Naxos
De Griekse eilanden Naxos HOME Naxos Hotels Naxos Stranden Naxos Geschiedenis Bezienswaardigheden Naxos Reizen
Naxos Chora Naxos Restaurants Films van Naxos Films van de stranden van Naxos
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines

Google Chrome ziet het uitvergroten van mijn foto's, sommige links en soms het scrollen door de pagina's als een popup. Als je wilt navigeren op mijn website sta dan de "popups" toe.

Het eiland Naxos in de Cycladen in Griekenland - eiland van de lange zandstranden
Naxos. Naxos Naxos Naxos Naxos.
Naxos Kerk onderweg van Filoti naar Panermos bay Naxos Nog een kerk onderweg van  Filoti naar de baai van  Panermos Naxos.

Naxos English Naxos is het grootste eiland in de Cycladen. In de loop van de jaren zijn we een paar keer op het eiland geweest, soms alleen om te wachten op een aansluitende veerboot naar een ander eiland en soms om er rond te kijken. In 2014 hebben we een week in "Acti Plaka" bij Plaka beach gelogeerd en vanuit daar zijn we met de auto rond gaan rijden, en hebben we een aardig stuk van het eiland kunnen bekijken. Rond Agia Anna an Plaka, waar we verbleven, en in een aantal van de dorpjes die we bezochten, hebben we de restaurantjes getest en deze heb ik in mijn restaurant gids gezet.

De hoofdstad Naxos Chora is groter dan de meeste hoofdstadjes op andere eilanden, maar het is er heel leuk. Het heeft een Venetiaans kasteel (dat nog steeds wordt bewoond) dat de top van de stad domineert en er zijn leuke smalle winkelstraatjes. Aan de noordzijde van het stadje is een eilandje dat met een pad verbonden is met Naxos stad waarop een antieke poort staat van een verder bijna geheel weggevaagde tempel. In en rondom de haven zijn veel winkels, restaurants en coffeeshops en barretjes, en er is een lange boulevard die uitkijkt op het ernaast gelegen eiland Paros. We vonden de mensen er erg aardig en beleefd, en ze hebben er een goed gevoel voor humor.

Naxos is een Grieks eiland met een oppervlakte van 448 km², en is daarmee het grootste eiland van de Cycladen, een eilandengroep waartoe bijvoorbeeld ook Tinos, Mykonos en Paros behoren. Het is van oudsher beroemd vanwege zijn marmer en zijn wijn (de dichter Archilochus vergeleek die met de godendrank nectar en samenhangend daarmee door de hier sterk ontwikkelde cultus van de god Dionysus. Ook de plaatselijke likeur, Kitron, is een bekende delicatesse van het eiland).

Het eiland Naxos telt ongeveer 12.000 inwoners. Het eiland is behoorlijk bergachtig en, zeker in vergelijking met de omringende eilanden, betrekkelijk groen en vruchtbaar. Het landschap deed mij het meeste denken aan eilanden als Samos en Kreta: best heel mooi. Een machtige bergketen, de Zas, steekt 1001 m boven de zeespiegel uit en is van vrijwel overal op het eiland te zien. In de (door irrigatie) vruchtbare dalen worden o.m. citrusvruchten, olijven en druiven verbouwd, terwijl in het bergland de veeteelt (schapen en geiten) zorgt voor de productie van kaas. Verder ontgint men nog steeds marmer en amaril. Het eiland heeft betrekkelijk grote zandstranden en duinen langs de kust, waardoor het toerisme een der belangrijkste inkomstenbronnen is geworden. De hoofdplaats heet officieel Naxos(-stad), maar wordt gewoonlijk, zoals vaak op de Griekse eilanden, Chora genoemd. Het is de zetel van een Grieks-orthodox bisdom en van een rooms-Katholiek aartsbisdom.

Naxos Naxos Naxos Naxos Naxos.
Naxos Naxos Naxos Naxos Naxos.

Naxos is een van de meest populaire Griekse eilanden bij eiland hoppers. Een groot aantal mensen bezoekt het en de gemiddelde duur van het verblijf is ook langer dan die op andere populaire bestemmingen op de Griekse eilanden. Dit is een gevolg van de combinatie van een aantrekkelijk hoofdstadje, vele mooie grote en gemakkelijk te bereiken zandstranden met duinen, en een vruchtbaar en groen binnenland met oude dorpen en oude ruïnes. Naxos heeft ook goede veerbootverbindingen en is vaak het startpunt voor mensen die willen reizen naar Amorgos of naar een of meer van de kleine eilanden van de Cycladen (Koufonissia, Schinoussa, Iraklia en Donoussa). De opening van de luchthaven op het eiland bracht ook heel wat toeristen naar Naxos. De luchthaven ligt op slechts 1 km afstand van de Chora, of vijf minuten met de auto.

De opening van de luchthaven op het eiland Naxos heeft nog wat meer toeristen naar het eiland gebracht. Het vliegveld ligt op 1 kilometer afstand van de stad, of vijf minuten met de auto. Het merendeel van de toeristen verblijven in Naxos Chora en de directe omgeving en in andere delen van het eiland is het dan ook veel rustiger. Naxos Stad of Naxos Chora is de plek van aankomst van de veerboot bezoekers. Het heeft een mooie haven-kade met terrasjes, taverna's en winkels en erachter zijn de vaak steile en kronkelige kleine straatjes met kleine witte huizen. Op de top van de Chora is het Venetiaanse kasteel of Kastro. De meeste mensen verblijven in Naxos Stad tijdens hun verblijf of ergens dichtbij en bezoeken dan overdag de nabijgelegen kilometers lange zandstranden. Wil je de plattegrond van Naxos Stad bekijken klik dan hier.

De reis naar Naxos met de veerboot of met het vliegtuig
Ferries in Greece Ferries in Greece Ferries in Greece Ferries in Greece Ferries in Greece, Small Cyclades Lines Skopelites

Vakantie op Naxos Eilandhoppen Cycladen Naxos is gemakkelijk bereikbaar vanaf Piraeus (bij Athene) waarmee het een regelmatige verbinding heeft. Tui biedt reizen naar Naxos aan. Bij Sunweb Vakanties kun je combinatie-reizen boeken (eiland hoppen) of een los vliegticket kopen naar Santorini, Mykonos of Athene. Vanaf deze bestemmingen kun je de veerboot pakken naar Naxos. Vanaf Athene kun je ook met Aegean Airlines / Olympic naar Naxos vliegen. De vlucht duurt ongeveer 45 minuten. Hoe eerder je boekt hoe goedkoper het is, en je moet er snel bij zijn want de vluchten zijn meestal snel uitverkocht. Als je vroeg boekt is het iets duurder dan met de veerboot, maar je bespaart jezelf wel een hoop tijd. De busrit naar Piraeus duurt ongeveer anderhalf uur en dan is er nog de overtocht met de boot.

Ferries in Greece Vanaf Naxos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar de haven van Piraeus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals bijvoorbeeld Paros, Mykonos, Santorini, Syros, Tinos en Andros en naar de kleine Cycladen eilanden als Donoussa, Schinoussa en Koufonisia..

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferriesbooking.com. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Autohuur op het eiland Naxos - huur een auto op Naxos

autoverhuur op Paros Een auto huren op het eiland Naxos doe je gemakkelijk bij rentalcars.com. Zij vergelijken alle aanbieders, zoals Hertz, Europcar, Budgetcar, Avis en Auto Union en geven een lijst van auto's en prijzen waar je uit kunt kiezen. Het is echt een aanrader om in ieder geval een aantal dagen een auto te huren want Naxos is best een groot eiland en het landschap in het binnenland is er mooi en groen. Verder zijn er veel leuke dorpen en mooie stranden die je nog kunt gaan bekijken.

De hoofdstad van het eiland Naxos in de Cycladen in Griekenland - Naxos Stad of Naxos Chora
Naxos Chora Naxos Chora De toren van het Venetiaan kasteel in Naxos stad Een kerk in Naxos stad Naxos.
Naxos Chora Naxos Chora Naxos Chora museum Naxos Chora museum Naxos

Je kunt gemakkelijk een dag doorbrengen in de hoofdstad van Naxos en de winkels en de historische gebouwen bekijken. Het is ook heel lekker zitten in de haven met een kop koffie, een drankje of een maaltijd (want het eten was goed waar we ook kwamen - het ijs was geweldig). Vlakbij de plek waar de veerboten aanleggen is een restaurant dat 24 uur per dag open is en waar je heerlijk kunt ontbijten. Het stads-strand was nog erg druk in september, want er zijn flink wat hotels in Naxos stad, maar eigenlijk is de hele kuststrook van Naxos 1 groot strand. Als je eenmaal in de straatjes belandt achter de haven en de chora doorwandelt kom je het oude en aantrekkelijke gezicht van de stad tegen.

Bovenop staat het goed behouden Venetiaanse kasteel, dat is gebouwd op de restanten van de oude acropolis. Je kunt dit oude kasteel ook van binnen gaan bekijken (toegang 5 euro in 2014). Een gedeelte van dit kasteel wordt nog steeds bewoond. Er is een Roomskatholieke cathedraal en een echt interessant en best groot argeologisch museum, waar opgravingen uit Naxos en de kleine omliggende eilanden zijn te zien (bijvoorbeeld objecten van de eilanden Donoussa en Keros). Het nachtleven van het eiland speelt zich voornamelijk ook af in Naxos Chora en het strand even ten zuiden daarvan, maar het stelt niet veel voor als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een eiland als Mykonos.

De stranden en de naturistenstranden op het eiland Naxos in Griekenland
Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach
Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach Naxos beach

De hele westelijk kustlijn van Naxos ten zuiden van de hoofdstad is 1 groot strand. We hebben het een paar keer vanaf de veerboot gezien, en we hebben het gezien vanuit de auto toen we er langs reden. Je kunt er een plekje in het zand vinden helemaal voor jou alleen als je daar van houdt, en de stranden behoren tot de beste van de Cycladen, of eigenlijk worden ze zelfs beschouwd als behorend tot de beste van de hele wereld (ze staan in de top tien). Maar ook in het oosten, het noorden en het zuiden vind je genoeg leuke stranden.

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen, dus het is echt aan te bevelen om voor een paar dagen een auto te huren en het eiland te gaan verkennen. Het stuk met stranden aan de westkust van het eiland kent zijn gelijke niet in de Cycladen eilanden. De stranden zijn kilometers lang, hebben zacht zand en zijn ook breed, soms met duinen erachter. Het dichtstbijzijnde strand van Chora heet Agios Georgios, en dit is een druk familie-strand. Ten zuiden van Agios Georgios ligt het vliegveld van Naxos en ten westen ervan het populaire strand van Stelida met zijn taverna. Ten zuiden van deze stranden beginnen de grotere zandstranden als (achtereenvolgens) Agios Prokopias, Agia Anna, Golden beach (een groot naturistenstrand), Mikri Vigla, Plaka (een gemengd textiel- en naturistenstrand), Mikri Vigla, Kastraki, Alyki en Pyrgaki. Verder in het zuiden liggen de wat moeilijker te bereiken stranden Kalando en Rena (wij zijn er natuurlijk geweest - je kwam er over hele lange hobbeldebobbel weg - voorzichtig rijden en daarna nog een heel stuk lopen, ondertussen is de weg bijna helemaal opgeknapt).

Ten noorden van Chora, tussen de dorpen Engares en Agia vind je diverse rustige en kleinere stranden, waarvan Abram waarschijnlijk het meest schilderachtige is. De oude ongeplaveide weg tussen Agia en Apollonas is sinds kort een asfaltweg geworden, waardoor die lieflijke dorpje makkelijker te bezoeken is.

Erg leuk zijn de dorpjes Moutsana en Lionas die aan de oostkust van Naxos liggen. Ook hier vind je stranden, alhoewel het strand van Lionas bestaat uit grote witte keien. Ten zuiden hiervan vind je tientallen kleine baaitjes met stranden rondom Kleidos, Psili Amos en (winderig) Panermos.

Voor meer informatie over de stranden en naturistenstranden op het eiland Naxos kijk op mijn speciale stranden-pagina - klik hier.

De bezienswaardigheden op het eiland Naxos in de Cycladen in Griekenland
Naxos Kouros Naxos Kouros Naxos Byzantine Church Naxos Byzantine church Naxos tower
Filoti church Dimitra temple Naxos Dimitra temple Naxos Naxos Vivlos windmills in Naxos.

Van de antieke stad Naxos valt nauwelijks nog iets te bespeuren. Merkwaardig is de 6 m hoge marmeren Portára-poort op het eilandje Palatia dat de haven domineert. Ze werd rond 525 v. Chr. gebouwd als ingang van een tempel (vermoedelijk voor de god Apollon), die na de val van Lygdamis nooit meer voltooid werd.

De middeleeuwse stad ligt boven de haven en is verder onderverdeeld in het Venetiaanse Kastro, waar ooit de (katholieke) adel woonde, en de Bourgo, waar de autochtone Grieken woonden. De 18e-eeuwse orthodoxe kathedraal in de Bourgo, de Mitrópoli Zoödóchou Pígis (d.i. van de Levengevende Bron), bezit een merkwaardige iconostase geschilderd door Dimítrios Válvis, een schilder uit de zgn. School van Kreta. In het Kastro zijn nog een twintigtal imposante herenhuizen te zien, gesierd met de wapenschilden van de Venetiaanse edellieden die er woonden. Leden van de hertogelijke familie Sanudo liggen begraven in de 13e-eeuwse katholieke kathedraal in het Kastro. In het paleis van de Sanudo's (in zijn huidige vorm uit 1627) was lange tijd een school ondergebracht, waarvan de schrijver Nikos Kazantzakis de beroemdste leerling was. Nu is er het Archeologisch Museum, met een fraaie collectie marmeren beelden van de Cycladische beschaving.

Het dorp Apollonas, op 48 km van Naxos-stad aan de noordkust van het eiland, ligt op de plaats van een antieke nederzetting met een heiligdom voor de god Apollon. Een trap leidt naar de antieke marmergroeve, waar sinds ongeveer 600 v. Chr. tussen halfbewerkte marmerblokken een onvoltooid kourosbeeld ligt. Alleen de contouren zijn afgewerkt. Het 10,5 m lange en 30 ton zware beeld stelt een bebaarde figuur voor, mogelijk de god Dionysus (want Apollon wordt vrijwel nooit met een baard afgebeeld). Nadat de beeldhouwer een structuurfout in het marmer had vastgesteld, waardoor het onbruikbaar werd, staakte men de arbeid en liet men het beeld onafgewerkt achter. Een gelijkaardig en even groot Apollon-beeld stond ook vóór de Hal van de Naxiërs op Delos.

Ook bij het dorp Melanes, dat op 8 kilometer ten zuidoosten van Chora is gelegen, ligt een (6,4 meter grote) kouros. Dit beeld is wel uitgewerkt. Het beeld dateert uit de 7e eeuw voor Christus en in de omgeving ligt nog een heiligdom en een marmergroeve. Vlakbij boven op een heuvel ligt nog een tweede kouros beeld, maar wij konden die niet bereiken vanwege de regen die een deel van de route er naartoe onder water had gezet.

Het dorp Apiranthos, op 25 km zuidoostwaarts van Naxos-stad, werd in de 17e eeuw gesticht door Kretenzers op de vlucht voor de Turken. Zij kwamen er werken in de nabijgelegen amarilmijnen. Het aantrekkelijke dorp bezit fraaie, met marmer geplaveide straten en woontorens gebouwd door de Venetiaanse familie Crispi. Men draagt hier nog vaak de traditionele klederdracht. Er is ook een klein museum met een archeologische en een geologische afdeling.

Over het eiland verdeeld liggen diverse oude Byzantijnse kerkjes. Vaak liggen ze in de buurt van mooie kleine dorpjes en sommige ervan bevatten nog mooie fresco's. In Sangri, ten zuidwesten van Chora, even ten zuiden van Vivlos, staat een middeleeuws kasteel en er is een kerk die dateert uit de 13 eeuw met goed bewaarde fresco's. Op de route van de Venetiaanse Bazeos toren naar de Dimitra tempel staat aan de linkerkant van de weg de Byzantijnse Agios Ioannis Theologos kapel. Een van de mooiste en de oudste kathedraal op het eiland is de Agios Mamas kerk in Potamia. Wij bezochten onder andere het wit geschilderde Byzantijnse kerkje bij het verlaten dorpje Sifones (op de route van Koronas naar Moni). Hier stond de deur open en binnen in het kerkje waren nog mooie restanten van fresco's te zien.

Op 1,5 kilometer afstand van Sangri staat een van de belangrijkste attracties van het eiland Naxos, Dimitra's Tempel, die dateert uit 530 voor Christus. Deze marmeren tempel is toegewijd aan de godin Dimitra, de godin van de landbouw en de oogst, en is nog voor een groot gedeelte intact (50% van de oude bouwstenen zijn nog op de site). Hij werd gebouwd tijdens het bewind van de tiran Lygdamis, die ook opdracht gaf voor de bouw van de tempel in Naxos stad, waar nu alleen de poort nog van overeind staat. In de 6e eeuw na Christus werd de tempel omgebouwd tot een kerk. Bij de tempel is een museum, maar dat was gesloten toen wij er in mei waren.

Naxos hotels: Acti Plaka appartementen en studio's in Plaka beach
Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos
Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos Acti Plaka - Plaka beach Naxos

Dit is waar we onze week vakantie op het eiland Naxos doorbrachten: Acti Plaka, recht tegenover een prachtig zandstrand gelegen, waar het dragen van zwem-textiel optioneel is. Het gebouw ligt aan het einde van een 2,5 kilometer lange rustige onverharde weg (maar breed en zeer goed berijdbaar - deze wegen lijken een ander soort mensen aan te trekken: degenen die op zoek zijn naar rust en stilte).

We waren niet zo zeker of we Naxos leuk genoeg zouden vinden om wat langer te blijven (maar het was top...). De ligging van het gebouw, het ontbreken van een veel lawaai en het strand op een steenworp afstand, maakte ons verblijf echt aangenaam. Er zijn parasols voor de gasten die je kunt lenen als je een tijdje op het strand wilt gaan liggen. In de directe omgeving zijn een aantal leuke taverna's om uit te kiezen. Het strand is deels parasols en ligbedden en deels onontwikkeld. We vonden het allebei leuk op Naxos en er is veel te zien in Naxos, dus we bleven er de hele week.

Acti Plaka is een familiebedrijf dat vooral gerund wordt door twee zussen. Evi is een schatje en kwam ons zelfs uitzwaaien op het vliegveld toen we naar Athene terugvlogen. Ze regelden een auto voor ons bij aankomst op het eiland (zeer goede prijs !!). We hadden twee aangrenzende studio's, beide erg leuk en beide met een balkon met uitzicht op zee. De studio's werden elke dag schoongemaakt en er was regelmatige wisseling van handdoeken en beddengoed. En ja, er was wifi;). Een mooie plek om te ontspannen en bij de zee wilt zijn.

Tel: +30-22850-42581 Mobile: +30-22850-24800 - Stuur een e-mail naar Acti Plaka Apartments & Studios op Naxos.
Acti Plaka website - Acti Plaka videos

Naxos Hotels: Ikaros Studios in Naxos Stad
Ikaros Studios Ikaros Studios Ikaros Studios De superaardige mensen van Ikaros Studios Naxos.
Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos

Ikaros is een familiehotel waarvan de deuren het gehele jaar geopend zijn. het ligt op een stil plekje vlakbij Naxos stad (800m) en vlakbij Sain George Beach (300m). Bovendien is het makkelijk bereikbaar vanaf het vliegveld (1.5 km). Deze unieke lokatie maakt het hotel geschikt voor entertainment en relaxen. Ikaros is gewoon een heel prettig hotel, weg van de herrie, en toch vlakbij het bruisende centrum van Naxos stad. Er is een leuke tuin en een zwembad met ligstoelen.

Alle studios hebben een grote badkamer, telefoon, tv, koelkast, een volledig uitgeruste keuken, air-condition, kluisje en een balkon. De mensen van Ikaros proberen het hun gasten altijd naar de zin te maken. Ze zijn echt heel behulpzaam en vriendelijk. .

Check beschikbaarheid en prijzen & boek de Ikaros Studios in Naxos - klik hier.

Voor meer hotels, appartementen en studio's op het eiland Naxos - klik hier.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional