Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 11

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10      

Ingen skillnad, säger Putin

President Vladimir Putin säger att västmakterna inte skall tro att relationerna med Ryssland blir lättare under hans efterträdare. Putin beskyller också väst för att försöka ersätta Förenta nationerna med Nato.

Putin, som höll en presskonferens efter överläggningar med förbundskansler Angela Merkel, varnade också på nytt för att Kosovos självständighet uppmuntrar separatism i Europa och andra regioner.
Merkel träffade inte bara Putin utan också den blivande presidenten, Dimitrij Medvedev, som vann en övertygande seger i presidentvalet 2 mars. Merkel var den första internationella ledare som har träffat Medvedev sedan valet, vilket av oppositionella och oberoende bedömare anses ha varit ett medvetet val av Kreml.
På presskonferensen noterade Putin att många bedömare beskriver Medvedev – sedan länge vän och nära medarbetare – som en mer liberal politiker, vilket har väckt hopp om vänligare relationer mellan Moskva och väst. ”En del av våra partners kan knappt vänta tills min tid är slut så att de får umgås med en annan president”, sade Putin. ”Jag har naturligtvis vant mig vid påståenden om att det är svårt att ha med en f d KGB-agent att göra”, tillade han.
Men Putin underströk att Medvedev är en lika god rysk nationalist som han själv – i positiv mening. ”Jag tror inte att det blir lättare för våra partners att ha med honom att göra. Han är en patriot som kommer att försvara Rysslands intressen internationellt”.

Senare sade Merkel att hon förväntar sig att de goda relationerna mellan Ryssland och Tyskland förblir goda under den nye ryske ledaren. Merkel hänvisade till Putins kommentarer under sitt möte med Medvedev och sade att umgänget kanske inte blir lättare, men hon hoppades att det inte skulle bli svårare heller.
På sin presskonferens tillsammans med Merkel varnade Putin åter igen för att Kosovos självständighet uppmuntrar separatism i Europa, och han sade att Ryssland bara kan erkänna Kosovo om detta är förenligt med internationell lag. Putin anklagade också västmakterna för att försöka ersätta FN med Nato. ”En oändlig utvidgning av det militära blocket under rådande förhållanden, när det inte finns någon konfrontation mellan två fientligt sinnade system – detta är inte bara obegripligt utan också skadligt och kontraproduktivt”, sade Putiin.
Merkel avfärdade Putins beskrivning av den västerländska militäralliansen: ”Nato vill inte bli ett andra FN. Nato är en försvarsallians, som bygger på gemensamma värderingar”, sade hon.

Ryssland anser att Kosovos självständighet – och västländernas erkännande – kan underblåsa separatistiska rörelser, framför allt i den forna Sovjetunionen. Länder som erkänner Kosovos självständighet från Serbien understryker dock att fallet Kosovo är unikt.
Putin arbetade som KGB-agent i Östtyskland under Sovjetunionens sista år, och han talar flytande tyska, ett faktum som har medverkat till vänliga relationer mellan honom och tyska ledare.
Merkel och Putin inledde mötet i presidentpalatset i lördags med lite skämt om att det var den internationella kvinnodagen, som uppmärksammas mycket i Ryssland. ”Ni hittade på dagen, men det är vi i Ryssland som verkligen firar den”, sade Putin. Merkel frågade Putin hur han hedrade dagen: ”Lagade ni frukost till er fru?”.
”Jag har några presenter till henne, och jag äter frukost med er”, svarade Putin.
De båda ledarna diskuterade i första hand ekonomiskt samarbete och gemensamma projekt på energiområdet, framför allt den planerade oljeledningen North Stream från Ryssland genom Östersjön till Tyskland.
Den 120 mil långa ledningen på havsbotten kommer att transportera 55 miljarder kubikmeter gas årligen från Viborg i Ryssland till Greifswald. Ledningen innebär att ryssarna slipper transportera gasen via ledningar genom Polen, Vitryssland och Ukraina.
Ledningen har väckt starkt motstånd i Polen och de baltiska länderna, men EU stöder projektet med argumentet att det stärker energisäkerheten i EU.
Bygget ska börja 2010 och gasledningens ägare, Nord Stream, som kontrolleras av den ryska statens gasmonopol, Gazprom, uppger att miljökonsekvensutredningen blir klar i sommar.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune