Karpathos
 Karpathos vakantiehuizen
 Karpathos autoverhuur
 Achata beach
 Afiartis beach
 Agios Nikolaos beach
 Amoopi / Lakki
 Apella beach
 Aperi
 Avlona
 Damatria beach
 Diafani beach
 Finiki beach
 Fokia beach
 Katodio beach
 Kyra Panagia beach
 Lefkos beach
 Menetes
 Olympos
 Othos
 Pigadia / Karpathos stad
 Piles
 Spoa
 Tristomo
 Volada
De Griekse eilanden Karpathos HOME Karpathos Hotels Karpathos Stranden Karpathos Reizen Bezienswaardigheden
Book hotels in Karpathos    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De stranden van het eiland Karpathos in Griekenland
Karpathos Arkasa Karpathos Karpathos Karpathos Karpathos

Allereerst is er het strand in het dorp Pigidia. Dit strand is het drukste strand van het eiland, mede omdat er veel hotels aan zijn gevestigd. Aan de zuidkant is het voornamelijk zand en in het noorden zijn wat meer kiezeltjes. Je kunt er parasols en zonnebedjes huren en langs het strand zijn taverna's voor de inwendige mens. Bij Pigadia zijn drie stranden: Afoti, Ammos-Xenonas en Vrontis. Het strand van Vrontis ligt op 1 kilometer afstand van Pigadia en is misschien niet het mooiste strand van het eiland, maar wel het langste.

Een van de populairste stranden is Amopi in het zuiden, waar ook een busverbinding mee is (slechts een keer per dag in het zomerseizoen). Amopi bestaat uit drie baaien met drie verschillende stranden. Er is een kiezelstrand, een zandstrand en nog een kleine baai met een strand. Het kleine strand staat bekend als Micro Amopi en het grote als Megalo (groot) Amopi of Votsalakia. Bij het zandstrand zijn taverna's en je kunt er parasols en ligbedden huren. Het is populair bij families met kinderen omdat het strand zo geleidelijk afloopt in de zee.
Herman in de Scala Bar bij Amopi

Nb: tip van Carla "Na een wandeling kwamen wij aan bij het strand van Amopi, 2 zandstranden en een kiezelstrand. Was wel erg druk daar, maar erg gezellig met name door de tavernes aan het strand. Wij bezochten een bar, gelegen tussen het zand- en kiezelstrand, op een heuvel bij een kapelletje: SCALA. Het is aan het einde van de ochtend geopend en wij werden verwelkomd met: "goeiemorgen"! Bleek dat een nederlander samen met zijn vriend deze bar runt. De inrichting is heel bijzonder; schattige zitjes, tafeltjes met glasplaat, waaronder een overhemd met stropdas ligt. Je kunt daar koffie drinken, allerlei cocktails, maar ook hapjes (lunch). Als je daar zit heb je prachtig uitzicht over de baai en het schijnt vooral 's avonds heel mooi te zijn. De gastheren zijn meer dan vriendelijk! Wij hebben dan ook onze medereizigers deze bar aangeraden en zijn er verschillende keren geweest. Dus voor diegenen die naar Amopi gaan, loop even naar boven i.p.v. naar de tavernes aan het strand te gaan, want daar wacht je echt iets bijzonders!!"

Het strand van Apella wordt gezien als het mooiste strand van het eiland, en is zelfs uitgeroepen tot het mooiste strand van de middelandse zee en het staat in de lijst van mooiste stranden van de wereld. Het ligt bij het gelijknamige dorpje met dezelfde naam aan de oostzijde van het eiland, op 15 kilometer afstand van Pigadia. Het is gesitueerd in een door bergen omzoomde baai en de zee is er azuurblauw. Vroeger was het alleen met een bootje te bereiken maar tegenwoordig ook via een weg. Vanuit de haven van Karpathos stad / Pigadia vertrekt er elke morgen een bootje richting dit strand en dit is de gemakkelijkste manier om op het strand te komen (de weg is niet overal even denderend goed). De tocht duurt ongeveer drie kwartier. Op het strand zijn sinds een paar jaar ook ligbedden en parasols te huur.

Ten zuiden van het strand van Apella, op 12 kilometer afstand van Pigadia, ligt het strand van Achata. Het is een strand met witte kiezels en zand. Het is omgeven door heuvels en het is er vrij groen. Het water van de zee is er smaragdgroen. Hier in Achata is het vrij rustig. Er zijn zonnebedjes en parasols te huur bij het strand van Achata en er is ook een taverna waar je iets kunt eten of drinken. Bij het zelf strand zijn geen accommodaties waar je iets kun huren.

Tussen de stranden van Achata en Apella, op 14 kilometer afstand van de hoofdstad Pigadia, aan de westkust van het eiland Karpathos ligt het mooie strand van Kyra Panagia. Het strand ligt in een baai die door bergen is omgeven. Het strand bestaat uit een mix van wit zand en gladde kiezeltjes. Je kunt er komen met een auto, met een motor of met een bootje vanuit Pigadia. Aan het strand is een taverna en je kunt er parasols en zonnebedjes huren. Bij het strand zijn ook een hotel, een appartementencomplex en er zijn wat kamers te huur.

Het strand van Damatria ligt op 13 kilometer ten zuidoosten van Pigadia. Het is een strand met kiezeltjes en zand en het loopt geleidelijk af de zee in. Je kunt er komen door de weg richting het vliegveld te nemen en bij een ongeplaveid pad linksaf te slaan. Het pad naar de kust is ongeveer 1 kilometer lang.

In het zuidwesten van het eiland ligt het strand van Diakofti. Rijdt vanaf Pigadia naar het zuiden en neem de weg naar Arkassa. Sla linksaf en volg de weg langs de landingsbaan van het vliegveld. Links aanhouden bij de splitsing. Aan het einde van de weg ligt de baai. Het strand van Diakofti is erg stil maar er wil nog wel eens wat rommel uit de zee komen waaien, dus het is er niet altijd even schoon. Het strand wordt in tweeŽn gesplitst door een soort rots van zandsteen. Ook als je bij de splitsing rechtsaf slaat kom je bij verschillende baaien met strandjes uit.

Ga je nog iets verder rechtdoor dan kom je bij het strand van Pounta. Bij dit strand en het baaitje ernaast zij veel naturisten te vinden. Het is een rustig strand en er staan mooie uitgesleten rotsen in het zeewater. In het hele zuidwestelijke gebied zijn nog meer leuke en stille baaitjes met stranden te vinden, kwestie van gewoon eens een weg inslaan en kijken waar hij op uitkomt.

Het strand van Arkassa (ook wel Agios Nikolaos Beach genoemd) aan de zuidwestkant van het eiland, heeft een mooi zandstrand, dat als een van de schoonste stranden van Griekenland is gekroond, maar de zee kan er soms wat onstuimig zijn en er staan bijna altijd hoge golven. Ook is er soms wat stroming, vooral aan de linkerkant van het strand. Op het strand zijn parasols en zonnebedjes te huur en er is een taverna. Je kunt Arkassa bereiken met de auto of met de bus vanuit Pigadia.

Op een afstand van 33 kilometer ten noordwesten van Pigadia ligt het strand van Lefkos. Hier bij het dorp Lefkos zijn drie baaien met zandstranden. Ook zijn er in het dorp wat accommodaties waar je een kamer kunt huren.

Het strand van Finiki ligt op 21 kilometer afstand van Pigadia, aan de westkant van het eiland. In Finiki is een mooi zandstrand te vinden. Tevens zijn er wat hotels en taverna's in het dorp bij het strand.

Dit is maar een beknopte opsomming van wat stranden op het eiland Karpathos, want er zijn er nog veel meer, zoals bijvoorbeeld het afgelegen Psoraris strand in het zuidoosten van het eiland (geen faciliteiten) of het tevens in het zuidoosten gelegen lange kiezelstrand van Valias, waar wordt gewindsurft en waar wel parasols en ligbedjes te huur zijn. Het lijkt me gewoon het beste plan om een keer een dag een auto of een brommertje te huren en dan zelf een beetje rond te gaan toeren om te kijken wat er zoal allemaal voor stranden zijn te vinden aan de kusten van Karpathos.

Naturistenstranden op het eiland Karpathos
Karpathos Karpathos Karpathos Karpathos Karpathos

Op Karpathos is genoeg keuze voor de mensen die op zoek zijn naar naturistenstranden.

Bij Amopi, even onder de hoofdstad Pigadia bij het Lakki Beach Hotel in de buurt, is een strand waar plek is voor naturisme. Tijdens het hoogseizoen is het aantal naturisten iets kleiner dan buiten de maanden juli en augustus. Amopi bestaat eigenlijk uit vier stranden en op twee daarvan kun je ook zonder je zwemkleding de zee in plonzen. Op deze stranden zijn ook zonnebedjes en parasols te huur.

Het Golden Sands Beach is ook een naturistenstrand. Hier zijn geen voorzieningen en dus moet je je eigen water en eten meebrengen.

Bij Lefkos zijn drie ŗ vier stranden. De stranden bij Lefkas behoren tot de beste van het eiland. Vanaf het einde van het laatste strand, bij Hotel Sarris, is een pad dat je na ongeveer tien minuten wandelen op een naturistenstrand brengt. Ook hier zijn geen voorzieningen als een taverna of parasols en zonnebedjes. 5 Minuten verderop is nog een ander klein strand waar je naakt kunt zwemmen.

Bij Kato Lakos in het oosten van het eiland zijn een viertal stranden waarvan sommige ook door naturisten worden gebruikt. Er is een strand in het zuidelijke gedeelte en er zijn drie strandjes in baaien aan de noordkant. De derde daarvan is het grootste het mooiste strand. Er is geen taverna, dus neem zelf water en eten mee.

Het moeilijk te bereiken Agontia, op een afslag van de slechte weg tussen Spoa en Olympos is ook geschikt voor naturisten. Sla af na ongeveer 10 kilometer naar Aghia Minas en dan naar Agnontia. Het is een stil strand met naturisten en ook gewoon mensen in zwemkleding. Geen taverna ter plekke.

Als laatste is er ook een klein baaitje naast het strand van Pounta, bij het vliegveld, waar je als je als eerste komt je het als naturistenstrand kunt inlijven.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional