Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 33

Tidskriften

     

Tempus vecka 33 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Frankrike
2006-33 s 3-4
"Kan Le Pen göra en nystart?"
När mer respekterade kandidater förbereder sig för att slåss om den franska presidentposten fortsätter den gamle ultrahögerkämpen Le Pen att spöka. Han har konkreta förslag som omedelbar utvisning av illegala invandrare och hårdare lagar. Nästan lika lockande för väljarna är hans attacker mot "eliten" - den sammansvetsade politikerklassen. Hela 23 % delade Le Pens åsikter i en opinionsundersökning nyligen och 31 % ville att han skulle komma tillbaka. Le Pen kan mycket väl få 15-20 % i första omgången av presidentvalet, beroende på vilka som blir hans motkandidater.

Tyskland
2006-33 s 4
"Liten tysk stad tar sig an nynazister"
I Delmenhorst i tyska Niedersachsen håller en grupp högerextremister som leds av Jürgen Rieder, en Hamburg-advokat och känd nynazist på att köpa upp ett hotell. Han leder en grupp kallad "Germanska trossamfundet för skapande av liv". Människorna i staden protesterar och försöker samla in de pengar som behövs. Michael Kohlstruck på centret för antisemitisk forskning i Berlin menar att extremhögern under de senaste åren blivit mer etablerad som en legitim politisk kraft i Tyskland beroende på människornas rädsla för invandring, den vacklande inhemska ekonomin och EU.

2006-33 s 8
"Grass erkänner SS-medlemskap"
Författaren och Nobelpristagaren Günter Grass medger att när han var 17 år blev han inkallad till SS. Tidigare har han hävdat att han inkallats till luftvärnet och hållits som krigsfånge till 1946. Hemligheten har tyngt hans sinne och är en av orsakerna till att han nu skriver sina memoarer, där detaljer om hans krigsförflutna redovisas.

Storbritannien
2006-33 s 5
"Brittiska bryggare och pubägare skålar i fatöl"
På en brittisk ölfestival i London skålades för nya framgångar för det färska fatölet - "cask ale" (levande, opastöriserat öl). Fatölets fall har förklarats med att har skett en anstormning av billiga storförpackningar med lageröl, att det manuellt utförda arbetet minskat och att bryggerijättarna övergivit fatölet. Men det största hotet mot fatölet är rökförbudet som trätt i kraft i Skottland och planeras för England och Wales nästa sommar.

Europa, Natur & Miljö
2006-33 s 6-7
"Katastrofal torka i Europa"
Torkperioder väntas bli allt vanligare i Europa och delar av Medelhavsområdet löper stor risk att förvandlas till öken. Vattennivåerna i vissa delar av Italiens längsta och kommersiellt mest livliga flod, Po, har sjunkit till de lägsta i mannaminne. På Rhen har fartygen bara kunnat lastas till hälften för att inte gå på grund. I Paris har man för första gången avstått från att vattna de dammiga promenadstråken. Lantbrukarna förutspår kraftigt minskade skördar. Världsnaturfonden har begärt att lantbruksstödet för vattenkrävande grödor som sockerbetor dras in.

Kosovo
2006-33 s 7
"Serbien föreslår delning av Kosovo"
Den serbiska delegationens ledare föreslår en delning av Kosovo så att serberna blir kvar i Serbien. FNs chefsmedlare, Martti Ahtisaari, håller fast vid att Kosovos status måste ligga klar före årets slut. Nato och dess samarbetspartners har fortfarande 17000 man i Kosovo. 100 000 serber, ekonomiskt understödda genom uppblåsta statstjänstemannalöner från Belgrad, har vägrat att åter införliva sig i Pristina.

Israel och Palestina
2006-33 s 10-11
"Vapenvila efter våldsam söndag"
En vapenvila framförhandlad av FN trädde i kraft klockan åtta lokal tid i måndags morse. Det var den 34:e dagen av den senaste Mellanösterkonflikten. Några timmar innan vapenvilan trädde i kraft genomförde båda sidorna våldsamma attacker. Hizbollah uppgav att över 220 raketer föll över Israel, vilket gjorde söndagen till den mest intensiva. Israel sa att man skulle upprätthålla luft- och sjöblockaden av Libanon för att garantera att Hizbollah inte får fler vapen innan en internationell styrka anländer för att bevaka gränserna. Israel kommer att avvakta vad den libanesiska armén och ett nytt Unifil kan åstadkomma i södra Libanon främst vad gäller avväpningen av Hizbollah.

2006-33 s 12-13
"Makt och starka band"
Varifrån kommer USAs villkorslösa stöd för Israel?
80 % av amerikanerna anser att Israels agerande varit berättigat. 56 % lägger "en stor del av skulden" på Hizbollah, 39 % på Iran och bara 15 % på Israel. I USA finns två grupper med stort politiskt inflytande: den israeliska lobbyn, AIPAC, och den kristna högern, inom vilken bland vita protestanter stöder för Israel är större än genomsnittet. De utgör omkring 25 % av den amerikanska väljarkåren och är hörnstenen för president Bush. Vidare ser amerikanerna händelserna i mellanöstern mot bakgrund av det som skedde den 11 september 2001. Det ser i Hizbollah och Hamas samma maskerade ansikten som de som slog till mot USA och de ser israels invånare som sig själva.

Afghanistan
2006-33 s 13
"Rebellattack i Afghanistan"
Amerikanska soldater och stridsflygplan slog tillbaka en rebellattack mot en ny amerikansk bas i Afghanistan i förra veckan. 19 rebeller dödades i området. I det instabila södra delen av landet hängde talibaner en 70-årig kvinna och hennes son i ett träd. De anklagades för att ha spionerat för landets president Hamid Karzais räkning. Regionen är ett fäste för Gulbuddin Hekmatayer, en krigsherre som har starka band med Usama bin Ladin och nu kämpar mot Karzais regering. Hans slagskämpar stöds av regeringstrogna från talibantiden.

Vietnam
2006-33 s 14
"Äntligen good morning Vietnam"
Ekonomiskt uppsving går hand i hand med sociala förbättringar. Livslängden har ökat och barnadödligheten kraftigt minskat. 75 % av de vietnamesiska barnen mellan 11 och 16 år går i skolan, mer än Kina, Indien och Indonesien. I april utrensades många högt uppsatta tjänstemän misstänkta för korruption. Den senaste tidens exportökningar har gynnats av en stark global efterfrågan och höga priser på landets varor, från ris till råolja. Vanliga vietnamesers fortsatt välvilliga inställning till kommunistregeringen vilar på att den lyckats så bra med att öka välfärden och förbättra samhällsservicen. Regeringen måste skynda på sitt program för att omstrukturera och privatisera tusentals statsägda firmor. Den privata sektorn står för det mesta ifråga om arbetstillfällen och export.

Terrorism, Storbritannien
2006-33 s 15-16
"Terrorhotet verkligt igen"
Planen var att förvandla vanliga objekt till massmordsvapen. Alla flygpassagerare har något i sin ägo som kan innesluta vätska eller leverera en liten men katastrofal elektrisk laddning för att utlösa explosionen. Rapporten om den senaste terroristplanen har haft en närmast hypnotisk kraft på människor som har tvingats reflektera över sin sårbarhet och över regeringarnas begränsade möjligheter att skydd dem.

2006-33 s 16-17
"Blair förvarnade Bush om terrorhotet mot USA-flyget"
Blair kände till terroristkomplottens huvuddrag i månader och talat med George Bush om den. Den brittiska säkerhetstjänsten bevakade en brittisk cell av muslimer och behövde tid för att kunna gripa alla. Terroristerna planerade att spränga flera amerikanska flygplan samtidigt. Det brittiska parlamentet var överens om att alla muslimer måste sträva oupphörligt för att fördöma, konfrontera och utrota stödet för terrorism i sina samhällen. Lojaliteten mot Storbritannioen och sättet att leva där måste komma i första hand.

Kuba
2006-33 s 18-19
"Det är nu kubanernas stolthet ska få blomma ut"
Detta anser och hoppas flera exilledare i USA. De tror inte att Fidels yngre bror Raúl har vad som krävs för att få folkets förtroende och respekt. Ingen vet om Fidel Castro lever eller är död.
I Havanna hänger fanor med "Viva Fidel! 80 år till!" Hans 80-års firande, han fyllde den 13 augusti, har skjutits fram till december. Idag kan man fråga sig om han ens har 80 dagar kvar.

Medicin, Afrika
2006-33 s 20
"Gates hetsar på sökandet efter aidsmedicin"
Familjen Gates stiftelse som donerat 1,9 miljarder dollar till kampen mot aids säger att sökandet efter HIV-mediciner som ökar kvinnors självbestämmande kan bli "nästa stora genombrott" i kampen mot smittan. Det viktigaste är att minska frekvensen av nya infektioner. Detta måste ske genom att bryta aids-stigmat hos kvinnor i det svarta Afrika som har liten eller ingen makt över sina egna sexliv eller sin hälsa. Ordet våldtäkt existerar knappast och är ingen kriminell handling. Det tuffaste jobbet i kampen mot HIV är att få äldre män att förändra sitt sexuella beteende mot unga kvinnor. De ligger med många kvinnor, blir smittade och överför HIV till sina fruar och sina flick- och pojkvänner. Om inte detta traditionella promiskuösa levnadssätt ändras är annan kamp mot HIV meningslös.

Afrika, Rwanda
2006-33 s 21-22
"Kaffekooperativ hjälper rwandierna"
Rwanda är ett extremt fattigt land. Det är med sina 8,6 miljoner Afrikas mest tättbefolkade nation. Det klövs mitt itu på 90-talet av ett fruktansvärt brutalt inbördeskrig. Nu rider det på en våg av efterfrågan på speciella kaffesorter som finns i industriländerna. Landet har gjort odlingen av premiumkaffe till en nationell prioritet. Många av Rwandas kaffeodlare har på detta sätt fördubblat sina inkomster. Genom kooperativ verksamhet har också odlarna fått en större del av vinsten från produktionen

Kultur
2006-33 s 22-23
"En okonventionell deckarförfattare"
Deckarförfattaren George Pelecanos har vidgat gränserna för deckaren och låtit den vinna litterär mark genom att utveckla karaktärerna mer än de flesta andra deckarförfattare vågar. Han för in djärva sociala motiv och trotsar läsarens förväntningar på att allt ska lösa sig till sist. 2001 kom hans "Right as Rain" som är den som hittills översatts till svenska, "Ren som snö".