Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 03

Tidskriften

tidigare veckor:  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02     

Österrike
2008-03 s 3-4
"Magert resultat i Wien"
Den österrikiska storkoalitionen som började regera för ett år sedan, kämpar mot en negativ inrikespolitisk image. Regeringsarbetet blockeras av ständiga tvister och regeringen har i realiteten åstadkommit mycket litet.
Orsaken till att koalitionen har bildats är att Frihetspartiet som länge regerat tillsammans med Schüssels borgerliga ÖVP nu blivit för litet för att stödja en regering. Schüssel hade då hårt grepp om sin svagare regeringspartner och styrde över huvudet på Frihetspartiet. Nu är statsministern (Bundeskanslern) socialdemokrat, SÖP, han heter Alfred Gusenbauer och är visserligen sympatisk men mycket ineffektiv. SÖP och ÖVP kommer inte alls överens, ministrarna styr i olika riktningar. Ingen part unnar motparten några framgångar eftersom sådana skulle gynna motparten i nästa val. Till och med presidenten Fischer som också är socialdemokrat läxade upp Gusenbauer i nyårstal.

Kosovo
2008-03 s 4-5
"USA och Tyskland är redo att erkänna ett självständigt Kosovo"
Regeringarna i Washington och Berlin är överens om att erkänna Kosovo, och de kommer att försöka övertala övriga länder i Europa att göra detsamma efter det att provinsen har utropat suveränitet, vilket förmodligen sker efter valen i Serbien i början av nästa månad. Både Serbien och Moskva är emellertid emot och flera EU-länder som Spanien, Slovakien, Rumänien, Ungern, Grekland och Cypern tvekar att erkänna provinsen Kosovo som självständig nation. Slovenien som är EUs ordförande land under våren kräver att den utlovade EU-styrkan på 1800 soldater och poliser måste finnas på plats i Kosovo innan självständighetsdeklarationen.

Serbien
2008-03 s 6-7
"EU kanske behöver Serbien mer än vice versa"
Serbien tänker inte avstå från Kosovo, inte ens om det betyder att chansen att bli medlem i EU går upp i rök. Serbien har Ryssland och ett växande antal länder, inklusive Kina, Indonesien och Sydafrika på sin sida i sin vägran att avstå från Kosovo. Denna vägran består även om det betyder att Serbien måste lägga planerna på ett medlemskap i EU på hyllan. En färsk opinionsundersökning visar att 75 % av serberna inte ger upp Kosovo i utbyte mot EU-medlemskap. Även i USA finns en mindre opposition som inte vill ha "en talibanliknande stat i Europas hjärta - en stat som har kända band till den globala jihadrörelsen och organiserad brottslighet". Belgrad fjärmar sig från Västeuropa och förhandlar om försäljning av Serbiens statliga oljebolag till ryska energijätten Gazprom. Nationalisterna föreslår en rysk militärbas i Serbien.

Spanien
2008-03 s 7
"Spanien går till val"
Den spanska regeringen upplöste i måndags parlamentet och utlyste nyval till 9 mars. Detta inledde en förmodligen mycket hård kamp mellan de regerande socialisterna och det oppositionella folkpartiet (PP). Politiska bedömare räknar med en mycket jämn kamp mellan Spaniens två största partier, som båda drar mot mitten. Zapatero fick makten för fyra år sedan. Han har förbättrat homosexuellas och kvinnors rättigheter. Folkpartiet har anklagat regeringen för att undergräva den katolska kyrkan, familjen och den spanska enheten. Opinionsmätningar ger socialisterna ett litet försprång.

Irak
2008-03 s 8
"Frusna miljoner"
I Banque de France finns sedan länge ett konto på exakt 23 480 000 euro. Det bär pengar som Iraks förre ledare, Saddam Hussein, skickade ut från sitt land och som den irakiska regeringen kräver tillbaka. Den franska regeringen vägrar emellertid att lämna ut pengarna. Regeringen beslöt att "frysa" Saddams alla tillgångar sedan han störtats. För att överlåta hans förmögenhet i Frankrike krävs en ändring av den franska grundlagen. Irak har hittills bara lyckats få loss äganderätten till en villa i Cannes eftersom den var skriven på Saddams halvbror, Tikriti. Den har utsikt över Medelhavet, har två swimmingpooler och är värd 12 miljoner euro. Saddam äger också aktier i två franska företag värda 200 miljoner euro.

Flyktingpolitik, EU
2008-03 s 10-12
"Flyktingar behandlas sämre än brottslingar" Hela artikeln
40000 flyktingar sitter i "slutna" interneringsläger i EU, de flesta vid de södra och östra gränserna. I många av lägren är förhållandena sämre än i vanliga fängelse. Syftet med internering är att ge ett land tillräcklig tid för att samla ihop tillräckligt många som ska till samma plats för att fylla ett "deportationsflygplan". De är i allmänhet människor som vägrats få asyl i de länder de försökt komma in i. I vissa fall kan där också finnas personer som väntar på asylbesked. Den genomsnittliga interneringstiden är 12-18 månader. För många regeringar är det en byråkratisk mardröm, de försöker avvärja en säkerhetsrisk, den växande illegala invandringen där människor avsiktligt döljer sina identiteter om det gagnar dem. Flyktingar med "goda" asylskäl försvinner också lätt i den stora mängden med tvivelaktiga och lögnaktiga yrkanden.

2008-03 s 12-14
"Rotera eller integrera"
Allt fler väljare i de rika länderna blir alltmer skeptiska mot invandring. De rika länderna väljer därför mellan olika invandringspolitiska modeller. Politikerna önskar sig en modell som drar nytta av invandringens alla potentiella möjligheter och undviker alla nackdelar. Det senaste försöket är cirkulärmigrationen. Det är ett förslag från EUs kommissionär Franco Frattini. Han föreslår att välutbildade invandrare ska kunna ansöka om ett "blått kort". Idag är bara 1,7 % av den utländska arbetskraften välutbildade professionella vilket är mycket mindre än USA, Kanada och Australien.
För de mindre utbildade pekar Frattini på ett pilotprojekt i Spanien för marockanska kvinnor inom lantbruks- och hotellnäringarna. Kontrakt skrivs i förväg, resan finansieras delvis av EU och alla papper är öppna. Kvinnorna har arbeten, skickar hem pengar till sina familjer och behöver inte försörja sig på socialbidrag. När projekttiden gått ut har alla återvänt. Frattini vill skapa samma modell i Italien med arbetare från Egypten eller Tunisien, också Ukraina och Moldavien är intresserade. EU planerar också att inrätta arbetsförmedlingar i Nordafrika för att erbjuda en laglig väg för invandring till Europas arbetsmarknad.

Venezuela
2008-03 s 15-16
"Simón Bolivar fortsätter att spöka"
För nästan 200 år sedan deklarerade Simón Bolivar att hans land var en fri och suverän stat och sedan fortsatte han med att befria ytterligare fyra sydamerikanska länder från det spanska kolonialstyret med målet att skapa en konfederation som sträckte sig från Panama till den bolivianska högplatån. Hans dröm inspirerade andra många decennier senare, när en ung Hugo Chávez, som då var arméofficer och närmade sig trettioårsåldern, förenades med några kolleger i den venezolanska staden Maracay på Bolivars dödsdag och deklarerade: "Bolivar sitter i den amerikanska himlen och observerar oss bekymrat… därför att det som han lämnade ogjort fortfarande är ogjort". Men idag börjar Hugo Chávez aura blekna. En opinionsundersökning i 18 latinamerikanska länder avslöjar att 39 % har en mer negativ uppfattning om Chávez än president George Bush. Det sjätte toppmötet med Chávez skapelse, handelsblocket ALBA, ställdes in eftersom bara två länder, Bolivia och Nicaragua var intresserade. Chávez inblandning i andra länders politik har väckt irritation hos grannländerna.

USA
2008-03 s 17
"Kerry sviker Clinton"
Senator John Kerry som utmanade John Bush 2004, har offentligt givit Barack Obama sitt stöd, vilket är ett slag i ansiktet på Hillary Clinton och John Edwards, som var Kerrys vicepresidentkandidat 2004. Kerry stod Bill Clinton nära, men han stötte sig med Hillary i fjol efter det att hon kritiserat honom hårt för att han uppmanat studenter att plugga hårt för att inte riskera att hamna i Irak.

Afghanistan
2008-03 s 17-18
"Norske statsministern var talibanernas mål"
Sju dödade när militanta extremister stormade lyxhotell i Kabul. FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon, sa att Norges utrikesminister, Jonas Gahr Störe, var målet för attentatet mot hotellet. Norge har omkring 500 soldater i Afghanistan där de ingår i NATOs uppdrag. Attacken var den första mot ett hotell i Kabul sedan talibanernas fall hösten 2001.

Taiwan
2008-03 s 18-19
"Nationalisterna segrade i Taiwan"  Hela artikeln
Kuomintangpartiets jordskredsseger i parlamentsvalen i Taiwan blev ett hårt slag för det styrande Demokratiska progressiva partiets chanser att behålla makten efter presidentvalet 22 mars. Det stärkta Kuomintang, som nu kontrollerar nästan tre fjärdedelar av platserna i det självstyrande Taiwans lagstiftande församling, Yuan, betyder också att spänningen över Taiwansundet kan minska. Presidenten Chen Shui-bian avgick omedelbart som partiledare för Demokraterna som bara fick behålla 37 av parlamentets 113 platser. Han riskerar nu att bli en så kallad lam anka under sina sista år som Taiwans president.

Nordkorea
2008-03 s 20
"Nordkorea verkar inte ha bråttom"
Nordkorea måste redogöra i detalj för sitt atomprogram före februari månads slut. Detta kräver den amerikanska biträdande utrikesministern Christopher Hill i sin rundresa i regionen. Nordkorea missade en deadline som gick ut i december som gällde stängning och demontering av den stora reaktorn i Yongbyon.

Kambodja
2008-03 s 20-23
"Tillbaka till dödens fält"  Hela artikeln
Röda khmererna gjorde sig skyldiga till ett folkmord som decimerade Kambodjas befolkning med nästan en fjärdedel. 29 år efter skräckväldets fall är det äntligen dags att syna brotten i en domstol. Pol Pot, som var "broder nr. 1" är död, men hans högra hand sitter på de anklagades bänk. Mellan den 17 april 1975 och 6 januari 1979 hade Röda Khmererna makten i Kambodja. Regimen som var stödd av Maos kommunistiska Kina genomförde ett av mänsklighetens vanvettigaste experiment. Den försökte med rå styrka och brutalt våld skapa "den nya människan" som skulle användas enbart till hårt kroppsarbete. De förstörde bibliotek, museer, universitet, de avskaffade pengar och banker, de stack kloster och tempel i brand. "Klassfiender" utrotades systematiskt och alla som talade främmande språk, bar glasögon eller kunna misstänkas vara intellektuella var lovliga byten. Familjen fick inte betyda något, utan den ersattes av "Angkar", Organisationen, som leddes av "Broder nr.1", Pol Pot, som egentligen hette Saloth Sars.
Nästan en fjärdedel av landets åtta miljoner invånare dog i "experimentet", många avrättades, andra dog av svält eller sjukdomar. Först nu, 29 år efter massmördarnas fall och nästan 10 år efter Pol Pots (naturliga) död, ställs de tillsvars. Kambodja har äntligen fått sin egen Nürnbergprocess. Rättegången har börjat. "Broder nr.2", Iang Sary, hans fru, Ieng Thirith, "Dutch" som var chef för det största tortyrlägret står nu inför skranket tillsammans med många av sina gelikar anklagade för folkmord.
Fler bilder på kommunismens offer 1945-2003. Titta på egen risk!
Läs artikeln här eller här.

Tidigare artikel om Pol Pot av Erich Follath i Spiegel Online: Jackpot Pol Pot.

FN, Porträtt
2008-03 s 24-26
"Lön för mödan"
FNs generalsekreterare Ban Ki-mmon är varken superstjärna eller passiv åskådare men han kan (äntligen) peka på resultatet av många timmars arbete och ihärdiga telefonsamtal. Han har lyckats få Afrikanska Unionens soldater att byta sina gröna baskrar mot blå och ställa sig under FNs och AUs gemensamma kontroll. Det ska bli världens största fredsoperation med 26000 soldater i Sudans krigshärjade västra region Darfur. Han har också fått 187 länder att på en FN-konferens i Bali att oväntat enas om att börja förhandla om globala insatser för att rädda planeten från klimatförändring.
Ban Ki-moon vill framför allt återupprätta FNs förträfflighet, integritet och stolthet genom att göra den effektivare, ansvarsfullare och relevantare för de 192 medlemsländerna. Han har väckt stor respekt. Många medarbetare och ambassadörer påpekar att det som Ban saknar i karisma kompenseras av flit, intelligens och ihärdighet. Han ringer upp världens ledare och tjatar på dem om och om igen. Det var så han åstadkom genombrottet i Bali och det var så han övertalade Kina att låta FNs flagga vaja i Darfur.

Forskning
2008-03 s 26
"Köparens marknad"
Mannen friar, kvinnan väljer.
Två evolutionspsykologiska forskare Thomas Pollet och Nettle har hittat stöd för hypotesen att kvinnor väljer män med resurser och hög status samt trevligt utseende. De har granskat data från en folkräkning 1910 i USA och upptäckt att äktenskapet verkligen är en marknad. Brist på köpare gör att säljarna måste ha speciellt attraktiva egenskaper att erbjuda för att det ska bli en affär av. I stater där överskottet av män var störst som i Arizonavar det bara 24 % av lågstatusmännen som var gifta före 30 års ålder jämfört med 46 % av högstatusmännen. Man skulle kunna säga att om kvinnan får välja gifter hon sig inte i första hand av kärlek utan efter partnerns status! Därmed inte sagt att inte kärleken infinner sig när den manliga partnern har de rätta resurserna.
Original artikel i The Economist. Forskningsrapporten.

Näringsliv
2008-03 s 27-28
"Husmanskost blir lyxig delikatess"  Hela artikeln
Européernas aptit på fisk underblåser illegalt fiske och olaglig handel. Om man ska döma efter torsken håller fisk på att bli Europas mest eftertraktade smuggelvara. Priserna har fördubblats som svar på växande efterfrågan, dålig tillgång och nya fiskekvoter. Ett kilo torsk kostar numera upp emot 30 pund jämfört med sex pund för fyra år sedan! Ungefär 50 % av den fisk som säljs i EU kommer från uländerna och mycket av fisken fångas och transporteras illegalt utanför alla officiella kvoter och avtal. Enorma fiskefartyg som ägs av kinesiska, sydkoreanska och europeiska företag seglar under bekvämlighetsflagg från andra nationer.

2008-03 s 29-31
"Fiskebestånden krymper illavarslande snabbt"
Utfiskning pågår i vattnen utanför nordvästra Afrika där fattiga regeringar säljer rättigheter till rika länder som konkurrerar ut kustländernas egna fiskare. En stor flotta fisketrålare från EU, Kina, Ryssland och andra regioner har länsat nordvästra Afrikas vatten så noggrant att tidigare stora fiskpopulationer håller på att kollapsa. De inhemska fiskarna kan inte försörja sig på fiska utan använder båtarna för att transportera sig själv och andra till Europa i stället. I fjol försökte 31000 afrikaner ta sig till Kanarieöarna för vidare transport till Spanien. Regionens regeringar har ett stort ansvar. Många regeringar har prioriterat inkomster från främmande fiskefartyg framför omsorgen om den egna fiskerinäringen. EU har fiskeavtal ned Afrika sedan 1979 hävdar att berörda myndigheter säljer för stora fiskekvoter till länder som Kina och Ryssland. "Det finns inte en regering i regionen som tackar nej. Det är välbehövda pengar", säger den franske experten Chavance. Politikerna offrar lokala fiskare för pengarnas skull. Pengarna används sedan ofta till helt andra saker än de var avsedda för. Guinea-Bissau använder till exempel 42 miljoner dollar från EU att under fyra år betala löner åt sina offentliganställda.