Chios
De Griekse eilanden Chios HOME Chios Hotels Chios Stranden Pyrgi Nea Moni Klooster Bezienswaardigheden
Chios Geschiedenis Chios Autoverhuur Chios Plattegrond Onroerend Goed Chios Restaurants Chios Veerboten

HET EILAND CHIOS IN GRIEKENLAND, HET EILAND VAN DE HONDERD STRANDEN
Chios Chios Chios Chios Chios
English Chios map, plattegrond

Het eiland Chios zat in de planning voor september of oktober 2007, maar het werd in die tijd toch weer Kreta. Chios is gelegen in het oostelijke gedeelte van de Egeische zee tussen Lesbos in the noorden en Samos in het zuiden. Het eiland ligt dicht tegen de kust van Turkije aan (5,5 kilometer). Het is het vijfde eiland in grootte van Griekenland maar nog klein genoeg voor een speciaal soort gastvrijheid en cultuur. Zoals op veel eilanden in Griekenland heegt Chios een kleurrijk en soms geweldadig verleden. Vandaag de dag vind je er prachtig behouden middeleeuwse dorpjes, Byzantijnse kloosters, interessante architectuur die de invloeden laten zien van de heersers over het eiland in de loop van de geschiedenis, antieke monumenten en vele kerken en kloosters. Het eiland Chios heeft een omtrek van 213 km en werd door Homerus "klippenrijk" genoemd. Chios beroemt zich erop (overigens zonder dat daar enig bewijs voor bestaat) de geboorteplaats van de dichter Homerus te zijn

Vergelijk vliegtickets en reizen naar Chios - vliegtickets naar het eiland Chios in Griekenland
Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.                    

vliegtuig - Hotels boeken in Chios. - GOGO Griekenland - De Jong Intra - Vakantiediscounter Chios
- - Sunweb Vakanties - Eliza was here - Suntip Griekenland
- Vakantiexperts Chios - Vakantiediscounter Chios - Zonvakanties Lavida Travel - Prijsvrij Reizen
- Ebookers reizen en vliegticketsGriekenland reizen

Autoverhuur in Chios - Huur een auto in Chios

autoverhuur Thessaloniki Een auto huren in Chios doe je gemakkelijk bij Cheapcars.nl. Zij vergelijken alle aanbieders, zoals Hertz, Europcar, Budgetcar, Avis en Auto Union en geven een lijst van auto's en prijzen waar je uit kunt kiezen.

Je kunt eventueel binnen 7 dagen na je boeking kosteloos annuleren en je kunt je boeking kosteloos wijzigen. Auto's worden gebracht (en moeten worden terug gebracht) met een volle tank. Onbeperkt aantal kilometers.

Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios
Hotels op Chios

Natuurlijk zijn er aardig wat hotels en verschillende soorten accommodaties, inclusief privé villa's te huur op het eiland Chios

Voor alle hotels, appartementen, studio's en villa's op het eiland Chios in Griekenland - klik hier.

Chios Panorama Family Studios in Karfas Chios
Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios
Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios Panorama Studios & Apartments, Karfas, Chios

Panorama Studios & Apartments is gelegen op een heuvel, midden in de natuur, weg van het geluid en de drukte van de bars en de restaurants en toch maar 300 meter van het strand van Karfas af. Het uitzicht is prachtig: over de zee en de kust van Turkije, Het hotel is ideaal voor families en mensen die een zorgeloze vakantie zoeken in de stilte.

Karfas is een badplaats op 6 kilometer afstand van de hoofdstad Chios Stad, en ligt in het zuidwesten van het eiland. Het is de grootste badplaats van het eiland, het heeft een lang zandstrand en de zee loopt er geleidelijk af, zodat het er ook geschikt is voor kinderen. Alle faciliteiten als parasols en ligbedjes zijn op het strand aanwezig en je kunt er ook diverse watersporten beoefenen. Het is hier ook leuk om te gaan snorkelen. In Karfas vind je volop keuze aan restaurants en barretjes, en er zijn minimarkets voor de dagelijkse boodschappen. De meeste hiervan zitten direkt aan de baai verspreid over de lengte van het strand. Een echt centrum heeft het dorp niet. In de hoofdstraat van het dorp zit een bankautomaat waar je geld kunt pinnen. De omgeving van Karfas is prachtig groen en goed geschikt voor wandelingen. Ook fietsend de omgeving verkennen is een optie. Op Chios is het openbaar vervoer niet echt erg goed, dus als je het eiland echt wilt gaan verkennen dan loont het de moeite om dat met een huurauto te gaan doen.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Chios Panorama Family Studios in Chios - klik hier.

Hotel Residence SeaBreeze Appartementen - Agios Ioannis Agios Emilianos / Chios te boeken bij Sunweb Zonvakanties
Chios Chios Chios Chios Chios

Dit appartementencomplex bestaat uit 18 appartementen van verschillende grootte, van 50 m2 tot 71 m2 en 120 m2 en ze kijken alllemaal uit op de zee. De lokatie is een van de beste van Chios, in Agios Ioannis, Agios Emiliano, op 9 kilometer afstand van de luchthaven en 10 kilometer van Chios stad op een charmante lokatie in de natuur, met een eigen strand, op loopafstand van het strand van Agia Fotini en Agios Emilianos, tussen 3 leuke stranden gelegen. Het complex is van een hoge standaard, met een aparte slaapkamer en woonkamer, kitchenette met koelkast, kookgelegenheid, koffiezetapparaat, broodrooster, radio en cd speler, sateliet tv, airconditioning (8 euro per dag) Facileiteiten: minimarket, zwembad met barm internet bij de receptie.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Hotel Residence Seabreeze Apartments in Chios - klik hier.

De geschiedenis van Chios
Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios

Archeologische sporen wijzen erop dat Chios reeds in het neolithicum (4e millennium v. Chr.) bewoond was. Ook jongere dorpen uit het 3e en 2e millennium werden gevonden, en bewijzen dat Chios tot dezelfde cultuurkring behoorde als de naburige eilanden Lesbos en Lemnos, en de streek rondom Troje. In de 9e eeuw v. Chr. kwamen Ionische Grieken van het Griekse vasteland zich hier en aan de kusten van Klein-Azië vestigen. Rond 800 v. Chr. zou Homerus hier geboren zijn.

In de 7e en de 6e eeuw beleefde Chios een grote bloeitijd: politieke stabiliteit ging gepaard met een grote economische bloei en een vrolijk, welvarend leven. De levensvreugde van de Chioten was spreekwoordelijk. Na 546 v. Chr. werd Chios door Perzië ingepalmd. De Perzen bezetten het eiland in 494 v. Chr. bij het begin van de Perzische oorlogen. Na de zeeslag bij Mycale in 479 v. Chr. werd het door de Atheense vloot bevrijd en sindsdien bleef Chios het meest trouwe lid van de Delisch-Attische Zeebond. Slechts tijdens de kortstondige Spartaanse bezetting van 412 v. Chr. in de Peloponnesische oorlog was het afvallig en ten prooi aan innerlijke partijtwisten. In de hellenistische tijd speelde Chios geen rol. Als min of meer onafhankelijke staat leefde het eiland verder tot de Romeinen zich er in 190 v. Chr. meester maakten.

In de Byzantijnse Periode, meerbepaald in de 11e en 12e eeuw, beleefde Chios een nieuwe bloeiperiode. In de 13e eeuw waren de Venetianen er meester, maar het was onder de Genuezen, die een winstgevende handel in mastiek opzetten (van 1346 tot 1566), dat Chios een van de rijkste eilanden van het Middellandse-Zeegebied werd. De Genuezen stimuleerden ook de landbouw en de zijdehandel, en versterkten de dorpen tegen overvallen van zeerovers.

De Turkse bezetting

In 1566 werd het eiland door de Turken veroverd, maar Chios genoot een aantal privileges, waardoor het bleef floreren, door de handel in zijde en andere kostbare stoffen, naast de belangrijkste exportproducten: citrusvruchten, mastiek en wijn. De rijke handelaren, die geleidelijk een gegoede burgerij vormden, richtten op Chios een Megáli Scholí (Grote School) op, bouwden er herenhuizen en kerken en stuurden hun zonen naar de Europese Universiteiten. In 1822 vielen de inwoners ten prooi aan een van de bloedigste slachtingen uit de onafhankelijkheidsstrijd, die het jaar daarvóór uitgebroken was. De Chioten hadden het Turkse garnizoen op hun eiland ingesloten, en meenden de overwinning reeds behaald te hebben toen de Sultan op bijzonder gewelddadige wijze het eiland met zijn vloot belegerde en heroverde op de opstandelingen. De hoofdstad en 40 dorpen werden geplunderd, 30.000 inwoners afgeslacht en bijna het dubbele aantal gevangen genomen en tot slaaf gemaakt. Deze tragedie opende de ogen van Europa voor de wreedheden van het Osmaanse Rijk: Victor Hugo's elegie L'Enfant de Chios en Eugène Delacroix's schilderij "Le Massacre de Scio" gaven de Filhellenen weer moed. De overgebleven inwoners kregen de toelating hun gewone activiteiten weer op te nemen. Chios had zich nog maar deels hersteld van zijn wonden, toen een aardbeving in 1881 enorme schade aanrichtte. Het eiland bleef onder Turks bewind tot 1912, toen het definitief aansloot bij het Griekse Koninkrijk.

Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios
Bezienswaardigheden op Chios

Dit vermaarde Nieuwe Klooster werd gesticht in 1042 door de Byzantijnse keizer Constantijn IX Monómachos, op de plaats waar drie kluizenaars onder geheimzinnige omstandigheden een icoon van de Heilige Maagd Maria hadden gevonden. Maria voorspelde de kluizenaars in een visioen dat Constantinos, de schoonzoon van Constantinos VII, binnen korte tijd de troon van Constantinopel zou bestijgen. Deze Constantinos woonde als balling op het eiland Lesbos. De drie kluizenaars bezochten hem om hem van het visioen te vertellen. Hij beloofde dat als de voorspelling uit zou komen hij een klooster zou laten bouwen op de plek waar het icoon van de Maagd Maria was gevonden. Nadat Constantinos inderdaad tot de nieuwe keizer was uitgeroepen begon men in 1042 met de bouw van het Nea Moni klooster. Het klooster kreeg van de keizer ook talloze privileges en het werd daardoor een van de rijkste kloosters in Griekenland. Aan deze rijkdom kwam min of meer een einde toen het klooster in 1802 een hele grote boete moest betalen aan de Turkse overheersers nadat er twee Turkse vrouwen tot het christendom waren bekeerd. Het Nea Moni klooster was toen gedwongen om het land dat zij in bezit had te verkopen.

De architectuur en de aangewende mozaïek- en schildertechnieken zijn typisch voor de zogenaamde "Renaissance" van de 11e eeuw, de officiële keizerlijke hofkunst onder de Macedonische dynastie. Bij de ingang van het klooster staat de Chapel of the holy cross, met een gedeelte van de schedels en botten van 600 monniken en 3.500 vrouwen en kinderen die werden afgeslacht na hun toevlucht hier tijdens de verschrikkingen van 1822 waarbij de Turken bijna de gehele bevolking van Chios afslachtte of afvoerde om als slaaf verkocht te worden. Veel van de monniken werden vermoord en het klooster complex werd in de brand gestoken. Een aardbeving in 1881 bracht nog meer schade aan het klooster. De koepel stortte in en de mozaiekvloeren werden zwaar beschadigd. De vloermozaieken die nu nog in de kloosterkerk zijn te zien behoren tot de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse kunst die in de 11e en 12e eeuw gemaakt is. Deze mozaieken zijn een gift geweest van de Byzantijnse keizer. De muurschilderingen die op de wanden en in de koepels hebben gezeten zijn verdwenen (op een heel klein stukje na). Op de centrale koepel stond ooit de afbeelding van de Heilige Maagd Maria en acht martelaren. Wel zijn er nog mozaieken op de muren te zien van heiligen en van het verraad van Judas.

Het Nea Moni klooster ligt op 13 kilometer afstand ten westen van Chios Stad en is iedere dag geopend (maar gesloten tussen 13.00 en 16.00). De rit naar het klooster door het verlaten berggebied is indrukwekkend. Op het laatste stuk naar het klooster staan grote cypressen langs de weg. In plaats van de 300 monniken die hier ooit woonden zijn er nu nog maar twee mensen. Bij het klooster is een museum waar de waardevolle schatten van het klooster kunnen worden bekeken (open 8.00-13.00). Er is ook een begraafplaats bij het klooster (op zo'n 200 meter afstand) waar onder het kerkje dat daar staat nog een crypte is met duizenden schedels die in rijen opgestapeld liggen.

Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross Chios, Nea Moni Monastery & Chapel of the Holy Cross

De Mastiekdorpen. De twintig mastichochória (mastiekdorpen), in het zuiden van Chios, danken hun naam aan de winstgevende harswinning die hier sinds de Middeleeuwen wordt beoefend. In de 14e en 15e eeuw stichtten de Genuezen deze dorpen ver landinwaarts om ze enigszins tegen invallende piraten te beschermen. Ze zijn alle op identieke wijze versterkt, o.m. met hoektorens. De altijdgroene, 1 tot 3m hoge mastiekstruiken (Pistaccia lentiscus) op Chios scheiden een aromatische hars af die vóór de komst van de producten op basis van aardolie, de grondstof vormde van verf, cosmetica en medicijnen (tegen chronische hoest en maagpijn). Nu wordt mastiekhars gebruikt voor de productie van kauwgom, likeur en tandpasta. Iedere zomer wordt er zo'n 300 ton hars gewonnen uit inkepingen in de bast, waar de hars doorheen sijpelt. Als de hars daarna in de buitenlucht stolt, wordt hij van de bast gestroopt en verder gedroogd.

Chios Chioss Chios Chios Chios

De dorpen zijn als enige gespaard gebleven voor het bloedbad van 1822. Dit bevestigt het vermoeden dat het bloedbad van Chios mogelijk plaatsvond op aandringen van de haremdames van de Sultan, die zodanig verslaafd waren aan het kauwen van mastiekhars, dat de opstand van Chios in Constantinopel in het verkeerde keelgat schoot: de harsproductie moest koste wat het kost gevrijwaard blijven. Pyrgí is beroemd om zijn felgekleurde huizen, waarvan een groot deel is versierd met geometrische motieven (xystrá), enig in Griekenland. Mestá is een van de best bewaard gebleven mastiekdorpen. Het heeft nog zijn originele hoektorens. De indrukwekkende Taxiárchis-kerk in Mesta uit de 19e eeuw is de grootse kerk van het eiland Chios.

Chios, Kimisis Church in Pirgi Chios, Kimisis Church in Pirgi Chios, Kimisis Church in Pirgi Chios, Kimisis Church in Pirgi Chios, Kimisis Church in Pirgi

Het verlaten dorp Anavatos op Chios. Ook het verborgen dorp in het Noorden - het middeleeuwse Anavatos met zijn 400 huizen - is echt de moeite waard. Je ziet het van ver niet liggen omdat het helemaal in de rotsen is gebouwd ter bescherming voor de Turken. Anavatos ligt op de top van een berg en is alleen bereikbaar vanaf het zuiden. Anavatos betekent onbereikbaar, en het was een schuilplaats voor de bewoners van Chios. De weg naar Anavatos was onvindbaar voor onbekenden van de het eiland. Deze natuurlijke bescherming kwam goed van pas toen Anavatos werd belegerd door de Turken. De Turken konden de weg naar boven niet konden vinden en dus waren de inwoners van Anavatos veilig. Uiteindelijk werd de weg naar het dorp verraden in 1822 en vond er een vreslijke slachting plaats. Daarna bleef het dorp zo goed als verlaten.

De weg naar Anavatos loopt door een vallei met olijfbomen en dennebomen. Ineens doemt er een rots voor je op. Op het eerste gezicht lijkt die rots leeg, maar als je een beter kijkt zie je de kleine vierkante huizen aan de top. De klif is omgeven door diepe ravijnen en kan alleen worden bereikt vanaf een kant. U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage en loop dan de trap langs de ruïnes van het dorp. Oorspronkelijk was het dorp is gebouwd op deze plek als bescherming tegen aanvallen van de Arabische piraten en waren er meer dan 400 woningen en diverse kerken. In het bloedbad dat plaatsvond in 1822, veel mensen sprong in het ravijn. De Turken uitgemoord de mensen, en zette het dorp in brand. Sommige mensen die waren ontsnapt en gevlucht waren, kwamen later terug en begonnen het dorp te herbouwen. In 1881 tijdens de zware aardbeving, werden alle huizen verwoest en daarna vertrokken ook de laatste bewoners voorgoed.

Chios, Anavatos Chios, Anavatos Chios, Anavatos Chios, Anavatos Chios, Anavatos

De Tempel van Athena en de Acropolis bij Emporio. Vlak voor de ingang van het dorp Emporio zie je een bordje dat wijst naar de Akropolis van Emporio. Je volgt een pad omhoog en dan bereik je na een beetje een klimpartij uiteindelijk de tempel van Athena, twee altaren en een Megaron. Een Megaron is een langwerpig gebouw dat werd gebruikt als een paleis en dat verschillende kamers had.

Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios

Het klooster van Panagia Rouchouniotissa en de kerk van St. Jan van Argenti bij het dorp Kataraktis. Dit dorp ligt 16 kilometer ten zuiden van Chios Stad. Een flink aantal mensen bezoekt ook het oude Kataraktis, dat 2 kilometer verderop is gelegen. Hoewel het dorp is verlaten, is het van bijzonder belang vanwege de middeleeuwse beschadigde huizen en Byzantijnse kerken.

Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios

Chios Stad. De moderne stad Chios (24.000 inwoners) is de hoofdstad van het gelijknamige Griekse eiland en departement (nomos) Chios. Het ligt aan de oostkust van het eiland, wat hoger dan de gelijknamige stad uit de oudheid (waarvan slechts weinig overblijft). De Ionische kolonisten kozen eertijds voor deze plek, omdat ze vanhier gemakkelijk naar het Klein-Aziatische vasteland konden varen, en niet zozeer omdat het goede ankerplaats was. Hoewel de stad betrekkelijk nieuw is (weinig dateert van vóór 1881), zijn er wel een aantal musea en andere materiële getuigen van de bewogen geschiedenis van het eiland. Het kastro (fort) is een oorspronkelijk Byzantijns vestingcomplex dat door de Genuezen aanzienlijk is verbouwd. Het gebied binnen deze burcht bood de Turkse bezetters een veilige verblijfplaats de volgende eeuwen. Men ziet er het graf van de Turkse admiraal Kara Ali ("Zwarte Ali") die het bevel voerde bij het bloedbad van 1822: hij vond de dood toen de Griekse admiraal Kanaris zijn schip vernietigde. Vermeldenswaardig is nog de Koraïs-bibliotheek, met zijn collectie van meer dan 130.000 boekwerken één der belangrijkste bibliotheken van de Egeïsche eilanden. Deze bibliotheek is gegroeid rond de erfenis van Adamantios Koraïs die zijn boeken naliet aan het eiland waar zijn familie oorspronkelijk vandaan kwam.

Nabij het dorp Vrontádos (4 km noordwaarts van het centrum) ligt de Daskalópetra of Lerarenrots, een rotstroon met een kring van gemetselde zitplaatsen waar de dichter Homerus onderricht zou gegeven hebben, maar wat de archeologen veeleer herkennen als een cultusplaats voor de oosterse godin Cybele. Niet ver daarvandaan bevindt zich ook het graf van de schrijver Ioannis Psycharis.

Aan de rand van het dorp Vavíli (7 km zuidwaarts van het centrum) staat de 13e-eeuwse Byzantijnse kerk Panagía Krína, befaamd om zijn fresco's en zijn fraaie architectuur.

Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios
Chios autoverhuur - huur een auto op het eiland Chios in Griekenland

Ik heb geen idee hoe het zit met autoverhuur op Chios, maar in ieder geval wil ik tijdens mijn bezoek voor de hele periode (het plan is een week) een auto gaan huren om het hele eiland goed te gaan bekijken. Heeft u goede ervaringen of heeft u tips voor een betrouwbare en goede autoverhuur op het eiland Chios laat het mij dan a.u.b. weten! Het liefste pikken wij de auto op het vliegveld op maar het kan ook zijn dat we op Samos vliegen en dan met de veerboot in Chios stad aankomen, dus een autoverhuur bedrijf in Chios stad of in Karfas is ook okay. Chios is vrij groot dus het loont zonder meer om in ieder geval voor een paar dagen een auto te huren als je er bent.

Hier zijn dan de tips voor autoverhuur van iemand die er geweest is en zelf een auto heeft gehuurd: "Wij hebben onlangs (23/8- 6/9 2008) Chios bezocht en een week een auto gehuurd in Karfas (onze standplaats). We hebben een goede ervaring met het verhuurbedrijfje van E & Th. Dourloudados in Karfas. Erg aardige en heel flexibele man. Verhuurt ook motors en scooters.
Hierbij de volledige gegevens: E & Th. Dourloudados, Koudouriotou 2 Chios. Tel. 2271042423. Karfas 2271032690 Home 2270 27758. Mobil Phone 6976229820 6976829276 In die periode (23/8- 6/9 2007) betaalden we voor een week voor een Hyundai Atos 4 deurs met AC. 35, - per dag, bij 3 dagen of meer 30,- per dag. Totaal 210,- All in. Met een eigen risico van 300,-
Stuur een e-mail aan dit autoverhuurbedrijf in Karfas / Chios.

In Karfas zit ook Europecar. Daar was de weekprijs hetzelfde voor hetzelfde type auto, alleen hanteerde Europecar een eigen risico van 500,- of zelfs iets meer dacht ik. Europecar en Hertz zitten ook op de luchthaven(tje) van Chios."

Chios Chios Chios Chios Chios
Chios Chios Chios Chios Chios

© Hans Huisman, Paul Jakobs, Bert de Graaf, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional