Karpathos
 Karpathos vakantiehuizen
 Karpathos autoverhuur
 Achata beach
 Afiartis beach
 Agios Nikolaos beach
 Amoopi / Lakki
 Apella beach
 Aperi
 Avlona
 Damatria beach
 Diafani beach
 Finiki beach
 Fokia beach
 Katodio beach
 Kyra Panagia beach
 Lefkos beach
 Menetes
 Olympos
 Othos
 Pigadia / Karpathos stad
 Piles
 Spoa
 Tristomo
 Volada
De Griekse eilanden Karpathos HOME Karpathos Hotels Karpathos Stranden Karpathos Reizen Bezienswaardigheden
Book hotels in Karpathos    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De bezienswaardigheden van Karpathos
Karpathos Karpathos Karpathos Karpathos Karpathos
Olympos Karpathos Olympos Karpathos Olympos Karpathos Olympos Karpathos Olympos Karpathos

ArkassaOlympos KarpathosDe belangrijkste excursie die gemaakt wordt op Karpathos is die naar het bergdorp Olympos met zijn zijn mooie oude stenen windmolens. Dit is het meest fotogenieke en dramatisch gelegen dorp van het eiland waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan, en het dorp is ook een "beschermd gebied". In het dorp staan zowel middeleeuwse als hedendaagse gebouwen. Het dorp stamt uit 1420 en is beroemd om zijn oude windmolens, zijn vele smalle straatjes met soevenierwinkeltjes, oudere mensen in traditionele klederdracht en er is ook een soort museum in een van de huizen met borduurwerk en ander knutselwerk. Olympos ligt al sinds de oude tijden verscholen op de berg vanwege de piraten. Het is bereikbaar met de bus vanaf de havenplaats Diafani via een slechte weg. Deze weg zijn ze aan het asfalteren en het is de bedoeling dat hij in de zomer van 2008 klaar is. Vanaf Pigadia zijn elke dag georganiseerde excursies naar Diafani en Olympos.

SariaSaria is de naam van het kleine eilandje aan de noordzijde van Karpathos. Er wordt veronderstelt dat er ooit in de antieke oudheid en stad op dit eiland heeft gestaan met de naam Nissyros. Er zijn sporen van bewoning aangetroffen in de gebieden die men Palatia en Argos noemt, en er zijn ook antieke graven gevonden. Saria was ook ooit een zee-roversnest. Officieel wonen er op het eiland nu twee inwoners, twee herders. Het meeste land op het eiland behoort toe aan de inwoners van een dorpje op Karpathos, die vroeger hun kudden met schapen op het eiland lieten grazen. Ze staken de zee gewoon over, want het eiland ligt maar op 100 meter verwijderd van Karpathos en het is er maar 1,5 meter diep. De bezoekers van het eiland komen een kijkje nemen bij Palatio (wat letterlijk "paleizen" betekent). Palatio stamt uit de 9e / 10e eeuw na Christus en werd gebouwd door piraten. De gebouwen zijn vreemd van vorm. De kapel van Agia Sophia bij de aanlegplaats van de boten staat op, volgens de bewoners van karpathos, de plek waar ooit een grote kerk met 100 deuren en 100 klokken stond, die stukje bij beetje door de piraten zijn gestolen.

LefkosOp het eiland Karpathos staat het een en ander aan ruīnes en restanten van oude steden en gebouwen die je kunt bezoeken. Soms is er niet veel meer van te zien omdat ze verwoest zijn door de piraten of omdat de bewoners van het eiland de stenen hebben gebruikt als bouwmateriaal voor nieuwere gebouwen. In de 7e - 10e eeuw na Christus vonden veel plunderingen plaats door deze piraten en verhuisden de bewoners van de kust naar hoger gelegen gebieden. Als je deze ruīnes wilt bekijken moet je meestal van de hoofdweg af om er soms naartoe te gaan lopen. Bij Lefkos staan de restanten van een oude stad. Er zijn een aantal grotwoningen te zien, een oude ondergrondse tempel en Romeinse waterbewaarplaatsen. Je volgt de weg naar Lefkos en slaat af bij het bord dat wijst naar Hotel Lefkos. Langs deze weg naar het hotel passeer je het bordje dat verwijst naar de oude ruīnes. Bij Agios Nikolaos liggen de restanten van de oude stad Marathos die je kunt zien na een moeilijk begaanbare weg. Over het eiland verspreid staan nog meer restanten van oude steden. In Akassa en Potideon zijn de restanten te zien van antieke steden en in Paleokastro de restanten van een oud fort uit de Venetiaanse en Ottomaanse tijd. Bij Olympos zijn weer de restanten van het oude Vrykous.

Agios MamosEr zijn verschillende mooie kerken op Karpathos die je kunt gaan bekijken, zoals bijvoorbeeld de kerk van Agios Mamas. Ook bij het strand van Pigadia staan de (niet echt indrukwekkende) restanten van een oude Christelijke kerk, de Agia Foteini, uit de 5e/6e eeuw. In Olympos staan de Kerk van de Heilige Maagd Maria die dateert uit de 16e eeuw en boven op de berg is de kerk van Agios Onoufrios. De bekendste kerk van Karpathos staat in Menetes en dateert uit de 19e eeuw.


Š Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional