-40-

ALTI TEMEL ESAS

ATATÜRK diyor ki:

- Bu DEVLET'in dayandığı temeller İSTİKLÂL-İ TAM ve kayıtsız şartsız MİLLÎ HÂKİMİYET'tir!..

- TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'nin bütün programlarının umdesi şu iki esastır: İSTİKLÂL-I TAM, kayıtsız şartsız MİLLÎ HÂKİMİYET!..

- TÜRKİYE CUMHURİYETİ YALNIZ İKİ ŞEYE GÜVENİR: Biri MİLLET KARARI... diğeri ORDUMUZUN KAHRAMANLIĞI!..

Şu halde TAM İSTİKLÂL nedir, MİLLÎ HÂKİMİYET nedir, MİLLET KARARI yani MİLLÎ İRADE nedir, bunları iyi bilmek gerekir...

Ancak en "atatürkçü" geçinenlere bile sorduğunuzda, bunlara doğru dürüst bir cevap alamazsınız...

Biz bu 3 TEMEL KAVRAM'a, yine ATATÜRK'ün kullandığı ifadelerden MİLLÎ SİYASET, MİLLÎ ÜLKÜ ve MİLLÎ AHLÂK'ı da ekledik... Böylece ATATÜRK'ün kurduğu yeni DEVLET'in, yani TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin istinat ettiği vazgeçilmez 6 ESAS'ını tesbit etmiş olduk...MİLLÎ MÜCADELE'nin gereği ve semeresi olan TAM İSTİKLÂL'den MİLLÎ AHLÂK'a kadar hepsinin bariz özelliği MİLLÎ oluşlarıdır!

Dikkatinizi çekeriz: DEVLET'in ve CUMHURİYET'in temeli 6 OK değil; önce bu belirttiğimiz 6 ESAS'tır!.. 6 OK daha sonra gelir!

Bu 6 ESAS'ı yine ATATÜRK'ten öğrenelim:

TAM İSTİKLÂL

- TÜRK'ün HAYSİYET, İZZETİNEFİS ve KAABİLİYET'i çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet ESİR yaşamaktansa, mahvolsun, evladır!.. Binaenaleyh YA İSTİKLÂL, YA ÖLÜM!..(Mayıs 1919)

- Bu DEVLET'in dayandığı temeller İSTİKLÂL-İ TAM ve kayıtsız şartsız MİLLÎ HÂKİMİYET'tir!.. (5.2.1923)

- İSTİKLÂL-İ TAM denildiği zaman tabii SİYASÎ, MÂLÎ, İKTİSÂDÎ, ADLÎ, ASKERÎ, KÜLTÜREL ve HER HUSUSTA TAM İSTİKLÂL, TAM SERBESTLİK denilmektedir!... Bu saydıklarımın HERHANGİ BİRİNDE İSTİKLÂLDEN MAHRUMİYET, MİLLET VE MEMLEKETİN hakiki mânâsıyla BÜTÜN İSTİKLÂLİNDEN MAHRUMİYETİ DEMEKTİR!.. (Mayıs 1919)

- Bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi; mutlaka o milletin HÜRRİYET ve İSTİKLÂL'e sahip olmasıyle kaimdir!.. (1921)

- Ne kadar ZENGİN ve MÜREFFEH olursa olsun, İSTİKLÂL'den mahrum bir millet, UŞAK olmak mevkiinden yüksek bir muameleye liyakat kazanamaz!.. (Nutuk)

- HANGİ İSTİKLÂL VARDIR Kİ, YABANCILARIN NASİHATLARIYLA, YABANCILARIN PLANLARIYLA YÜKSELEBİLSİN!..Tarih böyle bir olay kaydetmemiştir!.. (6.3.1922)

- Dünyada MÜSTAKİL bir DEVLET tasavvur olunabilir mi ki, İÇİŞLERİ'ne henüz DÜŞMAN sıfatını haiz olanların değil, DOSTLAR'ının dahi müdahalesine müsamaha etsin?.. (18.6.1922)

- Milletimizin kurduğu yeni DEVLETİN MUKADDERATINA, MUAMELATINA, İSTİKLÂLİNE, unvanı ne olursa olsun, HİÇ KİMSEYİ MÜDAHALE ETTİRMEYİZ!.. (Mayıs 1919)

- TAM BAĞIMSIZLIK bizim bugün üzerimize aldığımız görevin temelidir.. Uygulanıp uygulanamıyacağı üzerinde çok düşündük. Sonunda edindiğimiz kanı ve inanç, bunda başarı kazanacağımız oldu!.. (Bakınız: TAM İSTİKLÂL - AÇIKLAMALAR)

***

MİLLÎ HÂKİMİYET

- Bütün cihan bilmelidir ki, artık bu DEVLET'in ve MİLLET'in aında hiç bir kuvvet yoktur, hiç bir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da MİLLÎ HÂKİMİYET'tir!..Yalnız bir makam vardır. O da MİLLETİN KALBİ, VİCDANI ve VARLIĞIDIR!..(16.1.1923)

- Milletimizin kurduğu yeni DEVLETİN MUKADDERATINA, MUAMELÂTINA, İSTİKLÂLİNE, unvanı ne olursa olsun, HİÇ KİMSEYİ MÜDAHALE ETTİRMEYİZ!.. (Mayıs 1919)

- Mutlak ve sınırsız EGEMENLİK ERKİ yalnız ve yalnız halkın kendisindedir... HALKIN toplu halde KENDİNİ SATMASI, KENDİNE İHANETİ, ya da KÖTÜLÜK ETMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ!..

- Sultanlarla yönetilen memleketlerde VATAN için en büyük TEHLİKE, sultanların düşmanlar tarafından satın alınmalarıdır... Meclislerle yönetilen memleketlerde de EN YIKICI YAN, bazı MİLLETVEKİLLERİMİZİN ECNEBİ NAM VE HESABINA ÇALINMIŞ VE SATIN ALINMIŞ OLMALARIDIR!.. MİLLET MECLİSLERİNE KADAR GİRMEK YOLUNU BULABİLEN VATANSIZLARIN VARLIĞI, TARİHÎ ÖRNEKLERİYLE BELLİDİR!.. (Ekim 1927)(Bakınız: MİLLÎ HÂİMİYET - AÇIKLAMALAR)

***

MİLLÎ İRADE

- MEVCUDİYETİMİZİ MUHAFAZA ve MİLLÎ EMELLERİMİZİN TEMİNİ İÇİN HAKİKİ DAYANAĞI HARİÇTE DEĞİL, DAHİLDE BULMAK prensibini İcra Heyeti kabul etmiştir... Şuradan buradan gelecek kuvvetlere dayanarak EMEL takip edersek, hayal kırıklığına uğrarız!.. Bunun için önce KENDİ KUVVETİMİZ'e önem veriyoruz!..

- Bir millet varlığı ve hakları için bütün kuvvetiyle bütün fikrî ve maddî güçleriyle alâkadar olmazsa, BİR MİLLET KENDİ KUVVETİNE DAYANARAK VARLIĞINI VE BAĞIMSIZLIĞINI TEMİN ETMEZSE; ŞUNUN BUNUN OYUNCAĞI OLMAKTAN KURTULAMAZ!..

- MİLLET İŞLERİ ancak MİLLÎ KARARLAR dayanmakla, MİLLETİN GENEL DUYGULARI'na TERCÜMAN olmakla gerçekleşir!.. (Bakınız: MİLLÎ İRADE - AÇIKLAMALAR)

***

MİLLÎ SİYASET

- Bizim vuzuh ve tatbik kaabiliyeti gördüğümüz siyasî meslek, MİLLÎ SİYASET'tir!..

- MİLLÎ SİYASET'ten kastettiğim mana şudur: MİLLÎ SINIRLARIMIZ İÇİNDE en önce KENDİ KUVVETİMİZE DAYANARAK VARLIĞIMIZI KORUYUP, MEMLEKETİN İÇ SAADET VE İMARINA ÇALIŞMAK!.. (Bakınız: MİLLÎ SİYASET - AÇIKLAMALAR)

***

MİLLÎ ÜLKÜ

- MİLLETİMİZİN YÜKSEK KARAKTERİNİ, YORUMAZ ÇALIŞKANLIĞINI, ZEKÂSINI, İLME BAĞLILIĞINI, EL SANATLARINA OLAN SEVGİSİNİ, MİLLÎ BİRLİK DUYGUSUNU MÜTEMADİYEN ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besliyerek İNKİŞAF ETTİRMEK, MİLLÎ MEFKÛREMİZDİR!!.. (Bakınız: MİLLÎ ÜLKÜ - AÇIKLAMALAR)

***

MİLLÎ AHLÂK

- MİLLETİN İÇTİMAÎ NİZAM VE SÜKÛNU, günümüzde ve gelecekte REFAHI, SAADETİ, SELÂMETİ ve GÜVENLİĞİ, MEDENİYETTE İLERLEMESİ ve YÜKSELMESİ İÇİN İNSANLARDAN her hususta İLGİ, GAYRET, nefsin feragatını gerektiği zaman SEVE SEVE NEFSİNİN FEDÂSI'nı istiyen MİLLÎ AHLÂK'tır!.. (Bakınız: MİLLÎ AHLÂK - AÇIKLAMALAR)

Bu ifadeler her TÜRK'ün ezbere bilmesi gereken, okullarda okutulması gereken, DEVLET dairelerinde duvarlara yazılması gereken TEMEL ESASLAR'dır!..

***

> İÇİNDEKİLER< > BATI DENEN BİLİNMEZ < > ÖZAL SONRASI KARMAŞASI < > 28 ŞUBAT SÜRECİ < > ERDOĞAN DÖNEMİ <