Corfu
De Griekse Eilanden Corfu info Corfu Hotels Corfu Reizen Geschiedenis Onroerend goed Bezienswaardigheden Corfu Stranden
Corfu, Mirtiotissa Beach Corfu, Imerolia Beach Corfu, Ipsos Beach Corfu, Kassiopi Corfu, Agios Georgios Beach
Corfu, Prassoudi Beach Corfu, Kassiopi Corfu, Klimatia Beach, Liapades Corfu, Kassiopi Corfu, Dassia Beach
De stranden van Corfu

Nota bene: bij de afzonderlijke pagina's in het menu rechtsboven, onder deze algemene pagina, staan nog veel meer stranden en kun je ook veel meer foto's zien dan op deze pagina.

Op het vrij grote eiland Corfu bevinden zich vele stranden, waarvan de meeste stranden met kiezels of met een mengeling van zand en kiezelsteentjes. De meest drukke en toeristische stranden bevinden zich in de direkte omgeving van Corfu stad. Op deze pagina staan de beschrijvingen van een paar van de stranden op Corfu, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. De stranden in het zuiden en noorden van het Corfu zijn wat stiller en globaal genomen geldt dat hoe verder je van Corfu stad afzit des te rustiger ook de stranden worden. Grote uitzondering is het strand van Kavos dat helemaal in het zuiden van Corfu ligt. Op Corfu zijn ook een paar officiŽle (1) en onofficiŽle naturistenstranden.

Stranden ten noorden van Corfu stad

corfuCorfu stranden: Kondokali - Het dorp Kondokali ligt 6 kilometer ten noorden van Corfu stad en is nogal toeristisch. Vanuit het dorp heb je een prachtig uitzicht op de Gouviabaai en het vlak voor de kust gelegen eilandje Lazaretto. Op dit eiland moesten tijdens de Venetiaanse bezetting schepen waarvan men vermoedde dat ze de pest aan boord hadden in quarantaine, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het als executieplaats gebruikt. Daarachter zie je het vasteland van AlbaniŽ. Kondokali ligt een eindje weg van de hoofdweg en er zijn diverse bars, taverna's, winkels en hotels. Verschillende kleine straatjes komen uit op smalle stroken kiezelstrand, die in de zomer erg druk kunnen worden. De baai ligt goed beschut, is vrij ondiep, en je kun er diverse watersporten beoefenen. Tussen Corfu stad en Kondokali is een regelmatige busverbinding. Veel echt Griekse sfeer is er echter niet te vinden.

corfuCorfu stranden: Gouvia - Een levendig en niet al te groot badplaatsje even ten noorden van de hoofdstad Corfu stad. Het dorp bestaat uit een paar straatjes met voornamelijk winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Gouvia heeft een haven voor zeilboten en de stranden zijn kort en smal. Gouvia ligt een paar kilometer voorbij Kondokali, midden in een baai die een natuurlijke haven vormt. Het uitzicht is op de zee en de Pandokratorberg. Gouvia is een familiebadplaats waar het veilg zwemmen is, en het is iets rustiger dan Kondokali. Er worden parasols en ligbedjes verhuurd en je kunt er waterskieŽn. Dichtbij de haven van Gouvia liggen de overblijfselen van een Venetiaans wapenarsenaal en een scheepswerf. In de Eerste Wereldoorlog gebruikte de Franse vloot de baai van Gouvia als marinebasis.

corfuCorfu stranden: Kommeno - Een van de minder bekende badplaatsen is Kommeno, dat tussen Gouvia en Dassia in ligt. Veel toeristische faciliteiten zijn er niet in het dorp, maar dat trekt sommige mensen juist aan. Kommeno ligt aan een kleine baai en kijkt uit op Kondokali aan de ene kant en de baai van Gouvia aan de andere kant. Er zijn een paar goede zandstranden, waarvan enkele gereserveerd zijn voor de bezoekers van het luxueuze Astir Palace Hotel, dat op een van de landtongen staat. Kommeno is eigenlijk meer een kaap en een baai dan een oud dorpje. Kommeno ligt ver verwijderd van de drukke kustweg en wordt omgeven door bossen. Tussen Corfu stad en Kommeno is geen busverbinding, en het beste is het te bereiken met de auto. Je kunt het eventueel ook lopen vanaf Gouvia (3 kilometer) of Dassia (2 kilometer).

corfuCorfu stranden: Dassia - Dassia is een populaire kleine badplaats even ten noorden van Corfu stad en heeft veel hotels, winkeltjes, een aantal bars, een discotheek, een groot aantal restaurants en er je kunt er ook geld te pinnen. Dassia heeft een levendige sfeer. Het strand van Dassia is een kiezelstrand en het is lang en smal. Richting Ipsos is het op het strand beduidend minder druk dan bij Dassia zelf. Vanuit Dassia is het erg makkelijk om met het openbaar vervoer Corfu stad te bereiken. De populariteit van Dassia groeit snel. Hoewel het strand groot is te noemen, wordt het steeds voller in het hoogseizoen omdat er elk jaar hotels bij worden gebouwd. De kustweg loopt dwars door het dorp en aan weerszijden hiervan bevinden zich de meeste toeristenwinkels en taverna's. De lange kiezelstranden liggen echter van de weg af en zijn bereikbaar via nauwe straatjes. De olijfgaarden dempen het geluid van het passerende verkeer. "Dasos" betekend bos en duidt op de vele bossen in deze omgeving. Het strand in het noorden is meer zandstrand. Op het strand van Dassia zijn diverse watersporten te beoefenen.

corfuCorfu stranden: Ipsos en Pirgi - Ipsos is een levendige en toeristische badplaats die gelegen is in een mooie baai. Ook hier zijn volop winkeltjes, hotels, uitgaansgelegenheden en er is mogelijkheid om geld te pinnen. Het strand van Ipsos is lang en bedekt met kiezels. Even ten noorden van Ipsos ligt het dorp Pirgi. Oorspronkelijk waren Ipsos en Pirgi twee gescheiden badplaatsen maar ze zijn nu aan elkaar gegroeid omdat er zoveel is bijgebouwd (voornamelijk hotels). De twee dorpen delen een mooi licht gebogen strand met zand en kiezels en het wordt ook wel "de gouden strook" genoemd. Op de achtergrond is de Pandokratorberg. Dit gebied is goed geschikt voor alleenstaanden en het is erg Engels georiŽnteerd. In de dorpen zijn veel bars en clubs en er wordt flink gefeest. Er worden meer fish and chips geserveerd dan traditionele Griekse gerechten. Erg Grieks is het dorp dan ook niet meer te noemen. In het voor- en naseizoen is het strand veel rustiger en zijn de stadjes veel stiller. Dan zijn ze ook geschikt voor families. Er is een goede busverbinding met Corfu stad. Helaas loopt in Ipsos de hoofdweg pal langs het strand.

corfuCorfu stranden: Barbati - Het strand van Barbati ligt twee kilometer ten oosten van het strand van Pirgi, maar dit strand is meer een familiebadplaats voor mensen die meer van een wat rustigere vakantie houden. Wel zijn er alle faciliteiten zoals verhuur van parasols en zonnebedjes en je kunt er ook watersporten beoefenen. Het aantal winkels, restaurants en hotels is echter veel kleiner. Barbati heeft een indrukwekkende omgeving die mooier is dan die van de badplaatsen in het zuiden. De hellingen zijn bedekt met olijfbomenen er achter ligt het Pandokratorgebergte. Het strand is wittig en bij het water bestaat het uit wat fijnere kiezels. De hoofdweg loopt een eindje boven het dorp en de baai ligt beschermd zodat het een veilige plek is voor kinderen om te zwemmen. Aan het strand zijn ook veel bomen die voor wat schaduw zorgen.

CorfuCorfu stranden: Nissaki - Ook in Nissaki loopt de hoofdweg hoog boven het dorp en de verschillende stranden. Je kunt de stranden dan ook alleen bereiken via de paden die steil naar beneden gaan tussen de olijfboomgaarden door. De meeste bars, winkels en restaurants staan aan de hoofdweg, maar aan het grote kiezelstrand staan ook een paar taverna's. Naast het groostste strand zijn dan weer enkele inhammen die wat meer privť zijn en deze kun je bereiken na een korte wandeling. Nissaki is een vrij klein dorp maar toch is er de mogelijkheid voor watersporten en er zijn ook boten te huur. Nissaki ligt op 40 busminuten (22 kilometer) van Corfu stad af en in het hoogseizoen vertekken er er zes bussen per dag richting dit strand. Ook is het strand bereikbaar met de boot vanuit de hoofdstad.

corfuCorfu stranden: Kaminaki - Kaminaki is het eerste dorp langs de kust waar de sfeer van het oude niet toeristische Corfu een beetje is te voelen. Het dorp ligt even ten oosten van de stranden van Barbati en Nissaki. Je kunt het strand bereiken via een kronkelige weg die van de hoofdweg af naar beneden naar de kust loopt. Er zijn niet veel hotels en wat er aan verhuur is is meest appartementen en studios, die verscholen liggen tussen de beboste heuvels. Veel van deze appartementen worden door reisbureaus verhuurd, dus het is niet gemakkelijk om er iets te vinden. Het strand van Kaminaki bestaat uit fijne witte kiezels en er zijn een paar taverna's. Iets achter het strand zijn nog enkele taverna's en een paar winkeltjes. Een pad langs de kust leidt naar het noorden naar andere badplaatsen als Agni, Kalami en Kouloura.

corfuCorfu stranden: Agni - Het strand van Agni ligt aan de noordoost kant van het eiland Corfu, even boven Kaminaki. Het strand is alleen te bereiken via een kronkelig en zeer steil pad dat naar beneden loopt vanaf de hoofdweg, die op dit punt ongeveer 600 meter boven de zeespiegel ligt. De lange steile route schrikt heel veel mensen die even snel naar een strand willen gaan af. Toch trekt Agni wel wat bezoekers die over het strand zijn komen lopen of die met de boot zijn aan komen varen. Agni heeft een steil kiezelstrand met een paar (drie) taverna's erop. Soms zijn de zonnebedjes van de taverna's gratis. Verdere facilteiten zijn er niet op het strand. Geschikt voor kinderen is het niet omdat het strand steil afloopt en er wat scherpe rotsen in de zee zijn. Vanaf het strand kijk je uit op AlbaniŽ.

corfuCorfu stranden: Kouloura - Voordat de weg aan de kust echt afbuigt naar het noorden, is er nog deze laatste kleine badplaats: Kouloura. Kouloura is nog rustiger dan Kalami, maar het heeft ook een veel kleiner kiezelstrand met ook wat rotsjes erop. Hier zijn geen zonnebedjes en parasols te huur en de verdere faciliteiten zijn beperkt. Kouloura heeft een leuke cirkelvormige haven met wat vissersbootjes en toeristenjachten, en er is slechts ťťn taverna. De route naar Kouloura loopt over een weg die wordt geflankeerd door hoge cypressenbomen en ook langs de kade in het dorp staan cypressen. "Kouloura" betekent ring en kreeg die naam vanwege de ronde vorm van de baai waarin het dorp ligt en de cirkelvormige kade. Het vasteland van AlbaniŽ ligt op deze plek op maar een paar kilometer afstand.

Stranden in het noordoosten van Corfu

corfuCorfu stranden: Agios Stefanos - Agios Stefanos is een vissersdorpje in het noordoosten van Corfu, een paar kilometer boven Kouloura. Er is nog een dorp met dezelfde naam in het noordwesten ook. Het dorp ligt een paar kilometer van de hoofdweg af aan het einde van een steil naar beneden lopende kronkelige weg. Deze weg schrikt een aantal mensen af. De meeste dagjesmensenkomen echter meestal per boot. In Agios Stefanos zijn een paar bars en taverna's maar veel nachtleven is er niet. Het strand is groot en het is een kiezelstrand. Hier kun je watersporten beoefenen. Na een stukje wandelen zijn er een aantal inhammen met kleinere strandjes waar het nog wat rustiger is en waar wat meer privacy is. AlbaniŽ ligt hier slechts op 1,7 kilometer. Er is en busverbinding met Corfu stad maar die stopt boven aan het pad dat naar beneden leidt en alleen als je het vraagt want er is geen officiŽle halte, dus het betekent lopen: heen, maar ook weer terug de berg op. Vanuit Corfu stad varen er ook bootjes naar dit strand.

corfuCorfu stranden: Kassiopi en Avlaki - Kassiopi is een vakantiestadje in het noordoosten van Corfu met een mengeling van traditionele en toeristische elementen. Er zijn bars en disco's maar er zijn ook nog de ouderwetse Griekse vissersboten die uitvaren om vis te gaan vangen. Vanwege zijn nachtleven trekt Kassiopi voornamelijk jonge reizigers aan. Echt hele grote hotels zijn hier (nog) niet. De kerk van Kassiopi staat volgens zeggen op de plek waar vroeger een tempel stond die aan Jupiter was gewijd, en op een van de landtongen staat de ruÔne van een kasteel uit de 13e eeuw. In Kassiopi zijn verschillende kiezelstranden waarbij je soms over een landtong moet wandelen om ze te bereiken. Op de stranden dichtbij het centrum van het dorp kun je watersporten beoefenen. Het dorp heeft een busverbinding met Corfu stad. De rit duurt iets langer dan een uur. Naast het strand van Kassiopi ligt het wat minder bekende strand van Avlaki, dat 800 meter lang is en wat rustiger. Op deze plek komen het meest de Grieken (weekend). Er zijn een paar taverna's en er is ťťn bar. Winkels zijn er niet bij het strand van Avlaki.

corfuCorfu stranden: Antinioti Lagune en Agios Spiridon - De Lagune van Antinioti ligt in het noorden van het eiland Corfu en wordt omgeven door rietvelden. Op deze plek vind je een interessante flora en fauna, met onder andere verschillende soorten reigers, rietzangers, bruine kiekendieven, nachtegalen en moerasschildpadjes die in het water rondzwemmen. Ook groeit er de zeldzame strandlelie met zijn mooie witte bloemen. Hier is het zandstrand van Agios Spiridon. Veel faciliteiten zijn er niet. Er is ťťn taverna. Achter het strand staat een kerk. Het is een leuk gebied om wandelingen te maken. Achter het hoofdstrand rechts is een ruig pad dat leidt naar een ander, nog rustiger strand. Aan de linkerkant leidt het pad naar het kanaal dat de lagune met de zee verbindt. De brug over het kanaal mondt uit in een andere landtong en een gebied waar het ook prettig en rustig wandelen is.

corfuCorfu stranden: Acharavi - Een rustige en gezellige kleine badplaats in het noorden van het eiland dat gelegen is in een mooie omgeving. In Acharavi is een grote doorgaande straat met heel veel winkels, hotels en eetgelegenheden. In de restaurantjes aan het strand is het goed toeven. Er zijn ook mogelijkheden om geld te pinnen. In de omgeving zijn enkele leuke stranden. Het strand in het dorp zelf is lang, schoon en behoorlijk breed met zand en kiezels en nog niet zo commercieel. Het dorp Acharavi ligt niet ver van het vakantieplaatsje Roda en deze twee plaatsjes delen een ononderbroken zandstrand. Een eindje buiten het dorp kun je nog rustige plekken op het strand vinden. Het strand is dan ook acht kilometer lang. Het eigenlijke dorp ligt een paar honderd meter landinwaards. Tussen het dorp en de kust liggen olijfboomgaarden en staan wat villa's en kleine hotels.

corfuCorfu stranden: Roda - Roda ligt niet ver van een andere bekende toeristenplek, Acharavi. Het is een kleine badplaats in het noorden van het eiland Corfu met flink wat winkels, bars en restaurants. Ook hier kun je geld pinnen. Het strand van Roda is lang en op sommige plaatsen onderbroken. Het is een badplaatsje dat al een beetje toeristisch is geworden. Het is wel veelal Engels georienteerd, maar het strand in het dorp en de kleine boulevard zijn erg gezellig en gemoedelijk. Voor kinderen is het er prettig, want de zee loopt langzaam af en het strand is erg breed. Er zijn veel eetgelegenheden, leuke winkeltjes en een flink aantal hotels in het dorp, waaronder het Rodha Beach Hotel. In Roda zijn ook restanten te zien van een Dorische tempel uit de 5e eeuw voor Christus.

Stranden in het noordwesten van Corfu

corfuCorfu stranden: Sidari - Sidari ligt aan een heel fotogeniek en mooi strand met mooie rotsformaties en daarom is het veranderd in een populair vakantieoord. Het is er minder druk dan in de stadjes rondom Corfu stad, maar toch heeft het wel een bruisend nachtleven, want er zijn genoeg barretjes en uitgaansgelegenheden. De (vrij rustige) hoofdweg loopt langs het strand. Tussen de weg en het strand staan de taverna's en de winkels en deze houden eventueel lawaai van auto's en ander verkeer tegen. Er zijn aardig wat hotels, waarvan de meeste kleine familiehotels zijn. Echt grote hotels zijn er (nog) niet. Verder zijn er wat villa's en een aantal boomgaarden. Sidari heeft vele inhammen met rotsformaties waar de stranden zich bevinden. Langs de kust zijn een heleboel baaien. In de direkte omgeving van Sidari zijn de restanten van een van de oudste nederzettingen op Corfu blootgelegd (uit 7000 voor Christus). Het bekendste plekje van Sidari is het "Canal d'Amour", een spleet tussen twee rotsen, waar de zee in het zachte zandsteen een kleine tunnel heeft uitgeslepen, die uiteindelijk in een soort kanaal is veranderd. Rondom dit kanaal bestaan sprookjes als "als je er doorheen zwemt terwijl het in de schaduw ligt zal je altijd gelukkig in de liefde zijn, ieder stel dat er doorheen zwemt als het in de schaduw ligt zal altijd bij elkaar blijven, en iedere vrouw die er doorheen zwemt zal de partner van haar dromen vinden". Mannen kunnen zwemmen tot ze er bij neervallen, maar de partner van hun dromen vinden ze er niet mee. Discriminatie? ik weet het niet. Het zijn natuurlijk bakerpraatjes voor ons nuchtere Hollanders, maar een beetje zwemmen kan nooit kwaad en is goed voor de gezondheid.

corfuCorfu stranden: Agios Stefanos - Niet te verwarren met het strand / dorp met dezelfde naam in het noordoosten van Corfu. Het dorp staat ook bekend als San Stefano en het is een leuke plek voor mensen die houden van een rustige vakantie. Agios Stefanos is een vissersdorpje waar de houten Griekse bootjes in de baai liggen. Aan het strand zijn een aantal taverna's te vinden. Het dorp ligt op de noordwestpunt van het eiland Corfu en er wil nogal eens wat wind staan. Daarom is het een populaire plek voor windsurfers. Heel erg veel hotels en andere accommodaties zijn er (nog) niet in het dorp te vinden. Er is een busdienst vanuit Agios Stefanos naar Sidari en vandaar verder naar Corfu stad. De totale rit neemt ongeveer twee uur in beslag en in de zomer gaat deze bus vijf keer per dag.

corfuCorfu stranden: Arillas - Arillas is een eveneens vrij rustig plaatsje in het noordwesten van Corfu. De busverbinding met de hoofdstad Corfu stad is minder goed (in het hoogseizoen twee keer per dag) en deze rit duurt ongever twee uur. Arillas is minder makkelijk toegankelijk en dus wat stiller. Net als Agios Stefanos, dat ook in de noordwesthoek van het eiland ligt, kan hier soms flink wat wind staan. Begrijpelijk is het dorp dan ook populair bij de windsurfers. Het strand is bijna een kilometer lang en ligt rond een baai. Er zijn zonnebedjes te huur. Het grootste gedeelte van het strand bestaat uit zand. In Arillas zijn maar een paar kleine hotels, een paar barretjes en taverna's, een paar supermarkten en een disco. Het strand loopt geleidelijk af in de zee, dus het is gemakkelijk om het water in te gaan. Arillas is een familiestrand. Tegenover het strand ligt het eilandje Gravia waar nog meer mooie stranden schijnen te zijn (er zijn mensen die er naartoe zwemmen, maar het duurt ongeveer een uur voordat je er bent). Aan het einde van het strand zit een bootverhuur.

corfuCorfu stranden: Agios Georgios - Agios Georgios is een klein vakantieoord met een mooi lang en erg breed zandstrand. Het dorp ligt in een baai die wordt beschut door twee landtongen. Achter het dorp liggen de groene berghellingen. Dit strand wordt als het mooiste of als een van de mooiste stranden van het eiland Corfu beschouwd. Je kunt ook hier diverse watersporten beoefenen als je dat wilt, zoals waterskiŽn en windsurfen. Omdat het strand vrij groot en breed is en omdat de weg niet langs het hele strand loopt is het (nog) niet zo vreselijk druk op dit strand. In Agios Georgios zijn wat kleine hotels, supermarkten, en aardig wat bars en restaurants. Er wordt veel bijgebouwd, dus de rust in Agios Georgios zal waarschijnlijk niet erg lang meer duren. Het dorp Agios Georgios is vrij Brits georiŽnteerd.

corfuCorfu stranden: Paleokastritsa - Paleokastritsa is het meest populaire vakantieoord in het westen van het eiland. Door veel mensen wordt het als de mooiste plek op Corfu beschouwd. Bij Paleokastritsa zijn steile met bomen bedekte hellingen, mooie baaien met zandtranden, en de natuur is er op zijn mooist. In het dorp zijn veel hotels, appartementencomplexen en andere gebouwen neergezet en echt klein is het dan ook niet meer te noemen. Toch is de omgeving nog prachtig gebleven. Paleokastritsa is een badplaats die voornamelijk door families wordt bezocht. Er zijn drie inhammen met stranden met zand en kiezels en diverse andere strandjes in de buurt. Het water is er vrij koud. Er is een ruime keuze in hotels, taverna's en winkels. In Paleokastritsa kun je ook diverse watersporten beoefenen. Ook zijn er boottochtjes mogelijk langs de kust en naar de grotten in de omgeving. De straten in het dorp zijn steil. Kort samengevat is het een druk gebied, maar in een spectaculaire omgeving waar je mooie wandelingen kunt maken.

corfuCorfu stranden: Liapades - Liapades is een badplaatsje even ten zuiden van Paleokastritsa en ligt aan de westkust van Corfu op ongeveer 18 kilometer afstand van Corfu stad. Het ligt in een gebied met bossen, wijnvelden en kleine boerenbedrijfjes. De baai is omgeven door hoge hellingen waarop bomen als cypressen staan. Binnen loopafstand over de ezelsweggetjes zijn nog wat andere strandjes te vinden. Op het strand van Liapades zelf zijn zonnebedjes en parasols te huur en er is de mogelijkheid om diverse watersporten te beoefenen. Het is op het strand minder druk dan bijvoorbeeld de stranden van Paleokastritsa. De keuze in accommodatie is beperkt in de baai Liapades, want veel hotels en appartementencomplexen zijn er niet. Ook vanuit Liapades kun je boottochtjes maken langs de kust en de grotten bekijken.

Stranden in het midden en zuiden van Corfu

corfuCorfu stranden: Ermones - Ermones ligt in het westen van Corfu ongeveer op gelijke hoogte met Corfu stad. Het dorp ligt aan de rand van de Ropavlakte en het is een klein druk badplaatsje. Het strand is een mengeling van zand en keien. In het hoogseizoen kan het heel erg druk worden in dit toeristische plaatstje door alle bezoekers van Corfu stad. Er zijn allerlei soorten watersporten te beoefenen en natuurlijk zijn ook hier de parasols en zonnebedjes te huur. Ermones is niet echt heel geschikt voor kinderen vanwege de drukte met watersporters en ook door het strand zelf, met soms scherpe schelpstukjes en keien. Voor de baai van Ermones liggen in de zee rotsen, en de legende is dat het een piratenkapitein is die is versteend nadat hij een icoon uit de kerk probeerde te stelen. Anderen zeggen dat het een versteende non is. In Ermones zijn en paar taverna's en enkele grote hotels.

corfuCorfu stranden: Mirtiotissa - Mirtiotissa wordt gezien als een van de mooiste stranden van Corfu. Dit strand ligt ook in het westen van het eiland, even onder Ermones. Mirtiotissa is het enige naturistenstrand van Corfu (voor zover ik heb begrepen, maar in het zuidelijke Agios Giorgios zijn ook stukken strand die officieus als naaktstrand worden gebruikt). Rondom het strand steken de kliffen recht omhoog uit het goudkleurige zand en er zijn veel rotsen waar water in blijft staan en waar mooie vissen in zwemmen. Je kunt het strand bereiken via een steile kronkelige weg vanaf Vatos. Het laatste gedeelte van het strand wordt gebruikt door naturisten. Vlakbij gelegen is het Mirtiotissaklooster dat oorspronkelijk dateert uit de 14e eeuw. Ook hier is er de mythe dat het klooster werd gebouwd nadat er een icoon werd gevonden. Als je alle mythes rondom gevonden iconen moet geloven hebben er ooit meer in de bosje en onder de grond gelegen dan dat er momenteel in de kerken hangen, maar het zou wel de grote hoeveelheden kloosters en kerken in Griekenland verklaren... Het huidige klooster is van een latere datum. Het strand van Mirtiotissa is smal en er zijn weinig faciliteiten. Wel zijn er wat snackbars. Veel kamers zijn er hier niet te huur, alleen bij een taverna onderweg naar het strand. Ook is er nog een pension op 1500 meter afstand van het strand. De weg naar beneden is berijdbaar tot aan het strand maar het kan heel erg stijl worden op sommige stukken.

corfuCorfu stranden: Pelekas of Kontogialis Beach - Dit strand wordt soms aangeduid als Pelakas Beach (omdat het dorp even erboven zo heet) en soms als Kontogialis Beach. Het ligt in het zuidwesten van Corfu, even onder en niet ver van Mirtiotissa en nog boven Agios Gordis. De afstand tot Corfu stad is ongeveer 13 kilometer. Het strand is een zandstrand en het is een georganiseerd strand met faciliteiten (parasols, zonnebedjes, watersporten etc). Vroeger stond Pelekas bekend als een hippie paradijs, maar nu is het er weer vrij rustig. Het strand wordt omgeven door heuvels met olijfbomen. Bij het strand zijn verscheidene taverna's en een paar mini-markets en er zijn wat bars. Even boven het strand in het dorp Pelekas zijn pinautomaten en je kunt er bijvoorbeeld ook een auto huren. Direkt aan het strand zelf en even erboven zijn een aantal kleine hotels en appartementencomplexen waar je een kamer kunt huren.

corfuCorfu stranden: Glifada - Glifada is niet echt een dorp maar meer een lang zandstrand met faciliteiten en een paar taverna's (6 in totaal in 2010). Het strand ligt in het westen van het eiland Corfu even onder Ermones en Mirtiotissa. Achter het strand liggen de steile groene heuvels. Ook dit strand is te bereiken via een steile en kronkele weg. Bij het strand is een groot hotel, het Grand Hotel Glyfada Beach, en de laatste tijd zijn er een aantal accommodaties bijgebouwd. Overdag kan het er aardig druk worden met dagjesmensen maar in de avond is het er rustiger. Het strand is vrij lang en breed en het is een zandstrand. De zee loopt hier langzaam af dus je kunt er gemakkelijk het water in. Aan het strand van Glifada kun je diverse watersporten beoefenen.

corfuCorfu stranden: Agios Gordis - Agios Gordis is een mooi en lang strand omgeven door twee in zee lopende kapen. Het strand ligt ten zuidwesten van Corfu stad aan de westkant van het eiland (ongeveer op dezelfde hoogte als Benitses, dat aan de oostkant ligt). Bij het strand is een groot hotel, het Agios Gordis Hotel, dat het strand wat domineert. Ook dit is net als Glifada, eerder een strand met faciliteiten dan een echt dorpje. Agios Gordis was heel rustig maar is de laatste jaren erg in opkomst geweest, en dus wordt het er steeds drukker. Er zijn veel nieuwe hotels bijgebouwd. Achter het strand zijn olijfomengaarden met huizen en villa's. In Agios Gordis kun je diverse watersporten beoefenen en er is ook een duikcentrum. Het lange strand bestaat uit zand en kiezelsteentjes. Het loopt geleidelijk aan de zee in, dus het is ook voor kinderen geschikt. Vlakbij het strand zijn taverna's en winkels. Agios Gordis heeft een regelmatige busverbinding met Corfu stad, die loopt via Sinarades. De reis duurt ongeveer 45 minuten en in het hoogseizoen gaat de bus zeven keer per dag.

corfuCorfu stranden: Messonghi - Messonghi in het zuidoosten van het eiland Corfu gelegen is erg rustig, met veel hotels, taverna's en wat winkeltjes. Het badplaatstje heeft zijn dorpsfeer weten te behouden. Het ligt aan de oostkust nog onder Benitses. Er is de laatste jaren wel flink wat bijgebouwd, maar ondanks de grote hotels, de camping, de huizen en de villa's is er nog wel sfeer. Op de ongeveer 1 kilometer lange strook tussen Messonghi en Moraitika zijn allerlei toeristische faciliteiten aan gelegd. Het strand bestaat uit zand en kiezels en het kan er aardig druk worden. Door Messonghi stroomt de Messonghi-rivier en het land is er vruchtbaar. Er zijn veel oude olijfbomen in het gebied. Bij het dorp zijn de overblijfselen van oude tempels. Op de heuvel achter het dorp staan bijvoorbeeld de restanten van een tempel uit de derde eeuw voor Christus. Het gebied rondom Messonghi is ook goed geschikt voor wandelingen, landinwaarts langs de rivier of naar het zuiden over een kustpad. Het landschap is vrij vlak. In de zomermaanden zijn er regelmatige busverbindingen met Corfu stad.

corfuCorfu stranden: Moraitika - In Moraitika, even boven Messonghi bevinden zich een aantal van de grootste hotels van het eiland Corfu. Het Messonghi Beach Hotel met zijn 870 kamers is eigenlijk al een dorp op zich en staat aan een privť strand aan de zee op de rand van Messonghi en Moraitika. Ook is het de plaats van het grote en luxe Miramar Hotel en een hele rij andere grote hotels in allerlei klassen. Hierdoor heeft het dorp niet echt een hart en is het eigenlijk meer een vakantiekolonie en een opeenstapeling van hotels. In Moraitika kunt je diverse watersporten beoefenen, en er zijn volop bars, disco's, restaurants en winkels. Het dorp is dus niet echt lekker authentiek Grieks meer te noemen en is voor liefhebbers van op elkaars lip zitten. In Moraitika, even vanaf de hoofdweg gelegen zijn de restanten te bekijken van een Grieks-Romeinse villa en een badhuis.

corfuCorfu stranden: Benitses - Benitses in het zuidoosten van het eiland, op 12 kilometer ten zuiden van Corfu stad is, een gezellige badplaats met veel winkeltjes, bars en restaurants (veel fastfood) en mogelijkheden om geld te pinnen. Het dorp had ooit een bruisend nachtleven, maar tegenwoordig is het er een stuk rustiger. Het strand is lang en smal met zand en kiezelsteentjes en het loopt geleidelijk aan de zee in, dus het is vrij veilig voor kinderen. Hier kun je zonnebedjes en parasols huren. De stranden rond Benitses zijn kort en smal. De omgeving van Benitses is mooi en groen en goed geschikt voor wandelingen. In Benitses zijn nabij het havenplein de overblijfselen te zien van een bad uit de Romeinse tijd. Echt rustig of authentiek Grieks in Benitses niet. Het is een internationale drukke badplaats (hoogseizoen) met veel Engelsen. Echt breed zijn de stranden er ook niet dus het kan er snel vol raken, vooral in het hoogseizoen. Veel van de strandjes bestaan uit kiezels. De badplaats is vooral in trek bij gezinnen, maar ook bij alleenstaanden die speciaal voor het nachtleven komen. Er is een diversiteit aan bars en disco's in het dorp (update: wel wat bars gezien in 2012 maar geen disco). In Benitses zijn meer dan 2000 bedden voor de toeristen. Toch is het nog een klein beetje Grieks dorpje gebleven met de gebruikelijke Griekse houten bootjes in de haven. De hoofdweg loopt in Benitses dwars door het dorp heen. Vanaf Corfu stad is er een regelmatige busverbinding met Benitses en de rit duurt ongeveer een uur.

corfuCorfu stranden: Perama - Het stadje Perama ligt even ten zuiden van Corfu stad, tegenover Pondikonissi (of Muizeneiland). Het is verbonden met Kanoni door een dijk. Dit dorp is het eerste grote toeristenresort ten zuiden vaan Corfu stad, maar het ligt evenals Kanoni vlakbij het vliegveld. Toch zijn hier veel hotels te vinden in dit wijd uitgespreide dorp met zijn oude centrum. De meeste van deze hotels staan in rijen langs de kustweg bij de verschillende kleine kiezelstranden. Echt lange mooie zandstranden moet je hier niet verwachten. Je kunt er allerlei watersporten beoefenen en ook aan bars, restaurants en winkels is geen gebrek. Tevens zijn er een paar disco's, maar qua nachtleven doet het onder voor het dorp Benitses dat 3,5 kilometer verderop ligt. Perama ligt in een mooie groene omgeving. De busverbindingen met Corfu stad zijn uitstekend (in het hoogseizoen vertrekt er elk half uur een bus naar Perama en Benitses).

Stranden in het zuiden van Corfu

corfuCorfu stranden: Agios Giorgios en Santa Barbara - Nog een badplaats op Corfu met deze naam en niet te verwarren met de gelijknamige badplaats in het noordwesten van het eiland. Deze Agios Giorgios ligt in het zuidwesten even onder het meer van Korission. In Agios Giorgios zijn verscheidene lange zandstranden rondom een kaap, en buiten het dorp zelf zijn nog meer zandstranden te vinden, waarvan sommige officieus als naaktstrand worden gebruikt. Alle stranden bij elkaar tussen het Korission meer en het het strand van Santa Barbara en Megachoros, zijn bijna 12 kilometer lang, en er is altijd wel ergens een rustig plekje te vinden. Het dorp Agios Giorgios is weinig authentiek en eigenlijk speciaal gebouwd met het oog op het toerisme. Je kunt er diverse watersporten beoefenen en het is er goed zwemmen. In de omgeving zijn diverse kleinere hotels en veel ervan zijn in de vorm van appartementencomplexen, bungalows en villa's. De bus tussen Corfu stad en Agios Giorgios gaat maar ťťn keer per dag. Santa Barbara (ook wel Agia Varvara genoemd) ligt even ten zuiden van Agios Giorgios en is wat rustiger. Het heeft een groot en breed zandstrand met wat taverna's erop, en ook hier kun je kamers huren, en zijn er wat winkeltjes. Santa Barbara is een badplaats in opkomst waar veel bouwaktiviteiten plaatsvinden. In de omgeving van Santa Barbara zijn nog meer stranden te vinden, zoals Kanouli, Halikouna, Skidi en Prasoudi, waar het ook rustig is en waar je bijvoorbeeld een villa of een appartement kunt huren als je uit de drukte weg wilt zijn.

corfuCorfu stranden: Paramonas - In het westen van Corfu tussen de stranden van Agios Gordis en Prasoudi ligt het mooie zandstrand van Paramonas. Voor de kust in de zee liggen wat rotsen. Het is een rustig strand met zand en wat kiezeltjes, en veel accommodatie is er niet in de omgeving. Er is ťťn hotel, het Paramonas Hotel, en er zijn wat appartementen en villa's te huur bij het strand. Verder zijn er bij het strand slechts een handvol taverna's en ťťn mini-market, en van een nachtleven is geen sprake. Hier kom je voor je rust. Het dorp op zich is klein en veel mensen wonen er niet. Wel kun je er een parasol en een zonnebedje huren. Op 2,5 kilometer afstand ligt het dorp Agios Mattheos waar je de bus kunt pakken naar Corfu stad, dat op ongeveer 25 kilometer afstand ligt.

corfuCorfu stranden: het meer van Korission - Dit grote, ondiepe meer ligt even ten noorden van Agios Giorgios, in het zuidwesten van het eiland Corfu. Het is een beschermd natuurgebied. In het gebied rondom het meer zijn kilometers lange stranden en er zijn duinen, en op deze plek is het goed zonnebaden. Zwemmen in het meer zelf is helaas verboden. Er is ook een uitgebreide en interessante flora en fauna bij het meer. Het is een zoetwatermeer en er komen veel vogels op af (meer dan 100 verschillende soorten), zoals de wilde eenden, de strandloper, de kluut, de groenpootruiter, grote witte reigers, flamingo's en soms zelfs een ibis. Bij het meer komen ook bijzondere bloemen voor, zoals lelies en orchideeŽn. Het meer is 6 km2 groot en wordt van de zee afgeschermd door een rij duinen, en aan de zeekant ligt dus een lang strand waar het niet zo druk is.

corfuCorfu stranden: Petriti en Boukari - Petriti en Boukari zijn twee kleine dorpen die zijn gelegen aan een baai (de Lefkimmibaai) in het zuidoosten van Corfu. Petriti is het grootste dorp van de twee. Hier draait het toerisme nog niet op volle toeren, en er zijn welliswaar wel wat faciliteiten, maar nog niet zo uitgebreid als in bijvoorbeeld Kavos of Messonghi. Het nachtleven stelt niet veel voor, met een enkele bar, wat winkeltjes en een paar taverna's. Faciliteiten zijn er niet aan het kleine kiezelstrand van het dorp. Even buiten het dorp ten noorden en ten zuiden liggen verschillende andere zandstranden. Hotels zijn er niet, maar wel kun je er een kamer huren. Boukari ligt wat ten noorden van Petriti en is wat kleiner. In dit dorp zijn wel een paar kleine hotels. Beide dorpen zijn rustig en vrij authentiek Grieks en mensen die van rust en van echt Grieks houden zullen zich hier op hun plek voelen.

corfuCorfu stranden: Kavos - Helemaal op het zuidoostelijkste puntje van Corfu, vlak voor de Asprokavos kaap met een verlaten klooster, ligt het 'feestdorp" Kavos met een prachtig drie kilometer lang strand. Het is een dorp voor jonge alleenstaande mensen die van het nachtleven houden want Kavos is een bruisende plek met veel cafees en discotheken die tot in de vroege ochtenduurtjes open blijven. Ook zijn er veel restaurants en veel meest kleinere hotels en appartementencomplexen en ook villa's om uit te kiezen. Alle faciliteiten als parasols, ligstoelen en de mogelijkheid voor watersporten te beoefenen zijn ter plekke. Je kunt vanaf Kavos ook dagtochtjes maken naar het nabijgelegen eiland Paxos. Het strand loopt geleidelijk af in de zee en dus is het er gemakkelijk om de zee in te gaan. Het uitzicht is op het vasteland van Griekenland. De busverbinding met Corfu stad is vrij regelmatig en de rit duurt ongeveer twee uur. Net als in veel andere dorpen op Corfu komen hier voornamelijk Engelsen.

corfuCorfu stranden: Gardenos - Het lange, mooie strand van Gardenos ligt helemaal in het zuidwesten van het eiland, op zo'n 12 kilometer van Kavos af (maar dan dus aan de andere kant van het eiland). Op de achtergrond staan olijfbomengaarden, wijnranken en fruitbomen. Dit strand is nog vrijwel helemaal onbedorven en wordt op veel plattegronden niet eens vermeld. Het ligt niet ver van het traditionele oude dorp Vitalades, met zijn nabijgelegen klooster, en op 35 kilometer afstand van Corfu stad. Bij het strand zijn een paar hotels en je er zijn wat appartementen te huur. Tevens zijn er een aantal taverna's en een mini-market. Gardenos dankt zijn naam aan de Gardenos rivier die hier de zee instroomt, en die het strand in tweeŽn splitst. Dit strand is een goede optie voor de mensen die op Corfu de drukte willen ontlopen.

corfuCorfu stranden: Molos - Het strand van Molos ligt omgeven door de olijfbomen en bij de zoutpannen in het zuidoosten van Corfu, zo halverwege Boukari en Kavos (op 4 kilometer), in de buurt van het dorpje Lefkimi. Corfu stad ligt op ongeveer 45 kilometer afstand. Het dorp heeft een zandstrand dat geleidelijk aan de zee inloopt. Er zijn wat hotels, appartementencomplexen, taverna's en winkeltjes, maar de drukte is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Kavos, waar het toch zo dichtbij ligt. Hier kun je nog je rust vinden en de disco's ontbreken. In plaats daarvan is er een haventje met houten vissersbootjes en vlakbij het dorp is ook een leuk klein kerkje (de Agios Ioannis). Omdat de zee er zo geleidelijk afloopt is het ook een plek die geschikt is voor families met kleine kinderen.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional