Naxos
De Griekse eilanden Naxos HOME Naxos Hotels Naxos Stranden Naxos Geschiedenis Bezienswaardigheden Naxos Reizen
Naxos Chora Naxos Restaurants Films van Naxos Films van de stranden van Naxos
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines

Google Chrome ziet het uitvergroten van mijn foto's, sommige links en soms het scrollen door de pagina's als een popup. Als je wilt navigeren op mijn website sta dan de "popups" toe.

De bezienswaardigheden op het eiland Naxos in de Cycladen in Griekenland
Naxos Kouros Naxos Kouros Naxos Byzantine Church Naxos Byzantine church Naxos tower
Filoti church Dimitra temple Naxos Dimitra temple Naxos Naxos Vivlos windmills in Naxos.

Van de antieke stad Naxos valt nauwelijks nog iets te bespeuren. Merkwaardig is de 6 m hoge marmeren Portára-poort op het eilandje Palatia dat de haven domineert. Ze werd rond 525 v. Chr. gebouwd als ingang van een tempel (vermoedelijk voor de god Apollon), die na de val van Lygdamis nooit meer voltooid werd.

De middeleeuwse stad ligt boven de haven en is verder onderverdeeld in het Venetiaanse Kastro, waar ooit de (katholieke) adel woonde, en de Bourgo, waar de autochtone Grieken woonden. De 18e-eeuwse orthodoxe kathedraal in de Bourgo, de Mitrópoli Zoödóchou Pígis (d.i. van de Levengevende Bron), bezit een merkwaardige iconostase geschilderd door Dimítrios Válvis, een schilder uit de zgn. School van Kreta. In het Kastro zijn nog een twintigtal imposante herenhuizen te zien, gesierd met de wapenschilden van de Venetiaanse edellieden die er woonden. Leden van de hertogelijke familie Sanudo liggen begraven in de 13e-eeuwse katholieke kathedraal in het Kastro. In het paleis van de Sanudo's (in zijn huidige vorm uit 1627) was lange tijd een school ondergebracht, waarvan de schrijver Nikos Kazantzakis de beroemdste leerling was. Nu is er het Archeologisch Museum, met een fraaie collectie marmeren beelden van de Cycladische beschaving.

Het dorp Apollonas, op 48 km van Naxos-stad aan de noordkust van het eiland, ligt op de plaats van een antieke nederzetting met een heiligdom voor de god Apollon. Een trap leidt naar de antieke marmergroeve, waar sinds ongeveer 600 v. Chr. tussen halfbewerkte marmerblokken een onvoltooid kourosbeeld ligt. Alleen de contouren zijn afgewerkt. Het 10,5 m lange en 30 ton zware beeld stelt een bebaarde figuur voor, mogelijk de god Dionysus (want Apollon wordt vrijwel nooit met een baard afgebeeld). Nadat de beeldhouwer een structuurfout in het marmer had vastgesteld, waardoor het onbruikbaar werd, staakte men de arbeid en liet men het beeld onafgewerkt achter. Een gelijkaardig en even groot Apollon-beeld stond ook vóór de Hal van de Naxiërs op Delos.

Ook bij het dorp Melanes, dat op 8 kilometer ten zuidoosten van Chora is gelegen, ligt een (6,4 meter grote) kouros. Dit beeld is wel uitgewerkt. Het beeld dateert uit de 7e eeuw voor Christus en in de omgeving ligt nog een heiligdom en een marmergroeve. Vlakbij boven op een heuvel ligt nog een tweede kouros beeld, maar wij konden die niet bereiken vanwege de regen die een deel van de route er naartoe onder water had gezet.

Het dorp Apiranthos, op 25 km zuidoostwaarts van Naxos-stad, werd in de 17e eeuw gesticht door Kretenzers op de vlucht voor de Turken. Zij kwamen er werken in de nabijgelegen amarilmijnen. Het aantrekkelijke dorp bezit fraaie, met marmer geplaveide straten en woontorens gebouwd door de Venetiaanse familie Crispi. Men draagt hier nog vaak de traditionele klederdracht. Er is ook een klein museum met een archeologische en een geologische afdeling.

Naxos Naxos Naxos Naxos Naxos
Naxos Naxos Naxos Naxos Naxos

Over het eiland verdeeld liggen diverse oude Byzantijnse kerkjes. Vaak liggen ze in de buurt van mooie kleine dorpjes en sommige ervan bevatten nog mooie fresco's. In Sangri, ten zuidwesten van Chora, even ten zuiden van Vivlos, staat een middeleeuws kasteel en er is een kerk die dateert uit de 13 eeuw met goed bewaarde fresco's. Op de route van de Venetiaanse Bazeos toren naar de Dimitra tempel staat aan de linkerkant van de weg de Byzantijnse Agios Ioannis Theologos kapel. Een van de mooiste en de oudste kathedraal op het eiland is de Agios Mamas kerk in Potamia. Wij bezochten onder andere het wit geschilderde Byzantijnse kerkje bij het verlaten dorpje Sifones (op de route van Koronas naar Moni). Hier stond de deur open en binnen in het kerkje waren nog mooie restanten van fresco's te zien.

Op 1,5 kilometer afstand van Sangri staat een van de belangrijkste attracties van het eiland Naxos, Dimitra's Tempel, die dateert uit 530 voor Christus. Deze marmeren tempel is toegewijd aan de godin Dimitra, de godin van de landbouw en de oogst, en is nog voor een groot gedeelte intact (50% van de oude bouwstenen zijn nog op de site). Hij werd gebouwd tijdens het bewind van de tiran Lygdamis, die ook opdracht gaf voor de bouw van de tempel in Naxos stad, waar nu alleen de poort nog van overeind staat. In de 6e eeuw na Christus werd de tempel omgebouwd tot een kerk. Bij de tempel is een museum, maar dat was gesloten toen wij er in mei waren.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional