Corfu
De Griekse Eilanden Corfu info Corfu Hotels Corfu Reizen Geschiedenis Onroerend goed Bezienswaardigheden Corfu Stranden
Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra
Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra Corfu Town, Kerkyra

Corfu Stad - Corfu Stad is het hoogtepunt van elk bezoek aan het eiland en moet je zeker niet overslaan. Het is misschien wel de mooiste Griekse stad die ik heb gezien en kan zeker wedijveren met bijvoorbeeld Chania op Kreta of Rhodos Stad. De stad staat vol met imponerende gebouwen en het is mogelijk om spectaculaire uitzichten over Corfu Stad te hebben als je de twee forten beklimt. Alleen je auto parkeren is soms wat minder gemakkelijk omdat het er erg druk is met verkeer, dus zo kan het zijn dat je een stukje het centrum uit moet rijden om een plekje te vinden en daarna 10 of 15 minuten moet lopen.

De gezellige hoofdstad Corfu stad telt ongeveer 35.000 inwoners en is net klein genoeg om overzichtelijk te blijven. In de stad zijn veel historische gebouwen te vinden, waaronder het door de Britten opgezette kasteel Mon Repos en het Paleis van St MichaŽl en St Joris. Ook de Venetianen hebben met forten hun stempel gedrukt op Corfu stad: zij bouwden de Oude en de Nieuwe Vesting. In het hart van de stad bevindt zich een park en er zijn vele leuke terrassen en winkelstraten in een beetje Franse stijl. Er zijn Grieks orthodoxe kerken en er is een kathedraal. Ook bevinden zich in Corfu stad diverse musea, waaronder een Byzantijns museum en een archeologisch museum.

Corfu Town, Lord Guilford Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town
Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town

De Venetianen bouwden de twee forten die het hedendaagse Corfu domineren. Beide forten zijn tegenwoordig te bezichtigen en je kunt er naar de top klimmen voor een prachtig uitzicht over de hoofdstad van het eiland. De Oude Vesting staat aan de zee. Het fort wordt omgeven door de zee en door een walgracht en had in die tijd een ophaalbrug waarmee de toegang tot het fort kon worden afgesloten. Een van de gebouwen die niet Grieks of Venetiaans aandoet is de Sint Joris Kerk met zijn zuilen, die er in 1840 door de Engelsen werd neergezet. Het pad omhoog leidt langs een Venetiaanse klokkentoren en helemaal bovenop het fort staat een vuurtoren.

Voor de toegang tot het fort wordt een kleine entree geheven (4 euro in 2012) waarmee je tevens toegang krijgt tot een klein museum dat op het terrein staat. Hier zie je oude fresco's en iconen en andere kerkschatten. In een klein park voor de vesting staat het standbeeld van Lord Guilford die in een Romeinse toga is gehuld. Deze excentrieke Engelsman woonde in het begin van de 19e eeuw op Corfu en droeg gouden kransen en purperen gewaden. Hij bekeerde zich tot het Grieks-orthodoxe geloof en hij heropende de Ionische Academie, die de eerste universiteit werd van het moderne Griekenland. Het park is naar hem vernoemd.

Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town
Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town

Het Nieuwe Fort werd ongeveer 30 jaar na het oude fort gebouwd. De bouw begon in 1576 en werd 13 jaar later voltooid. Het fort wordt ook wel het San Marco-fort genoemd. Het San Marco embleem, de gevleugelde leeuw, is nog te zien in steenreliŽfs boven de grote poorten van het fort. Het fort was ooit omgeven door een slotgracht. Ook het nieuwe fort is tegenwoordig opengesteld voor het publiek nadat het een tijd ontoegankelijk was omdat het militair gebied was (en een klein stukje ervan is dat nog steeds). De entree is 3 euro (in 2012) en je kunt ook hier helemaal naar boven klimmen voor een spectaculair uitzicht over Corfu stad, de zee en het eiland Vidos.

Corfu Town, Esplanade Corfu Town, St. Michael en St. Joris Palace Corfu Town Corfu Town Corfu Town
Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town

Het middelpunt van Corfu Stad is de zogenaamde "Esplanade", een groot plein / grasveld (cricketveld) met rondom terrasjes en een grote parkeerplaats. In de Venetiaanse tijd werd het geŽgaliseerd om zo goed de eventuele vijand te kunnen zien. De Fransen sierden het veld op met palmen en andere bomen. Het Ionische monument met zijn zuilen staat ter herinnering aan de vereniging van het eiland Corfu met Griekenland in 1864. Aan de noordkant van de Esplanade staat het schitterende Paleis van St. Michael en St. Joris. Dit paleis met zijn 32 Ionische zuilen werd gebouwd door de Engelsen tussen 1818 en 1823 en diende als residentie voor de Britse hoge commissaris. Nadat de Engelsen vertrokken kwam het gebouw in handen van de Griekse koninklijke familie. Voor het paleis staat een standbeeld van de twee hoge commissaris van het eiland, Frederick Adams, die ervoor zorgde dat de watertoevoer op het eiland verbeterd werd door middel van een aquaductsysteem. Symbolisch moeten de fonteinen en de vijver op het terrein daaraan herinneren. Vandaag de dag is in het gebouw het Museum voor Aziatische Kunst gevestigd.

Achter de Esplanade bevinden zich de wirwar van vele brede en smalle winkelstraten, steegjes, trappetjes en pleintjes. Je vindt er kerken en allerlei winkeltjes en eetgelegenheden. Dit gebied is autovrij en erg gezellig om te gaan ontdekken. De huizen zijn er ongewoon hoog omdat in de Venetiaanse tijd het gebied tussen het oude en het nieuwe fort was omgeven door een stadsmuur. Omdat de mensen van Corfu niet buiten deze muren mochten wonen werden de huizen in de hoogte uitgebreid. De oude binnenstad van Corfu Stad doet dan ook Italiaans aan.

Corfu Town, Panagia Spiliotissa Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town
Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town Corfu Town

Er zijn een heleboel mooie kerken in Corfu Stad en de meeste zijn vrij toegankelijk voor publiek. Bijna allemaal hebben ze prachtig beschilderde plafonds en mooie iconen aan de muren. Vooral in de straat vanaf die vanaf de Esplanade riching de binnendstad loopt, paralel aan de weg die naar de Spiridon kerk leidt, staat de ene naast de andere kerk.

De grote orthodoxe kathedraal van Corfu Stad heet Panagia Spiliotissa (Madonna van de Grot) en bevindt zich boven aan een trap die leidt vanaf de oude haven. Oorspronkelijk was het een gewone kerk. Hij is in 1577 gebouwd en sedert 1844 is het een kathedraal. De kathedraal is gewijdt aan een Byzantijnse keizerin, de heilige Theodora van wie relieken vanuit Constantinopel naar deze kerk zijn gesmokkeld. De restanten van haar lichaam (zonder haar hoofd) worden bewaard in een zilveren kist die naast het altaar staat. Theodora wordt vereerd niet omdat zij wonderen heeft verricht, maar omdat zij het verheerlijken van iconen opnieuw mogelijk maakte. Het belangrijkste icoon van deze kerk is die van Sint Joris, die je kunt zien direkt na de ingang.

Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church
Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church Corfu Town, St. Spiridon Church

De St. Spiridonkerk met zijn klokkentoren (de hoogste van het eiland) en rode koepel staat aan het einde van de Spiridonstraat. De kerk stamt uit 1589 en is de heiligste plaats van het eiland Corfu. Hier ligt het gemummificeerde lichaam van de heilige Spiridon, dat uit Constantinopel is gesmokkeld in 1453 nadat de stad door de Turken was bezet. Het lichaam werd naar Corfu gebracht waar toen zijn erfgenamen woonden. Helaas is dit de enige kerk geweest waar ik niet mocht fotograferen.

Spiridon werd geboren in Tremithous in Cyprus in het jaar 270, en hij werd uiteindelijk een bisschop die volgens de overlevering veel kleine wonderen heeft verricht. Hij overleed in 350 na Christus en werd daar begraven. Toen Cyprus werd aangevallen door piraten werd zijn lichaam opgegraven en naar Constantinopel gebracht. Het lichaam van de heilige bleek niet zijn vergaan. Naderhand werd het lichaam weer naar Corfu overgebracht. St. Spiridon is de patroonheilige van het eiland Corfu en zijn lichaam wordt bewaard in een zilveren doodskist naast het altaar van de kerk. Men zegt dat hij ook na zijn dood nog diverse wonderen heeft verricht zoals het behoeden van het eiland Corfu voor een hongersnood en voor de pest in 1630 en 1673 en ook zou hij voorkomen hebben dat de Turken het eiland konden bezetten.

Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten
Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten Corfu ferries, Corfu veerboten

Corfu stad heeft twee havens, beide aan de noordkant. In de nieuwe haven buiten het centrum komen de (veelal internationale) veerboten aan, de kleinere boten naar onder andere Paxos vertrekken vanuit de oude haven ten oosten van de Nieuwe Vesting, waar ook de vissersbootjes liggen. De Nieuwe Vesting (die dertig jaar na de oude werd gebouwd) domineert de oude haven, en stamt uit 1576-1589, de gebouwen daar bovenop zijn van Engelse tijd en dateren van 1815. Aan de voet van de vesting wordt dagelijks een drukke groente- en fruitmarkt gehouden. Tussen de Oude en de Nieuwe Vesting ligt een doolhof van nauwe straatjes en steegjes.

Corfu Town, Mon Repos, aquaduct Corfu Town, Mon Repos, aquaduct Corfu Town, Mon Repos, heraeum Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos, Poseidon temple
Corfu Town, Mon Repos, Poseidon temple Corfu Town, Mon Repos, Poseidon temple Corfu Town, Mon Repos, Poseidon temple Corfu Town, Mon Repos, Poseidon temple Corfu Town, Mon Repos, Poseidon temple

Verspreid over de stad liggen restanten van de oude beschaving van het eiland. Het merendeel ligt op ongeveer aan half uur wandelen langs de zee vanuit het centrum, bij het kasteeltje Mon Repos. Het wordt nu aangeduid als Palaiopolis (= oude stad). Hier was het centrum van het oude Corfu / Kerkyra. De overblijfselen zijn hier op privť terrein zijn gelegen, maar toen wij er in 2012 waren was de toegang tot het vrij grote terrein vrij toegankelijk en kom je er de restanten van een aquaduct, een Dorische tempel en een Heraeum gaan bezichtigen. Vooral de tempel is aardig goed bewaard gebleven. Hij was waarschijnlijk toegewijd aan de god van de zee, Poseidon. Op het terrein staan ook prachtige grote en oude bomen. Veel van de oude stad is echter ooit verwoest door invallende barbaren en veel van de stenen zijn hergebruikt voor de bouw van de nieuwe stad.

Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos
Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos Corfu Town, Mon Repos

De toegang tot het kleine Mon Repos Paleis was 3 euro en is zeker de moeite waard. Het werd in 1928 gebouwd in opdracht van de Engelse hoge commissaris Frederik Adams als kadeautje voor zijn vrouw en kwam daarna in handen van de Griekse koninklijke familie. Het is nog steeds privť-bezit maar de Griekse koninklijke familie leeft in ballingschap. Er zijn in het paleis stukken van het meubilair in ere hersteld en er zijn archeologische vondsten tentoongesteld, zoals munten, grafbeelden, sierraden, aardewerk en marmeren standbeeldjes en hoofden, waarvan men van een denkt dat het de beeltenis van Alexander de Grote is.

Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths
Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths Corfu Town, Agia Kerkira & Roman baths

Je kunt net buiten het complex de restanten van de Agia Kerkira kerk uit de 5e eeuw zien. Dit is de oudste kerk van het eiland en hij is gebouwd op de fundamenten van een oude tempel. De helling naast de kerk gaat naar het gehucht Analipsis, waar de vroegere acropolis van de oude stad stond. De straat naast de kerk leidt naar de schaarse overblijfselen van de Artemis tempel (waarvan het front nu het hoogtepunt is van het Archeologisch Museum). Er zijn verder wat restanten van stadsmuren, een aquaduct en een haven (deze haven is in de loop van de tijd verder landinwaarts komen te liggen). Op het terrein tegenover de Agia Kerkira kerk liggen overblijfselen van Romeinse baden.

Het monument van de beeldhouwer Menecrates (gedateerd op 600 voor Christus) is gelegen aan de oude begraafplaats in Garitsa. Garitsa is een van de eerste buitenwijken van de oude Corfu-Stad en is gebouwd op wat de begraafplaats was van de oude stad. Het standbeeld van de leeuw van Menecrates wordt nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum en werd gevonden in Corfu Stad in de buurt van het graf van Menecrates, in Alkinou Street. Als je richting het zuiden over de strandboulevard loopt kom je uit op een kruising met een obelisk. Hier ga je de Menakratou Street in. Even verderop bij het politiebureau ligt de opgraving.

Het Platytera Klooster ligt in het oosten van de stad aan het einde van de Andreadi Ioulios weg ten zuiden van de Avrami heuvel (tussen de distrikten San Rocco en Mandouko bij het begin van de weg naar Paleokastritsa). Het klooster is gesticht in 1743 door de monnik Chrisanthos Syropoulos die geboren was op het eiland Lefkas. Opvallend is de hoge klokkentoren met de rode koepel. Op de binnenplaats staat de kerk waarin veel iconen zijn te zien die gemaakt zijn door twee monikken uit het eiland Zakynthos. In 1798 werd het klooster door de Fransen in de brand gezet, maar voordat ze dat deden werden wel de kostbaarheden eruit gehaald. Daarna werd het klooster weer heropgebouwd. In 1866 werd de 28 meter hoge klokkentoren toegevoegd en in 1900 werd er een muur om het klooster gemaakt.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional