Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 23

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22        

USA, Ryssland
2007-23 s 3-4
"Dags att lägga motsättningarna åt sidan"
Rysslands president Vladimir Putin säger att om USA fullföljer planerna på att bygga ett antiraketförsvar så kommer Ryssland att rikta sina egna vapen mot mål i Europa. Men Bush upprepar ständigt att missilprogrammet inte är riktat mot Ryssland. Det syftar till att skydda NATOs allierade i Europa mot raketer som kan komma från skurkstater som Iran. Bush planerar att ta emot Putin på familjens Bushs ställe i Kennebunkport i Maine i början av juli.

Frankrike
2007-23 s 4
"Sarkozy inför sin internationella debut" (hela artikeln)
Frankrikes nye statsöverhuvud kom till sin första presskonferens som president i Napoléonsalen i Elyséepalatset. Han har varit president i bara tre veckor men han utstrålar redan stort självförtroende och han är mycket säker i sitt umgänge med nyhetsmedier.

Montenegro
2007-23 s 5
"En pigg ettåring ser framåt"
Montenegro håller på att bli ett överraskande normalt land efter bara ett års självständighet. De partier som kämpade för fortsatt federation med Serbien har försvagats markant sedan folkomröstningen. BNP-tillväxten för 2006 blev 6,5 %. Turismen, byggnadssektorn och tjänstesektorn svarade för merparten av tillväxten. Ett problem är att en liten elit har skott sig på privatiseringen och blivit rika och mäktiga. Ett annat är nepotismen. Det är svårt att klara sig i Montenegro utan kontakter.

Serbien
2007-23 s 6
"Serbien närmar sig EU på nytt"
Bryssel kommer att återuppta överläggningarna med Serbien. Detta sedan den tredje mest eftersökte krigsförbrytaren, Zdravko Tolimir, greps i förra veckan. EU erbjuder nu en omstart av de så kallade stabiliserings- och associationsförhandlingarna.

Ukraina
2007-23 s 6-8
"Ukraina präglas av konflikt, kaos och - komedi"(hela artikeln)
Resultatet är inte bra ändlös konflikt utan också allmän apati. Janukovitj som var president Jusjtjenkos argaste motståndare i presidentvalet har återkommit med sitt parti, Regionpartiet. Han har blivit allt starkare sedan flera av Jusjtjenkos ledamöter hoppat av eller bytt sida. Detta fick Jusjtjenko att upplösa parlamentet i april. Domaren och riksåklagaren Piskun förklarade detta beslut för olagligt och utanför presidentens befogenheter. Då avskedade Jusjtjenko honom men Piskun vägrade att avgå.

Ryssland
2007-23 s 8
"Oenighet i den ryska oppositionen"
Kasijanovs ambitioner att bli president stöter på patrull.
Inom Rysslands mycket heterogena opposition är man bara överens om en sak nämligen att oppositionen måste enas om en kandidat för att besegra den sittande maktapparaten. Sedan den förre centralbankschefen Gerastsjenko meddelat att han är beredd att kandidera för Förbundet ett annat Ryssland har även ledaren för Folkdemokratiska unionen, den förre regeringschefen Kasijanov, anmält intresse att kandidera.

Hjälporganisationer
2007-23 s 9
"Missriktad välvilja skapar bekymmer"
Många aktivistgrupper kan glädja sig åt att president George Bush regering har infört nya och skärpta ekonomiska sanktioner mot Sudan men den organisation som först riktade världens uppmärksamhet på konflikten i Darfur, befinner sig tyvärr i upplösningstillstånd. Organisationens vd har avskedats, styrelsen har omorganiserats och strategierna omvärderats. Det handlar om "Rädda Darfur" som är en koalition av olika grupper. Många av hjälporganisationerna på marken protesterade mot tonen och innehållet i Rädda Darfurs reklamkampanj i medierna. De protesterade också mot att många miljoner användes på reklam och jippon och inte på hjälp åt lidande människor. Den sudanesiska regeringen är expert på att utnyttja spänningarna.

Frankrike
2007-23 s 11
"Chiracs immunitet är borta"
Sedan Chirac den 16 maj överlämnat makten till Sarkozy fick domare tillgång till material om att Chirac har ett japanskt bankkonto med motsvarande 30 miljoner pund. Det ska ha öppnats på 1990-talet hos Tokyo Sowa Bank.

Tyskland
2007-23 s 11
"Östtyskorna överger männen"
I östra Tyskland finns det bara 80 kvinnor per 100 män i åldrarna 25-30 år. Många av båda könen har flyttat till västra Tyskland eller utomlands men utflyttningen bland unga kvinnor anses bero på att de är bättre utbildade än de jämnåriga männen och har större framtidsambitioner.

Turkiet
2007-23 s 11
"Turkiskt anfall"
Turkisk militär tros ha attackerat ett gränsområde i norra Irak i ett försök att komma åt kurdiska rebeller som motarbetar den turkiska regimen. Anfallet bekräftas av källor i PKK, Kurdiska arbetarpartiet, en rebellgrupp som länge kämpat för ett kurdiskt hemland i Turkiet.

USA
2007-23 s 12-13
"Rice har övertaget i striden mot Cheney"
Utrikesminister Condoleezza Rice har styrt den amerikanske regeringen tillbaka till diplomatin, men hökarna i regeringen fortsätter att ansätta henne. Vicepresident Cheneys nationella säkerhetsgrupp har ifrågasatt Rices Iranstrategi. Det finns aktuella underrättelserapporter som antyder att Iran förser den islamistiska talibanmilisen i Afghanistan med vapen. Cheneys kansli blockerar också Rices försök att övertyga president Bush om fördelarna med samarbete med Syrien när det gäller att skapa stabilitet i Irak. Rice fördel är hennes nära och långvariga samarbete med presidenten. Hökarnas ställning är svagare nju än under Bushs första presidentperiod.

FN, Nato
2007-23 s 14-15
"En annan syn på den muslimska världen" (hela artikeln)
Världsislamatiskt ekonomiskt forum, (World Islamic Economic Forum) som inte har ett dugg med Världsekonomiskt forum i Davos att göra, försöker uppmuntra de islamiska länderna att modernisera och sekularisera umgänget med andra länder. För en tid sedan samlades islamiska länder för det tredje årliga mötet, på inrådan från Malaysia och Indonesien. Talarna som främst kom från Kuwait, Pakistan och Förenade Arabemiraten nämnde knappt palestinierna, Irak eller terrorism. De beskyllde ledarna för de muslimska samhällena för att försumma utbildning och prata mycket och göra litet. Man måste ändra på det som lärs ut i koranskolorna och lägga större vikt vid naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskapliga ämnen. Både Malaysia och Indonesien är mångkulturella länder som skiljer sig markant från den rigida version av islam som praktiseras till exempel Saudiarabien.
En ofta upprepad paroll på mötet var "Vi måste se bortanför ritualer och ceremonier". Vi måste få en attityd som värdesätter arbete mer. Hindret är inte en brist på pengar. Oljeförmögenheten finns vad som fattas är förmågan att investera den på rätt sätt.
International Herald Tribune: av Thomas Fuller från Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad.
Can the Muslim world be re-branded? Kan den muslimska världen marknadsföras bättre under ett nytt varumärke?

Liberia
2007-23 s 16
"Terrordiktatorn ställs äntligen till svars"
Rättegången mot Charles Taylor, Liberias före detta president och den förste afrikanske ledaren som ställs inför en internationell tribunal, inleddes i Haag i början av veckan. Taylor anklagas för krigsförbrytelser under inbördeskriget i Liberias grannland Sierra Leone.
Han anklagas för att ha skänkt vapen i sierraleonska rebellgrupper och för att ha utbildat dem i utbyte mot tillgång till Sierra Leones diamantfält. Tribunalen hävdar också att Taylor var inblandad i RUFs kampanj mot civila, med lemlästning av armar och händer och bortförandet av kvinnor och flickor för att bli sexslavar. Taylor var statschef för Liberia från 1997 till 2003 och hävdar därför immunitet mot åtal.

Marocko
2007-23 s 17-19
"Den stora sandlådan" (hela artikeln)
Marockos kung vill lösa konflikten om Västsahara. Västmakterna gläds åt försöken att bryta dödläget i ökenlandet, eftersom man befarar att det är en tillflyktsort för terrorister. Västsahara är Afrikas långvarigaste territorialkonflikt. 1975 lämnade Spanien sin koloni som har rika fiskevatten och fosfatreserver. Då besattes landet av Marocko. En grupp, Frente Polisario, utmanade marockanerna i ett seglivat gerillakrig som stöddes av Marockos ärkefiende Algeriet, som ville komma åt land med tillgång till Atlanten. FNs fredsuppdrag i Sahara, "Den stora sandlådan" har kostat nästan 500 miljoner dollar utan framgång. Nu arbetar Marocko för att Västsahara ska få autonomi inom ramen för Marocko. Det främsta argumentet är att det handlar om Europas säkerhet, det handlar om islamistiska utbildningsläger och vapensmuggling mitt i Sahara.

Somalia
2007-23 s 20
"Ingen fred, mera terror"
Hotet om islamistiskt våld har inte undanröjts. Somalias president Abdullah Yusuf och hans premiärminister Mohamed Gedi vill inte förhandla med de någorlunda moderata företrädarna för den islamiska oppositionen. De militanta islamisterna är inte benägna att förhandla. De är på väg att vinna militärt. Det gäller särskilt resterna av Shahab, islamiska domstolsförbundets väpnade gren. Shahab har förvandlats till en terrorgrupp uppbyggd enligt al-Qaidas mall, med oberoende celler. Detta är olycksbådande för de 1500 ugandiska soldaterna som ska ersätta de etiopiska soldaterna i FN regi. Kriget i Somalia kan utvecklas till ett "heligt" arabisk-islamistiskt krig i Afrika främst mot det kristna Etiopien.

2007-23 s 21
"Bilbomb i Mogadishu"
Myndigheterna i Mogadishu säger att en grupp med anknytning till al-Qaida försökte döda Somalias premiärminister Ali Mohammed Gedi i söndags eftermiddag. En bil körde igenom en vägspärr utanför premiärministerns residens. Vakter öppnade eld mot inkräktaren och bilen kraschade mot en vägg och exploderade. Sju människor dödades men premiärministern undkom oskadd. Det var det tredje mordförsöket mot Gedi på ett år.

Kina
2007-23 s 20
"Trohet anbefalles"
Många kinesiska affärsmän liksom byråkrater och ämbetsmän har älskarinnor, som de försörjer och underhåller i separata bostäder. Provinsen Guangdong planerar att förbjuda gifta personer att inrätta sådana "kärleksnästen". Avsikten är att "bevara och fördjupa den äktenskapliga stabiliteten".

2007-23 s 21
"Miljön kommer i andra hand i Kina"
Kinas ledare har slagit fast att landets reaktion på klimatförändringen måste underordnas den ekonomiska utvecklingen. Detta framgår av Kinas första nationella plan mot klimatförändring. Främst kommer bekämpningen av fattigdomen. Inga konkreta mål för minskade utsläpp av växthusgaser sätts därför upp.

2007-23 s 22-24
"Den kinesiska draken skrämmer inte mera"
En aktuell global undersökning avslöjar att en majoritet av världens länder tror att Kina inom en ganska snar framtid kommer att passera USA, vilket inte tycks bekymra dem särskilt mycket. Ledningen har lyckats marknadsföra Kina som ett välmenande, väluppfostrat och vänligt land. Den utbredda oron att Kina uppgång skulle betyda katastrof för den egna industrin har dämpats. Japans utveckling till ekonomisk jätte på 1980-talet väckte mycket större ångest.

Nordkorea
2007-23 s 25-27
"Bilder från Nordkorea"
En avhoppares bild ger några av de nordkoreaner som flydde 1999 och haffades i Ryssland. Trots FNs och Sydkoreas ansträngningar utlämnades de till Nordkorea. Nu har de flytt igen och lyckats ta sig till Sydkorea, där de bestrider den nordkoreanska regeringens uppgifter om gruppens öde nämligen att de flesta återvänt till sina familjer och jobb. En av dem berättar om liv och död i Nordkoreas ökända fängelseläger nr. 15, som i omvärlden är mest känd som Yodok. Där arbetar internerna 15 timmar eller mer per dag och lever på matransoner som är små även enligt nordkoreanska mått. Deras brott är kritik mot regeringen eller flykt från landet på grund av hunger. Lägren tros innehålla 200 000 interner för närvarande.

2007-23 s 27
"Diplomatens vardag: Nord och Syd kommer inte överens"
Förhandlingarna mellan de två staterna bröt samman därför att Sydkorea inte ville garantera snabb livsmedelshjälp till Nordkorea med mindre än att Nord snarast infriar sitt tidigare löfte om att stoppa kärnvapenprogrammet. Nordkorea svarade med att hota att avbryta programmet för familjeåterförening mellan Nord och Syd. Nordkoreanska diplomater säger att kärnreaktorn kommer att stängas men först sedan Nordkoreas frusna tillgångar utomlands frigjorts. Främst handlar det om pengar i en av USA svartlistad bank i Macau som USA hävdar uppkommit genom tvätt och förfalskning.

2007-23 s 27-29
"Den maskerade reporterns bild: Världens sämsta semestermål"
Kinesiska turister påminns om maoismens vedermödor och misär när de besöker Nordkorea. Turister från Kina släpps in på grund av behovet av amerikanska dollar. Nordkoreanerna är duktiga på att iscensätta imponerande shower. Kineserna bjuds in till kasinon, eftersom spel om pengar är förbjudet i Kina. Men många kineser semestrar i Nordkorea för att få en smak av det som de själva har sluppit undan. Kulten kring Nordkoreas ledare påminner om kulten av Mao. Det statliga ideologin, juche, (självförsörjning) har mycket gemensamt med Maos isolationism. Inga mobiltelefoner tillåts och inte ens på de flottaste hotellen finns tillgång till Internet.

2007-23 s 29
"Klassklyftan i Kims kommunistparadis"
Lyxkonsumtion i den stalinistiska bastionen. Medan många avlandets 23 miljoner invånare lever på randen till svält finns det några få privilegierade som är ruskigt rika. En del tillhör den kommunistiska partieliten som alltid har kunnat njuta av importerad sprit och annan lyx. Men det finns en ny kategori rika som tror på att tjäna pengar och att använda dem. Regimen har öppnat för en viss privat marknad. På sikt kan detta bli ett hot mot Kims totalitära terrorregim.

2007-23 s 30-31
"Turistens bild: Nordkorea med egna ögon"
Nordkorea finns det? Jag begav mig dit och fann paradoxalt nog att svaret är NEJ. För koreanerna finns nämligen endast ett Korea och den nuvarande uppdelningen är således för dem en tidsfråga.
Som svensk kontaktar man Koreas resebyrå som också ordnar en inbjudan från Nordkorea. Man reser in via gränsen i norr till Ryssland eller Kina. Jag fick göra den hundramilaresa kors och tvärs i landet som jag önskat. En chaufför och en gammal diesel Mercedes ställdes till mitt förfogande. Man slås av hur hyggligt människorna är klädda och att renligheten präglar såväl natur som människor. Hur gemene man har det på landsbygden kan man emellertid bara ana sig till. Kontrasten mellan Koreas armod och Kinas välstånd förblir oförglömlig.
En artikel skriven av den före detta riksdagsmannen Björn von der Esch.