Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Thaimaa Alkusivu Pääsivulle

 

Harjoittelu Siriraj hospital, yleiskirurgianosasto

 

Yleiskirurgianosasto, G.I.

Neljäs harjoittelu osastomme on yleiskirurgian osasto, jolle on keskittynyt ruuansulatuskanavansairaudet. Siriraj-sairaalan eri taloilla on numerot sen mukaan monentenako vuonna ensimmäisen talon rakentamisesta ko. talo on rakennettu. Tämän talon numero on 72. Ja ensimmäinen talo on 1 ja se on 105 vuotta vanha, joten tästä päätellen saamme, että urologian osasto oli vuodelta 1893 ja tämä 1965. Tämä rakennus on kuitenkin siisti ja valoisa muihin näkemiimme osastoihin verraten. Potilassängyt ovat olleet kaikilla osastoilla samanlaiset ja yhtä raskastekoiset. Osasto on kaikilta osilta suhteellisen viihtyisä. Toki puhtaus ei yllä Suomen oloihin, muttei olot ole muutenkaan saman. Potilashuoneissa ei ole liiemmin yksityisyyttä ja ne on erotettu ikkunallisella seinällä toisistaan. Potilaita/huone on 4-12, tältä osastolta löytyy huoneet itse maksaville potilaille oma neljän hengen huone. Veriteitä leviäviä sairauksia kantaville potilaille on eristys ja näissä huoneissa on yksityisyyttä enemmän kuin yksityispotilailla.

Potilaat eivät yleensä ottaen maksa hoidosta, vaan kaikista tarvikkeista mitä heidän hoitoon käytetään. Vain yksityishuoneita käyttävät potilaat ovat maksu velvollisia. Sidetarvikkeet, lääkkeet jne. hoitotarvikkeet sairaanhoitaja merkitsee muistiin erilliselle kaavakkeelle ja kustannukset lasketaan yhteen päivän päätyttyä. Yksityispotilaat maksavat loppusumman itse ja muut maksavat vain erikoislääkkeiden osuuden. Jos he ovat kykeneviä maksamaan enemmän, niin maksavat sitten enemmän. Muissa tapauksissa government maksaa. Yleensä potilaan varallisuus on huono ja kotiutuessa konsultoidaan vielä sosiaalihoitajaa, että potilas saisi rahaa matkustamiseen kotiinsa.

Oppimisemme edistyy, osoitimme osaavamme jotain tekemällä hoitosuunnitelman eräälle mahahaavapotilaalle. Hoitosuunnitelma tukeutuu täällä suoraan lääketieteellisiin diagnooseihin. Ihmistä ei tarkastella kokonaisuutena. Tarpeiden tilalla täällä on hoitotyön diagnoosi, joita voi olla mm. kipu, huono ravitsemus, haavainfektio, jne.. Lähtökohtana on siis ongelma. Tähän meillä olikin oppiminen. Hoitosuunnitelman tekeminen on toisaalta helppoa, koska kirjastosta löytyy valmiita esimerkki hoitosuunnitelmia. Tämä ei tukene omaa ajattelu liiemmin, mutta eihän täällä sairaanhoitajan tarvitsekaan ajatella itse.

Sairaanhoitajan taitonsa saa täällä helposti esille, kun vain kiinnittää hieman huomiota kokonaishoitoon. Esimerkiksi leikkauspotilaan suunkuivuminen jää usein kokonaan huomioimatta postoperatiivisessa hoidossa. Tähän löytyy kyllä apu, muttei sitä muisteta kysyä potilaalta eikä potilaankaan ole hyvä kysellä neuvoja tähän vaivaan.

Harjoittelu ja oppiminen tuntuu olevan viime kädessä kiinni itsestä ja siitä mitä sanoo haluavansa nähdä. Jälkeenpäin asiasta huomauttaminen ei ole suotavaa. Olimme yhtenä päivänä aamupäivän seurailemassa hoitoja sekä opiskelijoiden harjoittelua ja ohjaajamme oli koko ajan mukanamme. Tämä olikin antoisaa ja kuulimme monenmoista uutta, ohjaaja jaksoi selittää paljon asiaa potilaista ja hoidosta. Iltapäivän istuimme taas opiskelijoiden kanssa konferenssissa, jossa opiskelijat kävivät lävitse sairauksia ja hoitoja. Olisiko ollut osastotunnin oloinen iltapäivä, thaiksi. Tulkkauksen saimme vain sairauksien patologia osalta. Thain-kielessä ei ole lääketieteellisiä sanoja, joten nämä ovat thain-englanniksi. Yritimme kuitenkin ystävällisesti huomauttaa, ettei thain-kielisen molotuksen kuunteleminen antanut meille kovinkaan paljon ja oppiminen voisi olla jollain muulla tavoin tehokkaampaa. Kulttuuriin kuuluu, kuten tiedämmekin, ettei epäkohtia tuoda esille, eikä varsinkaan opettajan kaltaista auktoriteettia aseteta kyseen alaiseksi. Ohjaajamme noin lievästi sanottuna huomautuksesta vihastui. Asioiden eteenpäin vieminen tapahtuu näemmä esittämällä toivomuksia opiskelun suhteen ja sitten näitä toivomuksia toteutetaan. Jos jokin ei mene hyvin, niin tästä ei ole hyvä huomauttaa. Vaan asiaa viedään eteenpäin esittämällä huomiseksi uudet toivomukset ja hymyillään.

 

[Thaimaa faktaa] [Matkavalmistelut] Thaimaassa [Vko1] [Vko2] [Vko3] [Vko4] [Vko5=>] [Terveyskulma]

spostia: petrith@hotmail.com

This page was last updated on 29/11/98.

www.angelfire.com/pa/petrith/or.html