo Tutu, född 7 oktober 1931 är en sydafrikansk kyrkoledare och ärkebiskop. Tutu är näst Nelson Mandela det svarta Sydafrikas mest framstående ledare. Han är bland annat Anglikanska kyrkans förste svarte ärkebiskop, nobelpristagare (fredspriset 1984), samt ordförande i den sydafrikanska sanningskommissionen.

Mary Robinson, född 21 maj 1944, valdes 1990 till republiken Irlands första kvinnliga president. Mellan 1997 och 2002 var hon FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Zimbabwe, Sydafrika
2007-35 s 21
"Mbeki försvarar sitt tålamod med kollegan Mugabe"
Sydafrikas president har tagit på sig uppdraget att försöka medla mellan regeringen och oppositionen i Zimbabwe. Några påtagliga framsteg har inte märkts men den sydafrikanske ledaren hävdar att förhandlingarna är på rätt spår. Tidigare har den sydafrikanska regeringen ställt sig på Mugabes sida och lagt skulden för Zimbabwes ekonomiska problem på väste sanktioner, trots att sanktionerna från EU och USA varit mycket milda och knappast påverkat ekonomin. Fortfarande menar regionens ledare att krisen i Zimbabwe "överdrivs" trots att den officiella inflationen i juli steg till 7634 %, vilket är världens högsta.

Angola
2007-35 s 22-23
"Ekonomisk boom i Angola lockar investerare""  Hela artikeln
Under nästan 30 år sedan självständigheten 1975 härjades Angola av ett inbördeskrig. Sedan kriget tog slut 2002 har landet blivit känt utomlands för sina oljetillgångar, den djupa klyftan mellan den omåttligt rika supereliten och den fattiga majoriteten och bristen på insyn i den statliga ekonomin. Landet har blivit en rykande het destination för företag som vill investera i Afrika. Landet erbjuder onekligen fantastiska investeringsmöjligheter men problemet är att den angolanska regeringen är extremt ovillig att öppna för insyn, den är korrumperad och respekterar inte de mänskliga rättigheterna.

2007-35 s 23
"OPEC har sista ordet"  Hela artikeln
Angolas ställning som en blivande storproducent av olja har nyligen uppmärksammats. Det spekuleras om huruvida oljekartellen OPEC ska meddela en formell produktionskvot för Angola. Produktionen har ökat från bara drygt 500 000 fat per dag 1993 till 1,4 miljoner per dag i fjol. Stora investeringar skulle kunna får produktionen att uppgå till 2,6 miljoner fat per dag runt 2014.

Argentina
2007-35 s 24-25  Hela artikeln
"Drottning Cristina gör sig redo"
Till hösten kommer Argentinas första dam, Cristina Fernández de Kirchner, att bli vald till president. Hennes make, den nuvarande presidenten Néstor Kirchner har bestämt sig för att inte ställa upp till omval i slutet av oktober utan lanserar i stället sin unga fru. Redan idag verkar det som om hon har mycket att säga till om i regeringen. Cristina är en suverän talare och på den diplomatiska scenen uppträder hon vant och självsäkert. Med en advokatbyrå och fastighetsaffärer har familjen skapat sig ett gediget välstånd. Cristina Fernández pekar gärna på likheter med maktparet Bill och Hillary Clinton. Under Néstor Kirchners tid som president har ekonomin ständigt växt och Buenos Aires blomstrar nästan som på den gamla goda tiden.

Pakistan
2007-35 s 26
"Rivalerna ligger i startgroparna"
Alla positionerar sig inför de kommande valen i Pakistan. Medarbetare till Pakistans president Pervez Musharraf besökte nyligen London för att överlägga med Benazir Bhutto och Nawaz Sharif, den pakistanske presidentens tyngsta politiska motståndare. General Musharraf som tog makten i en oblodig kupp 1999 planerar att ställa upp för omval för en femårig mandatperiod när nationella och regionala val äger rum i mitten av oktober.

2007-35 s 26-27
"Krisen i Pakistan djupnar"
Regeringen kan rida ut den politiska krisen, hävdar Pakistans premiärminister Shaukat Aziz optimistiskt. Han lovar fria och rättvisa val. Denne före detta bankdirektör kom hem 1999 från New York sedan general Musharraf bett honom att bli finansminister. Sedan han blev premiärminister 2004 kan han ta äran åt sig av Pakistans stabila ekonomiska tillväxt.

2007-35 s 27-28
"Intervju med Benazir Bhutto"
Det verkar som om Pervez Musharrafs dagar vid makten är räknade om han inte gör en drastisk kursändring. En av hans rivaler, före detta premiärminister Nawaz Sharif, hotar att komma tillbaka till Pakistan vilken dag som helst, vilket har fått Musharraf att ta kontakt med en annan före detta ärkefiende, Benazir Bhutto, som han försöker ingå ett slags maktdelningspakt med. Bhutto, som har varit premiärminister två gånger och som är ledare för Pakistanska folkpartiet, PPP, funderar på om hon kan och vill ingå en uppgörelse med Musharraf. Hur det än blir planerar hon att inom kort lämna sin familj och återvända till Pakistan.

Kina, Handel
2007-35 s 29-31
"Kina slår tillbaka"
Senaste tidens avslöjanden om felaktiga och farliga produkter från Kina tas på stort allvar av de kinesiska myndigheterna. De senaste återkallade produkterna var leksaker som innehöll för höga nivåer av bly. De vidtar åtgärder för att komma tillrätta med problemen, men de påpekar också att både USA och EU bör sopa rent framför egen dörr. Regeringsrepresentanter säger att påståendena om farliga kinesiska produkter är en förevändning för att vidta protektionistiska åtgärder i framför allt USA och EU. Ingenting hindrar heller importörerna att ha egna kvalitetskontrollanter i Kina.

Kina, Miljö, Sport
2007-35 s 30-31
"Bilkörning ransoneras under OS"
Den dåliga luftkvaliteten är OS-arrangörernas största bekymmer. I ett fyra dagar långt experiment minskades därför antalet fordon i Beijing med en tredjedel. För att erbjuda alternativ sattes man in extra bussar och tåg. De som vann mest på experimentet var taxichaufförerna som fick köra som vanligt.