Naxos
De Griekse eilanden Naxos HOME Naxos Hotels Naxos Stranden Naxos Geschiedenis Bezienswaardigheden Naxos Reizen
Aankomst op Naxos. In de haven van Naxos... Het landschap Naxos. Het landschap Naxos. Naxos.
Een blik op Paros vanaf Agios Prokopios. Een kerk onderweg van Filoti naar de baai van Panermos bay Het landschap van Naxos. Nog een kerk onderweg van  Filoti naar de baai van  Panermos Naxos.
HET EILAND NAXOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND - EILAND VAN DE LANGE ZANDSTRANDEN
Naxos English

Naxos is het grootste eiland in de Cycladen. We zijn maar een paar keer op het eiland geweest, soms alleen om te wachten op een aansluitende veerboot naar een ander eiland en soms om er rond te kijken. Het hoofdstadje is groter dan de meeste hoofdstadjes op andere eilanden, maar het is er heel leuk, met een Venetiaans kasteel (dat nog steeds wordt bewoond) dat de top van de stad domineert. Aan de noordzijde van het stadje is een eilandje dat met een pad verbonden is met Naxos stad waarop een antieke poort staat van een verder weggevaagde tempel. In de haven zijn veel winkels, restaurants en coffeeshops en barretjes, en een lange boulevard die uitkijkt op het ernaast gelegen eiland Paros. We vonden de mensen er erg aardig en beleefd, en ze hebben er een goed gevoel voor humor.

Naxos is een Grieks eiland met een oppervlakte van 448 km², en is daarmee het grootste eiland van de Cycladen, een eilandengroep waartoe bijvoorbeeld ook Tinos, Mykonos en Paros behoren. Het is van oudsher beroemd vanwege zijn marmer en zijn wijn (de dichter Archilochus vergeleek die met de godendrank nectar en samenhangend daarmee door de hier sterk ontwikkelde cultus van de god Dionysus. Ook de plaatselijke likeur, Kitron, is een bekende delicatesse van het eiland).

Het eiland Naxos telt ongeveer 12.000 inwoners. Het eiland is behoorlijk bergachtig en, zeker in vergelijking met de omringende eilanden, betrekkelijk groen en vruchtbaar. Een machtige bergketen, de Zas, steekt 1001 m boven de zeespiegel uit en is van vrijwel overal op het eiland te zien. In de (door irrigatie) vruchtbare dalen worden o.m. citrusvruchten, olijven en druiven verbouwd, terwijl in het bergland de veeteelt (schapen en geiten) zorgt voor de productie van kaas. Verder ontgint men nog steeds marmer en amaril. Het eiland heeft betrekkelijk grote zandstranden en duinen langs de kust, waardoor het toerisme een der belangrijkste inkomstenbronnen is geworden. De hoofdplaats heet officieel Naxos(-stad), maar wordt gewoonlijk, zoals vaak op de Griekse eilanden, Chora genoemd. Het is de zetel van een Grieks-orthodox bisdom en van een rooms-Katholiek aartsbisdom.

Naxos is een van de meest populaire Griekse eilanden bij eiland hoppers. Een groot aantal mensen bezoekt het en de gemiddelde duur van het verblijf is ook langer dan die op andere populaire bestemmingen op de Griekse eilanden. Dit is een gevolg van de combinatie van een aantrekkelijk hoofdstadje, vele mooie grote en gemakkelijk te bereiken zandstranden met duinen, en een vruchtbaar en groen binnenland met oude dorpen en oude ruïnes. Naxos heeft ook goede veerbootverbindingen en is vaak het startpunt voor mensen die willen reizen naar Amorgos of naar een of meer van de kleine eilanden van de Cycladen (Koufonissia, Schinoussa, Iraklia en Donoussa). De opening van de luchthaven op het eiland bracht ook heel wat toeristen naar Naxos. De luchthaven ligt op slechts 1 km afstand van de Chora, of vijf minuten met de auto.

Het merendeel van de toeristen verblijven in Naxos Chora en de directe omgeving en in andere delen van het eiland is het dan ook veel rustiger. Naxos Stad of Naxos Chora is de plek van aankomst van de veerboot bezoekers. Het heeft een mooie haven-kade met terrasjes, taverna's en winkels en erachter zijn de vaak steile en kronkelige kleine straatjes met kleine witte huizen. Op de top van de Chora is het Venetiaanse kasteel of Kastro. De meeste mensen verblijven in Naxos Stad tijdens hun verblijf of ergens dichtbij en bezoeken dan overdag de nabijgelegen kilometers lange zandstranden. Wil je de plattegrond van Naxos Stad bekijken klik dan hier.

een standbeeld in de haven van Naxos stad. Een kerk in Naxos stad De toren van het Venetiaan kasteel in Naxos stad Een kerk in Naxos stad Naxos.
Een kerk in in Naxos stad Een kerk in in Naxos stad De antieke poort op het eilandje Een kiezelstrand in Naxos stad Naxos.
DE HOOFDSTAD VAN HET EILAND NAXOS IN GRIEKENLAND - NAXOS STAD

Je kunt gemakkelijk een dag doorbrengen in de hoofdstad van Naxos en de winkels en de historische gebouwen bekijken. Het is ook heel lekker zitten in de haven met een kop koffie, een drankje of een maaltijd (want het eten was goed waar we ook kwamen - het ijs was geweldig). Vlakbij de plek waar de veerboten aanleggen is een restaurant dat 24 uur per dag open is en waar je heerlijk kunt ontbijten. Het stads-strand was nog erg druk in september, want er zijn flink wat hotels in Naxos stad, maar eigenlijk is de hele kuststrook van Naxos 1 groot strand. Als je eenmaal in de straatjes belandt achter de haven en de chora doorwandelt kom je het oude en aantrekkelijke gezicht van de stad tegen. Bovenop staat het goed behouden Venetiaanse kasteel, dat is gebouwd op de restanten van de oude acropolis. Er is een Roomskatholieke cathedraal en een museum. Een gedeelte ervan wordt nog steeds bewoond. Het nachtleven van het eiland speelt zich voornamelijk ook af in Naxos Chora en het strand even ten zuiden daarvan, maar het stelt niet veel voor als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een eiland als Mykonos.

Agios Prokopios strand in het westen Klein strand in het zuiden bij Pamermos Agios Prokopios strand Agia Anna strand Naxos.
Agia Anna strand Plaka strand Plaka strand Mikri Vigla Naxos.
DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN VAN HET EILAND NAXOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

De hele westelijk kustlijn van Naxos is 1 groot strand. We hebben het een paar keer vanaf de veerboot gezien, en we hebben het gezien vanuit de auto toen we er langs reden. Je kunt er een plekje in het zand vinden helemaal voor jou alleen als je daar van houdt, en de stranden behoren tot de beste van de Cycladen, of eigenlijk worden ze zelfs beschouwd als behorend tot de beste van de hele wereld (ze staan in de top tien). Maar ook in het oosten, het noorden en het zuiden vind je genoeg leuke stranden.

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen, dus het is echt aan te bevelen om voor een paar dagen een auto te huren en het eiland te gaan verkennen. Ik denk dat we maar weer snel terug moeten gaan om wat meer te zien. Het stuk met stranden aan de westkust van het eiland kent zijn gelijke niet in de Cycladen eilanden. De stranden zijn kilometers lang, hebben zacht zand en zijn ook breed, soms met duinen erachter. Het dichtstbijzijnde strand van Chora heet Agios Georgios, en dit is een druk familie-strand. Ten zuiden van Agios Georgios ligt het vliegveld van Naxos en ten westen ervan het populaire strand van Stelida met zijn taverna. Ten zuiden van deze stranden beginnen de grotere zandstranden als (achtereenvolgens) Agios Prokopias, Agia Anna, Golden beach (een groot naturistenstrand), Plaka, Mikri Vegle, Kastraki en Pyrgaki. Verder in het zuiden liggen de wat moeilijker te bereiken stranden Kalando en Rena (wij zijn er natuurlijk geweest - je kwam er over hele lange hobbeldebobbel weg - voorzichtig rijden en daarna nog een heel stuk lopen).

Voor meer informatie over de stranden en naturistenstranden op het eiland Naxos kijk op mijn speciale stranden-pagina - klik hier.

Panermos baai in het zuidoosten Panermos Baai Panermos Baai Panermos Baai Naxos.
Een zeilboot in de zee een eend in een restaurant in Agios Prokopios De kust bij Alyko in het zuidwesten De kust bij Alyko in het zuidwesten Naxos.
DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND NAXOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Van de antieke stad Naxos valt nauwelijks nog iets te bespeuren. Merkwaardig is de 6 m hoge marmeren Portára-poort op het eilandje Palatia dat de haven domineert. Ze werd rond 525 v. Chr. gebouwd als ingang van een tempel (vermoedelijk voor de god Apollon), die na de val van Lygdamis nooit meer voltooid werd. De middeleeuwse stad ligt boven de haven en is verder onderverdeeld in het Venetiaanse Kastro, waar ooit de (katholieke) adel woonde, en de Bourgo, waar de autochtone Grieken woonden. De 18e-eeuwse orthodoxe kathedraal in de Bourgo, de Mitrópoli Zoödóchou Pígis (d.i. van de Levengevende Bron), bezit een merkwaardige iconostase geschilderd door Dimítrios Válvis, een schilder uit de zgn. School van Kreta. In het Kastro zijn nog een twintigtal imposante herenhuizen te zien, gesierd met de wapenschilden van de Venetiaanse edellieden die er woonden. Leden van de hertogelijke familie Sanudo liggen begraven in de 13e-eeuwse katholieke kathedraal in het Kastro. In het paleis van de Sanudo's (in zijn huidige vorm uit 1627) was lange tijd een school ondergebracht, waarvan de schrijver Nikos Kazantzakis de beroemdste leerling was. Nu is er het Archeologisch Museum, met een fraaie collectie marmeren beelden van de Cycladische beschaving.

Het dorp Apollonas, op 48 km van Naxos-stad aan de noordkust van het eiland, ligt op de plaats van een antieke nederzetting met een heiligdom voor de god Apollon. Een trap leidt naar de antieke marmergroeve, waar sinds ongeveer 600 v. Chr. tussen halfbewerkte marmerblokken een onvoltooid kourosbeeld ligt. Alleen de contouren zijn afgewerkt. Het 10,5 m lange en 30 ton zware beeld stelt een bebaarde figuur voor, mogelijk de god Dionysus (want Apollon wordt vrijwel nooit met een baard afgebeeld). Nadat de beeldhouwer een structuurfout in het marmer had vastgesteld, waardoor het onbruikbaar werd, staakte men de arbeid en liet men het beeld onafgewerkt achter. Een gelijkaardig en even groot Apollon-beeld stond ook vóór de Hal van de Naxiërs op Delos.

Het dorp Apiranthos, op 25 km zuidoostwaarts van Naxos-stad, werd in de 17e eeuw gesticht door Kretenzers op de vlucht voor de Turken. Zij kwamen er werken in de nabijgelen amarilmijnen. Het aantrekkelijke dorp bezit fraaie, met marmer geplaveide straten en woontorens gebouwd door de Venetiaanse familie Crispi. Men draagt hier nog vaak de traditionele klederdracht. Er is ook een klein museum met een archeologische en een geologische afdeling.

Naxos Hotels: Ikaros Studios in Naxos Stad
Ikaros Studios Ikaros Studios Ikaros Studios De superaardige mensen van Ikaros Studios Naxos.
Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos Ikaros Studios Naxos

Ikaros is een familiehotel waarvan de deuren het gehele jaar geopend zijn. het ligt op een stil plekje vlakbij Naxos stad (800m) en vlakbij Sain George Beach (300m). Bovendien is het makkelijk bereikbaar vanaf het vliegveld (1.5 km). Deze unieke lokatie maakt het hotel geschikt voor entertainment en relaxen. Ikaros is gewoon een heel prettig hotel, weg van de herrie, en toch vlakbij het bruisende centrum van Naxos stad. Er is een leuke tuin en een zwembad met ligstoelen.

Alle studios hebben een grote badkamer, telefoon, tv, koelkast, een volledig uitgeruste keuken, air-condition, kluisje en een balkon. De mensen van Ikaros proberen het hun gasten altijd naar de zin te maken. Ze zijn echt heel behulpzaam en vriendelijk. .

Check beschikbaarheid en prijzen & boek de Ikaros Studios in Naxos - klik hier.

Naxos Hotels: Faros Appartementen en studio's bij het strand van Aliko op Naxos
Faros Appartementen en Studios Naxos Faros Appartementen en Studios Naxos Faros Appartementen en Studios Naxos Faros Appartementen en Studios Naxos Naxos.
Faros Appartementen en Studios Naxos Faros Appartementen en Studios Naxos Faros Appartementen en Studios Naxos Faros Appartementen en Studios Naxos Naxos.

Een weekendje relaxen aan het strand, weg van de drukte. De liefhebbers van stranden en van natuur kunnnen een paradijsje ontdekken bij het strand van Aliko. De westkust van Naxos, die op het eiland Paros uitkijkt, kun je het beste beschrijven als een grote zandbak. De stranden bij Aliko zijn niet zo druk, zonder keien en stenen, gewoon mooie schone zandstranden. Wij verbleven drie dagen in het Faros Hotel, maar eigenlijk was dat te kort om de mooie omgeving en de gastvrijheid van de mensen goed te proeven. Het is een heel mooi plekje met helder zeewater, mooie zandstranden en kleine baaitjes, een bos met dennenbomen en zandduinen, en dat samen met de moderne faciliteiten bij faros, maken het voor iedereen aan te bevelen. Het complex ligt op ongeveer 150 meter van het strand, naast het bos en er zijn studios, kamers en appartmenten, en er is een zwembad met een bar en een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Het restaurant wordt gerund door de familie zelf.

Alle kamers hebben een eigen balkon met zeezicht ( en sommige ook met uitzicht op de zonsondergang), een badkamer, keukentje en koelkast, airconditionong, sateliet tv, haardroger en een kluisje. Bij het zwembad kun je een drankje bestellen of een ijsje of je kunt er gewoon lekker op je zonnebedje liggen.

De prijzen zijn niet zo hoog, vanaf 40 euro (2008) inclusief ontbijt. Als je het vraagt halen ze je ook af in de haven en ze brengen je weer terug. Ik heb er een paar de foto's toegestuurd gekregen want na het fotograferen in close-up van een bloemetje was ik vergeten mijn camera weer terug te zetten en waren mijn eigen foto's 1 grote waas :(.

Tel-Fax: +30 22850 75244 Mobile: +30 6945623733 - Stuur een e-mail naar Faros Studios op Naxos.

VOOR MEER HOTELS, STUDIO'S EN APPARTEMENTEN OP NAXOS - KLIK HIER.

Een blik op het eiland Paros Lunch in Agios Prokopios Het landschap op Naxos Panermos Baai Naxos.
Naxos Plaka beach Naxos Plaka beach Naxos Beach Naxos Beach Naxos Beach.
HOE KOM IK OP NAXOS - DE REIS NAAR NAXOS IN GRIEKENLAND

Naxos is gemakkelijk te bereiken vanuit Piraeus (bij Athene) waar dagelijks boten richting de Cycladen eilanden vertrekken. De reis duurt ongeveer vijf uur maar is afhankelijk van de snelheid en de route van de boot. Op het vliegveld van Athene is een regelmatige busverbinding met Piraeus. Het is ook mogelijk om op het eiland Mykonos te vliegen. Vanaf daar is het maar 2 a 3 uur met de boot. Ga naar mijn reis-pagina voor een overzicht van alle aanbieders van reizen en losse vliegtickets naar Athene, Mykonos en Santorini. Hier staat waar je eventueel wel een los ticket naar Mykonos of Santorini kunt boeken en / of een komplete reis naar Naxos.


© Hans Huisman, Henk Jansen, Rita Woldringh, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional