Chios
De Griekse eilanden Chios HOME Chios Hotels Chios Stranden Pyrgi Nea Moni Klooster Bezienswaardigheden
Chios Geschiedenis Chios Autoverhuur Chios Plattegrond Onroerend Goed Chios Restaurants Chios Veerboten

De stranden van Chios

Chios wordt ook wel het eiland met de honderd stranden genoemd, en daarom ben ik aan het tellen geslagen en tot honderd ben ik niet gekomen....maar ja rekenen was nooit mijn sterkste punt. In ieder geval zijn het er wel heel veel en ik telde dik over de vijftig stranden. Dat is toch een behoorlijk aantal voor een eiland in Griekenland dus me dunkt dat er voor iedereen iets tussen zit. Ik heb hieronder een selektie gemaakt van de stranden van Chios en ik ben van plan om er een flink aantal te gaan bekijken, ook voor mensen die houden van de stranden voor naturisme (zoals ik) zal ik op Chios op onderzoek uitgaan. Op het eiland zijn klaarblijkelijk heel veel kleine privé baaien met kleine strandjes wat het tot een waar paradijs voor de naturisten schijnt te maken, en ook zijn er wat grotere stranden waar plek is voor naturisme. Aangezien het vliegveld van Chios niet erg groot is en er maar een heel beperkt aantal vluchten per week land, is het eiland nog niet vergeven van de toeristen en is de kans ook groot dat je een strandje voor jezelf kunt vinden.

Chios stranden: Karfas
Chios stranden

Karfas ligt 7 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Chios stad, en het is een van de bekendste en mooiste stranden van Chios. Het Karfas strand is een zandstrand. Het dorp is een toeristisch centrum met volop hotels, restaurants, winkels, bars en uitgaansgelegenheden.

Chios stranden: Afanis Nautis strand
Chios stranden

Het Afanis Nautis strand ligt op 6 kilometer afstand ten noorden van de hoofdstad Chios stad. Het is een strand met keitjes en populair bij de windsurfers. De noordenwind blaast nogal eens over dit strand, dus bij harde wind wordt het afgeraden om het Afanis Nautis strand te bezoeken tenzij je van hoge golven houdt.

Chios stranden: Agiasmata
Chios stranden

Agiasmata is een kustdorp met een strand en met zogenaamde hete genezende bronnen voor bepaalde ziekten genezen. Het water is rijk aan ijzer en sulfaat en worden gebruiktvoor bepaalde helende therapien. Aan het strand staat een klein hotel waar de mensen kunnen logeren. Het strand ligt bij het dorp Keramos op ongeveer 56 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Chios stad.

Chios stranden: het strand van Aghia Dynami
Chios stranden

Aghia Dynami is een mooi en ongerept strand in het zuiden van het eiland Chios. Het strand is vernoemd naar de kapel van Aghia Dynami die in de baai bij het strand ligt. Dit aardige en vrij rustige strand ligt bij de baai van Salagonas. De weg die naar Aghia Dynami leidt is dezelfde als de weg die naar Kato Phana gaat.

Chios stranden: Aghia Fotia
Chios stranden

Het strand van Aghia Fotia ligt 11 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Chios stad, bij het dorp Neohori. Het is een strand met kleine keitjes en het water in de baai is erg helder. In het dorp en aan het strand van Aghia Fotia zijn wat hotelkamers en appartementen te huur, en er zijn wast taverna's. De sfeer is er erg relaxed.

Chios stranden: Aghia Marcella strand
Chios stranden

Het strand van Aghia Marcella aan de westkust van het eiland Chios is een strand met keitjes dat in een mooie baai is gelegen. Er zijn taverna's in de omgeving van het strand die verse vis serveren en vlakbij het strand is ook de mooie kerk van Aghia Marcella. Ook dit strand is relatief vrij rustig.

Chios stranden: het strand van Aghios Aimilianos
Chios stranden

Het strand van Aghios Aimilianos ligt op ongeveer 14 kilometer afstand van Chios stad en is het strand dat bij het vrij grote mastiekdorp Kallimassia hoort. Kallimassia is gebouwd op een vlakte met veel groen en olijfbomen. Het strand van Aghios Aimilianos is een rustig strand dat voornamelijk uit zand met kleine keitjes bestaat.

Chios stranden: het strand van Aghios Giannis
Chios stranden

Dit is een mooi strand dat uit kleine keitjes bestaat, omgeven door een heldere zee. Het ligt bij het mastiekdorp Kalimassia (13 kilometer ten zuiden van Chios stad). het noordelijke gedeelte van het strand staat bekend als het Aghia Fotia strand en het zuidelijke gedeelte wordt het Aghios Giannis strand genoemd naar de kleine gelijknamige kapel bij het strand.

Chios stranden: het strand van Aghia Irini
Chios stranden

Aghia Irini is een vrij rustig en niet al te groot strand dat ligt langs de weg van Limenas Meston naar Elata, op een afstand van ongeveer 6 kilometer van Mesta in het zuidwesten van Chios. Het strand ligt beschermd in een baai en bestaat uit kleine witte keitjes en groen-blauw water. Het strand is vernoemd naar de kapel van Aghia Irini die vlakbij het strand is gelegen.


Chios stranden: het strand van Anemi
Chios stranden

Anemi is het strand dat hoort bij het dorp Kardamyla, dat ligt in het noorden van het eiland Chios. In de buurt van Kardamyla liggen nog een aantal andere mooie stranden zoals bijvoorbeeld Nagos en Vlihada. Veel mensen die in de omgeving wonen bezoeken het strand om te zonnebaden en er in de zee te zwemmen.

Chios stranden: het strand van Apothika
Chios stranden

Dit mooie strand ligt op 4 en een halve kilometer afstand van het dorp Mesta in het zuidwesten van Chios en is populair bij de lokale bevolking. Het is een vrij rustig strand met helder zeewater, en het is omgeven door bergen. Het strand ligt beschermd tegen de wind. De laatste 100 meter naar het strand is er geen weg en dus moet je lopen.

Chios stranden: het strand van Avlonia
Chios stranden

Het strand van Avlonia ligt op vijf kilometer afstand van het dorp Mesta in het zuidwesten van het eiland Chios. Het is een erg mooi strand met grof zand en hele kleine keitjes, maar het strand van Avlonia ligt nogal eens in de loop van de noordenwind en kan dan beter vermeden worden. Als het niet hard waait is dit strand een bezoekje waard.

Chios stranden: het strand van Bella Vista
Chios stranden

Het Bella Vista strand is eigenlijk het strand van de hoofdstad van Chios en ligt op een kilometer ten zuiden van het centrum. Het is niet het allerbeste strand van het eiland Chios maar voor de bewoners van Chios stad een leuk toevluchtsoord, en een strand dat ze te voet kunnen bereiken. Bij het Bella Vista strand zijn natuurlijk een aantal hotels en restaurants te vinden.

Chios stranden: het strand van Daskalopetra
Chios stranden

Het strand van Daskalopetra ligt niet ver van de hoofdstad, namelijk op ongeveer 7 kilometer ten noorden daarvan bij Vrondados. Het is een niet onaardig strand met kleine keitjes en helder water. Bij het strand en in de omgeving zijn voldoende restaurants, cafeetjes en hotels te vinden.

Chios stranden: het strand van Dydima
Chios stranden

Dydima (=de tweelingen) strand ligt op de route van Limenas Meston naar Elata, op ongeveer vijf kilometer van Mesta af, in het zuiden van het eiland Chios. Het bestaat eigenlijk uit twee stranden die erg op elkaar lijken. Deze stranden bestaan voornamelijk uit kleine witte kiezeltjes, en het water is er groenblauw van kleur.

Chios stranden: het strand van Elinda
Chios stranden

Het strand van Elinda ligt in een prachtige en goed beschutte baai in het westen van het eiland Chios, ongeveer op dezelfde hoogte als de hoofdstad (midden van het eiland), bij het verlaten dorp van Anavatos. Het is een schitterend strand met grof zand en het zeewater is er erg helder. Het is een ideale plek om te zwemmen en te zonnebaden. In het water niet ver van de de kust af ligt het wrak van een Romeinse boot. De naam Elinda stamt van het oude Griekse woord Alios af en betekent marine.

Chios stranden: het strand van Esouza
Chios stranden

Het strand van Esouza ligt in het noordwesten van het eiland Chios bij het dorp Trypes. Het is een van de rustigere stranden van het eiland omdat het zo afgelegen ligt. Het fotootje hier is helaas niet van het strand van Esouza maar van het dorp Trypes. Ik ga kijken of ik dit strand zelf een keer kan bekijken in en dan komt er wel een goede foto bij te staan.

Chios stranden: het strand van Gionosas
Chios stranden

De baai en het strand van Giosonas liggen op 31 kilometer afstand van Chios stad in het noordoosten van het eiland, op 6 kilometer afstand van Kardamyla. Het is een lang strand van keitjes en het wordt omgeven door naaldbomenbossen. Omdat het een eindje van Chios stad afligt is het er ook iets rustiger en ongerepter.

Chios stranden: het strand van Gridia
Chios stranden

Het strand van Gridia beach ligt twee kilometer ten zuiden van het dorp Nenita, en even boven het strand van Komi, in het zuidoostelijke gedeelte van het eiland Chios. Het strand van Gridia is te bereiken vanaf de splitsing in Nenita. Het is een strand met kleine kiezelstenen. In de omgeving van het strand zijn hotels en tavernaas te vinden.

Chios stranden: het strand van Gyaliskari
Chios stranden

In het Noorden van het eiland Chios zijn veel inhammen met stranden en strandjes. Het strand van Gyaliskari ligt in een van dit soort inhammen ten noordwesten van het dorp Kardamyla, tussen de stranden van Vlihada en Nagos. Het is een aardig en knus strandje dat beschermd is gelegen en omgeven is door groen.

Chios stranden: het strand van Kambia
Chios stranden

Het dorp Kambia ligt op 48 kilometer afstand van Chios Stad in het noordoosten van het eiland. Het dorp ligt beneden aan de voet van een berg en kijkt uit over een ravijn. Dit gebied is erg groen. Vlakbij het dorp liggen de stranden van Kambia. Het ene strand heeft grote kiezels en het andere kleine. Het zijn rustige en onbedorven stranden, maar bij harde wind uit het noorden is het beter om ze te vermijden.

Chios stranden: het strand van Karida
Chios stranden

Het strand van Karida (6 Kilometer ten zuiden van het mastiekdorp Pyrgi, op de weg naar Olympoi) is een klein onbedorven strand met kiezelstenen en met helder zeewater. Vanwege het laatste stuk van de weg naar het strand, dat niet geasfalteerd of geplaveid is, is het het beste er heen te gaan met een Jeep of een terreinwagen.

Chios stranden: het strand van Kato Fana
Chios stranden

Ook het strand van Kato Fana ligt op zes kliometer afstand ten zuiden van Pyrgi op de route naar Olympoi, maar in plaats van een kiezelstrand is dit een zandstrand. Het gebied van Kato Fana heeft ook archeologische betekenis. De tempel van Fanaios Apollo staat er en ook de restanten van een oude Christelijke kerk.

Chios stranden: Komi strand
Chios stranden

Het strand van Komi ligt op 4 kilometer afstand van het dorp Kalamoti, in het zuidoosten van het eiland Chios, en het is een fijn zandstrand met een paar losse keitjes. Op een gedeelte van het strand zijn parasols en ligbedden te huur, en op de rest van het strand kun je je handdoekje neerleggen. Ook hier is een aantal restaurants en er zijn wat hotels waar je een kamer kunt huren.

Chios stranden: het strand Kontari
Chios stranden

Het strand van Kontari ligt op 3 drie kilometer afstand van Chios stad, aan de zuidkant, bij de luchthaven en kijkt uit op de hoofdstad van het eiland. He is een strand van grof zand en kleine keitjes. Op het strand staat soms veel wind (vanuit het noorden) en kan in dat geval beter vermeden worden, tenzij je van hoge golven houdt.

Chios stranden: het strand van Lampsa
Chios stranden

Het strand van Lampsa is een aardig strand in de omgeving van Limnos. Het ligt op enige afstand van de hoofdstad af. Limnos is een dorpje in het noordwesten van het eiland Chios. Bij het strand van Limnos vind je de tavernaas. Het strand van Lampa lijkt ook erg op het nabijgelegen strand van Limnos, maar het is wel iets kleiner.

Chios stranden: het strand van Lefkathia
Chios stranden

Lefkathia is het bekendste en tevens het drukste strand in het noordwesten van Chios. Het ligt in de buurt van het dorp Volissos, tussen Limnos en Limnia. Het is een georganiseerd zandstrand met zonnebedjes en parasols, en dus veel mensen. Het water is er diep en helder. Aan het strand zijn de tavernas en er is ook een bar. In de direkte omgeving van het strand zijn volop hotels en appartementen.

Chios stranden: het strand van Lilikas
Chios stranden

Het strand van Lilikas ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van het bekendere strand van Komi, in het zuidoosten van het eiland Chios, op de route naar het dorp Vouno. Het dorp zelf is klein en bestaat slechts uit een paar huizen die in een baai liggen en het strand bij het dorp is een vrij klein strand met kiezelstenen.

Chios stranden: het strand van Limnos
Chios stranden

Het strand van Limnos ligt aan de noordwest kan van het eiland, op 42 kilometer afstand van Chios Stad, en niet ver van Volissos af. Het is er niet erg druk. In de omgeving zijn wat taverna's voor een hapje of een drankje. Ook zijn er aan het strand appartementen te huur en er zijn wat hotels. Geen massatoerisme in ieder geval. Het is een zandstrand met wat keitjes.


Chios stranden: het strand van Limenas Meston
Chios stranden

Het strand van Limenas Meston ligt op vier kilometer afstand van het dorp Mesta, in het zuidwesten van Chios. In het rechter gedeelte van het dorp vind je de bootjes en een plek waar veerboten aan kunnen leggen en het linker gedeelte van het strand is geschikt om op te liggen en de zee in te gaan. Het is een vrij smal strand met grof zand. In het dorp en in de omgeving zijn hotels en restaurants.

Chios stranden: Megas Limnionas
Chios stranden

Het strand van Megas Limnionas ligt 9 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Chios stad, en is ook een van de bekendere stranden van Chios. Het strand is een mengeling van zand en kleine keitjes. Ook aan het strand van Megas Limnionas zijn genoeg hotels, restaurants, winkels, bars en uitgaansgelegenheden

Chios stranden: het strand van Lo
Chios stranden

Het strand van Lo ligt op zeven kilometer afstand ten noorden van Chios stad, bij het dorp Vrondadas. Het is een georganiseerd strand in een goed beschermde baai, met grof zand en een heldere zee. Je moet voor dit strand een ticket kopen om er op te mogen en de faciliteiten te kunnen gebruiken. En hoewel het kleine strand er erg knus en gezellig uitziet zou ik om die reden persoonlijk zeggen: doorrijden naar het volgende strand. In de omgeving is van alles te vinden qua hotels, appartementen, studios, restaurants, vistaverna's en cafeetjes....

Chios stranden: Managras
Chios stranden

Het strand van Managras ligt in het noordwesten van het eiland Chios, in de buurt van Volissos. Het is een prachtig strand met grof zand, helder water, ideaal om te zwemmen en te zonnebaden. Het is ook het langste van de stranden op Chios, zo ongeveer anderhalve kilometer. Omdat dit strand wat meer afgelegen is is het ook wat rustiger.

Chios stranden: het strand van Mavra Volia - Emporios
Chios stranden

Het strand van Mavra Volia, in het uiterste zuidoostelijke puntje van Chios, op 5 kilometer afstand van Pyrgi, is een strand met kleine zwarte keitjes. Dit bijzondere strand dankt zijn uiterlijk aan een vulkaan die er in de prehistorie stond. Er zijn drie stranden die naast elkaar liggen, met diep donkerblauw water. Er zijn appartementen en hotels, en er zijn wat restaurants te vinden in het nabijgelegen Emporio.

Chios stranden: het strand van Metohi
Chios stranden

Het strand van Metohi ligt aan de westzijde van Chios, op 2 kilometer afstand van het dorpje Siderounda. Het is een mooi en rustig strand met zand en kleine keitjes. Het water is er erg helder. Bij het strand is een taverna waar je iets kunt eten.

Chios stranden: het strand van Nagos
Chios stranden

Het strand van Nagos ligt op een afstand van 5 kilometer van het dorp Kardamyla, in het noorden van Chios. Er zijn riviertjes, platanen en andere bomen, en er is een mooi strand met kleine gekleurde keitjes. Het landschap in de omgeving is er erg mooi. Aan het strand zijn restaurants en hotels. De naam Nagos komt van het woord naos (= tempel) en in de buurt is dan ook een oude tempel blootgelegd.

Chios stranden: het strand van Tagma
Chios stranden

Het strand van Tagma ligt ligt niet ver van Chios stad, namelijk op 4 kilometer ten noorden van de hoofdstad van het eiland. Op het strand met zijn kleine keitjes staat nogal eens een flinke noordenwind en daarom is het er niet altijd even prettig vertoeven. Voor windsurfers of voor mensen die van hoge golven houden is het er wel geschikt, en misschien ook voor mensen die van lekker rustig houden.

Chios stranden: het strand van Vokaria
Chios stranden

Het strand van Vokaria ligt is gesitueerd in het zuiden van het eiland op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofstad van Chios. Je kunt het strand bereiken vanaf een splitsing in het dorp Nenita. Langs de boulevard staan wat huisjes en restaurants en daar ligt ook het strand van Vokaria dat voornamelijk uit kleine keitjes bestaat.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional