Samos
De Griekse eilanden Samos INFO Samos hotels Samos stranden Samos dorpen Bezienswaardig Restaurants Samos reizen
Samos, Pagondas Samos, Pagondas Samos, Pagondas Samos, Pagondas Samos, Pagondas
HET DORP PAGONDAS OP HET EILAND SAMOS IN GRIEKENLAND

map Pagondas, Samos Pagondas is een berg dorp in het zeg maar zuid-midden van het eiland Samos op de route van Pirgos - Spatherei - Pagondas - Pythagorion. Deze route gaat over kronkelige weggetjes door de mooie natuur en onderweg heb je mooi uitzicht op het voor de kust gelegen eilandje Samiopoula. Voor Pagondas moet je wel een afslag nemen want de weg zelf gaat niet dwars door het dorp heen. Pagondas telt ongeveer 800 inwoners en je treft er weinig toeristen aan. Het ligt om ongeveer 180 meter hoogte op de helling van de berg Bournias en het heeft mooie uitzichten over andere dorpjes, de vallei en de zee.

De naam Pagondas komt van het eiland Evia waar een ander dorp is met dezelfde naam. Er is een gezellig dorpsplein, een grote kerk met een lichtblauwe koepel en twee klokkentorens, en er zijn een aantal winkeltjes. De straatjes zijn er nauw en stijl. De bevolking van Pagondas leeft voornamelijk van de landbouw en de olijventeelt en het dorp is dan ook omgeven door olijfboomgaarden en velden met groenten. Ook wordt er zijde geproduceerd.

Tijdens de Turkse overheersing heette het dorp Krimizkioi, "het rode dorp" vanwege de roodgekleurde aarde waarin het dorp is gelegen. Van deze aarde werd keramiek gemaakt en ook de dakpannen van het dorp zijn rood door het gebruik van deze rode aarde. Net als rondom Pirgos, Koumaradei en Spatherei heeft ook het gebied rondom Pagondas te leiden gehad van de grote bosbranden die in het jaar 2000 op Samos hebben gewoed.


Hans Huisman, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional