De Griekse eilanden
 Rhodos HOME
 Rhodos Autoverhuur
 Rhodos Stranden
 Rhodos Restaurants
 Rhodos Geschiedenis
 Rhodos Reizen
 Rhodos Hotels
 Privť Villa's Rhodos
 Faliraki Hotels
 Rhodos Stad Hotels
 Lindos Hotels
 Ixia & Ialysos Hotels
 Hotels Elders
 Ancient Kamiros excavation
 Apolakkia
 Arhangelos churchfort
 Asklipieio churchfort
 Charaki beachfort
 Embonas
 Gennadi churchbeach
 Kamiros Skala beachexcavation
 Kritinia Castle fort
 Lindos excavationchurchbeachfort
 Mesanagros church
 Monolithos churchbeachfort
 Panagia Ipseni church
 Plimmiri excavationchurchbeach
 Prasonisi beach
 Rhodos Stadexcavationchurchbeachfort
 Siana church
 Skiadenis Monastery church
 St. Ioannis Monastery church
 Thari Monastery church
Rhodos, Rhodes
Het eiland Rhodos of Rodos in Griekenland - populaire vakantiebestemming
Rhodos Lindos Capsis Hotel Ik in het Capsis Hotel zwembad Ik in de Capsis Hotel badkuip Rhodos
Rhodos Rhodos Rhodos Rhodos Rhodos

English rhodos plattegrond Hier zijn mijn foto's van 1 week op Rhodos in oktober 2003. Ik was er al eerder, 28 jaar eerder, maar helaas heb ik daar niet veel materiaal uit die tijd meer om op het internet te zetten. Ik verbleef net zoals toen in Ixia, een kustdorpje tussen het vliegveld en de hoofdstad Rhodos stad. Ixia is een echt toeristenoord met voornamelijk 5 sterren deluxe hotels zoals het Hilton Hotel, Rhodos Palace Hotel en het Sofitel Capsis. Wij verbleven in de laatste, welke het grootste is van allemaal, met twee zwembaden, waarvan 1 hele grote lagune zwembad, kompleet met jacuzi en een glijbaan. Aangezien het openbaar vervoer aan het einde van het seizoen niet veel meer voorstelt deden we alles met de taxi. De enige twee bussen die we van binnen zagen waren de twee bussen die ons van en naar het vliegveld vervoerden.

Update: in 2016 zijn we nog een keer teruggegaan naar Rhodos voor een verblijf van tien dagen. Dit keer hebben we een auto gehuurd en zijn we rond het eiland gereden om kastelen, kloosters, kerken, dorpen en stranden te gaan bekijken. We verbleven dit keer in twee verschillende villa's in het kleine en aantrekkelijke dorp Gennadi, dat ik het zuidoosten van het eiland ligt.

Rhodos - Griekenland
Het eiland Rhodos (soms gespeld als Rodos) is het grootste eiland van de eilandengroep de Dodecanese Op Rhodos zijn heel veel stranden. Niet alleen de kust aan de westkant van het eiland bij de dorpjes Trianda en Ixia ligt vol zand, maar er zijn ook de kleine strandjes bij Kalithea, het grote zandstrand van Faliraki en nog veel meer stranden. Rhodos heeft ook veel te bieden aan oudheden, en de hoofdstad Rhodos stad is een van de mooiste plaatsjes van alle eilanden. Je voelt je er terug geworpen in de tijd. Als je wilt gaan islandhoppen in de Dodekanese dan is Rhodos ook een goede keuze want er zijn uitstekende verbindingen met heel veel andere eilanden inklusief Kreta en de Noord EgeÔsche eilanden. Ook kun je vanaf Rhodos varen naar Cyprus, IsraŽl en Egypte. Een ideaal eiland dus om vanuit te gaan eilandhoppen. Zo zijn er dus genoeg redenen voor een vakantie naar Rhodos!

Rhodos heeft een aantrekkelijke mix van mooie stranden, bezienswaardigheden en een onbedorven binnenland. Het is ook het zonnigste eiland van Griekenland, met meer dan 300 zonnige dagen per jaar. In de mythologie is Rhodos dan ook het eiland van de zonnegod Helios. Het belangrijkste toeristische gedeelte ligt aan de oostkust waar tussen kroonjuwelen van het eiland, Rhodos stad en de stad Lindos met zijn Acropolis, een hele rij stranden en strandjes is te vinden.

Het eiland Rhodos heeft een rijke geschiedenis en daarom ook een grote hoeveelheid overblijfselen uit de antieke en andere tijden. Rhodos stad bijvoorbeeld heeft een antiek, een middeleeuws en een modern gedeelte. Het ligt aan de noordzijde van het eiland en meer dan 60% van de bevolking leeft hier.

Andere plaatsen en bezienswaardigheden op Rhodos - de oostkust
Rhodos Rhodos Rhodos Rhodos Rhodos
Remains of a church in Rhodes town Kalithea, at the beach Kalithea Kamires Rhodos

Kalithea ligt aan de oostkust van Rhodos even ten zuiden van Rhodos stad. Het is bereikbaar met de bus of met de excursiebootjes vanuit Rhodos stad. Kalithea is een vervallen Italiaans kuuroord uit de jaren 20. Het bestaat uit een kollektie Moors / oosters aandoende gebouwen en stukjes park tussen de rotsen bij de zee. Rondom Kalithea zijn diverse baaitjes met stranden. Even ten zuiden van Kalithea ligt een van de uitgaansmecca's van Griekenland, het dorp Faliraki. Het dorp ligt aan een groot en breed zandstrand. Het is een internationaal aandoend oord waar je diverse watersporten kunt beoefenen en waar je het nachtleven kunt proeven. Voor de liefhebbers. Het volgende grote strand meer zuidelijk ligt bij Lakido en daarna volgen de stranden van Kolimbia en Tsambika, waar een klooster op de heuvel boven het dorp staat. Helemaal aan het einde ligt het rustige strand van Stegna dat het beste is te bereiken via een weggetje vanuit Archangelos.

Na Lindos wordt Archangelos gezien als waarschijnlijk het interessantse dorp op aan de oostkust van het eiland. Het ligt in een vallei met sinaasappelbomen en er staan witte kubushuisjes, maar er is ook een indrukwekkend kasteel van de Johannieter ridders dat stamt uit 1467 en een mooie Byzantijnse kerk uit 1377 met fresco's.

Ten zuiden van Lindos is het enige noemenswaardige plaatsje verder het door dennenbomen omzoomde dorp Pefki. Na dit dorp wordt het erg rustig, alhoewel er wel goede stranden zijn. De busverbindingen naar dit gedeelte van het eiland zijn ook niet erg frequent, maar als je eigen vervoer hebt dan is dit stuk erg aan te bevelen. Vooral het kleine strand-eilandje Prasonisi aan de zuidpunt is de moeite waard. Het wordt door een zandstrook verbonden met het eiland Rhodos.

Rhodes Valley of the butterflies, Rhodos vlindervallei Rhodes Valley of the butterflies, Rhodos vlindervallei Rhodes Valley of the butterflies, Rhodos vlindervallei Rhodes Valley of the butterflies, Rhodos vlindervallei Rhodes Valley of the butterflies, Rhodos vlindervallei
Rhodos Lindos Rhodos Lindos Rhodos Lindos Rhodos Lindos Rhodos Lindos
De westkust van Rhodos

De westkust van Rhodos is groener, rustiger en minder populair dan de oostkust van het eiland. Er wil ook wel eens wat wind staan (alhoewel ik daar zelf geen last van heb gehad). De stranden zijn er smaller en vaker zijn het kiezelstranden in plaats van zandstranden. De bewoners aan de oostkust geven dan ook af op de westkust omdat zij hun stranden veel beter vinden. Het is een kwestie van smaak. Ik heb mezelf prima vermaakt bij de stranden van Ixia en Trianda. De stranden zijn dan misschien wel wat smaller maar ze zijn wel langgerekt. De meeste toeristische resorts liggen op het stuk tussen Rhodos stad en de luchthaven Paradisi, het noordelijkste stukje van de westkant van het eiland dus. Daarna houdt de toeristische bebouwing zo goed als op en krijg je meer boerderijen en druivenvelden te zien.

Er zijn de restanten van de antieke stad Ialyssos en de berg Felerimos met zijn fotogenieke mix van Byzantijnse en Johannieter kerken die tussen de dennenbomen liggen.

Achter het vliegveld ligt de weg naar de Petoulades vallei waar je miljoenen vlinders (eigenlijk zijn het motten) kunt gaan bekijken (eind juni - begin september). De volgende noemenswaardige bestemming is Kamiros. Dit is de tweede verlaten antieke stad aan de westkust en ook een van de populairste excursie-bestemmingen van het eiland. Na Kamiros wordt de weg nog rustiger. In de havenplaats Kamiros Skala zijn dagelijkse verbindingen met het nabij Rhodos gelegen eiland Chalki. Monolithos is het belangrijkste dorp in het zuidelijke gedeelte van de westkust. Het strand stelt niet echt veel voor maar op de heuvel staat een kasteel van de Johannieters, dat misschien wel het meest indrukwekkende kasteel van het eiland is. Het is gebouwd in de 15e eeuw. Vanaf de heuvel is er een prachtig uitzicht op het eiland Chalki. Ten zuiden van Monolithos is het eiland nauwelijks bewoond.

Hotels en appartementen op Rhodos

De meeste mensen kopen een komplete reis naar Rhodos inclusief een hotel of appartement. Je kunt natuurlijk ook gewoon een losse chartervlucht boeken (zie beneden aan deze pagina) en dan beginnen en eindigen op Rhodos en in de tijd ertussen in gaan eilandhoppen - dat zou mijn keuze zijn. Rhodos is voor de eilandhoppers een soort van paradijs omdat er veel verbindingen zijn met andere eilanden in de omgeving.

Voor alle hotels, villa's, appartementen en studio's op het eiland Rhodos in Griekenland - klik hier.

Kalithea Maxim at Kamiros Kamiros Kamiros Kalithea Rhodos
Capsis Hotel Capsis Hotel Maxim Trianda Maxim in Trianda Rhodos
Wat meer feitjes over Rhodos

Rhodos maakt deel uit van de Dodekanesos, en is een van de meest oostelijke eilanden die tot Griekenland behoren. Het ligt slechts een paar kilometer zuidelijk van het Turkse vasteland. Het eiland beslaat 1398 km≤ en in het jaar 2000 had het 120.000 inwoners. De gelijknamige hoofdstad Rhodos-stad ligt in het uiterste noorden van het eiland. Rhodos heeft veel zonuren per jaar en kent veel toerisme. Het staat vooral bekend als vakantie-eiland, maar ook voor conferenties die bijvoorbeeld over de Middellandse Zee gaan heeft het goede faciliteiten en een gunstige ligging. Er zijn vaste veerverbindingen tussen Rhodos en het Griekse vasteland. Ook zijn er geregelde verbindingen met het Turkse vasteland (Marmaris). Veel cruises varen ook via Rhodos.

De geschiedenis van Rhodos

Rhodos komt al voor in de Griekse mythologie. Volgens een van de mythen, verdeelde de god Zeus de wereld onder de goden, maar vergat hierbij een deel aan de zonnegod Helios te geven. Hierop rees het eiland Rhodos op uit de zee, wat vervolgens aan Helios toekwam. In de Griekse tijd bloeide de stad op als centrum voor de Helleense cultuur. Als deel van het Romeinse Rijk, vanaf het jaar 70, werd de rol van het eiland minder groot. Door de eeuwen heen werd het eiland overvallen door Gothen, Perzen, Arabieren, Kruisvaarders, en uiteindelijk na belegeringen over een tijdspanne van meer dan 70 jaren in 1522 door Turken, waarna het eeuwenlang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. Verder is het, voordat het bij Griekenland ging horen, ook enige tijd Italiaans geweest. Gebouwen op het eiland in Italiaanse stijl herinneren nog aan deze tijd.

Rhodos geografie

Rhodos is 79.7 km lang en 38 km breed en heeft een totale oppervlakte van 1.398 km≤. De kustlijn bedraagt ongeveer 220 km. Rhodos stad bevindt zich in het uiterste noorden van het eiland. Hier bevindt zich zowel de oude historische als de moderne commerciŽle haven. De luchthaven van Rhodos (Diagoras International Airport) ligt ongeveer 14 km ten zuidwesten van Rhodos stad. De fauna en flora op Rhodos leunen dichter aan bij die van Turkije als bij die van de andere Griekse eilanden. Het binnenland is bergachtig, dunbevolkt en begroeid met talrijke bossen. Enkele populaire bezienswaardigheden voor toeristen zijn de Vlindervallei, waar je in de zomer duizenden vlinders (eigenlijk zijn het motten) kan bezichtigen, alsook de zeven bronnen en de Petaloudes vallei. Rhodos heeft zowel kei- als zandstranden. Keistranden vind je voornamelijk in het westen van het eiland terug, zandstranden in het oosten. In de zomermaanden is de westkant gekend voor zijn verfrissende zeebries, aan de oostkant van het eiland daarentegen is het warmer door het ontbreken van de zeebries. Het hoogste punt van het eiland is de berg Attavyos en deze is 1.215 meter hoog.

Rhodos bezienswaardigheden
Rhodos Rhodos Ixia Maxim in Trianda Maxim in Trianda Rhodos Ixia Rhodos

Het is zeer eenvoudig om per boot naar naburige eilanden te gaan, en daar te overnachten of dezelfde dag weer terug te reizen naar Rhodos. Men vaart als men naar bijvoorbeeld Kos of Samos reist, vlak langs de kust van Turkije. Rhodos stad is zelf zeer bezienswaardig, met een mooie haven, oude kasteelmuren, enzovoorts. De stad Lindos is vanaf Rhodos stad per bus of boot te bereiken. Het heeft indrukwekkende stadsmuren en een prachtige Acropolis. In het westen van het eiland, bij de plaats Monolithos, staat een kruisvaarderskasteel.

Rhodos restaurant-tip

Tip voor een leuk restaurant op Rhodos van Carla: "In de oude stad Rhodos zijn 2 ronde pleinen (waarvan 1 met fontein), die via smalle winkelstaatjes naar elkaar toe leiden. Oud Rhodos-stad loopt een beetje schuin op. Als je van hoog naar beneden loopt, (je loopt richting zee) moet je op het 2 pleintje zijn. Aan de rechterkant is een rij met restaurantjes, waaronder een aantal 'roofgardens'; hier proberen obers met geroep en gezwaai je binnen te krijgen, niet doen, want er is iets veel leukers! Links van de restaurantjes is een steeg, loop die in en je komt aan de linkerkant een ijzersmid tegen; loop nog even door, daar is aan de rechterkant het restaurantje van 'de broers'. Je loopt er eigenlijk gemakkelijk voorbij, maar aan de buitenkant hangen visitekaartjes in verschillende talen, waarop staat hoe lekker mensen er hebben gegeten. Als je binnenkomt lijkt het een snackbar, even doorlopen en op een verhoogd gedeelte kom je in een soort huiskamer waarbij je uitkijkt op een soort ruine. Een aanrader is zeker saganaki! De (bejaarde) broers zijn druk in de weer in de keuken en de (jongere) tweelingbroers staan in de bediening. De broers en de tweeling zijn er vriendelijk (wel wat verlegen). Een echt grieks restaurant!!!"

VAKANTIE OP HET EILAND RHODOS - VLIEGTICKETS EN REIZEN NAAR RHODOS
Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.                    

vliegtickets en reizen naar Skopelos en Rhodos Rhodos heeft een internationaal vliegveld dus het is mogelijk om via een direkte vlucht (zonder overstap in Athene) op het eiland te komen. Losse vliegtickets naar Rhodos boek je bij Sunweb Vakanties. Meestal staan de tickets zo rond 5 of 10 januari op hun site. De vlucht naar Rhodos duurt ongeveer drie en een half uur.

- GOGO Griekenland - Karin's Choice - De Jong Intra - Go Mundo - Corendon.com - Prijsvrij Reizen - ElmarReizen.nl
- Arke reizen - Sunweb Vakanties - Eliza was here - Suntip Griekenland - Stip Reizen - Vakantiediscounter Rhodos
- Zonvakanties Lavida Travel - Bebsy Rhodos Reizen - Eliza was here voor BelgiŽ

Voor alle hotels, villa's, appartementen en studio's op het eiland Rhodos in Griekenland - klik hier.

Autoverhuur op Rhodos

Rhodos autoverhuur, Rhodes car rental

Rhodos autoverhuur, Rhodes car rental Voor onze 10 daagse reis naar Rhodos in 2016 hebben we een auto gehuurd bij een bedrijf dat Luxury Car Rental heet. We kregen een zeer snel antwoord op onze offerte-aanvraag. Prijzen zijn inclusief een volledig pakket voor verzekering zonder eigen risico. Toen we aankwamen op de luchthaven stond er een medewerker op ons te wachten met mijn naam op een bord, en na de vakantie konden we de auto achterlaten op de parkeerplaats van de luchthaven - heel simpel.

Om naar de Luxury Car Rental website te gaan en een offerte aan te vragen - klik hier.

Telephone: +30 22410 02525 - Stuur een e-mail aan Luxury Car Rental op Rhodos.
Rhodos autoverhuur, Rhodes car rental

GOEDKOPE AUTOVERHUUR OP HET EILAND RHODOS - HUUR EEN AUTO OP RHODOS

autoverhuur op Rhodos Een auto huren op het eiland Rhodos doe je gemakkelijk bij Cheapcars.nl. Zij vergelijken alle aanbieders, zoals Hertz, Europcar, Budgetcar, Avis en Auto Union en geven een lijst van auto's en prijzen waar je uit kunt kiezen.

Je kunt eventueel binnen 7 dagen na je boeking kosteloos annuleren en je kunt je boeking kosteloos wijzigen. Auto's worden gebracht (en moeten worden terug gebracht) met een volle tank. Onbeperkt aantal kilometers.

VEERBOTEN VAN EN NAAR RHODOS - EILANDHOPPEN VANAF RHODOS

veerboten Rhodos, Skopelos en Alonissos Vanaf Rhodos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar de stad Piraeus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals Tilos, Symi, Karpathos. Kos, Kalymnos, Leros, Lipsi, Patmos, Chalki, Nysyros en Marmaris op het Turkse vasteland. Rhodos is dus een uitstekende bestemming voor mensen die willen gaan eiland-hoppen. De keuze is erg groot.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2019
Valid HTML 4.01 Transitional