Naxos
De Griekse eilanden Naxos HOME Naxos Hotels Naxos Stranden Naxos Geschiedenis Bezienswaardigheden Naxos Reizen
Naxos Chora Naxos Restaurants Films van Naxos Films van de stranden van Naxos
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines

Google Chrome ziet het uitvergroten van mijn foto's, sommige links en soms het scrollen door de pagina's als een popup. Als je wilt navigeren op mijn website sta dan de "popups" toe.

De hoofdstad van het eiland Naxos in Griekenland - Naxos Stad of Naxos Chora
Naxos Chora Naxos Chora De toren van het Venetiaan kasteel in Naxos stad Een kerk in Naxos stad Naxos.
Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora museum Naxos Chora museum Naxos

De hoofdstad Naxos Chora is groter dan de meeste hoofdstadjes op andere eilanden, maar het is er heel leuk. Het heeft een Venetiaans kasteel (dat nog steeds wordt bewoond) dat de top van de stad domineert en er zijn leuke smalle winkelstraatjes. Aan de noordzijde van het stadje is een eilandje dat met een pad verbonden is met Naxos stad waarop een antieke poort staat van een verder bijna geheel weggevaagde tempel. In en rondom de haven zijn veel winkels, restaurants en coffeeshops en barretjes, en er is een lange boulevard die uitkijkt op het ernaast gelegen eiland Paros. We vonden de mensen er erg aardig en beleefd, en ze hebben er een goed gevoel voor humor.

Je kunt gemakkelijk een dag doorbrengen in de hoofdstad van Naxos en de winkels en de historische gebouwen bekijken. Het is ook heel lekker zitten in de haven met een kop koffie, een drankje of een maaltijd (want het eten was goed waar we ook kwamen - het ijs was geweldig). Vlakbij de plek waar de veerboten aanleggen is een restaurant dat 24 uur per dag open is en waar je heerlijk kunt ontbijten. Het stads-strand was nog erg druk in september, want er zijn flink wat hotels in Naxos stad, maar eigenlijk is de hele kuststrook van Naxos 1 groot strand. Als je eenmaal in de straatjes belandt achter de haven en de chora doorwandelt kom je het oude en aantrekkelijke gezicht van de stad tegen.

De opening van de luchthaven op het eiland Naxos heeft nog wat meer toeristen naar het eiland gebracht. Het vliegveld ligt op 1 kilometer afstand van de stad, of vijf minuten met de auto. Het merendeel van de toeristen verblijven in Naxos Chora en de directe omgeving en in andere delen van het eiland is het dan ook veel rustiger. Naxos Stad of Naxos Chora is de plek van aankomst van de veerboot bezoekers. Het heeft een mooie haven-kade met terrasjes, taverna's en winkels en erachter zijn de vaak steile en kronkelige kleine straatjes met kleine witte huizen. Op de top van de Chora is het Venetiaanse kasteel of Kastro. De meeste mensen verblijven in Naxos Stad tijdens hun verblijf of ergens dichtbij en bezoeken dan overdag de nabijgelegen kilometers lange zandstranden. Wil je de plattegrond van Naxos Stad bekijken klik dan hier.

Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora
Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora

Bovenop staat het goed behouden Venetiaanse kasteel, dat is gebouwd op de restanten van de oude acropolis. Je kunt dit oude kasteel ook van binnen gaan bekijken (toegang 5 euro in 2014). Een gedeelte van dit kasteel wordt nog steeds bewoond. Er is een Roomskatholieke cathedraal en een echt interessant en best groot argeologisch museum, waar opgravingen uit Naxos en de kleine omliggende eilanden zijn te zien (bijvoorbeeld objecten van de eilanden Donoussa en Keros). Het nachtleven van het eiland speelt zich voornamelijk ook af in Naxos Chora en het strand even ten zuiden daarvan, maar het stelt niet veel voor als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een eiland als Mykonos.

Van de antieke stad Naxos valt nauwelijks nog iets te bespeuren. Merkwaardig is de 6 m hoge marmeren Portára-poort op het eilandje Palatia dat de haven domineert. Ze werd rond 525 v. Chr. gebouwd als ingang van een tempel (vermoedelijk voor de god Apollon), die na de val van Lygdamis nooit meer voltooid werd.

Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora
Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora

De middeleeuwse stad ligt boven de haven en is verder onderverdeeld in het Venetiaanse Kastro, waar ooit de (katholieke) adel woonde, en de Bourgo, waar de autochtone Grieken woonden. De 18e-eeuwse orthodoxe kathedraal in de Bourgo, de Mitrópoli Zoödóchou Pígis (d.i. van de Levengevende Bron), bezit een merkwaardige iconostase geschilderd door Dimítrios Válvis, een schilder uit de zgn. School van Kreta. In het Kastro zijn nog een twintigtal imposante herenhuizen te zien, gesierd met de wapenschilden van de Venetiaanse edellieden die er woonden.

Leden van de hertogelijke familie Sanudo liggen begraven in de 13e-eeuwse katholieke kathedraal in het Kastro. In het paleis van de Sanudo's (in zijn huidige vorm uit 1627) was lange tijd een school ondergebracht, waarvan de schrijver Nikos Kazantzakis de beroemdste leerling was. Nu is er het Archeologisch Museum, met een fraaie collectie marmeren beelden van de Cycladische beschaving.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional