Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 50

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

Storbritannien
2007-50 s 3-4
"Strålglansen runt Gordon Brown har slocknat"  Hela artikeln
När premiärminister Gordon Brown tillträdde sitt ämbete i somras framställde han sig själv som motsatsen till Tony Blair: färglös men kompetent, tråkig men pålitlig. Tanken var att han skulle uppfattas som en frisk fläkt av skotsk rättframhet efter hyckleriet som många kopplade till Blairs utslitna regering. Opinionsmätningarna ger Labour ungefär 10 %mindre än de konservativa. Flera kriser har drabbat Labourpartiet som banken Northern Rocks nära kollaps, Skatteverkets bortslarvade två ej kodifierade datordisketter innehållande adresser och uppgifter om 25 miljoner människor banktillgångar och avslöjandet nyligen att Labourpartiet tog emot 1,2 miljoner dollar från en stor fastighetsägare som illegalt använde andra människors namn när han donerade pengar. Browns hantering av kriserna framstår som klumpig och inkompetent.

Italien
2007-50 s 4-5
"Samma gamla gubbar"
De politiska ledarna i Italien är i genomsnitt äldre än sina kolleger i andra länder. Detta är en orsak till att förändringar tar sådan tid i Italien. Premiärminister Romano Prodi är 68 år och han utmanas för närvarande av Silvio Berlusconi som är 71 i en tid när ledande politiker i resten av Europa blir allt yngre. Nicolas Sarkozy är 52, Angela Merkel 53 och José Luis Zapatero är bara 47. Många av Italiens politiker tolkar fortfarande verkligheten som man gjorde på 1970-talet och talar fortfarande om klasskampen.

2007-50 s 6
"Motigt för Italiens lönsamma "familjeföretag"
Gudfäderna pressas hårt av både polis och näringsliv. Flera maffialedare har gripits eller dött under flykt. Myndigheterna har tagit hand om material som underlätta gripandet av flera av maffians medarbetare men också identifierar affärsmän som betalar skyddspengar. Sicilianske entreprenörer betalar uppskattningsvis åtta miljarder euro per år till Cosa Nostra. Den finns en liten men växande grupp framför allt unga affärsmän som öppet trotsar maffian.

Ukraina
2007-50 s 7
"Föll på en enda röst"
Julia Timosjenko saknade i tisdags en röst i parlamentet för att godkännas som Ukrainas nya premiärminister. Timosjenko är extremt populär bland sina egna sympatisörer men hennes motståndare är mycket kritiska mot hennes kompromisslösa hållning och ibland mycket hårda retorik.

EU
2007-50 s 7
"Schengenområdet växer"
Ungerns regeringschef ser fram emot 21 december. Då inkluderas nämligen Ungern och ytterligare sju före detta östblocksländer och Malta i Schengenavtalet som idag omfattar 24 länder i Europa. Det var 1987 som den luxemburgska orten Schengen fick ge namn åt fem EU-länders överensstämmelse att eliminera sina inre gränskontroller.

2007-50 s 8-9
"Om européerna fick rösta i USA"  Hela artikeln
En ny undersökning ger en bild av européers och amerikaners syn på det amerikanska valet. 6500 personer i USA och de fem största EU-länderna fick frågor kring hur stor betydelse man tillmäter det amerikanska presidentvalet och vilken effekt detta har på allmänna opinionen och utrikespolitiken. Man fick veta att européernas intresse är svalt och man vet inte mycket om kandidaterna utöver Hillary Clinton. Många fler européer än amerikaner anser Al Gore vara en trovärdig kandidat. Majoriteten i alla länderna tycker att USA utgör ett hot mot världsfreden och alla länder utom Italien anser att Irak blir nästa presidents viktigaste utrikespolitiska fråga och att reparera USAs image i världen.

Belgien
2007-50 s 7
"Det politiska dödläget börjar få allvarliga följder"  Hela artikeln
Belgierna är hur trötta som helts på sina politiker som fortfarande ett halvår inte kunna enas om en ny regering. Många viktiga beslut kan inte fattas eftersom interimsregeringen saknar befogenheter. Belgiens planerade budgetöverskott kan bli ett underskott. Landets kreditvärdighet har försämrats. Den flamländske kristdemokraten Leterme triumferade i valet med löften om att ge större autonomi åt Flandern där majoriteten av belgarna bor. Kung Albert II fruktar att landets image redan märkbart har försämrats.

2007-50 s 9-10
"Partnerskap med förhinder"
Trots att de lovade varandra ett nytt partnerskap mellan jämlikar avslutade Europas och Afrikas ledare toppmötet i Lissabon i öppen konflikt om handeln mellan de två världsdelarna och om respekten för de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe. Afrikanerna slöt upp bakom Mugabe och vägrade kritisera en regering som anklagas för ihållande brott mot de mänskliga rättigheterna. Angela Merkel fördömde situationen i Zimbabwe och hon fick starkt stöd från Nederländerna, Danmark och Sverige vilket fick Mugabe att angripa vad han kallade "de fyra i Gordons gäng". De allvarligaste motsättningarna gällde dock handeln mellan de två blocken. EU förhandlar om en rad partnerskapsavtal (EPA) som syftar till att ersätta rådande uppgörelser mellan EU och afrikanska länder. EPA avvisades av de senare och det leder till att alla afrikanska länder utom de fattigaste kommer att få betala tariffer på viss export kanske redan vid årsskiftet. Detta gör det svårare att exportera till EU.

Algeriet
2007-50 s 10
"Terrorn slog till igen"
Al-Qaida eller dess sympatisörer attackerade på tisdagen två mål i den algeriska huvudstaden. Två bilbombsexplosioner, varav en var en självmordsbomb, dödade i tisdags minst 67 människor i Alger. Målet var Algeriets författningsdomstol och UNHCRs kontor ("de otrognas" högkvarter), enligt ett skriftligt uttalade av Al-Qaidas nordafrikanska gren) som ligger i ett område med många offentliga byggnader och västerländska organisationer, företag och ambassader.

Ryssland
2007-50 s 11-12
"Presidentvalet i mars blir en formsak"
Dimitrij Medvedev har utsetts till Enade Rysslands och därmed också president Putins kandidat i presidentvalet nästa år. Han är obrottsligt lojal mot Putin som är hans kamrat och beskyddare. Han innehar för närvarande posten som vice premiärminister och han är också ordförande i den statliga energijätten Gazprom. Han kommer varken från KGB eller någon annan säkerhetsorganisation utan han är jurist.

Israel, Palestina
2007-50 s 14-16
"Fredsprocessen har vaknat upp ur sin dvala"  Hela artikeln
Konferensen i Annapolis för några veckor sedan satte igång en process som skulle kunna förändra hela regionen. Aldrig förr har fredsarbetet bedrivits av en så bred internationell front. Syrien spelar en nyckelroll och i Damaskus anas en överraskande kursväxling. Israeler och palestinier lyckades till och med enas om en gemensam deklaration i sista minuten. Enligt denna ska de genast inleda bilaterala förhandlingar om alla frågor utan undantag. Målet är en palestinsk stat i slutet av nästa år. Men den palestinska ekonomin behöver mycket pengar. Det är främst européerna som förväntas stå för pengarna. USA stöder säkerhetsstyrkorna och Israel har godkänt införsel av vapen och pansarfordon till Västbanken. De sunnitiska regimernas intressen i Saudiarabien, Egypten och Jordanien sammanfaller alltmer med Israels. Alla fruktar den nya stormakten Iran. I Syrien finns det krafter åt båda hållen. Att Syrien deltog i Annapolis var främst den tyske utrikesministern Steinmeiers förtjänst.

Samhälle
2007-50 s 16-20
"Slut med den billiga maten"
Stigande inkomster i Asien och etanolsubventioner i Amerika har satt punkt för en lång period med fallande livsmedelspriser. I början av september steg världspriset på vete till över 400 dollar per ton, all time high. I maj låg priset på 200 dollar. Tidigare i år översteg priset på majs 175 dollar per ton vilket också var världsrekord. De främsta orsakerna är två. Den ena är att världens medelklass ökar, särskilt märks detta i Indien och Kina. Fler människor har råd att äta kött och att producera kött kostar mycket spannmål. Det går åt tre kilo spannmål för att producera ett kilo griskött och åtta kilo för ett kilo nötkött. Den andra betydande orsaken är den snabbt växande efterfrågan på etanol som drivmedel i USA. USA använder mer av sin majsskörd till etanol än till export. Majs används både till etanol och till köttproduktion. Enligt Världsbanken går det åt lika mycket spannmål för att fylla tanken på en SUV som för att föda en människa ett helt år! Etanol är populärt eftersom utsläppen blir mindre.
Att alla får betala mer för sina matinköp blir tydligen den första stora märkbara nackdelen av att jaga koldioxidutsläpp för att hindra klimatförändringen!
Särskilt drabbas fattiga i uländerna av högre maträkningar och FNs utdelning av mat i katastrofområden blir dyrare. Den har redan minskat till den lägsta nivån sedan 1973. Högre matpriser höjer också inflationen mer i fattiga länder än i de rika. I många utvecklingsländer är inflationen nu den högsta på 10 år vilket leder till räntehöjningar.
De som främst tjänar på utvecklingen är bönder i de rika länderna.
Originalartikel i the Economist eller här.

Kongo/Brazzaville
2007-50 s 21-23
"Kongo/Brazzaville sitter verkligen i knipa"  Hela artikeln
Investerare, vars verksamhet går ut på att köpa skulder och sedan driva in dem, orsakar Republiken Kongo stora bekymmer. Men pressen från investerarna är inte bara av ondo, den medverkar också till att kasta ljus på ingrodd korruption och skumma affärer i det oljerika landet som ödslat bort mycket av landets tillgångar. Antikorruptionsaktivisterna hälsar dem därför välkomna. De säger att stämningar kanske är enda sättet att utkräva ansvar för hur statens pengar används. Företaget Elliott Associates köpte för ett okänt pris omkring 31 miljoner dollar i skulder som Kongo tog på 1980-talet och som aldrig betalades tillbaka. Nu stämmer företaget den kongolesiska staten på nära 100 miljoner dollar.
Den lyxvärld som anas bakom kreditkortsräkningarna speglar den stora klyftan mellan landets överdådigt rika och korrumperade överklass och den fattiga massan. Republiken Kongos universitetssjukhus i huvudstaden Brazzaville må vara förfärligt förfallet men dess direktör Ignace Ngakal har ett flott kontor. Han kör i en terrängbil som kostar 50000 dollar i USA.
Landets president Sassou-Nguesso, regerade först som marxist-leninistisk diktator från 1979 till 1992 och sedan tog han makten igen 1997. Därefter följde ett brutalt inbördeskrig som lade landet i ruiner. Han valdes till president 2002, men valet gick inte rätt till enligt internationella observatörer.

Zimbabwe
2007-50 s 24-25
"Korruptionen förvärrar hungern i Zimbabwe"
En tredjedel av människorna i Zimbabwe är beroende av utlandets hjälp och värst drabbade är de fattiga på landsbygden.
Samtidigt som president Robert Mugabe berättar om planer på "Alla skördars moder" denna säsong vacklar många av hans undersåtar på randen till svält. Zimbabwe var för inte så länge sedan södra Afrikas kornbod som exporterade spannmål till grannländerna. Men 2000 började president Mugabes regering beslagta tusentals kommersiella farmer framför allt de som ägdes av vita. Mugabes behövde tillgångarna för att skänka dem till sina medarbetare och anhängare och till krigets veteraner för att försäkra sig om att de förblev lojala mot Mugabe. De nya ägarna drev snart farmerna i konkurs. Skördarna minskade katastrofalt, majsproduktionen sjönk med 74 % från 1999 till 2004 samtidigt som den ökade i grannlandet Zambia. En tredjedel av Zimbabwes invånare skulle i dag inte överleva utan hjälp utifrån. Men även den maten kommer inte alltid fram till de munnar den avser att mätta. Mycket används för att säkra röster på Mugabe vid nästa Originalartikel i Los Angeles Times eller här.

Burma
2007-50 s 26-28
"Det gäller att smida medan järnet är varmt"
Den burmesiska oppositionen i exil manar till nya demonstrationer och till och med väpnat motstånd. Det finns 17 etniska grupper som på 1990-talet avbröt det väpnade motståndet mot militärjuntan. Etniska grupper som Shan och Wa är fortfarande beväpnade men krigar inte. Nu överlägger de med personer i exil som företräder Suu Kyis parti och andra oppositionella om att återuppta den väpnade kampen för att tvinga militären till seriösa förhandlingar med Suu Kyi.
I Burma är 90 % av befolkningen buddister. Det finns i Burma 400 000 munkar, lika många som antalet soldater. Munkar är de som bor i tempel och studerar buddismens lära. En buddist ska använda sitt liv till att göra goda gärningar så att han får en god "karma". När han återföds är det karman som formar hans nästa liv till det bättre eller sämre. De viktigaste goda gärningarna är att ge munkarna allmosor i form av mat och andra gåvor. Det är detta som är munkarnas makt mot militären.
Under de veckor som har gått sedan demonstrationerna krossades och många munkar fördrevs från sina kloster har Burmas munkar vägrat att acceptera allmosor från militären och deras familjer. En del har hotat dem och tvingat att ta emot gåvor. Tänk vilken vidskepelse som kan forma ett helt land!

2007-50 s 28
"Tålamodet tryter"
FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon, varnade häromdagen Burma för att FNs tålamod med den auktoritära regimen håller på att ta slut. Juntan måste införa demokrati ovh sluta upp med att åsamka det egna folket stort lidande. Ban vädjade till ASEANS tio medlemsstater att sätta press på Burma som tillhör organisationen. FNs speciella sändebud i Burma, Ibrahim Gambiri, har rest runt i Sydostasiens länder de senaste veckorna, men har ännu inte lyckats få något land att inta en uttalat hård attityd mot grannlandet Burma.

Flyktingpolitik
2007-50 s 29-30
"De statslösa är många nog för att bilda en egen nation"
Alla människor har rätt till en nationalitet, i teorin. I verkligheten är det många som hamnar i sprickan mellan krig och geopolitik. De tillhör världens växande antal statslösa, utan medborgarskap och utan tillgång till utbildning. UNHCR uppskattar att deras antal under 2006 ökade från 2,4 till 5,8 miljoner. Kanske handlar det om 11 miljoner, det vill säga över en procent av jordens befolkning. En del blir statslösa därför att de lämnat sitt land utan att något annat vill ta emot dem. Andra kan inte kräva medborgerliga rättigheter eftersom deras födslar inte registrerats. Biharierna i Bangladesh höll på Pakistan i kriget 1971 och är inte välkomna i Bangladesh. 300 000 lär de vara. Palestiniernas rättigheter varierar mellan de länder dit de flyttat. I Estland får inte ryssarna medborgarskap om de inte klarar språkprovet. I Kuwait finns det 100 000 "bidoun" som inte kan bevisa att deras förfäder bott i Kuwait sedan 1920 och därför inte kan bli medborgare. Alla arabländer utan tre har en regel som säger att mödrar gifta med icke-medborgare inte kan kräva medborgarskap för sina barn.

2007-50 s 30-31
"Ingen flykting är den andre lik"
Bland invandrare som försöker ta sig in i Europa via Sicilien finns också välutbildade yrkesmänniskor. Flera kommer från Irak.
Genomsnittspriset för att åka från den libyska kusten till Italien är cirka 1100 euro. Passagerarna får ofta sitta utan tak över huvudet med knäna till hakan för att ta liten plats. Den enda lasten består av vatten och drivmedel. Resan ska ta tre timmar men i dåligt väder kan den ta mycket längre tid. Enligt sjölagen är det en plikt för alla sjömän att undsätta sjöfarande i nöd. Men sju tuniska fiskare som räddade en båtlast flyktingar står inför rätta i Sicilien för människosmuggling.