Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 44

Tidskriften

     

Tempus vecka 44 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Frankrike
2006-44 s 3-4
"Här behövs en vitamininjektion"
Frankrike lider av bristande självkänsla ungefär som Storbritannien på 1970-talet. En järnlady som Margaret Thatcher skulle kanske kunna stärka självförtroendet. Premiärminister Dominique de Villepins regering har varit handlingsförlamat ända våldsamma gatuprotester tvingade den att ta tillbaka en blygsam arbetsmarknadsreform i våras. Frankrike har ett nytt ord "declinism", som betecknar misstanken att landet är omöjligt att reformera. Det blir inte lätt att genomföra de helt nödvändiga samhällsreformerna mot de franska gatudemonstranternas vilja. De många missnöjda muslimska ungdomarna i Paris förorter tar hellre till våld än accepterar förändringar.

2006-44 s 4-5
"Favoriter i fokus"
Om det franska folket finge välja vilka som skulle vara kandidater i nästa års presidentval hade det inte blivit någon diskussion. Sarkozy och Royal understryker vikten av hårt arbete, ordning och reda, klassrumsdisciplin och ansvarsfullt föräldraskap. Men de potentiella kandidaternas politiska kolleger är inte lika förtjusta som väljarna. Vänsterns främsta kandidat med möjlighet att utmana högern är Ségolène Royal som leder stort bland socialisterna. Men Strauss-Kahn och förre premiärministern Laurent Fabius gör allt för att sabotera henne. Högerns mes populära kandidat, inrikesminister Nicolas Sarkozy, misstros också och det kan bli så att den nu 73-årige Chirac kandiderar igen.

Spanien
2006-44 s 6-7
"Byggbom och korruption går hand i hand"
Tio år av kontinuerlig ekonomisk tillväxt gör att det byggs som aldrig förr i Spanien. Många spanjorer är redo att köpa både ett andra och ett tredje hem vid kusten eller i bergen. Spanjorerna bor till 85 % i egna hem, den högsta siffran i Europa. Till detta kommer alla utländska intressen. Priserna har ökat med 150 % sedan 1997. Effekten av bygg boomen för små spanska kuststäder är omstörtande. Miljöbestämmelser ignoreras om de utgör hinder. Den mycket heta mark- och fastighetsmarknaden i Spanien underblåser korruptionen. De politiska partierna i Spanien står inför en trovärdighetskris efter det att många små skandaler i byggbranschen har vuxit till en jättelik flod av smutsiga pengar och olagliga kontrakt.

Serbien
2006-44 s 8
"Serbien får ny författning"
Folkomröstningen om den nya författningen som stöds av alla politiska partier i Serbien, betraktas allmänt som en bekräftelse av Serbiens anspråk på Kosovo. 51,6 % av väljarna deltog och det var precis vad som krävdes för att uppnå de 50 % som valdeltagandet måste nå för att valet ska vara giltigt. Kosovos cirka 1,3 miljoner etniska albaner fick inte delta i omröstningen.

USA
2006-44 s 10
"Fördel demokraterna"
Det mesta tyder på att demokraterna har förlorat striden om de oberoende väljarna, som tycks stå på demokraternas sida när det gäller Irak och andra viktiga frågor och som vill att demokraterna ska ta kontroll över kongressen. För de amerikanska väljarna är kriget i Irak den viktigaste frågan i valet nästa tisdag. Många röstar mer i protest mot republikanerna än för att de egentligen är positiva till demokraterna. Frågan är om demokraterna erövrar de 15 platser i representanthuset och sex platser i senaten som krävs för att få majoritet i hela kongressen. En viktig faktor som kommer att påverka valresultatet är vilka väljare som går och röstar. Var finns flest röstskolkare?
---------------------------------------------------------------------
2006-44 s 11-12
"Om demokraterna tar kontroll…"
De har väntat i tolv långa år på att återta makten i kongressen på Capitol Hill. Frågan är hur de kommer att styra om de lyckas. Om de vinner kommer de på nytt att få ordförandeskapet i alla utskott i representanthuset. Den demokratiske ledaren, Nancy Pelosi, blir sannolikt talman om så sker och hon har klargjort att hon inte tänker förvandla representanthuset till en "domstol" som många revanschlystna och hämndsugna demokratledare önskar. Hon vill att demokraterna ska se ut som ledare och inte som obstruktionspolitiker. Det är hon som har sista ordet när det gäller att utse ordföranden i utskotten. Hennes främsta ambition är att stärka demokraterna inför presidentvalet 2008.

2006-44 s 12-13
"Kriget i Irak vinner inte valet i USA"
Bush spelar högt när han vänder uppmärksamheten mot kriget i Irak genom att i ett anförande klargöra att han fått en mer flexibel syn på kriget. Alla republikaner delar inte Bushs uppfattning att partiet kan vinna valet på Irakfrågan. Opinionsexperten Tony Fabrizio som arbetar för flera republikanska kandidater anser att presidenten gör partiet skada genom att uppmärksamma ett besvärligt ämne och antyda en kursändring bara några dagar före valdagen. Var det en politiskt desperat handling?

2006-44 s 14
"Kaos befaras i vallokalerna"
En kombination av ny teknik och ändrade regler plus den hårda kampen om kontroll över kongressen hotar att leda till mycket stora problem i de amerikanska valen menar Doug Chapin, valkommissionens ordförande.

2006-44 s 14-15
"Schwarzenegger, del 2?"
Schwarzenegger undviker president Bush och satsar på en andra mandatperiod som guvernör i Kalifornien. Han leder med minst 9 procentenheter över sin utmanare Phil Angelides. Han har lyckats stjäla hela mittfältets röster genom att arbeta partioberoende och över partigränserna. Han gör allt för att inte kopplas samman med George Bush.

Kongo
2006-44 s 16
"Kongo gick till val"
Invånarna i Kongo/Kinshasa deltog i söndags i den sista omgången av presidentvalet. Stämningen var spänd och rädslan för våld var påtaglig i det som FN-diplomater kallar för Afrikas viktigaste val sedan presidentvalet i Sydafrika 1994. Man hoppas att valet som är det första i Kongo på 40 år och som har kostat västvärldens skattebetalare motsvarande 5 miljarder kronor, ska sätta stopp för decennier av diktatur och krig. Diplomater varnar dock för att misstroendet mellan de två huvudmotståndarna Kabila och Bemba kommer att urarta i våldsamheter i huvudstaden Kinshasa, där president Kabila är illa omtyckt, beroende på sin ras och etniska härkomst. I resten av landet är stödet för Kabila starkt.

Marocko
2006-44 s 16-19
"Soliga moderna Marocko närmar sig Europa"
En liten bit av Europa har smittat av sig på Maghreb. Det korta avståndet mellan Europas sydspets och Afrikas nordkust avspeglas i allt djupare kontakter mellan Marocko och EU. Marocko har genomgått en metamorfos som beror på drömmen om att en dag få tillhöra EU. Landet förre kung, Hassan II, sa detta rakt ut för 20 år sedan, en då skrattretande ambition. Den som har gjort detta till en trovärdig möjlighet är hans son Muhammed VI. Tack vare ett frihandelsavtal som är under utarbetande kommer Marocko inom kort att ta ett stort steg mot EU-familjen. Det blir ett "fördjupat förhållande". Marockos snabbt växande ekonomi visar att det finns påtagliga fördelar med att samarbeta med EU även för icke-medlemmar.
De största problemen idag är för det första arbetslösheten, 35 % av alla akademiker saknar arbete, och för det andra fattigdom och utanförskap. Turismen däremot blomstrar, Marockos lockande stränder liknar alltmer Medelhavets Grekland, Frankrike och Spanien. Villapriserna på solkusten är en femtedel av vad de är i Spanien.

Afrika
2006-44 s 19
"Gott ledarskap ska belönas"
Den sudanesiske miljardären Mo Ibrahim erbjuder 5 miljoner dollar i prispengar under 10 år till den afrikanske president som när han avgår från sitt ämbete kan bevisa att han varit Afrikas mest demokratiske och laglydige statschef. Han gör det därför att "vi afrikaner har misslyckats" och att orsaken framför allt är "dåligt ledarskap och dåligt styre". Valbara kandidater till priset ska ha valts i regelrätta, demokratiska val och ha avgått efter fullgjort mandat. Afrikas tradition med en stark, despotisk ledare som biter sig fast vid makten under flera decennier beror mycket på en rädsla hos ledarna att efter avgång bli straffade eller helt makt- och medellösa om de lämnar makten frivilligt. Ledarna betygsätts inom åtta huvudområden. Varje vinnare får 500 000 dollar årligen i tio år och därefter 200 000 dollar per år. Ibrahim sålde förra året sitt företag, Celtel för 3,4 miljarder dollar.

Nordkorea
2006-44 s 20
"Bomben gjorde allting värre"
Experterna befarar en flyktingkris nu när Nordkoreas politik har lett till att omvärlden har minskat hjälpen, vilket ytterligare försvårar situationen för landets medborgare. Givarländerna bidrar med mat och mediciner under förutsättning att hjälpen kommer folket tillgodo och inte till militären eller kommunistpartiets medlemmar. Ansvaret för eventuell svält ligger därför helt och hållet på Nordkorea. Nordkoreas egen livsmedelsproduktion blir allt sämre på grund av långvarigt ekonomiskt vanstyre och en kampanj för att plantera grödor på branta bergssluttningar och andra omöjliga projekt. Mindre mat leder till större hälsoproblem och fler flyktingar fruktar den kinesiska regimen.

2006-44 s 25
"Nya förhandlingar"
Nordkorea meddelade i tisdags att landet är redo att återuppta de internationella förhandlingarna om landets kärnvapenprogram. Beskedet kom efter överläggningar mellan regimen i Pyongyang och kinesiska och amerikanska förhandlare. De så kallad sexpartssamtalen om Nordkoreas program involverar förutom ovan nämnd länder även Sydkorea, Japan och Ryssland.

Kina
2006-44 s 21-23
"Uigurerna hålls i strama tyglar"
I Xinjiang, en provins som en gång hette Östturkistan, och som har stor strategisk betydelse för Kina, försöker ursprungsbefolkningen, uigurerna, bevara sin kultur och särart samtidigt som Peking försöker göra regionen mer "kinesisk". Den ideologiska hjärntvätten är systematisk och konsekvent. Det handlar om obligatoriska utbildningar för alla, löneavdrag för de som inte visar den rätta tron, producerandet av musik och skrifter som stöder den kinesiska myndighetens version av hur man bör leva. Offentliganställda som trotsar förbudet mot att besöka moskén kan fängslas och till och med torteras. Där finns stora tillgångar på olja, gas, guld och uran. Här ligger också Kinas anläggningar för kärnenergitester. Regionen som är en buffert mot rivalen Ryssland omfattar 17 % av Kinas territorium men bara 1,5 % av invånarna och utgör därför en reserv för en kommande överbefolkning.

Filippinerna
2006-44 s 23
"Arroyos planer grusades"
Filippinernas högsta domstol underkände förslag om folkomröstning gällande en övergång till parlamentarisk demokrati med rösterna åtta mot sju. Arroyo har förespråkat författningsändringen som troligen inte blir av då kongressens senatorer motsätter sig förslaget. Införandet av ett parlamentariskt system skulle nämligen göra dem arbetslösa. Motståndarna hävdar också att Arroyo vill ändra författningen för att kunna sitta kvar vid makten efter 2010 när hennes sista mandatperiod löper ut. Enligt det nu nedröstade förslaget skulle Filippinerna ha eliminerat sitt tvåkammarparlament av amerikansk typ till förmån för ett enkammarparlament. Därme