Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 26

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 

Kaos kastar en skugga på Ukrainas revolutionshjältar

De politiska ledarna i Ukraina är ständigt i luven på varandra. Detta blockerar arbetet i både regering och parlament.

Ukraina, som har drabbats riktigt illa av den ekonomiska krisen, har inte haft något finansdepartement sedan i februari. Landet saknar dessutom både utrikesminister och försvarsminister. Transportministern har just avgått, och inrikesministern erbjöd sig att avgå sedan han hade anklagats för att uppträda berusat.
Presidenten och premiärministern talar inte med varandra, trots att de en gång i tiden var allierade och den orangea revolutionens hjältar, som såg till att Ukraina fick en demokratisk regering 2005.
Den optimistiska revolutionsandan har uppenbarligen förbrukats i detta land, som ständigt lider av politisk förlamning.

Allmänheten är så frustrerad med den politiska ledningen att den ende favoriten i presidentvalet, som äger rum i januari nästa år, är oppositionsledaren, som har nära band till Kreml och ofta pekas ut som den orangea revolutionens stora skurk.
Stämningen i Ukraina speglas i ett videoklipp som är extremt populärt och har lockat hundratusentals tittare på bara några dagar. Klippet visar premiärminister Julia Timosjenko, som för bara några år sedan fängslade ukrainarna med sina flammande appeller och sin bygderomantiska frisyr, just innan hon ska hålla ett tv-anförande. Plötsligt fungerar hennes teleprompter inte, och hon fräser: ”Allt är borta!”.
Timosjenko refererar till texten, men hennes ord – som också kan översättas till ”Allt har rasat samman” – tolkas som ett slags epitaf över hennes politiska rörelse.

Den politiska förlamningen i Ukraina har väckt oro i Europas länder, som befarar att Ukraina inte förmår hantera landets ekonomi, som är i upplösning. De fruktar att en ekonomisk kollaps i Ukraina skulle kunna få allvarliga följder i hela det forna sovjetblocket och utanför.
Förra veckan besökte Polens och Tysklands utrikesministrar för ovanlighetens skull den ukrainska huvudstaden Kiev tillsammans. Tysken Frank-Walter Steinmeier deklarerade att han var ”extremt bekymrad” över Ukraina, och han antydde att det var hög tid för landets politiker att sluta bråka om de vill ha hjälp utifrån.
Inom EU varnar man också för att Ukraina har kommit långt på efterkälken avseende förberedelserna för EM i fotboll 2012. Det betyder att värdskapet kan erbjudas något annat land.

Att det saknas ministrar i den ukrainska regeringen beror delvis på att Timosjenko och president Viktor A Jusjtjenko inte kan enas om vilka som ska få posterna. Timosjenko använde parlamentet för att avsätta försvars- och utrikesministrarna, som nomineras av presidenten.
I kulissen påstår presidentens medarbetare att Timosjenko är opålitlig och maktgalen. Hennes anhängare svarar med att presidenten är en svamlande politiker, som är avundsjuk på hennes karisma och popularitet.
Optimisterna i Kiev anser att situationen har förvärrats på grund av det kommande presidentvalet, och de pekar på att landets ledare alltid har lyckats stanna upp före avgrunden. Exempelvis enades de om budgetåtgärder för att uppfylla IMFs krav för ett lån på 16,4 miljarder dollar.

Vilka motsättningarna än är, kan man konstatera att Ukraina ändå är ett friare land än de flesta f d sovjetiska republiker. Där finns relativt okontrollerade massmedier och en inte särskilt repressiv säkerhetsapparat.
Men saker och ting har onekligen gått snett. President Jusjtjenko väckte hela världens uppmärksamhet under den orangea revolutionen, när hans ansikte blev alldeles koppärrigt i ett förgiftningsattentat, som ännu inte har lösts. Han var från början mycket populär, men det är historia vid det här laget. Han ges inte stor chans att bli omvald.
Jusjtjenko kritiseras till och med av sina egna rådgivare för sin gråtrista framtoning, som har fått allmänheten att vända honom ryggen. Hans glanslösa uppträdande åskådliggjordes tydligt tidigare i juni en tv-konferens. Jusjtjenko inledde konferensen med malande röst i en halvtimme. Det fanns ingen intensitet i hans uttalande, inte ens när han attackerades av Timosjenko.
Förhållandet mellan de båda har blivit så dåligt att Timosjenko nyligen försökte bilda koalition med en av den orangea revolutionens fiender, oppositionsledaren och f d premiärministern Viktor Janukovitj. Men inviten imploderade i en kakofoni av anklagelser och motanklagelser.

Ukrainas senaste finansminister, Viktor Pynzenyk, som har mycket gott anseende, erkände i en intervju att regeringen är hopplöst disfunktionell. Han sade att politikernas vägran att bemöta den ekonomiska krisen med lämpliga åtstramningsåtgärder har förvärrat situationen markant. Han påpekade också att regeringen låter underskotten växa farligt stora i missriktade försök att vinna väljare. Han avgick därför att han inte kunde ta ansvar för regeringens sätt att sköta ekonomin.
”Folk är desillusionerade med inte bara den orangea revolutionen utan med politikerna också”, sade Pynzenyk.
Han kritiserade Timosjenkos försök att alliera sig med Janukovitj. Enligt Pynzenyk ville Timosjenko ändra i författningen så att presidenten i fortsättningen skulle väljas av parlamentet och inte folket. ”Hon försökte faktiskt etablera en auktoritär regim. Makten har blivit hennes mål, vilket är en mycket farlig väg”.

Ukraina får så stor uppmärksamhet, därför att det är ett av Europas största länder med 46 miljoner invånare. Det är också ett mycket viktigt transitland för naturgas från Ryssland. Ukrainas oskickliga politik har orsakat motsättningar mellan Kiev och Moskva, och Ryssland har vid två tillfällen strypt gasleveranserna på grund av betalningsdispyter.
Efter den orangea revolutionen lyftes Ukraina fram som ett exempel på hur länder går från diktatur till demokrati. Men landets problem nu brukar lyftas fram av ryska regeringsföreträdare som bevis för vad som händer med länder, som antar en västdemokratisk modell.

Timosjenkos ställning har måhända försvagats de senaste veckorna, men hon anses vara en skicklig politiker, och hon har gjort comeback förut. Opinionsmätningarna antyder att hon skulle kunna konkurrera med Janukovitj i presidentvalet nästa år.
Biträdande premiärminister och den nära rådgivaren till Timosjenko, Hryhori Nemyria, säger att Timosjenkos planer på att ändra i författningen behövdes, därför att auktoritetsförhållandet mellan president och premiärminister är otydligt och skapar konflikter. Ukraina skulle må bättre av ett parlamentariskt system som det tyska, säger han.
Han hävdar också att Timosjenko kommer att bli en stark kandidat i presidentvalet. ”Hon saknar verkligen inte ledaregenskaper. Och det rådet det brist på hos övriga kandidater”, säger han.
Oles Dony, en ung parlamentariker, som var aktiv i den orangea revolutionen och stödde Jusjtjenko, misstänker att ukrainarna kommer att strunta i presidentvalskampanjen. ”Folk är trötta, inte på politiken men på alla dessa politiker och deras märkliga uppträdande. Men de är definitivt inte trötta på demokrati!”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times