Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 45

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45

USA
2008-45 s 3-4
"Barack Obama blir USAs president"
Barack Hussein Obama valdes i tisdags till USAs 44:e president. När det amerikanska folket valde Obama rev han med deras hjälp des sista rasbarriären i amerikansk politik.
Valet är ett enormt symboliskt ögonblick i USAs olyckliga rashistoria och ett genombrott som verkade ouppnåeligt för bara två år sedan. Konkurrenten McCains kampanj överglänstes ända till slutspurten av en motståndare som lockade enorma folkmassor.
Obama ledde sitt parti till en övertygande seger även i kongressen där demokraterna nu kontrollerar både representanthuset och senaten samt Vita Huset. Framför sig har de uppdraget att styra ett land som kännetecknas av djup och lång recession.
Valdeltagandet blev rekordhögt. Obama fick de svarta och latinos röster men också förstagångsväljarnas och grupp under 30 år. Bara bland pensionärerna vann McCain.

2008-45 s 5-6
"Nu väntar det tunga arbetet"
Som tillträdande president har Obama tre stora utmaningar: att tackla den värsta ekonomiska krisen sedan den Stora depressionen, att bestämma nästa steg i två långdragna krig och att leda demokraterna, inklusive liberalerna som förväntar sig att utlovade förändringar ska realiseras omedelbart. Och allt detta utan att ha något budgetutrymme som en följd av finanskrisen. Ingen ny president har stått inför så stora utmaningar som Barack Obama sedan Franklin D. Roosevelt - och inte ens han hade två krig att utkämpa. Den sittande presidenten blir alltid lidande då ekonomin går dåligt. Exempel är Bush d.ä. 1992. En stor valseger garanterar inte heller succé. Demokraten Lyndon B Johnson fick 61 % 1964. Han administration kollapsade i praktiken de två sista åren i takt med att Vietnamkriget trappades upp.
Obamas sätt att tackla utmaningarna kommer från början att anslå tonen i hans presidentskap.

Originalartikel i Arizona Daily Star.

2008-45 s 6
"Märkliga tider"
Amerikas historia lämnar över till Amerikas framtid.
Ett presidentval avslöjar ofta något om ett lands karaktär, temperament och känsloläge. Några av Amerikas äldsta och djupaste klyftor håller på att försvinna och amerikanerna kan börja omvärdera sina uppfattningar om varandra. De spansktalande, latinos, är den medborgargrupp som har vuxit snabbast det senaste decenniet. Den unga generationen har funnit sin första president. Många ser Obamas seger som kulmen på Martin Luther Kings dröm.

2008-45 s 7-8
"Vinnare och förlorare i valet 2008"  hela artikeln
Bästa politiska strateg är David Axelrod i Obamas kampanj. Han är arkitekten bakom en av de mest konsekventa och övertygande valkampanjer i moderna amerikansk historia. Sämsta politiska strateg är Steve Schmidt som har ansvaret för tre åtgärder som knäckte McCain. Först valet av Sarah Palin och hennes skyddade debut, därefter att McCain skulle avbryta sin kampanj för att leda en räddningsplan mot finanskrisen. McCain hade ingen uppfattning om vem han skulle leda. Slutligen att Schmidt fick McCain att överge det koncept han börjat kampanjen med, det som passade hans personlighet. Bästa biroller hade McCains ständiga vapendragare, senatorerna Lindsey Graham och Joseph Lieberman och i Obamas fall, Colin Powell som officiellt gav sitt stöd i slutet av kampanjen samt senator Edward Kennedy.
Vinnare är också Hillary Clinton som behållit sin ställning i partiet genom att komma över sin förlust.

Ukraina
2008-45 s 10
"TV-krig mellan Kiev och Moskva"
Fyra ryska kanaler sänder populära TV-program samtidigt som den ukrainska televisionen vilket påverkar de ukrainska programmens reklamintäkter. Dessutom innehåller de propaganda angående till exempel de rysk -ukrainska relationerna eller kriget i Georgien. Ukrainas radio- och TV-råd har därför bestämt att från och med november stänga kanalerna. Generaldirektören Kurus skyller på kanalerna inte har lämnat in obligatoriska bevis för upphovsrättigheter och redogörelser för programinnehåll.

2008-45 s 10-11
"Ukrainas ledare är som hund och katt"
Inte ens i Ukrainas värsta kris på länge får landets premiärminister och president att samarbeta. Deras inbördes maktkamp överskuggar allt. Med den globala finanskrisen har det nya Ukraina ställts inför sina största utmaningar hittills. Samtidigt är Julia Timosjenko, premiärministern och Viktor Jusjtjenko involverade i en politisk maktkamp som har paralyserat staten och berövat den effektivt ledarskap när den behöver det som bäst. När västmakterna erbjuder sig att hjälpa till med ett nödlån på 16,5 miljarder dollar från Internationella valutafonden förmår Ukraina knappt samla sig tillräckligt för att uppfylla villkoren i lånet. Ukrainas ekonomi är speciellt sårbar. Ungefär 40 % av landets intäkter i utländsk valuta kommer från försäljningen av industrimetaller vars pris dalat kraftigt. Ukrainas aktuella bekymmer är dock inte bara ledarnas fel. Kommunismen vände medborgarna mot varandra, skapade misstro mot alla utom "våra bröder, söner och familjen men inga andra". Tilliten är minimal.

Island
2008-45 s 12
"Bistra tider på Island"
Meningarna är delade i partierna om ett isländskt medlemskap i EU. Island är mycket måna om att skydda sina fiskevatten som utgör en viktig inkomstkälla. Om Island blir medlem måsten det låta andra EU-länder fiska i dem. Samtidigt kommer kostnaden för den isländska bankkrisen att landa på 9,4 miljarder dollar - motsvarande 30 000 dollar per invånare - vilket motsvarar ungefär 85 % av Islands BNP. Islands utlandsskuld kan komma att stiga till drygt 100 & av BNP i slutet av nästa år. Stödet för att gå med i EU - och eurozonen - har ökat från 50 % till drygt 70 % de senaste veckorna. Regeringspartierna är inte överens om huruvida Island ska ansöka om medlemskap eller när.

EU
2008-45 s 12-13
"Medelhavsdrömmen ser ut att gå i stöpet"  hela artikeln
För fyra månader sedan applåderas projektet av 43 länder på ett toppmöte i ett parisiskt palats. Nu har Medelhavsunionen fortfarande inte kommit överens om var högkvarteret ska ligga, vem som ska deltaga i mötena och vilka som ska få toppjobben. Tyskland har krävt att namnet ändras till "Barcelonaprocessen Unionen för Medelhavet". Det största problemet orsakas av motstridiga åsikter om konflikten mellan Israel och palestinierna.

Kroatien
2008-45 s 14
"Gräsliga mord på öppen gata skakar Kroatiens chanser att närmas sig EU. För några dagar sedan dödades Ivo Pukanic, redaktör för Nacional, en av landets mest inflytelserika veckotidningar, och en medarbetare till honom av en bilbomb. Morden speglar en mörk och våldsam undre värld och äventyrar Kroatiens chanser att komma med i EU. När det gäller våld och korruption är Kroatien jämförbart med andra länder i regionen , som Bulgarien och Serbien. Många kroater skulle ha välkomnat undantagstillstånd och gripandet av tusentals misstänkta i stil med det som hände i Serbien efter mordet på Djindjic 3003, men Kroatiens premiärminister, Ivo Sanader, valde i stället en mjukare linje.

Ryssland, Finanskrisen
2008-45 s 14-15
"Finanskrisen skakar Kreml"  hela artikeln
President Dimitrij Medvedev har sedan sitt tillträde i maj rest runt i flera europeiska huvudstäder för att klargöra Rysslands nya utrikespolitik och hur hans nya säkerhetspolitik för Europa ska fungera. I Östeuropa förstod regeringarna snart att det handlade om att ge Ryssland vetorätt när det gäller Natos utvidgning i östra Europa det amerikanska missilförsvaret. Men Ryssland har också påverkats av den internationella finanskrisen. Den har reducerat och i vissa fall eliminerat oligarkernas stora förmögenheter och minskat valutareserven till 300 miljarder dollar. Rysslands export förra året var värd 500 miljarder dollar varav 80 % kom från råvaror. Sjunkande råvarupriser blev därför en chock för Kreml. Gazprom tvingas överge några av sina stora projekt samtidigt som sociala investeringar som pensioner , utbildning, bostäder och sjukhus måste inte kan genomföras. Hundratals mindre provinsbanker kan komma att gå i konkurs.

2008-45 s 16-17
"I morgon är en ny dag"
De dåliga tiderna hindrar inte rika ryssar från att spendera. En del Moskvabor fortsätter att spendera rubel och oljedollar i rasande takt, varmed de bekräftar Moskvas rykte som överdådets och hedonismens notoriska centrum. Detta händer mot bakgrund av växande oro för den ryska ekonomin. Aktiemarknaderna har förlorat cirka 65 % av värdet sedan i maj. Oljepriset har sjunkit kraftigt och köparna av Rysslands övriga naturreserver har dragit ner på beställningarna.

2008-45 s 17-18
"Den ekonomiska livlinan försvagas"  hela artikeln
För många fattiga länder i Mellanöstern har oljeländerna vid Persiska viken fungerat som en ekonomisk livlina i många år. Oljeländerna har erbjudit jobb till de fattiga ländernas medborgare som i sin tur skickat hem miljontals dollar. De rika araberna har varit trogna turister även när västerlänningar har tvekat att komma. Plötsligt ser livlinan väldigt skör ut särskilt när det gäller länder som Egypten och Jordanien. Oljeländerna dras också med i den globala finanskrisen och de försvagas av de sjunkande oljepriserna. Runt hela Persiska viken har aktiemarknaderna gått ned, till och med i boomstaden Dubai. Det glittrande Dubai var en dröm byggd på en skuldsedel. Skulden ökade med 49 % från 2007 till 2008.
En tillfällig avmattning här kan kännas som en kraschlandning i länder som Syrien, Egypten och Jordanien.

Israel
2008-45 s 19
"Israel stoppar bidrag till olagliga utposter"
Myndigheterna stoppar all direkt och indirekt finansiering av de olagliga utposterna på Västbanken som ett svar på det ökande våldet från extremistiska judiska bosättare där. Bosättare har med våld försökt hindra israeliska soldater från att riva olagliga bostäder och har också förstört palestinsk egendom. På Västbanken finns minst 120 officiella bosättningar med fler än 260 000 judiska invånare.

Tibet
2008-45 s 20
"Dalai Lama erkänner misslyckande"
Dalai Lama sa i en intervju i början av veckan att hans försök att få Kina att ge Tibet autonomi har misslyckats. Hans kampanj har inte lett till några positiva förändringar och han betvivlar att samtalen mellan hans representanter och regeringen i Beijing leder till något genombrott. Han erkände också att kritiken ökar bland tibetaner mot hans fredliga förhandlingslinje.

Cypern
2008-45 s 20
"Återförening på tapeten igen"
Förhandlingarna om en återförening av Cypern fortsatte i måndags med att grek- och turkcypriotiska ledare träffades för sjätte gången på en månad. Målet är att komma överens om en möjlig federation.
Samtalen mellan den turkcypriotiska ledaren, Mehmet Ali Talat, och den grekcypriotiske presidenten, Demetris Christofias, återupptogs från den punkt där de stannade 2004, när en FN-sponsrad folk omröstning om återförening misslyckades.

Ingusjien
2008-45 s 20
"Kreml avsatte ingusjisk ledare"
President Murat Zyazikov ersattes av Yunus-Bek Jevkurov som är militär. Man kan förmoda att Kreml förlorat tålamodet med Zyazikovs oförmåga att sätta punkt våldet mellan regeringsstyrkor och muslimska extremister i Ingusjien.

Nordkorea
2008-45 s 21
"Ingen synlig ledare"
Det finns tecken på att det inom ledningen görs försök att utnyttja ledarens hälsoproblem för att sätta punkt för dynastin Kim med hjälp av en ny "synlig" ledaren som till skillnad från Kim, inte drar sig undan offentligheten. Betoning av ett minnesmärke som föreställer tre händer som sträcker sig mot himlen kan betyda att partiet i fortsättningen kommer att spela en mer aktiv roll och att personkulten runt Kim kommer att tonas ner.

Kina, Taiwan
2008-45 s 21
"Närmande mellan Beijing och Taipei"
Chen Yunlin är den högst uppsatte kinesen som besöker Taiwan sedan det kinesiska inbördeskrigets slut 1949. Under hans besök undertecknades avtal om sjöfartshandel, direkta flygrutter och globalt, finansiellt samarbete. "Isen har smält, och vägen ligger öppen", säger Wang Yi, chef för den kinesiska regeringens Taiwandepartement. Sedan den Kinavänlige presidenten Ma Ying-jeou tillträdde i maj i Taiwan har relationerna blivit markant bättre. Det största oppositionspartiet på Taiwan tycket att relationerna med Kina börjar bli väl intima. Oppositionen som hade makten på Taiwan 2000 till 2008f örespråkar självständighet från Kina.

Kongo
2008-45 s 22-23
"Mardrömmen i Kongo"
Flyktingar i östra Kongo hotas å ena sidan av hämningslösa rebeller och å den andra av plundrande, desperata soldater. Människorna i staden Goma är rädda för regeringssoldaterna men de är livrädda för rebelledaren Nkundas styrkor. Hans armé har ett blodigt rykte. Den av indier dominerade FN-styrkan har inte lyckats stoppa rebellerna som säger sig slåss för at5t skydda hundratusentals tutsier i östra Kongo som fortfarande hotas av huturebeller. FN står inte högt i kurs i Kongo, det är få som tror att FN eller Europa eller någon annan utomstående kan åstadkomma en varaktig förbättring.

2008-45 s 24
"Lidandet tar aldrig slut"
Konflikten i Kongo har vara i 10 år, har krävt fem miljoner människor liv och dödar fortfarande 45 000 människor varje månad med svält och sjukdomar. Detta trots att världens fredsbevarande styrka, med världens största fredsbevarande styrka, finns på plats. FNs fredsbevarande styrka får använda dödligt våld om nödvändigt för att skydda civila liv. Den 17000 man starka FN-styrkan, Monuc, har misslyckats totalt med att skydda civila. Det internationella samfundets försök att återupprätta lag och ordning har förlorat all trovärdighet.

De fyra konstanterna i den stora konflikten i Kongo är
- den nationella arméns oförmåga - eller ovilja - att avväpna de rwandiska hutumiliserna med vilka armén har nära band
- det rutinmässiga användandet av våldtäkt, plundring och mord på alla civila från alla parter inklusive Nkundas rebeller
- Rwandas och Ugandas inblandning i Kongos angelägenheter
- den hårda konkurrensen om Kongos naturtillgångar.

FN har alla fakta. En expertpanel har utrett regeringsarméns koppling till hutumiliserna och hittat bevis för att Rwanda stöder rebelledaren Nkunda. Både Kongos och Rwandas regering får stora summor bistånd och dessa pengar kan också användas som påtryckningsmedel. Det som inte får fortsätta är det pinsamma spektaklet med en stor FN-styrka som inte kan eller vill göra sitt jobb.
Originalartikel i The Guardian: Suffering without end.

Finanskrisen, Afrika, Sydafrika
2008-45 s 24-25
"Afrika rider nog ut stormen"
Afrika känner av den globala krisen, men konsekvenserna är inte lika allvarliga som i andra världsdelar.
Värst drabbat är regionens största ekonomi, Sydafrika, som har mest kontakter med världen utanför. Randen har fallit med 30 % och inte ens guldet har klarat sig särskilt bra. Men landets banker verkar tillräckligt sunda för att kunna fortsätta låna ut pengar. Det finns inga större orosmoln men investerarna kommer att hålla ögonen öppna för att se vad som händer i presidentvalet nästa år.
Sjunkande råvarupriser och minskad efterfrågan från utlandet kommer att påverka många afrikanska ekonomier, utlandets investeringar, mängden hemskickade pengar och ulandsbistånd kommer att krympa. Södra Afrika är inte lika beroende av råvaror som förr. Internationella valutafonden räknar med att södra Afrika trots allt kommer att växa med 5,9 % i når och n6,2 % nästa år, vilket är långt över det globala genomsnittet på 3 %.

Sydafrika
2008-45 s 26-27
"Ett nytt parti ser dagens ljus"
Ett utbrytarparti ur ANC förbereder lanseringen av ett nytt parti. Ensamt utgör den nya organisationen knappast något hot mot ANC, men tillsammans med andra oppositionspartier skulle det kunna rubba ANCs maktmonopol. Motiv för det nya partiet som kommer att kallas "Sydafrikanska nationalkongressen" är sättet som Mbeki avsattes på, kapandet av ANC från Jacob Zumas sida och försöken att lägga ner anklagelserna mot Zuma för bedrägeri och korruption.

Zambia
2008-45 s 27
"Omstritt val i Zambia"
Regeringspartiet kandidat, Rupiah Banda, svor i söndags presidenteden i Zambias huvudstad Lusaka. Han sa att han tänker följa fotspåren efter Levy Mwanawasa, den förre presidenten, som dog i en stroke i augusti. Men den besegrade oppositionsledaren Michael Sata och hans Patriotiska Front, har beskyllt Banda för valfusk och begärt att en domstol ska granska valprocessen och resultatet. Banda fick 40 % av 1,79 miljoner röster och Sata 38 %. Segermarginalen var bara 35 209 röster.

Argentina
2008-45 s 27-28
Drottning Cristinas uppgång och fall"
En våg av popularitet förde för ett år sedan Cristina Kirchner till maktens tinnar. Nu har hon förlorat folkets förtroende. Fallet blev hårt och högt. Presidenten har hamnat i onåd ovanligt snabbt. I oktober kom nya dåliga nyheter i form av återupptagna strejker bland bönderna, ekonomisk oro, en illojal vicepresident (Julio Cobos) och pinsamma uppgifter om en resväska full av kontanter som misstänks vara ett stöd från Venezuelas president Chávez.
Hon beskylls för att missköta den argentinska ekonomin och förvärra den aktuella finanskrisen med politiska felsatsningar. Statsskulden har stigit till 56 % av BNP. Fattigdomen har ökat för första gången på sex år främst beroende på den höga inflationen. Regeringen blir alltmer beroende av den fackliga rörelsens stöd.
President Kirchners arbete godkänns vid det här laget av knappt 30 %. Den 55-åriga presidenten försvarar sitt arbete och går till motattack.

Finanskrisen
2008-45 s 29
"Det gäller att förankra ekonomin i verkligheten"
Intervju med nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman.
Innan Paul Krugman blev känd för sina kontroversiella krönikor i New York Times, där han kritiserade Bushs administration, hade årets nobelpristagare i ekonomi ändrat vår syn på internationell handel och krossat den allmänna uppfattningen att rika och fattiga länder kunde handla med varandra på lika villkor. Här ger han sin syn på den nya ekonomiska verkligheten, politiken och Nobelpriset.
Varför vi hamnade i en finanskris var att regelverken inte höll takt med systemet? I takt med uppkomsten av ett skuggbankssystem genomfördes fler och fler av världens transaktioner av institutioner som inte lydde under traditionella bankregler. En del handlade om justerad valutahandel. Följden för den reala ekonomin är att det blir svårare att låna och lönerna i toppen kommer att sjunka. Samhället blir kanske lite mindra ojämlikt.

Miljö & Klimat
2008-45 s 30-31
"Jorden är överansträngd"
Världen hotas av en resurskris som är mycket allvarligare än finanskrisen. Det skulle behövas två planeter som jorden 2030 om resurserna används i nuvarande takt, varnar en ny rapport, som också påstår att människan använder 30 % mer resurser än vad som är hållbart. Detta påstås i rapporten The Living Planet som kommer från WWF, Världsnaturfonden.
Enligt rapporten är den globala genomsnittskonsumtionen 2,7 hektar per person, medan den uppskattade hållbarhetskapaciteten är 2,1 hektar.
Rapporten finns här The 2008 Living Planet Report.