Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 25

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24      

EU
2007-25 s 3-4
"Medborgarna vill rösta om EU-fördraget"  Hela artikeln
Europas ledare planerar att införa ett omarbetat förslag till ett nytt EU-fördrag utan att först låta unionens medborgare rösta om förslaget i folkomröstningar. Denna taktik underkänns av en majoritet av väljarna enligt en färsk opinionsundersökning gjord Financial Times och Harris. Det är bara den irländska och kanske den danska regeringen som kommer att anordna folkomröstningar. En stor majoritet vill ha omröstning. Stödet för fortsatt utvidgning är svagt. Motståndet är särskilt stort mot turkiskt medlemskap. Det nya förslaget innehåller de viktigaste punkterna från innan, som en EU-president, en EU-utrikesminister, färre kommissionärer och fler majoritetsbeslut.

Frankrike
2007-25 s 4-5
"Nu kan Sarkozy börja jobba"
Från mitten av juli när nationalförsamlingen återsamlas kommer den franska regeringen att presentera lagförslag som syftar till att öka medborgarnas köpkraft, bekämpa brottsligheten, förbättra högre studier och kontrollera invandringen. Detta även om den borgerliga regeringens seger i parlamentsvalet inte blev så stor som opinionsmätningarna siat om. UMP fick till slut 356 av nationalförsamlingens 577 platser.

2007-25 s 5
"Royal och Hollande går skilda vägar"
Ségolène Royal, det franska socialistpartiets besegrade presidentkandidat har gjort klart att hon har separerat från sin partner, Francois Hollande, som är socialistpartiets ledare, och att hon tänker försöka ta över partiledarposten.

Storbritannien
2007-25 s 6
"Tiden efter Blair är redan här"  Hela artikeln
Det finns bara en kandidat som efterträdare till Tony Blair, det 'r Gordon Brown. Detta faktum får bytet att verka lite nordkoreansk. Sex kandidater kämpar däremot oavbrutet och målmedvetet om att väljas till Labours vice partiledare. Oppositionsledaren David Cameron har fått motstånd från partiets traditionellt konservativa krafter när han vill ta över det politiska mittfält som Tony Blair lämnar efter sig.

Tyskland
2007-25 s 7
"Tyskland har fått ett nytt parti"
Det nya partiet som heter "Die Linke", vänsterpartiet, är en sammanslagning av det östtyska, exkommunistiska PDS och ett västtyskt utbrytarparti på vänsterkanten. Efter CDU och SPD som tillsammans bildar regering är vänsterpartiet det största oppositionspartiet.

Kosovo
2007-25 s 7
"Del Ponte anser att Kosovo får vänta"
FN-tribunalens chefsåklagare, Carla del Ponte, anser att man bör vänta med att avgöra frågan om Kosovos framtida status. Hon befarar att jakten på misstänkta krigsförbrytare kommer att försvåras markant i och med att frågan om Kosovo avgörs med att Kosovo blir självständigt.

Israel, Palestina
2007-25 s 9-11
"Våldet har triumferat"  Hela artikeln
Den islamistiska rörelsen Hamas vill styra den eländigt fattiga Gazaremsan på egen hand. Invånarna i Gaza går mot en katastrof.
I mars utnämnde president Mahmoud Abbas Mohammed Dahlan till de palestinska säkerhetsstyrkornas samordnare. När Hamas anhängare tog till vapen mot Fatahs sekulära aktivister för drygt en vecka sedan var Mohammed spårlöst försvunnen. Han upptäcktes i Kairo, en stad där myndigheterna har mycket hård kontroll över "Muslimska brödraskapet" som Hamas är en del av. När han fick veta att hans Fatahsoldater stupade i Gaza skyndade han sig inte som befälhavare till deras hjälp utan han gömde sig på Västbanken där Fatahrörelsen och presidenten Mahmoud Abbas fortfarande har övertaget. På bara fem dagar lyckades Hamas ta kontroll över 1,4 miljoner palestinier på Gazaremsan. Fatahs styrkor, som var större numerärt, gjorde överraskande svagt motstånd. När allt var över drev de segerrika Hamaskrigarna ut de sista av Mohammed Dahlans män i öknen och avrättade dem.
En militär seger för islamisterna som kan bli ett stort nederlag kanske en undergång. Grunden för ett liv är nämligen inte Kalasjnikoven och dödande utan mat och vård - ofta i form av pengar. Nu stoppas matleveranserna och socialbidragen till Gaza. Varken Egypten eller Israel vill ha med dem att göra. Palestinierna i Gaza har aldrig klarat av att försörja sig själva och går närmast mot sin egen undergång om än med vapen i hand.

2007-25 s 12-13
"Krossade visioner"
Hamas erövring av Gazaremsan visar att USAs strategi i Mellanösternkonflikten var misslyckad. Tvåstatsvisionen är död, den går inte att rädda efter striderna mellan de två palestinska grupperna på Gaza. Den palestinska regeringen är upplöst och presidenten Mahmoud Abbas har bildat en krisregering på Västbanken. Det är troligt att USA nu låter den Hamasledda Gazaremsan klara sig själv och försöka stärka Abbas i rollen som en moderat, palestinsk ledare med möjlighet att sluta fred med Israel. Mellan Gaza och Israel finns inga territoriella tvister eftersom det inte finns några israeler i Gaza.

2007-25 s 13-14
"Gazasyndromet"
Nytt våld, gammalt hat och ett växande radikalt hot slår mot Amerikas förhoppning om Mellanöstern. Israel ville inte att palestinierna skulle gå till val i januari 2006. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas var osäker på att kunna vinna och fruktade Hamas valseger. Men amerikanerna var övertygade om demokratins läkande krafter. Condolezza Rice sa efteråt att "ingen hade kunnat förutse det som hände". Nu har Gaza och dess 1,5 miljoner människor blivit en privat enklav för Hamas, eller i värsta fall en oregerlig terrorfront.

2007-25 s 15-16
"Allt är mycket ovisst både i och utanför Gaza"
President Abbas tillsatte en krisregering och bannlyste Hamas väpnade gren för att de gjort en militärkupp mot den palestinska legitimiteten och dess regering. Israel stöder Abbas agerande liksom internationella givare som tidigare stoppat bidragen till den palestinska myndigheten efter Hamas valseger. Åtta av tio invånare i Gaza är beroende av FNs hjälp med mat och andra förnödenheter. En israelisk minister säger att Israel måste helt isolera Gaza från Västbanken och stoppa all hjälp tills det är klart vad som kommer att hända i Gaza.

2007-25 s 16-17
"Därför är freden så svårfångad i Mellanöstern"
Ingen kan på allvar tro att en tvåstatslösning på den israelisk-palestinska konflikten är möjlig. Aluf Benn presenterar i Newsweek från Jerusalem fem vanföreställningar om och i Mellanöstern.
1. Vanföreställningen om en helhetslösning
Man förmår inte lösa frågan om Jerusalems status eller om flyktingarnas rätt i andra och tredjeled att återkomma till de platser där deras anfäder en gång bodde.
2. Vanföreställningen om att problemen försvinner om orsakerna elimineras.
Israel drog tillbaka alla bosättare och militär från Gaza men resultatet blev bara värre.
3. Vanföreställningen om majoriteten
Det är inte majoriteten som räknas. Verkligheten formas av ett fåtal målmedvetna aktörer - självmordsbombaren, robotavfyraren, bosättaren på kullen - inte av de overksamma massorna.
4. Vanföreställningen om medlaren
Medlaren styrs mera av sina egna intressen och inte av moraliska eller juridiska principer som är till godo för parterna som ska det ska medlas mellan.
5. Vanföreställningen om den nostalgiska faktorn
40-årsminnet av sexdagarskriget tidigare denna månad väckte en flod av nostalgi och tankar om hur allt hade kunnat vara om inte om funnits. Denna nostalgi leder ingen vart.

Egypten
2007-25 s 18
"Kairo tål inga fria tankar"
En våg av gripanden i Egypten varslar om hårda tider för regimkritiker. Den senaste tiden har hundratals medlemmar av den populära men olagliga rörelsen Muslimska brödraskapet gripits. Det räcker med att förmedla en okonventionell bild av Islam via Internet en som inte överensstämmer med den politiskt korrekta trosuppfattningen för att man ska gripas. Man får inte påstå att den islamska lagen bör grunda sig på enbart Koranen, inte profetens Muhammeds utsagor och traditioner.

USA
2007-25 s 19-20
"Mannen som egentligen vann presidentvalet"
Al Gore har publicerat en ursinnig tirad mot president George Bush , och snart går hans Live Earth-konsert av stapeln. Han säger att förnuft, logik och sanning verkar spela en allt mindre roll när Amerika fattar viktiga beslut. Man kan undra om han planerar ett nytt försök att bli president. Fast efter 16 år som kongressledamot och åtta år som vicepresident verkar han vara trött på det politiska livet. Han har inte tillräckligt med "tolerans mot det konstlade och upprepningar och fallenhet för smarta, manipulativa strategier".

FN
2007-25 s 20-21
"Ny stil och ny taktik i FN-högkvarteret"  Hela artikeln
USAs nye FN-ambassadör sprider trivsel i säkerhetsrådet. Zalmay Khalilzad, före detta amerikansk ambassadör i Afghanistan och Irak, har tagits emot med öppna armar sedan han kom till FN för ungefär två månader sedan. En orsak är att han är så olika sin företrädare, den stridbare John R Bolton som beskylls för att ha predikat och kört över. Khalilzad beskriver sig själv som en förhandlare, medlare och problemlösare som lyssnar på andra och som respekterar också de små ländernas synpunkter.

Zimbabwe
2007-25 s 22
"Mugabes män inleder samtal med oppositionen"
Medlemmar i Zimbabwes regering och företrädare för landets opposition träffades det gångna veckoslutet i Pretoria i Sydafrika för de första direkta överläggningarna sedan Sydafrika i mars ombads att medla mellan dem. Samtalen syftar till att etablera regler för det zimbabwiska presidentvalet i mars nästa år.

Nordkorea
2007-25 s 22
"Ett litet steg framåt"
Nu har USA gått med på att överföra 25 miljoner dollar i frysta fonder från en bank i Macao till Nordkorea. Det betyder att Pyongyang nu måste uppfylla sin del av en överenskommelse från i februari enligt vilken Kim Jong Ils regim ska stänga kärnreaktorn i Yongbyon.

Fiji
2007-25 s 22
"Lade näsan i blöt"
Fijis militäre ledare har utvisat Nya Zeelands toppdiplomat Michael Green på ön därför att han "blandade sig i Fijis affärer". Nya Zeelands premiärminister, Helen Clark, kallar utvisningen "skamlig" och varnar för att hennes land kommer att skärpa de sanktioner som infördes efter det att Commodore Frank Banimiarama tog makten i december i fjol genom en militärkupp. Läs mer.

Kina
2007-25 s 22-23
"Varför kan Jihan inte läsa?"
Kina har år 2000 lovat att övervinna analfabetismen och enligt regeringen är segern nära men och enligt många experter är verkligheten oroväckande dyster. Orsaken är främst att Kina på 1990-talet anslog så mycket pengar till infrastrukturen att det inte blev tillräckligt mycket över till skolan. Finansieringen överfördes till den fattiga befolkningen på landsbygden som inte har tillräckligt med resurser. Kvinnorna drabbas hårdast. En FN-rapport från 2003 uppger att cirka 80 % av Kinas analfabeter är kvinnor.

Nepal
2007-25 s 24
"Det är något ruttet i kungariket Nepal"
Korruption, nepotism och straffrihet äventyrar fredsprocessen i Nepal. Nepotism och partiskhet i utnämningspolitiken undergräver alla samhälleliga institutioner. Offentliga uppdrag delas ut till släktingar och vänner utifrån hur lönsamma dessa är för dem som får dem. Meriter och förmåga att göra något inom ramen för tjänsten beaktas inte.

Näringsliv
2007-25 s 25-26
"Tuffa tider för tysk bilindustri"
Alexander von Gizycki har varit aktiv i den tyska bilbranschen i nästan tre decennier och är VD för en av landets största återförsäljarkedjor. Han har aldrig haft det så motigt som nu - mitt under Tysklands kraftigaste uppsving på många år. Försäljningssiffrorna ökar inte längre, snarare minskar de flera månader på rad. Det anses bero på demografiska förändringar, körvanor och att bilen har förlorat sin prestige som statussymbol. Bilföraren är äldre idag, han kör kortare sträckor och behöver därför inte förnya sin bilpark lika ofta som tidigare. Klimatförändring skylls på det överdrivna bilkörandet och därför kör även yngre mindre än tidigare. Att köra stora, nya vrålåk är verkligen inte inne i Tyskland idag.

Sista ordet
2007-25 s 27-31
"Detta har jag lärt mig"
Tony Blair reflekterar över sina erfarenheter och lärdomar från tiden som Storbritanniens premiärminister.
Utrikespolitiken kan aldrig skiljas från den inhemska politiken. Den är det element som beskriver ett lans ansikte utåt, formar andras intryck av landet och formar landets självuppfattning.
A. Några reflektioner kring utrikespolitiken:
1. Var aktör, inte åskådare
- Storbritannien har under det senaste decenniet intervenerat fyra gånger: i Kosovo, Sierra Leone, Afghanistan och Irak.
2. Det transatlantiska samarbetet är fortfarande mycket viktigt
- Europa och Amerika delar samma värderingar och bör därför hålla ihop.
3. Tvivla inte på den globala terrorismens existens
- Den revolutionära kommunismen antog många skepnader och valde udda sängkamrater. Det tog ändå flera decennier att krossa den. Detta får vi också räkna med när det gäller terrorismen. Terroristerna har varit skickliga på att förvrida vår uppfattning om det som händer och varför och fått oss att lägga skulden på oss själva.
Det finns inga krav från terroristerna som är förhandlingsbara. Terrorismen måste besegras. Punkt och slut.
4. Vi måste försvara våra värderingar
- Våra värderingar är universella. Vi behöver vår egen världssyn som är mångfacetterad men byggd på anständiga värderingar som vi tror på. Vi bör fördöma inte bara deras barbariska terrormetoder utan framför allt deras inbillade orsaker att klaga på väst. Vi måste hävda både vikten av att inte svika militärt och stödja friheten och kravet på rättvisa.
5. Det handlar om morgondagen också
- Kampen för våra värderingar är inte bara en buffert mot extremism utan också en civiliserande kraft för framtiden när väst ekonomiska och politiska tyngd blir relativt mindre än hittills.
B. Intressanta lärdomar från den inrikespolitiska scenen
1. "Öppen eller stängd" är lika viktigt i politiken som "vänster eller höger". Öppna ekonomier som skyr protektionismen är bäst. Öppenhet för "kontrollerad" invandring. Uppmuntra selektiv invandring.
2. Statens roll förändras
3. Välfärdssystemen fungerar bara om ansvaret delas
4. Lag och ordning är viktigare än vad de flesta kommentarer antyder.
5. Utanförskap kräver speciell uppmärksamhet
6. De politiska partierna måste ändra sina arbetssätt radikalt.
- Folk är mer intresserade idag av sakfrågor än ideologier och det finns en myriad nya sätt att sprida information. Öppenhet framför allt.