Chios
Chios HOME Chios Hotels Chios Stranden Pyrgi Nea Moni Klooster Bezienswaardigheden
Chios Geschiedenis Chios Autoverhuur Chios Plattegrond Onroerend Goed Chios Restaurants Chios Veerboten
Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross
Het Nea Moni Klooster
Nea Moni Monastery

Deze foto is genomen bij het klooster van Nea Moni op Chios. Het klooster staat op de europese monumentenlijst. Als je aan komt rijden boven van de berg zie je het liggen. Het is erg indrukwekkend. Het Nea Moni klooster ligt op 11 km ten westen van Chios-stad. Dit klooster stamt uit 1042. Het klooster heeft schitterende 11e eeuwse mozaieken. De indrukwekkendste mozaieken zijn de Anastasis en de voetwassing van de descipelen. Het klooster is van april tot en met oktober dagelijks geopend van 8.00-13.00 uur en van 16.00-20.00 uur.

Dit vermaarde Nieuwe Klooster werd gesticht in 1042 door de Byzantijnse keizer Constantijn IX Monómachos, op de plaats waar drie kluizenaars onder geheimzinnige omstandigheden een icoon van de Heilige Maagd Maria hadden gevonden. Maria voorspelde de kluizenaars in een visioen dat Constantinos, de schoonzoon van Constantinos VII, binnen korte tijd de troon van Constantinopel zou bestijgen. Deze Constantinos woonde als balling op het eiland Lesbos. De drie kluizenaars bezochten hem om hem van het visioen te vertellen. Hij beloofde dat als de voorspelling uit zou komen hij een klooster zou laten bouwen op de plek waar het icoon van de Maagd Maria was gevonden. Nadat Constantinos inderdaad tot de nieuwe keizer was uitgeroepen begon men in 1042 met de bouw van het Nea Moni klooster. Het klooster kreeg van de keizer ook talloze privileges en het werd daardoor een van de rijkste kloosters in Griekenland. Aan deze rijkdom kwam min of meer een einde toen het klooster in 1802 een hele grote boete moest betalen aan de Turkse overheersers nadat er twee Turkse vrouwen tot het christendom waren bekeerd. Het Nea Moni klooster was toen gedwongen om het land dat zij in bezit had te verkopen.

De architectuur en de aangewende mozaïek- en schildertechnieken zijn typisch voor de zogenaamde "Renaissance" van de 11e eeuw, de officiële keizerlijke hofkunst onder de Macedonische dynastie. Bij de ingang van het klooster staat de Chapel of the holy cross, met een gedeelte van de schedels en botten van 600 monniken en 3.500 vrouwen en kinderen die werden afgeslacht na hun toevlucht hier tijdens de verschrikkingen van 1822 waarbij de Turken bijna de gehele bevolking van Chios afslachtte of afvoerde om als slaaf verkocht te worden. Veel van de monniken werden vermoord en het klooster complex werd in de brand gestoken. Een aardbeving in 1881 bracht nog meer schade aan het klooster. De koepel stortte in en de mozaiekvloeren werden zwaar beschadigd. De vloermozaieken die nu nog in de kloosterkerk zijn te zien behoren tot de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse kunst die in de 11e en 12e eeuw gemaakt is. Deze mozaieken zijn een gift geweest van de Byzantijnse keizer. De muurschilderingen die op de wanden en in de koepels hebben gezeten zijn verdwenen (op een heel klein stukje na). Op de centrale koepel stond ooit de afbeelding van de Heilige Maagd Maria en acht martelaren. Wel zijn er nog mozaieken op de muren te zien van heiligen en van het verraad van Judas.

Het Nea Moni klooster ligt op 13 kilometer afstand ten westen van Chios Stad en is iedere dag geopend (maar gesloten tussen 13.00 en 16.00). De rit naar het klooster door het verlaten berggebied is indrukwekkend. Op het laatste stuk naar het klooster staan grote cypressen langs de weg. In plaats van de 300 monniken die hier ooit woonden zijn er nu nog maar twee mensen. Bij het klooster is een museum waar de waardevolle schatten van het klooster kunnen worden bekeken (open 8.00-13.00). Er is ook een begraafplaats bij het klooster (op zo'n 200 meter afstand) waar onder het kerkje dat daar staat nog een crypte is met duizenden schedels die in rijen opgestapeld liggen.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional