Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41   

Det är inte så billigt som det verkar

En ny undersökning visar att de billiga flygresorna ofta blir mycket dyrare än vad konsumenten kan ana på grund av skatter och extra avgifter, som kommer till efter det att köparen i princip redan har bestämt sig för att köpa.

STEPHEN CASTLE
Bryssel
Hundratals hemsidor om flyg och resor i Europa bryter förmodligen mot lagen genom att lägga till olika avgifter på de priser som utannonseras eller genom att publicera köpevillkor på språk, som kunderna inte förstår.
En undersökning, samordnad av EU-kommissionen, som utfördes av konsumentskyddsmyndigheter i 15 länder visade att passagerare vilseleds på många hemsidor. Många företag presenterar flygresor till ett visst pris för att sedan lägga till avgifter för flygplatsskatt, bokning, kreditkort eller andra extra avgifter vid ett sent skede i bokningsproceduren.
Rapporten återger resultatet av en undersökning av 433 företag, inklusive flygbolag och researrangörer. Av dessa misstänks 217 för att bryta mot en eller flera EU-bestämmelser, som kräver tydliga prisangivelser och försäljningsvillkor.
I Belgien upptäckte undersökarna oegentligheter hos 46 av totalt 48 undersökta operatörer.

EU-kommissionen skulle egentligen ha offentliggjort rapporten i november efter att ha diskuterat den med myndigheterna i de 14 undersökta EU-länderna plus Norge.
EU-kommissionen avslöjar inte namnen på de företag som misstänks bryta mot reglerna, men den spanska konsumentskyddsmyndigheten, Instituto Nacional de Consumo, pekade i slutet av september ut två lågprisföretag, det irländska Ryanair och det spanska Vueling, för att de utannonserar gratis flygresor utan att berättat att det tillkommer flera avgifter.
Ryanair, Vueling och ytterligare två – Iberia och Spanair – kritiserades också för att utannonsera flygresor till priser, som inte kunde bokas på hemsidorna. Ryanair, Transavia och Tuy-Fly anklagas för att presentera försäljningsvillkoren på endast engelska trots att de säljer resor i Spanien.
De spanska undersökarna hittade inga brister på hemsidorna för Air Berlin, easyJet, Rumbo och Atrapalo.

EU-kommissionens sammanställning avslöjar stora skillnader mellan hur många fel som de olika nationella myndigheterna hade hittat. I exempelvis Österrike hittades inga regelbrott på någon av de undersökta hemsidorna, medan de svenska myndigheterna konstaterade fel och brister hos hälften av alla undersökta hemsidor. I Finland pekades två tredjedelar av de undersökta hemsidorna ut som misstänkta.
Tanken är att de nationella myndigheterna skall kontakta berörda företag. Om dessa inte kommer med acceptabla förklaringar eller ändrar sina hemsidor riskerar de att åtalas och dömas till böter eller till och med att få sina hemsidor nedlagda.
”Detta är utan tvekan ett europeiskt problem som kräver en EU-samordnad lösning”, säger en EU-funktionär. ”Detta är ett helt nytt sätt att se till att konsumenternas rättigheter respekteras”.

Cornelia Kutterer, som är expert i konsumentfrågor hos den europeiska konsumentorganisationen, framhåller att totalpriset på en produkt måste synas redan i början av en upphandlingsprocess, inte i slutet när köparen redan har gått igenom flera moment.
”Om fel och brister har identifierats tydligt måste myndigheterna vidta åtgärder för att få bort dessa”, säger Kutterer, ”Rättigheter är inte värda ett dyft om de inte backas upp”.
De slumpvisa kontrollerna gjordes efter påtryckningar från EUs kommissionär för konsumentärenden, Meglena Kuneva, som länge har krävt större samordning mellan de nationella myndigheterna.
Lorna Farren, taleskvinna för Ryanair, hävdar att de spanska utredarnas slutsatser är felaktiga. ”Alla Ryanairs flygresor prismärks inklusive skatter och avgifter på hemsidan Ryanair.com”, säger hon. ”Presumtiva passagerare kan emellertid välja att betala extra för sådant som bagage och tidig boarding när de bokar sina resor”. Hon tillägger att villkoren för alla Ryanairs flygningar förmedlas ”automatiskt på både spanska och katalanska till alla passagerare som bokar via företagets spanska hemsida.
I slutet av förra veckan annonserade Ryanair ut sina billigaste resor inklusive flygplatsskatter, men många flygresor såldes utan att skatter och avgifter visades förrän sent i bokningsprocessen, och det tillkom en extraavgift för dem som betalade med kreditkort eller vanligt bankkort.

Vueling inkluderar skatter i det angivna priset, men försäkring läggs till automatiskt till flygpriset, och den som inte vill ha den måste klicka i en ruta. Även Vueling tar betalt för kreditkortsbetalning.
Den nya undersökningen förstärker rönen i en tidigare undersökning i fjol, utförd av det polska konkurrensverket, som också konstaterade att just flygbolagen bryter mot många EU-regler i försäljningen via sina hemsidor.
”Biljetter till Italien för en zloty vilseleder konsumenten, eftersom den verkliga kostnaden är flera hundra gånger större än det utannonserade priset”, konstaterade den polska rapporten.
Genom att inte erbjuda information på andra språk än engelska förblir många resenärer ovetande om villkoren för att ändra biljetter, enligt den polska rapporten. En del operatörer vägrar att hantera klagomål och reklamationer om dessa inte är på engelska.
Den polska rapporten lyfte också fram den extra avgiften för kreditkortsbetalning i ett sent skede av bokningsprocessen.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune