Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26   

EU
2008-27 s 3-4
"Fem huvudpunkter på den franska EU-agendan"
Sarkozy lovar att stärka medborgarnas förtroende för EU. Han vill bryta den pessimistiska stämningen genom att införa ambitiösa och folkligt förankrade förslag på hur man bekämpar klimatförändringen, de snabbt stigande mat- och energipriserna och stoppar den illegala invandringen. En annan viktig fråga är Frankrikes och Europas militära försvar.

2008-27 s 4-5
"Tjeckerna uppmanas skynda ombord"
Frankrike som just övertagit ordförandeskapet i EU uppmanar Tjeckien att inte blockera utvecklingen mot större politisk enhet genom att fördröja ratificeringen av Lissabonfördraget. Tjeckiens statschef, president Vaclav Klaus motsätter sig fördraget. Den tjeckiska författningsdomstolen håller på att granska fördraget för att se om det är kompatibelt med tjeckisk lag.

Serbien
2008-27 s 5
"Ny regering på gång i Serbien"  hela artikeln
Serbiens finansminister, Mirko Cvetkovic, har nominerats till posten som premiärminister i en ny västvänlig koalitionsregering. Han tillhör president Boris Tadics demokratiska parti. Han efterträder nationalisten Vojislav Kostunica. Bakgrunden är en osannolik allians mellan Tadics västvänliga parti och Milosevics socialistparti som nu också ser Serbiens framtid kopplad till EUs. Kostunica ambition är däremot att stärka banden mellan Serbien och Ryssland.
Kosovoserberna bildade förra lördagen ett eget parlament i trots mot Kosovos självständighetsförklaring och mot FNs administratörer.

Turkiet
2008-27 s 6
"Det jäser i Turkiet"
Ett läckt dokument avslöjar arméns kampanj mot det regerande partiet. Den4 mars tog Osman Paksut, författningsdomstolens näst högste domare i hemlighet kontakt med landsstyrkornas befälhavare, general Ilker Basbug. Den sekulära oppositionen hade dä just bett högsta domstolen ogiltigförklara en lag som drivits genom av Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) och som gav kvinnor rätt att bära huvudduk på universiteten. Hemligheten avslöjades i den lilla dagstidningen Taraf. Den har tidigare publicerat en rad reportage som speglar arméns försök att undergräva AKP-regeringen.

Holland
2008-27 s 7
"Kränkning är inte ett brott"
Den holländska parlamentarikern Geert Wilders kommer inte att åtalas för att ha hetsat mot muslimer med en film och kommentarer i en holländsk tidning. Att skriva att Koranen är fascistisk är förolämpande och kränkande men inte kriminellt, enligt åklagaren.

Polen
2008-27 s 7
"Jaruzelski inför rätta"
En appellationsdomstol har givit klartecken till ett åtal mot Wojciech Jaruzelski, Polens siste kommunistledare, vars införande av undantagstillstånd 1981, som ett led i det brutala tillslaget mot demokratiaktivister, nu ska prövas. Den 84-årige Jaruzelski har länge hävdat att undantagstillstånd var enda sättet att förhindra en sovjetisk invasion för att krossa Solidaritetsrörelsen.

Ryssland
2008-27 s 7
"Syndaregistret växer"
Åklagare har väckt nya åtal mot Michail Khodorkovskij, före detta ordförande i oljebolaget Yukos, som på sin tid var Rysslands största företag. Khodorkovskij har avtjänat nästan halva det nioåriga fängelsestraff, som han dömdes till för skatteflykt och bedrägeri, men nu beskylls han också för att ha tvättat nästan 30 miljarder dollar.

Tibet
2008-27 s 7
"Nya samtal om Tibet"
Kina återupptog i tisdags förhandlingarna med Dalai Lamas representanter. Det är det andra mötet bakom stängda dörrar sedan oroligheterna i Tibet i mars. Samtalen är hemliga och både plats och dagordning är okända. Dalai Lama säger att han eftersträvar självstyre för Tibet, men Kina är misstänksam och kallar honom för terrorist.

USA
2008-27 s 9
"Obama hjälper Clinton betala sin skuld"
Hillary Clintons skulder steg till 22 miljoner dollar under den sista delen av hennes valkampanj. Av den måste hon personligen betala hälften. Obama har givit Clinton 2300 dollar, det är maxgränsen för vad en privatperson får lov att skänka.

2008-27 s 10
"En seger för vapenlobbyn"  hela artikeln
USAs högsta domstol har tolkningsrätt när det gäller författningen och nu har den bestämt (med fem röster mot fyra) att det är varje laglydig medborgares rätt att äga och bära vapen i självförsvar. USAs högsta domstol har satt punkt för en långvarig strid om huruvida Andra tillägget till den amerikanska författningen skyddar den enskildes rätt att äga skjutvapen för enskilt bruk. Det har gått nästan 70 år sedan Högsta domstolen tolkade Andra tillägget senast.

Syrien
2008-27 s 11-12
"Syrien upptäcker liberaliseringens fördelar"
Den ena flotta trottoarserveringen efter den andra, som serverar alla sorters kaffe och trendiga västerländska maträtter, etablerar sig i Damaskus välmående stadsdelar. Bilden av denna lyx strider mot bilden av Syrien som en pariastat med centralplanerad ekonomi. Syrien har tvingats liberalisera det ekonomiska systemet lite grann för att kompensera för att oljeintäkterna har minskat med omkring 10 % per år. Vanliga syrier känner av de stigande priserna, speciellt sedan regeringen reducerade ett antal subventionerna nyligen. Inflationen är hög och den håller på att "eliminera" medelklassen, vars köpkraft krymper snabbt.

Iran
2008-27 s 12
"USA för hemligt krig i Iran"
En rapport, The New Yorker, signerad Seymour Hersh, avslöjar operationer inne i Iran som pågått sedan förra året men som nu "utvidgats markant". Operationerna inkluderar stöd till separatistiska grupper inne i Iran, "tillfångatagande av medlemmar i al-Quds" som är kommandogrenen av Irans revolutionära garde och jakt på "värdefulla måltavlor" som kan tillfångatas och dödas. Det spekuleras flitigt om huruvida Vita Huset överväger att sätta in flygattacker mor Irans atomanläggningar innan Bushs regering avgår i januaris nästa år.

Nicaragua
2008-27 s 13
"Inte ens revolutionärer gillar Ortegas regering"
Celebriteter och intellektuella, som stödde sandinisternas revolution på 1980-talet beskyller nu president Daniel Ortegas regering för att tysta oliktänkande. Sandinisterna återtog makten i Nicaragua förra året efter att ha vunnit valet mot en splittrad opposition. Det blev bråk om valmyndighetens beslut att hindra två oppositionspartier från att ställa upp i de lokala valen i höstas. Dora Maria Téllez, ledare för ett av partierna, Sandinistiska förnyelserörelsen (MRS), som är en utbrytargrupp, iscensatte en tolv dagars hungerstrejk i protest mot "Daniel Ortegas diktatur". Téllez är en legendarisk sandinistrebell som anförde många våghalsiga attacker mot Somozas diktatur på 1970-talet.

Turkmenistan
2008-27 s 14
"Turkmenistan är fortfarande ett fängelse"
Många hoppades att maktskiftet i Turkmenistan skulle resultera i snabba reformer och en öppning mot omvärlden. Förhoppningarna kom på skam. Optimismen efter Turkmembashis död grundades delvis på den deprimerande insikten om att saker och ting knappast kunde bli värre. Turkmenistan var ingenting annat än ett centralasiatiskt Nordkorea om än utan kärnvapen.

Afrika, Zimbabwe
2008-27 s 15-17
"Någonting har, trots allt, hänt i Afrika"
För inte så länge sedan blundade hela Afrika när någon av ledarna där stal ett val. Idag är det i stället många som protesterar. När våldet i Zimbabwe exploderade under veckorna före presidentvalets andra omgång var kören av fördömande röster öronbedövande. Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC) som har 14 medlemsländer, inklusive Zimbabwe, betonar att Zimbabwes uppförande är "förfärligt pinsamt" för organisationen. Andra anser att Mugabe är "dålig för affärerna", han skadar turismen i grannländerna, "drar ner" hela regionen och därtill kommer alla flyktingarna som destabiliserar grannländerna. Dessutom solkar han ner andra ledares rykte, inte minst den sydafrikanske ledaren Thabo Mbekis. "Nu associeras Mbeki med en brutal diktator och ett lands slutgiltiga kollaps". Sydafrika skulle kunna stänga gränsen mot Zimbabwe, som saknar kust, och stoppa energileveranserna.. Om Sydafrika inte gör detta kommer Mugabe förmodligen att behålla kontrollen och då är risken stor att han drar med sig många av sina landsmän i undergången.
Tidigare höll Afrikas ledare ihop mot i-världen. Det som har förändrats är inte Zimbabwe utan Afrika. De senaste fyra åren har det genomförts drygt 50 demokratiska val på olika nivåer i Afrika. Nästan tre fjärdedelar av länderna söder om Sahara betecknas av Freedom House som "fria" eller "delvis fria" vilket är en ökning från mindre än hälften 1990. I takt med demokratins landvinningar har "den revolutionära solidariteten" avtagit.

Zimbabwe
2008-27 s 16
"Afrikanska unionen kräver förhandlingslösning"
AU, med 53 medlemsländer, är Afrikas mäktigaste sammanslutning. Den förespråkar nu en samlingsregering i Zimbabwe. Resolutionen behandlade för en gångs skull inte Mugabe som en befrielsehjälte och uppmanade honom att släppa den absoluta kontrollen över landet men var ändå mindre kritisk än många afrikanska länder hade önskat.

Senegal
2008-27 s 17-18
"Pessimismen har infiltrerat Senegal" hela artikeln
Senegal som länge har varit en regional ljuspunkt, strålar inte lika klart längre. Senegal är en före detta fransk koloni som aldrig haft statskupper eller militärstyre. Tidigare var Senegal ett av givareländernas favoritländer, men nu plågar dagens Senegal av "frånvaron av öppenhet i offentliga ärenden och ekonomiska transaktioner, samt kronisk korruption" enligt en undersökning beställd av USAs biståndsorgan. Visserligen är tillväxten acceptabel men ihållande arbetslöshet och höga priser på mat och bränsle äter upp tillväxtens fördelar för de allra flesta.

Kina
2008-27 s 19-22
"Kina har skakats på mer än ett sätt"
Under arbetat med att reparera skadorna efter det stora jordskalvet i Sichuan växer det fram ett förändrat land med överraskande vinnare och förlorare. Det pågår nu ett intensivt återuppbyggnadsarbete efter katastrofen och i detta sammanhang märks en förändring i det kinesiska samhället - en förändring som på sikt skulle kunna leda till mera demokrati och ett starkare civilt samhälle. Många välbärgade kineser tar tillfället i akt att stödja återuppbyggnaden och engagera sig personligen, mindre rika deltar också handgripligen i arbetet och nya medborgarorganisationer ser dagens ljus. Inspirationen kommer delvis från de högsta ledarna som snabbt visade sitt deltagande ned offren och tog emot erbjudanden om hjälp både inifrån och utifrån. Detta har gjort de kommunistiska ledarna mer populära än på länge. Det mesta av allmänhetens ilska mot korrumperade byråkrater beror på den dåliga byggnadsstandarden som ligger bakom att 7000 klassrum rasade ihop under skalvet. I en skola dödades 80 av 300 elever. En stor orsak är att lokala byggherrar hellre stoppar byggpengar i egen ficka än bygger säkra skolor för dem.
Kinas grundskolesystem har varit försummat i flera år. En stor orsak är att lokala byråkrater stoppar pengarna i genen ficka.

2008-27 s 22-24
"Shenzhen vill reformera mera"
När Kina beslöt sig för att liberalisera ekonomi i slutet av 1970-talet utsågs Shenzhen, som ligger granne med Hongkong, till experimentstad. Staden blev Kinas första "speciella ekonomiska zon" med tillstånd att göra affärer som inte reglerades av kommunistiska restriktioner. Nu har lokala partiledare lagt fram ett förslag också till politiska reformer för att mjuka upp det leninistiska systemet. Det inkluderar direkta val av vissa lokala ämbeten, ett mer oberoende rättsväsen samt större öppenhet och ansvarighet inom partiet. Shenzhen bör utropas till "speciell politisk zon", en modell för socialistisk demokrati med kinesiska förtecken. Många tror dock att detta är möjligt först i en osäker framtid.

Miljö
2008-27 s 24-27
"Gröna länder och andra"
I dag arbetar forskarna med ett index som syftar till "en heltäckande bedömning av utmaningarna mot jordens miljö och betygsättning av enskilda länders reaktion på dessa utmaningar", Environmental Performance Index (EPI). Skalan går från noll (minst grön) till 100 (grönast). Indexet omfattar tillgängliga data inom 25 kategorier. Man finner till exempel att Kinas argument att fattigdomen hindrar det från att göra mer för miljön är en undanflykt. USA får, liksom Kina, dåligt betyg jämfört med andra länder i samma i samma inkomstklass (översta tiondelen för USAs del). I båda fallen är det kolet som är boven i dramat. Ingen region har högre genomsnitt än Europa och där verkar Tyskland ligga före även sina jämförbara grannar. Frankrike får också gott betyg vilket beror på långvarigt och flitigt användande av kärnkraft. Att kärnkraft har stor betydelse som icke-fossilt bränsle visar också de höga betygen för länderna i Östeuropa.
Platens mest ogästvänliga land för både människor och djur är Niger som också är dess fattigaste.
Undersökningen innehåller många vilseledande data. Många länder skäms för att avslöja hur dåligt det är. Det behövs bättre data vilket i sin tur kräver mer pengar. Utan bättre information kan miljöexperterna inte föreslå vettiga kampanjer och program. Om människan ska sluta upp med att slösa bort naturens tillgångar behöver hon mer fakta och mindre antaganden - ju förr desto bättre.

Miljö, Ghana
2008-27 s 27
"Regn och ingen korruption betyder framgång i Afrika"
Ghana hamnar på 86:e plats i EPI-indexet men nära toppen bland de afrikanska länderna. I Afrika söder om Sahara är det bara Gabon och öriket Mauritius som får bättre betyg och Ghana är både större och fattigare än de båda. Många olika faktorer medverkar till Ghanas framsteg. Landet ligger i Guinea bukten där det regnar bra. Minst lika viktigt är att Ghana har varit relativt fredligt och stabilt sedan självständigheten 1957 och har lyckats undvika korruptionen.

Kina, Sport
2008-27 s 28
"Kina lever inte som det lär"  hela artikeln
Efter att i månader ha uppmanat andra länder att inte politisera sommarens olympiska spel i Beijing, kritiseras Kina nu av IOK för att göra just detta. I ett skarp brev säger IOK att man "beklagar att politiska uttalanden gjordes under avskedsceremonin för OS-facklan i Tibet". IOK vill påminna Kina om nödvändigheten av att separera idrott och politik och för att be dem förhindra liknande situationer i fortsättningen, Brevet markerar en stark kursändring.

2008-27 s 29
"Kinas vattenpolitik bäddar för framtida kris"
För att ordna ett "miljövänligt OS" i augusti tvingas Kina till kortsiktiga lösningar och storskaliga tekniska projekt som inte ger någon hållbar effekt.

Samhälle
2008-27 s 30-31
"Finland är bäst i klassen!"
Långsiktig skolpolitik baserad på brett samförstånd är receptet på en effektiv skola. Men detta kan inte enkelt överföras till andra länders skolpolitik "därför att mycket beror på andra faktorer, som ligger utanför skolan". Finlands ekonomi som till ganska nyligen var beroende av jordbruk under svåra förhållanden på nordliga breddgrader har format en "stoisk och strävsam nationalkaraktär". Hårt arbete och gott uppförande är normen, läraryrket lockar de bästa förmågorna. Beslut om utbildning fattas i Finland i samförstånd. "De fortsatte arbetet tills de nådde en uppgörelse och det tog två år, berättar Hautamäki vid Helsingfors universitet. Därför har nästan ingenting behövts ändras på 30 år. I Finland betonas också vikten av att ha lärarna med sig när man planerar förändringar i skolan.
Läs originalartikel i The Econonomist eller läs här.