Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 04

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03

Tempus vecka 04 2007 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2007-04 s 3-4
"Vilken trist födelsedag!"
Europa borde fira i år. Det är 50 år sedan Romfördraget undertecknades, och hjulen snurrar i EU. EUs ekonomi går bättre än USAs, arbetslösheten minskar, och före detta kommunistländer i Östeuropa har fått en trygg famn. Förut fattiga länder som Irland, Portugal och Spanien, har blivit medelklassländer med väl fungerande hälsovård, skolor och bostadsmarknader. Rent vatten och hyggliga vägar ses numera som självklarheter. Detta skriver Denis Macshane i en artikel i Newsweek. (Svaret är troligen att de flesta européer inte är så övertygade om att det har blivit bättre. I många länder växer partier som är missnöjda med skolan, sjukvården, äldrevården, pensionerna och invandringen). Mycket av missnöjet skylls på EU och europapolitiken. Denis Macshane har en felaktig bild av Europa och

2007-04 s 8
"Varning för ny flyktingvåg"
EU-kommissionen varnar för en kommande flyktingvåg av tiotusentals illegal invandrare, som i sommar kommer att landstiga på Sydeuropas kuster efter riskfyllda och farliga resor över havet. Den uppmanar alla parter att försöka begränsa invandringen från Afrika. Frontex, den myndighet som ansvarar för att skydda Europa från illegal invandring vädjar om hjälp från EUs alla länder. Antalet invandrare från söder om Sahara till Kanarieöarna ökade i fjol från 5000 till 31000, Malta och södra Italien har översvämmats av flyktingar.

EU, Ryssland
2007-04 s 5
"Putin och Merkel diskuterade energi"
Europas oro för att Ryssland inte är en pålitlig energileverantör förstärktes i början av januari, när en viktig ledning, som transporterar olja genom Vitryssland, stängdes i tre dagar på grund av en dispyt mellan Moskva och Minsk. Ryssland erbjuder sig nu att bygga ett gaslager i Tyskland för att garantera säker energitillgång i Europa.

Grekland, Turkiet
2007-04 s 4-5
"Kulturutbyte bäddar för politiskt töväder"
Grannfolken turkar och greker börjar upptäcka att de har mycket gemensamt. Allt är inte glömt och förlåtet men det märks tydligt i grekernas vardagsliv att det har börjat töa mellan Grekland och Turkiet. Grekerna har via mat, mode och resor upptäckt att det finns mycket som förenar de båda länderna. . Kulturbarriären krymper snabbare än de politiska motsättningar som fortfarande splittrar de två länderna.

Balkan
2007-04 s 6
"Nationalisterna har fortfarande starkt grepp om Serbien"
Det ultranationalistiska Radikalpartiet, fick 81 mandat av parlamentets 250 platser, i de allmänna valen i söndags. Demokraterna som leds av landets EU-entusiastiske president Boris Tadic fick 65 mandat. Premiärminister Kostunicas eget parti fick bara 47 platser i parlamentet. G17 Plus, ett frimarknadsinriktat parti, som leds av Mladjan Dinkic, fick 19 mandat i valet, vilket gör det till potentiell partner i en koalitionsregering. Troligen bildar de tre sistnämnda regering och försätter det största partiet i opposition.

Invandring
2007-04 s 8-9
"Efterkrigstidens största folkvandring"
Miljontals européer flyttar utomlands för att söka arbete. Om 1900-talets typiske utvandrare var en polack som flyttade till England så kommer han under det närmaste decenniet vara en tadzjik som flyttar till Polen. Till och med Turkiet som förr exporterade arbetskraft, har börjat importera utlänningar. Arbetsgivare i de exkommunistiska länderna och särskilt i de före detta sovjetrepublikerna behandlar fortfarande sina anställda hänsynslöst. Många flyttar därför för att få bättre anställningsförhållanden. Inget land mellan Östersjön, Svarta Havet och Adriatiska havet kan skryta med en stark, reformsinnad regering. Ju längre österut man kommer desto värre bli det med några få undantag.

2007-04 s 10
"Sverige lockar flest irakier"
Irakiska flyktingar hittar en fristad och landsmän i Södertälje.
Sverige är ett mycket populärt land att flytta till. Särskilt när det gäller irakier, för vilka Sverige är den utan jämförelse populäraste destinationen i Europa. Det finns två skäl till detta. Det första är att Sverige har liberala asyl- och invandringsregler. Det är lättare att komma hit, få stanna och få sin försörjning än i något annat land. Det andra är att det redan finns drygt 80 000 irakier i Sverige. De utgör landets näst största invandrargrupp efter finländarna. Många kommer eftersom det här redan finns många andra irakier som tillhör samma stam, religion eller familj. Av de 16261 irakier som sökte asyl i Västeuropa från januari till november 2006, kom 45 % till Sverige. Bara i november 2006 kom 1413 till Sverige jämfört med 13 rill Frankrike, 65 till Danmark och 230 till Tyskland.
Arbetssituationen på invandrarmottagningen i Södertälje, dit många söker sig, är nästan kaotisk trots att antalet anställda tredubblats på ett år. Det är också svårt att rekrytera tillräckligt många lärare som ska lära irakierna att prata svenska.
En artikel av den svenska journalisten Ivar Ekman i New York Times.

Israel/Palestina
2007-04 s 11
"Tiden är mogen för nya fredsförsök"
Tyskland och USA vill att den så kallade Mellanösternkvartetten ska återuppta fredarbetet i Mellanöstern i början av februari. I den ingår USA, EU, Ryssland och FN. USAs utrikesminister Condoleezza Rice att kvartetten ska hitta en lösning som gör bildandet av en palestinsk stat möjlig.

Tyskland
2007-04 s 11
"Stoiber tackar för sig"
Den ledande bayerske politikern Edmund Stoiber meddelade i förra veckan att han avgår som ledare för Kristsociala unionen (CSU) som är ett systerpart till Angela Merkels CDU. Stoiber har varit regeringschef i Tysklands största delstat Bayern i nästan 14 år.

Korea
2007-04 s 11
Små steg framåt i förhandlingarna
Förhandlingarna mellan Nord- och Sydkorea i Berlin står inför ett genombrott. Nordkoreas förhandlare har erbjudit att Nordkorea fryser sitt atomprogram och tillåter IAEA att inspektera i utbyte mot att USA ger ekonomiskt stöd, garanterar energiförsörjningen och häver sanktioner.

Afrika
2007-04 s 11
"Protester ledde till dödliga sammanstötningar"
I Guineas huvudstad Conakry dödades i början av veckan 17 människor i sammanstötningar mellan regimkritiska demonstranter och polisen, när polisen öppnade eld. Myndigheterna har gripit fackliga ledare i ett försök att sätta punkt för en lamslående generalstrejk, vars måltavla är president Lansana Conté, en sjuklig äldre man, som enligt oppositionen inte längre är kapabel att styra landet.

USA
2007-04 s 12-13
"Trängsel i startfältet"
kampanjer inför 2008 års presidentval är i full gång. Aldrig tidigare har så många anmält sin kandidatur så långt i förväg. Detta kommer att tära hårt på kandidaterna både ekonomiskt och mänskligt. Åtta politiker har deklarerat att de söker det demokratiska partiets nominering och nio för republikanerna. Presidentkampanjens tidiga start gör det svårt för den nya demokratiska majoriteten i kongressen att vinna allmänhetens stöd och mediernas uppmärksamhet.

2007-04 s 12
"Presidentkandidater"
Ett år före det första primärvalet finns det ovanligt gott om kandidater:

Demokratiska kandidater:
Senator Hillary Clinton, New York, Senator Chris Dodd, Connecticut
F d senator John Edwards, Nordkarolina, F d senator Mike Gravel, Alaska Representanthusledamot Dennis Kucinich, Ohio, Senator Barack Obama, Illinois
F d guvernör Tom Vilsack, Iowa, Senator Joe Biden, Delaware (som har sagt att han ställer upp men ännu inte har lämnat in erforderliga papper till den federala valkommissionen).

Republikanska kandidater:
Senator Sam Brownback, Kansas, F d guvernör Jim Gllmore, Virginia
F d borgmästare Rudy Giuliani. New York, Representanthusledamoten Duncan Hunter, Kalifornien
Senator John McCain, Arizona Representanthusledamoten Ron Paul, Texas
F d guvernör Mitt Romney, Massachusetts, Representanthusledamoten Tom Tancredo, Colorado
F d guvernör Tommy Thompson, Wisconsin

2007-04 s 13
"Hillary ger sig in i leken"
Hillary Clinton stöds av 41 % av demokraterna, mycket fler än tvåan Barack Obama som får 17 %. Hon föreslår ett gradvis tillbakadragande av de amerikanska soldaterna i Irak och en tidtabell för ett definitivt slut på ockupationen. Clintons största svaghet på det inrikespolitiska området är hennes misslyckade försök att reformera det allmänna sjukförsäkringssystemet under hennes mans presidentperiod.

2007-04 s 14-15
"Obama ligger i startgroparna"
Demokraterna har redan åtta politiker som tänker konkurrera om partiets nominering till presidentkandidat. Barack Obama är senatens ende afroamerikan. Han vill bli USAs förste svarte president.

2007-04 s 15
"Obamas hemliga last"
Han röker cigaretter. Han säger att han skäms för det och försöker sluta. Om han misslyckas kan det hända att en del väljare håller det emot honom. Bara en fjärdedel av amerikanerna röker. Många av ickerökarna tycker att rökning är ett tecken på svaghet och omåttlighet.

2007-04 s 16
"De glömda statsmännen"
Bush struntade i många av Baker-Hamiltonkommissionens förslag, men det betyder inte att kommissionens arbete var förgäves. Kommissionens tre huvudförslag: Det gradvisa tillbakadragandet av amerikanska soldater, vikten av att straffa Iraks regering om den inte uppfyller sin del av arbetet samt behovet av mer diplomati gentemot Syrien och Iran, alls förkastades av president Bush. I dag har de nio medlemmarna i kommissionen ISG (Irak Study Group) återgått till ordinarie uppgifter men kommer kanske att behövas igen. Den politiska manualen är redan såld i 280 000 exemplar!

Rwanda
2007-04 s 17
"Rwanda ser framåt"
Trots sin förfärliga historia verkar det som om Rwanda har hittat en väg, som åtminstone i vissa avseenden leder i rätt riktning. När Rwandas patriotiska front (RPF) tog kontroll sommaren 1994 såg landet dödsdömt ut. Nu installerar landet trådlöst Internet i grundskolorna på landsbygden, är det enda landet i regionen som förespråkar familjeplanering och kommer snart att, tillsammans med grannlandet Burundi, bli medlem i Östafrikanska gemenskapen. Rwanda planerar att bli ett tvåspråkigt handelscentrum som en bro mellan det fransktalande centrala Afrika och det engelsktalande Östafrika. Allt detta har betalats av givarpengar.

Somalia
2007-04 s 18
"Klanerna dikterar Somalias öde"
Det var fientligheten mellan olika klaner som störtade Somalias senaste regering 1991, det var klanmiliser som förödmjukade de amerikanska styrkorna 1993 och det är klankrig som har skördat otaliga liv och förvandlat Somalias en gång så vackra huvudstad Mogadishu till en ruinhög. Somalias klaner har varit stommen i den somaliska identiteten sedan de första nomaderna kämpade om kontrollen över vattenhålen. Grunderna för klanerna är uråldriga stamtavlor. Detta gäller än idag. På en plats som hankat sig fram så länge utan regering, poliskår och rättsväsen, fungerar klanerna som sociala skyddsnät. De flesta gifter sig inom klanen och klanen står för skydd och trygghet. Det finns emellertid ingen tydlig klankarta. Rivaliserande klaner strider om hur de är släkt och somalierna själva är osäkra på om det finns fysiska olikheter som skiljer dem åt. Det som är gemensamt för somalier är deras språk och deras muslimska religion.

Kina
2007-04 s 18-19
"Kina vill stärka sin roll i Mellanöstern"
Till skillnad från de flesta länder som är involverade i Mellanöstern, står Kina på god fot med alla. Irans chefsförhandlare i frågan om kärnenergin, Ali Larijani, hade knappt hunnit lämna Peking förrän Israels premiärminister, Ehud Olmert, kom till Peking för överläggningar med de kinesiska ledarna.
Kina har mycket att erbjuda alla parter. Kinas roll som kund och investerare har vuxit snabbt sedan 1990-talet. Kinas veto i FN och skepsis mot USA hälsas välkommet av Iran och Syrien. Att Kina inte ställer några besvärande frågor om demokrati uppskattas av länderna i Mellanöstern. Med Israel delar Kina sin avsmak för militant islamism. Är detta en anledning till oro för USA? Kina ser fördelar med minskat amerikanskt inflytande överallt.

2007-04 s 20-21
"Den kinesiska stadskampen"
Hongkong och Shanghai konkurrerar om rollen som finanscentrum. Hongkongs främsta fördel är dess valuta, hongkongdollarn, som är knuten till den amerikanska dollarn, och är internationellt konvertibel. Shanghai använder sig av den nationella valutan, yuanen, som är krånglig för utlänningar att sälja och köpa. Hongkong och Shanghai tävlar inte bara med varandra. Där finns också Tokyo och Singapore som båda har ambitioner att bli Asiens viktigaste finanscentrum det vill säga den plats där investeringsbanker inrättar fonder och dit försäkringsbolag och andra stora investerare skickar sina bästa medarbetare.

Venezuela
2007-04 s 22-23
"Ett jättekliv år vänster"
Kommer Venezuela att följa Chávez i Castros spår? För några veckor sedan inledde Venezuelas president Hugo Chávez en ny sexårig mandatperiod med ett tal i vilket han kallade socialismen för "den enda vägen till fosterlandets räddning". Han avslöjade planer på att nationalisera viktiga utlandsägda företag, fördömde extern inblandning och uppmanade sina landsmän att ansluta sig till "revolutionen". Hans makt har ökat enormt. I presidentvalet i december fick han 26 % fler röster än någon annan kandidat och nu kontrollerar han alla statliga institutioner och miljardtals dollar i olja intäkter. Goda vänner har tagit makten i Bolivia, Nicaragua och Ecuador. Samtidigt ser hans fiende, George Bush, svagare ut än någonsin. Chávez ende svaghet är att han måste tillåta en folkomröstning om den författningsändring som han vill ska ge honom möjlighet att sitta kvar en tredje period eller längre.

2007-04 s 23-24
"Chávez har bollen"
Venezuelas ledare vill att Mercosur ska ansluta sig till kriget mot imperialismen, det vill säga USAs makt och inflytande. Hans kolleger i Sydamerika börjar inse att fjolårets beslut att anta Venezuela som medlem i gruppen var förhastad. Mercosur grundades 1991 av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay som fullvärdiga medlemmar. Bolivia, Chile, Ecuador och Peru är associerade medlemmar. Venezuelas ansökan om fullvärdigt medlemskap accepterades i all hast i slutet av förra året trots att Chávez dröm om "2000-talets socialism" strider mot Mercosurs stöd till öppna marknader och frihandel.

Samhälle, Israel
2007-04 s 24-28
"Det förlovade landet lockar inte som förr"
Judar överallt i världen håller gradvis på att överge Israel som alltings centrum. Detta har resulterat i att många omvärderar innebörden av att vara judisk. Den gamla synen på Israel som ett potentiellt framtida hemland, en sköld mot assimilation och en plats i kontinuerligt katastroftillstånd i behov av pengar stämmer inte längre. Även om alla judar överallt kände sig mycket stolta under israels överlevnadskamp de första åren så frågar sig många samvetsgranna judar hur de ska reagera på israels nya image som en militär jätte och potentiell förtryckare.

Australien
2007-04 s 28-29
"Australien brinner"
Torka och höga temperaturer försvårar arbetet med att släcka de ovanligt stora skogsbränderna i Australien. I Australiens näst folkrikaste delstat, Victoria, rasar de värsta skogsbränderna i historien. Några bränder har hållit på i drygt en månad. De underblåses av höga temperaturer och en ovanligt ihärdig torka.

2007-04 s 29
"Effekterna förstärks down under"
I sin årliga klimatrapport presenterar Australiens meteorologiska institut statistik som visar att landet drabbats hårdare av den globala uppvärmningens effekter än andra delar av jorden. Våren 2006 var den varmaste någonsin och nederbördsmönstret blir allt extremare. Både det oppositionella labourpartiet och miljöaktivister hävdar att regeringen som inte har skrivit under Kyotoprotollet, gör alldeles för lite för att skydda miljön och bekämpa klimatförändringen.

Miljö
2007-04 s 30-31
"Den falska våren"
Grodor har inlett parningsleken, igelkottar kan inte sova och påskliljorna spirar - det milda vädret lockar fram våren. Hur farlig är värmen för djur och växter? Deras utvecklings- och beteendemönster förändras emellertid inte så mycket, eftersom det inte i första hand styrs av temperatur och väder. Det avgörande är när solen går upp och ner och detta har ju inte ändrats. Det är den inre, biologiska klockan som styr livsrytmen hos alla levande organismer. Den mänskliga aktivitet som kan styra rytmen är snarare gatubelysningen och allt annat ljus som vi släpper ut i världen. Det förvirrar den inre klockan.