Naxos
De Griekse eilanden Naxos HOME Naxos Hotels Naxos Stranden Naxos Geschiedenis Bezienswaardigheden Naxos Reizen
Naxos Chora Naxos Restaurants Films van Naxos Films van de stranden van Naxos
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines

Google Chrome ziet het uitvergroten van mijn foto's, sommige links en soms het scrollen door de pagina's als een popup. Als je wilt navigeren op mijn website sta dan de "popups" toe.

De stranden en de naturistenstranden op het eiland Naxos in Griekenland
Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach
Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach

De hele westelijk kustlijn van Naxos is 1 groot strand. We hebben het een paar keer vanaf de veerboot gezien, en we hebben het gezien vanuit de auto toen we er langs reden. Je kunt er een plekje in het zand vinden helemaal voor jou alleen als je daar van houdt, en de stranden behoren tot de beste van de Cycladen, of eigenlijk worden ze zelfs beschouwd als behorend tot de beste van de hele wereld (ze staan in de top tien). Maar ook in het oosten, het noorden en het zuiden vind je genoeg leuke stranden.

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen, dus het is echt aan te bevelen om voor een paar dagen een auto te huren en het eiland te gaan verkennen. Ik denk dat we maar weer snel terug moeten gaan om wat meer te zien. Het stuk met stranden aan de westkust van het eiland kent zijn gelijke niet in de Cycladen eilanden. De stranden zijn kilometers lang, hebben zacht zand en zijn ook breed, soms met duinen erachter. Het dichtstbijzijnde strand van Chora heet Agios Georgios, en dit is een druk familie-strand. Ten zuiden van Agios Georgios ligt het vliegveld van Naxos en ten westen ervan het populaire strand van Stelida met zijn taverna. Ten zuiden van deze stranden beginnen de grotere zandstranden als (achtereenvolgens) Agios Prokopias, Agia Anna, Golden beach (een groot naturistenstrand), Plaka, Mikri Vegle, Kastraki en Pyrgaki. Verder in het zuiden liggen de wat moeilijker te bereiken stranden Kalando en Rena (wij zijn er natuurlijk geweest - je kwam er over hele lange hobbeldebobbel weg - voorzichtig rijden en daarna nog een heel stuk lopen).

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN RONDOM DE HOOFDSTAD VAN HET EILAND NAXOS (NAXOS TOWN)
Plaka beach Plaka beach Plaka beach Plaka beach Laguna beach
Agios Prokopios beach Grotta beach Agios Prokopios beach Agia Anna beach Naxos.

Naxos Beaches Aan de noordkant van Naxos Stad ligt Grotta Beach, waar je aan flink aantal accommodaties vindt. Je kijkt er uit op het eilandje met de Portara (de grote antieke poort). Erg uitnodigend is het strand niet. De zee kan er wild zijn en het strand zelf is ook niet erg aantrekkelijk. Het bestaat uit zand met keitjes en rotsen en ook in de zee voor het strand zijn rotsen. De combinatie van wind en rotsen maakt het een beetje gevaarlijk om hier te gaan zwemmen. Ook zijn er aardig wat zeeëgels in het water op dit stuk van het eiland.

Het dichtstbijzijnde goede zandstrand voor Naxos Chora heet Agios Georgios Beach. Het is een populair strand en waarschijnlijk het drukste van het eiland, maar omdat het een aantal kilometers lang is, kun je er altijd wel een plekje vinden. De afstand tot de haven van Naxos Stad is ongeveer 300 meter. Agios Georgios Beach is een lang en breed zandstrand waar over een groot gedeelte parasols en strandbedjes te huur zijn. Vanaf het strand kijk je uit over het tegenover gelegen eiland Paros. De zee bij Agios Georgios Beach is ondiep en dus is het veilig voor kleine kinderen. De golven kunnen er wel aan de hoge kant zijn. Des te verder je van de hoofdstad afgaat des te hoger de golven worden. Rond het strand zijn veel accommodaties, restaurants en winkeltjes.

Het eerste strand onder Agios Georgios Beach heet Laguna Beach en dit is grotendeels een naturistenstrand. Het ligt naast het Meer van Aliki en voor het vliegveld van Naxos. Naxos heeft overigens geen internationaal vliegveld, dus van veel vliegtuigen zul je geen last hebben. Het water is er heel ondiep en het blijft heel lang niet dieper dan een meter als je er het water inloopt. Omdat er nogal eens wat wind wil staan vind je er ook regelmatig windsurfers. Bij het strand is de camping van Naxos. Vanaf Naxos Town loop je in ongever 15 minuten naar dit strand. Onder Laguna Beach ligt Agios Prokopios. De afstand tot de hoofdstad is vijf kilometer. Het strand is ongeveer anderhalve kilometer lang en het is een zandstrand. Op een gedeelte van het strand worden strandbedjes en parasols verhuurt. Hier vind je ook de accommodaties en de restaurants. Het noordelijke gedeelte van Agios Prokopios Beach heeft geehn faciliteiten en dit stuk wordt ook gebruikt door naturisten. Het strand heeft een regelmatige busverbinding met de hoofdstad.

Op 7 kilometer afstand ten zuiden van Naxos Town ligt Agia Anna Beach. Het is een lang zandstrand dat door een vissershaven met een pier in tweeën wordt gedeeld. Op een groot gedeelte van het strand zijn strandbedden en parasols te huur. Ook bij Agia Anna Beach zijn allerlei faciliteiten en er zijn accommodaties en taverna's. Het is met de bus vanuit Naxos Stad makkelijk te bereiken. Vroeger was Agia Anna Beach een naturistenstrand, maar die tijd is nu voorbij. Naturisten moeten wat verder naar het zuiden, naar de stranden net onder Agia Anna. Onder het dorpje Agia Anna ligt het zandstrand Maragas Beach, waar ook een camping is te vinden. Maragas Beach is onderdeel van het hele grote Plaka Beach, dat vele kilometers lang is. Maragas Beach is de naam die ze aan het begin van dat strand gegeven hebben.

In het begin van Plaka Beach kun je nog strandbedjes en parasols huren, maar het grootste deel van het strand is ongerept en zonder faciliteiten. Op sommige plekken vind je achter de zandduinen nog wel een taverna of een accommodatie, maar het is heel weinig. Plaka Beach is een gemengd textiel / nudistenstrand waar niemand zich van elkaar aan schijnt te trekken. Iedereen doet gewoon lekker waar hij of zij zelf zin in heeft. Achter Plaka Beach vind je Orkos Beach, een aantal kleine baaien met rustige strandjes die zijn omgeven door rode kliffen.

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN IN HET ZUIDWESTEN VAN HET EILAND NAXOS
Mikri Vigla beach Mikri Vigla beach Mikri Vigla beach Kastraki beach Kastraki beach
Pyrgaki beach Pyrgaki beach Agiasos beach Alyko beach Alyko beach

Mikri Vigla Beach is een prachtig zandstrand dat op 16 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland Naxos ligt. Het bestaat uit twee stranden die worden gescheiden door een berg. Op de route van Plaka naar Mikri Vigla kom je nog langs wat kleinere baaien met strandjes waar ruimte is voor naturisten. Als het geen hoogseizoen is kun je op beide stranden van Mikri Vigla naturisten tegenkomen. Tijdens het hoogseizoen is er ook op het zuidelijke strand dat richting Kastraki loopt (het zuidelijke strand van Mikri Vigla wordt ook wel Sahara Beach genoemd) nog ruimte om zonder badkleding te gaan liggen. Het strand van Mikri Vigla is, net als de meeste andere stranden op Naxos, vrij groot. Het noordelijke strand ligt enigzins in de wind en wordt druk bezocht door liefhebbers van windsurfen. Het zuidelijke strand ligt juist uit de wind. In de omgeving van Mikri Vigla zijn verschillende restaurants en accommodaties te vinden.

Achter Sahara Beach ligt het rustige zandstrand van Kastraki. De afstand tot de hoofdstad is ongeveer 17 kilometer. In de omgeving van het strand zijn een klein aantal accommodaties en wat taverna's te vinden. Het strand is lang en wordt voornamelijk bezocht door mensen in badkleding, vooral tijdens het hoogseizoen. Op het stuk richting het zuiden kom je juist weer wel naturisten tegen. Buiten het hoogseizoen is het natuurlijk makkelijker om zonder kleding op het strand te gaan liggen. In de omgeving zijn ook nog een paar kleinere baaien met strandjes waar plek is voor naturisten, maar het vereist nogal wat klauter- en klimwerk om er te komen. In het verlengde van Kastraki Beach vind je Glyfada Beach, het volgende rustige, mooie zandstrand. Ook hier is een enkele accommodatie te vinden en er zijn wat taverna's in de omgeving, maar er zijn geen strandbedjes en parasols te huur. De afstand tot Naxos Stad is ongeveer 19 kilometer.

Het volgende strand in de rij heet Aliko Beach of Alyko Beach, en het ligt vlak onder Glyfada Beach. Het gebied bij Aliko Beach bestaat uit een aantal kleine turqoise baaien met mooie witte zandstranden. Er zijn tamarisk bomen om in de schaduw te gaan liggen. Hier zijn geen strandbedjes of parasols te huur. Boven Aliko Beach zijn zandduinen en er ligt een prachtig cederwoud, dat tot beschermd natuurgebied is uitgeroepen. Aliko Beach is te bereiken met eigen vervoer, maar er gaat ook 6 keer per dag een bus vanuit de hoofdstad naar het strand. De afstand tot Naxos Stad in ongeveer 19 kilometer. In de omgeving zijn een paar accommodaties en een paar taverna's. Aliko Beach is een goede plek voor mensen die de stilte en de rust op willen zoeken en Aliko Beach is ook een goede plek voor naturisten, zelfs tijdens het hoogseizoen.

Het strand achter Aliko Beach heet Pyrgaki Beach. Het ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van Aliko Beach en 20 kilometer van Naxos Stad. Er is geen busverbinding met dit strand. Het stuk vanaf Aliko Beach naar Pyrgaki gaat over een onverharde weg. Pyrgaki Beach is een mooi en rustig zandstrand met zandduinen erachter. Hier groeien ook cederbomen waaronder je wat schaduw kunt vinden. Op 50 meter afstand van het strand staat de Psili Ammos taverna waar je eventueel een parasol en ligbedjes kunt huren. Achter het strand zijn een aantal accommodaties waar je een kamer kunt huren. De zee loopt er geleidelijk af. Wat verderop achter het strand liggen een aantal inhammen met kleinere strandjes waar door naturisten gebruik van wordt gemaakt.

Achter Pyrgaki Beach ligt Agiassos Beach. Het lange zandstrand van Agiassos is wat moeilijker te bereiken omdat de weg er naartoe niet erg goed is. De afstand vanaf Pyrgaki is 3 kilometer (over een stoffige weg). De afstand tot Naxos Stad is ongeveer 21, 5 kilometer. Het strand is ongeorganizeerd en er zijn geen strandbedjes en parasols. Er is wel een soort van hotel en er zijn een paar vistaverna's bij het strand. De zee is er ondiep, dus het is gemakkelijk om er het water in te gaan.

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN IN HET OOSTEN EN ZUIDOOSTEN VAN HET EILAND NAXOS
Moutsana beach Moutsana beach Moutsana beach Naxos beach Naxos beach
Panermos beach Panermos beach Panermos beach Alyko beach Naxos beach

Moutsouna Beach ligt aan de oostkant van het eiland Naxos. Moutsouna Beach is een textielstrand dat bij het dorp met dezelfde naam ligt. Er zijn geen ligbedjes of parasols te huur en schaduw is schaars. Moutsouna is de haven van het even verderop gelegen dorp Apiranthos en het was er bedrijvig in de tijd dat de mijnen van Naxos werden geëxploiteerd voor hun marmer. Nu zijn het de gekleurde houten bootjes die in de haven domineren. De laatste jaren ontwikkelt het dorp zich steeds meer als een toeristenoord, en er zijn een paar hotels en een aantal taverna's. De weg naar Moutsouna Beach is geasfalteerd, maar de verbinding met de hoofdstad Naxos Town, die op ongeveer 40 kilometer afstand ligt, is niet erg goed. Je kunt beter naar dit strand gaan met eigen vervoer. Even ten noorden van Moutsouna Beach liggen in diverse baaien en inhammetjes nog andere mooie zandstranden waar de naturisten het kunnen proberen. Zeker buiten het hoogseizoen moet het lukken om hier je eigen naturistenstrand te vinden. Nadeel (of juist een voordeel??) is dat de strandjes en stranden wel eens in de wind kunnen liggen.

De vier belangrijkrijkste stranden in het zuidoosten van het eiland Naxos zijn Psili Ammos, Klidos, Panormos en Kalandos Beach. Van deze vier stranden is Psili Ammos (betekenis: dun zand) het meest noordelijk gelegen. Het is een heel rustig strand met dun wit zand, waar soms ook plek is voor naturisten (alhoewel er een bordje staat "no nudity"). Het strand is te bereiken via een 12 kilometer lange asfaltweg vanaf Moutsouna. Bij het dorp Kanaki staat een bordje voor de afslag naar het strand. De laatste 150 meter naar het strand is de weg te smal voor een auto en dat stuk moet je te voet afleggen. Honderd meter ten zuiden van Psili Ammos Beach is een andere baai met een mooi en afgelegen zandstrand en er zijn nog meer kleine inhammetjes met strandjes in te omgeving waar naturisten hun geluk kunnen beproeven. Op Psili Ammos Beach zijn geen ligbedjes en parasols te huur maar er zijn rondom het strand hoge cederbomen en dus is er volop schaduw.

Ten zuiden van Psili Ammos Beach ligt Klidos Beach of Kleidos Beach, een lang zandstrand dat door rotsen in verschillende stukken wordt verdeeld, waardoor je wat meer privacy hebt als het wat drukker is. Voor zover ik weet zijn er maar een paar bomen bij het strand, maar het is wel omgeven door kliffen, dus op sommige tijden van de dag kun je daar wat schaduw vinden. Er is een kleine taverna bij het strand. Vanaf Klidos Beach kijk je uit op het tegenover het strand gelegen eiland Koufonissia.

Het onder Klidos Beach gelegen Panormos Beach is een ander rustig zandstrand. De afstand tot Naxos Town is 54 kilometer. Panormos Beach is niet groot, ligt in een beschermde baai en het zeewater hier is enigzins groen van kleur. Ook dit strand is te bereiken via de route Moutsouna - Kanaki. De afstand tot het dorp Kanaki is 9 kilometer en de weg naar Panormos Beach is geasfalteerd. Panormos Beach is een textielstrand, maar op een klein gedeelte aan de linkerkant van het strand zijn soms ook naturisten te vinden. Er staan een aantal palmbomen bij het strand en er is een kleine strand-cantina waar je drankjes kunt kopen. Ook zijn er resten van een acropolis van eerste Cycladische periode in de top van Amygdalion, bij Panormos.

Kalandos of Kalantos Beach is waarschijnlijk het meest afgelegen strand van het eiland. Het is een heel groot zandstrand dat helemaal in het zuiden van Naxos ligt en om het te bereiken heb je eigen vervoer nodig. Tot aan de Chimaros Tower (een vier verdiepingen, 15 meter hoge marmeren toren uit de 4e eeuw die tussen Filoti en Kalandos staat) is de weg geasfalteerd, daarna houdt het op en kom je op een zogenaamde "dirt track". De route is te doen met een gewone auto als je voorzichtig en langzaam rijdt. Het schijnt dat er sinds wij er zijn geweest sommige stukken van de weg zijn geasfalteerd. Bij het strand van Kalandos is geen enkele voorziening (dus ook geen hotel of taverna). Het strand is een nudistenstrand maar er wordt momenteel (2014) een haven gebouwd aan de linkerkant van de baai en na de haven volgt misschien nog meer.

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN IN HET NOORDEN VAN HET EILAND NAXOS
Abrami beach Abrami beach Abrami beach Agia beach Apollonas beach
Apollonas beach Apollonas beach Lionas beach Lionas beach Lionas beach

Het strand van Pachia Ammos of Pahia Ammos ligt aan de westzijde van het eiland Naxos, vlakbij het Faneromeni klooster dat dateert uit 1606. De afstand tot de hoofdstad Naxos Town is ongeveer 13 kilometer. Volgens mij wordt het strand ook wel Amity Beach, Amyti Beach en Amites Beach genoemd. Het ligt langs de weg op de route van het dorp Galini naar Akrotiri. Pachia Ammos of Amity Beach is een lang en rustig zandstrand zonder faciliteiten. De golven kunnen er vrij hoog zijn. Ten noordwesten van Pachia Ammos in kleinere baaien zijn nog een paar andere stranden te vinden. Het strand van Pachia Ammos is een gemengd strand. Aangezien het rustig is en groot is er ruimte voor naturisten om hier zonder zwemkleding te zonnen en de zee in te gaan.

Ten noorden van Pachia Ammos Beach ligt Agios Mamas Beach. Agios Mamas is de beschermheilige van Naxos en van de herders. Het is een klein en rustig strand waar buiten het hoogseizoen ruimte is voor naturisme. Bij het strand is een kleine taverna die ook kamers verhuurt. Zodra die open gaat is het strand weer het terrein voor de mensen met badkleding. Abrami, Ambrami of Abram Beach ligt op 25 kilometer ten noorden van Naxos Town. Het rustige strand is makkelijk bereikbaar en er zijn een aantal accommodaties en een taverna. Het is een zandstrand met wat verspreide kleine kiezeltjes dat wordt omgeven door bomen en struiken. Er worden geen parasols en strandbedden verhuurd.

Even ten noorden van Abrami Beach ligt het kiezelstrand van Limenari Kiras, dat niet met een bord vanaf de weg wordt aangegeven. De weg erheen is slecht maar het strand is wel heel erg rustig (of verlaten als je geluk hebt). Je kunt er komen vanaf Abrami Beach. Je loopt naar de noordkant van het strand, klimt achter de villa daar omhoog tot aan de top van de klif en volgt dan het pad naar de volgende baai. Vanaf de gewone weg met een auto kun je er ook komen. Je rijdt door totdat je om de bocht net een Venetiaans kasteel kunt zien en dan rijd je voorzichtig het pad af aan de linkerkant dat naar beneden leidt. Als je de eerste bent op het strand dan maak je er je eigen naturistenstrand van zoals dat wel vaker op de Griekse eilanden gaat (degene die het eerste komt bepaalt wat het wordt: een naturistenstrand of een textielstrand).

Apollonas Beach ligt in het noorden van het eiland Naxos, op 38 kilometer van de hoofdstad (via de kustweg). Het is een mooi strand met witte marmeren kiezeltjes en wit zand. Er zijn verschillende taverna's, accommodaties en winkeltjes er omheen. Het is een rustig strand en veel nachtleven is er niet in het dorp, maar er is wel een cafeetje voor de mensen die in de avond nog even wat willen drinken. Net buiten Apollonas, voor de oude mijn, ligt de tien meter lange beeld van de Kouros (jonge man). Het standbeeld moet Dionysos voorstellen (de god van de wijn) en het stamt uit de 6e eeuw voor Christus. Het schijnt dat dit de oudste mijn van Griekenland is. Als je de kustweg volgt van Naxos Town naar Apollonas Beach is er zowel voor als na het dorpje Agia (in het noordwesten) een afslag die naar de kust en een strandje gaat.

Het strand van Lionas in het noordoosten van Naxos ligt bij het bijna verlaten dorpje met dezelfde naam. Vroeger was het een haven van waaruit marmer werd geëxporteerd. Nu is het een vissersdorpje met een paar taverna's. Lionas Beach is een kiezelstrand met witte keitjes. Er zijn geen strandbedjes of parasols te huur. Je kunt Lionas Beach bereiken via het dorp Koronas of vanuit het noorden vanaf Apollonas. De weg naar Lionas Beach is geasfalteerd, maar niet erg breed en hij heeft veel bochten. Hij gaat door mooie natuur en onderweg kom je nog de oude mijnen tegen. De afstand tot Naxos Town is ongeveer 40 kilometer.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional