Corfu
De Griekse Eilanden Corfu info Corfu Hotels Corfu Reizen Geschiedenis Onroerend goed Bezienswaardigheden Corfu Stranden
Book hotels in Crete    Sunweb    Tui    Car Hire Crete    Aegean Airlines
Bezienswaardigheden op het eiland Corfu in Griekenland - Opgravingen, kloosters, kerken, musea, natuur en forten
Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace
Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace

- Het Achilleion - Het Achilleion is de zomerresidentie die de Oostenrijkse keizerin Elisabeth tussen 1889 en 1892 liet bouwen op het Griekse eiland Corfu. Nadat Elisabeth al in de jaren zestig verschillende keren op Corfu was geweest om te kuren, vatte zij een enorme belangstelling op voor de Griekse mythologie. Ze bleef regelmatig reizen maken naar Griekenland. Na de tragische dood van haar zoon Rudolf besloot ze zich metterwoon op Corfu te vestigen. Haar man, keizer Frans Jozef was bereid de bouwsom van 9 miljoen gouden franken te betalen.

Het classicistische gebouw is ontworpen door de Napolitaanse architect Rafaele Carito en werd zowel intern als extern gedecoreerd met neo-klassieke beelden van overwegend Italiaanse makelij. Sissi zelf noemde het huis naar haar favoriete klassieke held Achilles. Lang heeft de keizerin niet van haar paleis kunnen genieten. Zes jaar na de voltooiing werd ze in GenŤve door een anarchist om het leven gebracht. Haar dochter Gisela erfde het paleis. Minder behept met de klassieke oudheid dan haar moeder, verkocht deze het paleis in 1907 aan de Duitse keizer Wilhelm II.

Na de Eerste Wereldoorlog viel het paleis toe aan de Griekse staat. Tegenwoordig doet het Achilleion dienst als museum. Er zijn nog verschillende overblijfselen uit de tijd van Elisabeth en Wilhelm II te bezichtigen. Opmerkelijk zijn de verschillen tussen de Achillesfiguren die Sisi respectievelijk Wilhelm II lieten plaatsen. Sisi koos voor de stervende Achilles, die tracht een pijl uit zijn hiel te trekken. Wilhelm verzette zich tegen deze uiting van zwakte en liet een enorme staande Achilles ontwerpen: Heldhaftig, sterk en onoverwinnelijk.

Nota bene: wij hebben besloten af te zien van een bezoek aan het Achilleion Paleis omdat het er de hele tijd erg druk was. De parkeerplaats en de straten stonden vol met excursiebussen. Bovendien vonden wij de entree van 7 euro (2012) best wel pittig vergeleken met sommige andere attracties.

Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra
Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra Corfu, Kerkyra

- De natuur op Corfu - Door de regelmatige regenval op Corfu is het eiland prachtig groen. Ook komen op het eiland enkele zeldzame diersoorten voor, zoals een kleine populatie Mediterrane monniksrobben, en de bedreigde onechte karetschildpad (hoewel het grootste deel van deze schildpadden een voorkeur heeft voor de lager gelegen Ionische eilanden). Ook leeft of Corfu nog de jakhals (een wilde hond waarvan er in Europa nog maar weinig voorkomen).

- De Pandokratorberg is een van de grootste attrakties van het eiland. Vanaf deze berg is het een schitterend uitzicht over de baai naar Corfu stad, AlbaniŽ en wat kleinere eilanden. Op de hellingen van de berg zijn orchideeŽn, bloemen en vlinders te vinden, en vele soorten roofvogels, zoals torenvalken, buizerds, havikken, slechtvalken, steenarenden en aasgieren. Je kunt de berg beklimmen vanuit Pirgi of vanaf een zijweg halverwege Kassiopi en Acharavi. Het is geen gemakkelijke weg. Aangeraden wordt om het laatste stuk van de reis te voet af te leggen. Op de top staan een oud klooster en een radiomast. Verder zijn er op Corfu nog verschillende soorten schildpadden, slangen en hagedissen.

Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon
Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon Corfu, Antinioti lagoon

- De door rietvelden omgeven Antinioti lagune in het noorden van Corfu herbergt vele soorten vogels, zoals reigers, vliegenvangers, bruine kiekendieven en nachtegalen en er zwemmen moerasschildpadjes rond. Rond de lagune bevinden zich enkele leuke en rustige zandstrandjes. Het is een leuk gebied om te wandelen.

- De Loutses grot ligt in het noordoosten van Corfu, dicht bij het dorp Loutses, aan het eind van een 2 km onverharde weg (je moet lopen). De grot heeft stalagmieten en stalactieten en de bodem is groen van de algen. In de winter is de grot is gevuld met water.

Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra
Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra

- Corfu Stad - De gezellige hoofdstad Corfu stad telt ongeveer 35.000 inwoners en is net klein genoeg om overzichtelijk te blijven. In de stad zijn veel historische gebouwen te vinden, waaronder het door de Britten opgezette kasteel Mon Repos en het Paleis van St MichaŽl en St Joris. Ook de Venetianen hebben met forten hun stempel gedrukt op Corfu stad: zij bouwden de Oude en de Nieuwe Vesting. In het hart van de stad bevindt zich een park en er zijn vele leuke terrassen en winkelstraten in een beetje Franse stijl. Er zijn Grieks orthodoxe kerken en er is een kathedraal. Ook bevinden zich in Corfu stad diverse musea, waaronder een Byzantijns museum en een archeologisch museum.

Corfu stad heeft twee havens, beide aan de noordkant. In de nieuwe haven buiten het centrum komen de (veelal internationale) veerboten aan, de kleinere boten naar onder andere Paxos vertrekken vanuit de oude haven ten oosten van de Nieuwe Vesting, waar ook de vissersbootjes liggen. De Nieuwe Vesting (die dertig jaar na de oude werd gebouwd) domineert de oude haven, en stamt uit 1576-1589, de gebouwen daar bovenop zijn van Engelse tijd en dateren van 1815. Aan de voet van de vesting wordt dagelijks een drukke groente- en fruitmarkt gehouden. Tussen de Oude en de Nieuwe Vesting ligt een doolhof van nauwe straatjes en steegjes.

Verspreid over de stad liggen restanten van de oude beschaving van het eiland. Het merendeel ligt op ongeveer aan half uur langs de zee vanuit het centrum, bij het kasteeltje Mon Repos. Hier was het centrum van het oude Corfu / Kerkyra. Helaas kunnen de overblijfselen hier niet bezichtigd worden omdat ze op privť terrein zijn gelegen. Je kunt wel de restanten van de Agia Kerkira kerk uit de 5e eeuw zien. Deze is gebouwd op de fundamenten van een tempel. De straat naast de kerk leidt naar de schaarse overblijfselen van de Artemis tempel (waarvan het front nu het hoogtepunt is van het Archeologisch Museum). Er zijn verder wat restanten van stadsmuren, een aquaduct en een haven (deze haven is in de loop van de tijd verder landinwaarts komen te liggen). Op het terrein tegenover de Agia Kerkira kerk liggen overblijfselen van Romeinse baden.

Het monument van de beeldhouwer Menecrates (gedateerd op 600 voor Christus) is gelegen aan de oude begraafplaats in Garitsa. Garitsa is een van de eerste buitenwijken van de oude Corfu-Stad en is gebouwd op wat de begraafplaats was van de oude stad. Het standbeeld van de leeuw van Menecrates wordt nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum en werd gevonden in Corfu Stad in de buurt van het graf van Menecrates, in Alkinou Street. Als je richting het zuiden over de strandboulevard loopt kom je uit op een kruising met een obelisk. Hier ga je de Menakratou Street in. Even verderop bij het politiebureau ligt de opgraving.

Voor veel meer info en voor veel meer foto's van Corfu Stad - klik hier.

Corfu Museums Corfu Museums Corfu Museums Corfu Museums Corfu Museums

corfu - Museums op Corfu - In Corfu stad zijn enkele interessante musea gevestigd. Het Antivouniotissa Museum of Byzantijnse Museum, gevestigd in de 15e eeuwse Panagia Antivouniotissa kerk, staat boven aan de trap die vanaf de Arsenioustraat loopt. Er is een kleine maar gevarieerde collectie van iconen en muurschilderingen uit de 15e tot en met de 19e eeuw. Er zijn veel portretten van heiligen en een aantal bijbelse voortstellingen. Veel van de iconen komen uit Kreta. Tijdens de Venetiaanse overheersing was Kreta het belangrijkste kunstcentrum van Griekenland en veel kunstenaars uit Kreta die onderweg waren naar VenetiŽ deden onderweg Corfu aan. Enkele van de werken die door hun hier zijn achtergelaten worden tentoongesteld.

- Het Museum voor Aziatische kunst bevindt zich in het Paleis van St Michael en St Joris en de tentoonstelling omvat boeddha's, bronzen beelden, steenhouwwerk, zijde, porcelein, wapenuitrustingen en erotisch Indiaas houtsnijwerk. Het wordt beschouwd als een van de beste collecties in de wereld en het grootste deel van de meer dan 10.000 objecten komen uit China, Japan, Tibet en Nepal. Het werd geschonken aan de Griekse staat door een diplomaat uit Corfu met de naam Gregorios Manos en later werden er nog meer donaties toegevoegd aan de collectie.

- Het Bankbiljettenmuseum ten zuiden van de St Spiridionkerk is gevestigd onder de ionische Bank. Het is van maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 13.00 geopend en de toegang is gratis. In de verschillene zalen worden alle bankbiljetten tentoongesteld die in Griekenland zijn uitgegeven en ook wordt het verhaal van het maken van een bankbiljet uitgelegd.

- Het Archeologisch Museum ligt een paar minuten wandelen ten zuiden van het centrum en bevat grafstenen, beeldhouwwerken, theathermaskers, munten, beeldjes en andere opgravingen uit de antieke tijd. Als je de trap oploopt naar de eerste verdieping zie je een grafsteen die dateert van het einde van de 3d begin van de 2de eeuw voor Christus. Het is de grafsteen van een 23-jarige man, die zijn moeder, zijn vrouw en zijn kinderen achterliet. Er wordt verondersteld dat het de steen is van iemand die zelfmoord heeft gepleegd. op de steen staat geschreven dat de persoon die gestorven is 'koos voor zichzelf en zijn eigen laatste slaap'. NB: het museum is gesloten wegens renovatie tussen mei 2012 en de zomer van 2015.

Een belangrijk stuk in de collectie is ook het standbeeld van een kruipende leeuw, dat achter in de centrale hal staat. Dit kunstwerk is in 1843 gevonden bij het grafmonument van Menecrates (een beroemde Griekse beeldhouwer) en het stamt uit de 7e eeuw voor Christus. Achter het standbeeld van de leeuw is de doorgang naar de volgende zaal waar het topstuk van het museum staat. Hier vind je het 17 meter lange en drie meter hoge Gorgon fronton (bekroning van de gevel) van de Artemis tempel van Corfu. Het is het oudste stenen fronton in Griekenland en wordt gedateerd op 590-580 voor Christus. Op het fronton staat de afbeelding van de mythische figuur Medusa, de vrouw met slangen als haar. Volgens de legende veranderde iedereen die Medusa aankeek in steen.

corfu - Opgravingen, forten, ruÔnes en kerken op Corfu - Echt heel veel opgravingen zijn er niet op Corfu en veel moet nog worden onderzocht. In Analipsi, het groene schiereiland ten zuiden van Corfu stad, zijn de restanten van de Kardakitempel gevonden. Deze tempel stamt waarschijnlijk uit de 6e eeuw voor Christus en was gewijd aan Apollo. Het is het best bewaard gebleven antieke bouwwerk van Corfu. De tempel had elf zuilen aan elke zijde en zes zuilen aan de twee uiteinden. Deze tempel werd bij toeval ontdekt door Engelse soldaten toen ze in 1822 bij een bron groeven om te kijken waarom deze was gestopt met vloeien. Het verborgen altaar van de tempel was weggezakt en had op die manier de waterstroom geblokkeerd. Andere overblijfselen van de oude stad zijn niet te bezichtigen omdat ze op het privť landgoed van Mon Repos liggen (een villa / kasteeltje dat diende als residentie van de Britse gouverneur). Hier staan onder andere de restanten van de grootste tempel van het eiland die gewijd was aan Hera of Poseidon (4e eeuw voor Christus).

Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress
Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress Corfu, Paleokastritsa, Angelokastro Fortress

- Bij Paleokastritsa kun je verder de ruÔnes bekijken van een 13e eeuws fort (het Angelokastro fort) en ook bij Gardiki staan ruÔnes van een 13e eeuws fort. Het Byzantijnse Angelokastro fort, of "Fort van de Engelen" ligt op 305 meter hoogte op een steile rots. Het fort is vernoemd naar de heerser van het Griekse Epirus gebied die Corfu in het jaar 1214 annexeerde (MichaŽl Angelos Komnenos). Toen later de machtige Siciliaanse koning Manfred dreigde hem aan te vallen, gaf hij hem de hand van zijn dochter en het eiland Corfu als onderdeel van de bruidsschat.

Het laatste stuk naar het Angelokastro fort gaat te voet over een asfaltweg en een lange trap met brede treden (duur ongeveer 15 minuten). In 1386 viel het fort in handen van de Venetianen. Omdat in 1571 de Turken er niet in slaagden om het fort in te nemen viel het eiland Corfu niet in Turkse handen. Daarop maakten de Venetianen Corfu tot hun belangrijkste arsenaal en bouwden er vele vestingen waardoor de bevolking de Turkse aanvallen kon blijven weerstaan. Binnen de muren van Angelokastro staan ook de restanten van de MichaŽl en GabriŽl kapel. Het fort is gerestaureerd en open voor publiek tussen 08.30 en 15.00 uur, maar op maandag is het gesloten. De toegang is gratis. Nota Bene: wij bezochten het fort ergens aan het einde van mei - niet op een maandag en om een uur of 11 - en toen was het fort ook gesloten. Misschien was het te vroeg in het seizoen.

Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery
Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery Corfu, Paleokastritsa Monastery

- Het Theotokos klooster, Monastery Paleokastritsa of "Monastery of the Blessed Virgin Mary" ligt even buiten Paleokastritsa op een heuvel en heeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Het klooster is oorspronkelijk Byzantijns en stamt uit 1228. Het huidige bouwwerk inclusief de kerk, de cellen van de monnikken en de binnenplaats is echter gebouwd in de 18e eeuw. Op de binnenplaats staat een "wensput" waar veel mensen munten in hebben gegooid en briefjes met hun wensen erop. Bij het klooster is een klein museum met onder andere zeldzame boeken, religieuse kleding, iconen en andere kerkschatten. Zowel het klooster als het museum zijn vrij toegankelijk.

Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery
Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery Corfu, Mirtiotissa Monastery

- Het Mirtiotissa klooster is in het westen van het eiland Corfu gelegen, op een heuvel nabij het strand met dezelfde naam. Het oorspronkelijke klooster dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd op de plek waar een monnik na een visioen een icoon van de Maagd Maria en een kruis in een grot schijnt te hebben gevonden. De opening van deze grot was verborgen door de bosjes mirte. Zo een wonderlijke vondst van een icoon heeft in Griekenland met grote regelmaat plaatsgevonden. Extra bijkomstigheid is dan ook nog eens dat deze monnik van oorsprong een moslim was die zich tot het Grieks-orthodoxe geloof had bekeerd. De gebouwen die er nu staan zijn van trouwens van recentere datum. Het klooster is geopend voor publiek, maar de deuren zijn gewoon gesloten. Er staat vermeld dat je op de deurbel kunt drukken als je wilt dat er open wordt gedaan voor je. Een deurbel is echter nergens te bekennen, je kunt alleen de kerkklok luiden die er staat. Vanaf het klooster is er nog een pad naar een spookstadje dat Trialos heet en dat al een paar decennia verlaten is.

Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress
Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress Corfu, Gardiki Fortress

- Het 13e eeuwse Byzantijnse Gardiki kasteel is te vinden in het zuiden van het eiland Corfu bij het dorp Agios Matthaeos. Deze achthoekige versterking met mooie toegangsdeur is redelijk goed bewaard gebleven. Grote delen van de dikke buitenmuren van het fort staan nog overeind. Het fort wordt omgeven door olijfbomenvelden. Gardiki stamt uit dezelfde tijd als het Angelokastro fort. Vondsten bij het kasteel toonden aan dat Corfu al 40.000 jaar geleden bewoond was. Het kan zijn dat toendertijd het eiland Corfu nog vast zat aan het vasteland van Griekenland.

Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi
Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi Corfu, Panagia Kassopitra in Kassiopi

- De stadskerk van Kassiopi staat op de plaats van waar ooit een Jupitertempel stond, die bezocht werd door de Romeinse keizer Nero. De naam van de kerk is Panagia tis Kassopitras. In de Byzantijnse tijd wedijverde Kassiopi met Corfu Stad om de eerste plaats. De Panagia Kassopitra was de belangrijkse kerk op het eiland voordat die positie werd overgenomen door de St. Spiridon kerk in Corfu Stad. De kerk is vrij toegankelijk en er zijn veel iconen te zien die verwijzen naar diverse wonderen die verricht zijn.

Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress
Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress Corfu, Kassiopi Fortress

- Op een heuvel uitkijkend over het dorp staan de restanten van een kasteel. Het is er rond 1140 - 1145 door de Byzantijnse keizer neergezet als bescherming tegen aanvallen van piraten. De lengte van de omtrek van de muren is ongeveer een kilometer en het fort heeft enkele torens. In 2007 is men begonnen met de restauratie van het fort met het doel om het weer in de oude glorie te herstellen. Het fort dateert eigenlijk uit de Romeinse tijd maar het zichtbare gedeelte van het fort nu is Byzantijns. Grote delen van het fort zijn door de Venetianen met de grond gelijk gemaakt toen zij het eiland verlieten. Ze wilden de concurrenten zoals de Genuanen geen kans geven de vesting in handen te krijgen an hun vertrek. Het fort van Kassiopi is toegankelijk voor het publiek en is bereikbaar via een pad dat leidt vanaf de hoofdweg die leidt naar de haven van het dorp. Het wordt duidelijk aangegeven met een bord waar je naar binnen kunt gaan gaan. De wandeling aan de de binnenkant van het kasteel duurt ongeveer 20 minuten en geeft je een mooi uitzicht op Kassiopi en de omgeving, de zee en het tegenoverliggende vasteland van AlbaniŽ dat op slechts op twee kilometer afstand. Niet op alle stukken is het kasteel door de Venetianen afgebroken en dus krijg je een aardige indruk van hoe het eruit heeft gezien en hoe dik de muren waren.

Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi
Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi Corfu, Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi

- Life Giving Spring Orthodox Church, Kastellanoi - Kastellanoi is een dorp even ten zuidwesten van Corfu Stad. In het dorp staan een aantal aardige kerken. De mooiste staat even buiten het dorp en heet de Life Giving Spring Church. Helaas is hij omgeven door een hek en is niet toegankelijk. Deze kerk staat tegenover het Achillion sports center (voetbal veld), en naast de Kastellanoi high school.

Corfu, Roda Corfu, Roda Corfu, Roda Corfu, Roda Corfu, Roda
Corfu, Roda Corfu, Roda Corfu, Roda Corfu, Roda Corfu, Roda

- In Roda staan de overblijfselen van een Dorische tempel uit de 5e eeuw voor Christus. De tempel staat vlakbij het strand, was ongeveer 21,5 bij 11,5 meter groot en gemaakt van zandsteen. De invloed van de zoute lucht en het water waren er de oorzaak van dat veel van de tempel verloren is gegaan. Sommige onderdelen van de tempel, zoals stukken van het dak, zijn te bezichtigen in het Acheologisch Museum van Corfu Stad. In het dorp Roda zelf staan nog een aardig aantal originele oude gebouwen, zoals bijvoorbeeld de kerk van St. George die dateert uit de 17e eeuw. NB: zoals je kunt zien zijn wij de tempel in Roda gaan bekijken en alles wat er te zien was, was een grasveld met een hek er omheen.

- In Acharavi zijn langs de hoofdweg de restanten te zien van Romeinse thermen / baden. Ze zijn waarschijnlijk onderdeel geweest van een groter complex en zijn ontdekt tijdens het aanleggen van de weg. Tijdens de aanleg hiervan is daarbij ook veel beschadigd. Wat je nu kunt zien is de installatie waarmee de baden verwarmt werden en een kanaal waardoor het water werd aangevoerd. De opgraving omvat drie kamers die zijn ontdekt toen men hier ging graven om een huis te gaan bouwen. De opgraving staat op voormalig privť gebied dat is opgekocht door de Archeologische Dienst en is nu vrij toegankelijk. De baden stammen uit de derder eeuw na Christus.

Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia
Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia Corfu, Old (Palia) Perithia

- Het oude historische dorp Ano Perithia is gelegen in het noordoosten van het eiland Corfu, ter hoogte van de hoofdweg tussen Kassiopi en Acharavi, op de helling van de berg Pantokrator. Het laatste deel van de weg naar Ano Perithia, terwijl je hoger de berg opklimt, wordt smaller en heeft heel veel bochten. Wanneer je er bijna bent gaat de weg weer naar beneden naar wat lijkt op een vallei. Hier vind je het pittoreske dorpje Ano Perithia. Het was weg van de kust op deze plek gebouwd in de Byzantijnse periode om uit het zicht te liggen. Dit werd gedaan omdat er regelmatig aanvallen van piraten waren op het eiland. Het dorp dateert uit de 14e eeuw en er staan ongeveer 130 woningen, waarvan de meeste nu vervallen zijn tot ruÔne. Het dorp heeft straten met keien en lege oude stenen huizen en het staat midden in een prachtig landschap. Er zijn acht kerken in Ano Perithia en er zijn een een flink aantal taverna's rond het centrale dorpsplein. Naast de mensen die in de taverna's werken is het dorp verlaten. Ano Perithia is aangewezen als een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en is een beschermd erfgoed. Helaas zijn ze bezig om de oude kerken te "restauraren" waardoor ze er op een gegeven moment weer gloednieuw uit gaan zien. Alle kerken zijn ook gesloten, dus je kunt nergens binnenin kijken, echt heel jammer. Alle huizen die opgeknapt zijn, zijn in een taverna omgetoverd en er is een imker in het dorp die bijen houdt om honing te produceren.

Corfu, Loutses Corfu, Loutses Corfu, Loutses Corfu, Loutses Corfu, Loutses
Corfu, Loutses Corfu, Loutses Corfu, Loutses Corfu, Loutses Corfu, Loutses

- Onderweg naar Old Perithia kom je door het traditionele dorp Loutses met zijn Saint Anthanasios kerk, die dateert uit 1907, en met een grot die je via een wandeling over een pad kunt bereiken. Het plafond van deze grot heeft stalactieten en de bodem is groen gekleurd van de algen. In de winter staat er water in de grot. Vanaf Loutses zijn er panoramische uitzichten over het landschap en de zee. In het dorp is de natuur weelderig met veel bloemen en er is een lokale taverna waar je iets kunt drinken.

Corfu, Agias Paraskevi Monastery Corfu, Agias Paraskevi Monastery Corfu, Agias Paraskevi Monastery Corfu, Agias Paraskevi Monastery Corfu, Agias Paraskevi Monastery

- Het Agias Paraskevi Monastery staat langs de kant van de weg bij het dorp Makrades, in het noordwesten van Corfu, vlakbij Paleokastritsa en niet ver van het Angelokastro kasteel. Het klooster staat aangegeven met een bord langs de kant van de weg, maar het is ontoegankelijk. Er is verder ook weinig info te vinden over het Agias Paraskevi klooster. Het klooster stamt uit de 17e eeuw en heeft een mooie klokkentoren.

Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ
Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ Corfu, Gouvia, Ipapanti Church of Christ

- De Ipapanti Church of Christ staat in de zee in het dorp Gouvia. De kerk is verbonden met het vasteland van Corfu door een 60 meter lange dam. Hij werd gebouwd in 1713 tijdens de Venetiaanse overheersing van het eiland Corfu door een Kretenzische aristocratische familie, die in 1669 naar Corfu kwam na de val van Candia (het huidige Heraklion). Oorspronkelijk waren er in de kerk kostbare kunstschatten die door deze familie waren meegenomen uit Kreta. Na vererving kwam de kerk toe aan verschillende families en uiteindelijk raakte de kerk verwaarloosd. Pas in 1996 werd begonnen met renovatie en herstel van de Ipapanti kerk. De kerk werd zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht. De drie altaardeuren en vier iconen zijn 280 jaar oud (deze waren een tijd ondergebracht in het Byzantijns Museum).

Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf
Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf Corfu, Gouvia, Venetian shipyard, Venetiaanse scheepswerf

- In Gouvia zijn de restanten te zien van een Venetiaanse scheepswerf die dateert uit de 18e eeuw. Het gebouw met zijn enorme bogen staat in de haven van het dorp naast het strand. Gouvia is een natuurlijke haven en hier werden de schepen van de venetianen gerepareerd. In de haven lagen de schepen beschermd tegen eventuele stormen of aanvallen van vijanden. Bij de ingang van de baai, in Kommeno, stond een klein fort om de haven te verdedigen. Hiervan zijn nog maar een paar kleine resten bewaard gebleven en deze liggen op privť terrein.

- Agios Markos is een dorp in het noordoosten van Corfu even ten westen van de badplaats Pyrgi. Het dorp stamt uit de 11e eeuw en werd in de jaren 50 verwoest door een aardbeving. De bewoners kregen nieuw land bij Pyrgi in de buurt waar ze hun nieuwe huizen bouwden. Sommige van de oude huizen zijn ondertussen weer gerestaureerd en bewoond maar er zijn er ook nog veel die een ruÔne zijn gebleven. Ook tref je in Agios Markos twee kerken aan, een uit de 11e eeuw en een uit de 16e eeuw. In deze laatste kerk zijn ook fresco's uit diezelfde periode te zien. Vanaf het dorp heb je mooi uitzicht over de baai beneden.

Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden
Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden Corfu, Benitses Roman baths, Benitses Romeinse baden

- Het dorp Benitses was al een vakantieoord tijdens de Romeinse periode. De resten van een Romeinse villa en warme baden kunnen worden gezien op zo ongeveer 100 meter achter het plein / hoofdweg in de haven. Het wordt aangegeven met een bordje. Passage is mede over een prive weg / eigendom en je moet door iemand zijn tuin heenlopen. Het ligt verscholen achter een rij huizen. De baden zijn goed bewaard gebleven en bevatten mozaÔekvloeren (route is globaal aangegeven op het kleine kaartje aan de linker kant). Vanaf Benitses is er ook een goed aangegeven wandelroute de heuvels in naar aan aantal waterbronnen. De wandelroute voert je het toeristengebied uit en je gaat de wilde natuur in (neem water mee op de wandeling). Het dorp Benitses is gelegen aan de oostkant van het eiland op ongeveer 12 kilometer afstand van corfu Stad.

Ook in het antieke Kerkyra of Palaeopolis zijn restanten te zien van Romeinse baden, vlakbij de Basiliek van het dorp. Deze baden dateren van ongeveer 200 na Christus toen keizer Septimus Severus aan de macht was. De baden werden in de zesde eeuw verwoest, maar sommige dingen zoals de verwarmings-kamer zijn nog zichtbaar.

Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses
Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses

- In het dorp Benitses zijn er verschillende wandelroutes in de bergen naar de Benitses Springs en naar een versteend bos. We hadden een plattegrondje uitgeprint en gingen op zoek naar het versteende woud. Ik denk dat we het waarschijnlijk wel tegen zin gekomen tijdens de route, maar dat we het over het hoofd hebben gezien. De wandeling was erg mooi en erg rustig. Je loopt door de bossen met oude bomen, met af en toe een gedeelte schaduw van de bomen en er zijn mooie uitzichten over de zee en het dorp. Tijdens de wandeling kwamen we de schattige Agia Paraskevi kerk tegen met zijn waterbron, waar je blijkbaar het water kunt drinken.

Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses
Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses Corfu, Benitses

Op sommige sites Benitses werd beschreven als een feeststad met veel lawaai, maar dat is waarschijnlijk in het verleden. We vonden het eigenlijk heel rustig, met een aangenaam plein, straten met oude huizen, potten met bloemen en een paar kerken. Grote clubs zijn er voor zover ik heb niet meer gezien, en er zijn nog een paar kleine bars waar je in de avond een drankje kunt halen, maar herrie hebben we er niet gehoord. Ik begrijp dat de dorpelingen het een tijdje geleden dorp weer teruggenomen hebben en ervoor gezorgd hebben dat de vrede is teruggekeerd in Benitses. 'S Avonds spelen de kinderen weer in de straten en er klink leuke Griekse muziek vanuit de taverna's. In Benitses zelf en ten noorden en ten zuiden van het dorp zijn een groot aantal kiezelstrandjes voor degenen die de zee in willen gaan.

Corfu, Vlacherna Corfu, Vlacherna Corfu, Vlacherna Corfu, Vlacherna Corfu, Vlacherna
Corfu, Pondikonissi Corfu, Pondikonissi Corfu, Pondikonissi Corfu, Pondikonissi Corfu, Pondikonissi

- Muizeneiland of Pondikonissi - Vlacherna - Pondikonissi of Muizeneiland is de naam van het verst gelegen eiland in de baai ten zuiden van Kanoni, even ten zuiden van Corfu stad. Het eiland wordt vaak in de verward en verwisseld met het dichterbij gelegen eiland Vlacherna dat is verbonden met het vasteland via een dam waar vissersbootjes aan liggen gemeerd. Op Vlacherna staan een wit klooster en een hele hoge boom. Dit is een van de meest gefotografeerde plekkken in heel Griekenland. Op de achtergrond gelegen is het Muizeneiland. Vanaf Vlacherna vertrekken de bootjes (in de zomer elk uur) naar Corfu stad en je kunt er ook naar Pondikonissi/Muizeneiland. Het enige bouwwerk op het eiland Pondikonissi is een kerk die tussen de bomen verscholen ligt. De mythes uit de Homerus vertellen dat Odysseus op het eiland zou zijn aangespoeld, maar andere plaatsen op Corfu beweren hetzelfde. De bomen op Pondikonissi lijken vaag op muizen en vandaar de naam. Op 400 meter afstand van Vlacherna ligt het begin van de landingsbaan van het vliegveld van Corfu, dat in een lagune is gebouwd. Bij Vlacherna is ook een hele grote parkeerplaats om de grote stroom bezoekers te voorzien van een plek om de auto weg te zetten.

Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari
Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari Corfu, Canal D'Amour in Sidari

- Het Canal D'Amour in Sidari - Deze speciale rotsformatie is te vinden aan de rand van een van de stranden van Sidari op het eiland Corfu. Het is een kanaal dat is gecreŽerd door de erosie van de zee die het heeft uitgehouwen in de zachte zandsteen. Er zijn veel legendes over dit kanaal. Iedereen die er doorheen zwemt als het kanaal is in de schaduw ligt, zal voor altijd gelukkig zijn in de liefde. Elk koppel dat er doorheen zwemt (schaduw of niet) zal altijd bij elkaar blijven. De laatste legende is dat elke vrouw die er doorheen zwemt en denkt aan de man van haar dromen, hem meteen zal ontmoeten.

Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades
Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades Corfu, Sinarades

- Het dorp Sinarades - Sinarades is een van de oudste bergdorpjes op het eiland Corfu. Het is gelegen aan de westkant van Corfu, net ten noorden van het strand van Agios Gordis. Er zijn veel oude en vervallen huizen in het dorp, maar op de een of andere manier maakt dit het juist pittoresk en charmant. Een van die huizen die dreigt uit elkaar vallen is het voormalige Museum voor Volkskunde, dat al jaren is gesloten, maar nog steeds wordt aangegeven met een bord vanaf de hoofdweg. Het gebouw is nu leeg en vervallen, en het staat te koop. In Sinarades zijn twee mooie oude kerken, en een klokkentoren is misschien wel de grootste na die van de St. Spiridon kerk in Corfu Town. Er is een mooi plein en er zijn een aantal winkels en taverna's. Sommige huizen zijn prachtig gerenoveerd. In Sinarades proberen de mensen om een klein stukje van het toerisme mee te pakken, en er zijn enkele kamers te huur.

Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama
Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama Corfu, Kaiser's Bridge in Benitses / Perama

- De Kaiser's Bridge in Benitses / Perama - De Kaiser's Bridge in de buurt van Perama werd gebouwd in opdracht van de Duitse keizer Wilhelm II, die de het Achillion Paleis kocht na de dood van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth. Het liet het neerzetten zodat hij toegang tot het strand kreeg zonder dat hij de weg hoefde over te steken. Deze weg was de hoofdweg richting het zuiden van het eiland in die tijd. Het Achillion Paleis ligt op slechts 1.5 kilometer boven de brug in het dorp Gastouri en de tuinen van het paleis strekten zich helemaal naar beneden naar het strand. Het centrale deel van de brug werd, ironisch genoeg, afgebroken door de Wehrmacht tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog om het vrije verkeer van de voertuigen mogelijk te maken.

Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas
Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas Corfu, Kaiser's Throne in Pelekas

- De Kaiser's Throne in Pelakas - Tussen 1908 en de Eerste Wereldoorlog besteede de Duitse keizer Wilhelm II zijn zomers in de Achilleion paleis, dat hij had gekocht na het overlijden van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Zijn favoriete plek was echter het bergdorp Pelekas op 270 meter hoogte, waar hij een uitzichtpunt liet bouwen dat nu bekend staat als de "Kaiser's Throne". Hier had hij een prachtig uitzicht over het eiland en de zonsondergang. Op deze plaats heb je een 360 graden panoramisch uitzicht over Corfu. De weg naar de troon van de keizer is goed op de borden aangegeven en gemakkelijk te vinden. De attractie is toegankelijk voor het publiek, dus je kunt er naartoe te gaan en zelf ervaren wat het was dat de Duitse keizer aantrok tot deze plek. Op de Kaiser's Throne staat een oude verrekijker, maar helaas werkt die niet meer goed.

Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes
Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes Corfu, Avliotes

- Avliotes en de Saint Theodori kerk - Avliotes is een traditioneel bergdorp, niet ver van het strand van Agios Stefanos, in het westen van het eiland Corfu. Het dorp is ongeveer 350 jaar geleden ontstaan, toen bewoners van lager gelegen gebieden zijn gevlucht vanwege aanvallen van piraten. Op het dorpsplein staat een heuse torpedo tentoongesteld. Ook zie je hier de poort en de restanten van een oude kerk. Veel van de huizen zijn trouwens vervallen. Een eindje verderop op een iets hoger punt vind je de grote gele, en geheel opnieuw gepleisterde en opgeknapte, Saint Theodori kerk.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional