Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Polen

Karta
Info Gazeta

Polen, sammanfattningar av artiklar om Polen som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-43 s 7
"Får ex-kommunisterna godkänt?"
De f d kommunisterna, som styrt Polen sedan 1993, förbereder sig inför nästa års val. Många är kritiska men kanske kan det styrande partiet utnyttja sprickan i den borgerliga oppositionen?
 
96-43 s 7
"Walesas motgångar är bara tillfälliga"
Han vägrar erkänna sig besegrad. Säger i en intervju i USA att han siktar på att bli Europas Förenta staters förste president!

97-14 s 6
"Den polska polisen har många svarta får"
I Polen sprider skjutgalna poliser skräck och ångest i stället för att skydda medborgarna. Många poliser kan också mutas och är korrumperade. Ett skäl är den låga lönen.

97-15 s 12-13
"Makten lockar Solidaritet"
Solidaritets valaktion, en högerkoalition av 38 partier. Vill ta makten från kommunismens arvtagare i Polen.

 97-30 s 6-7
"Fatala brister i säkerheten"
Polen och Tjeckien har drabbats av de värsta naturkatastrofen på flera hundra år. Passiva myndigheter, skrupelfria plundringar, offer som har förlorat allt: Polen och Tjeckien kämpar mot översvämningarna, väldiga landområden är ödelagda.
40 % av Tjeckien är översvämmat och dränkt i en brun sörja.

97-36 s12
"Den bortglömde hjälten håller sig i bakgrunden"
Polens förre president Lech Walesa har, när det bara är några veckor kvar till de allmänna valen, övertalats att hålla en låg profil.
Det är Polens första allmänna val på fem år och den bräckliga oppositionen, som Waleza stöder, ska försöka återta makten från postkommunisterna.
 
97-39 s 13-14
"Solidaritet tar tillbaka regeringsmakten"
Den postkommunistiska regeringskoalitionen har besegrats. Solidaritets valaktion vann 32,8 % och en eventuell regeringspartner, Frihetsunionen fick 16 %.
Tillsammans får de 259 platser i sejmen (av 460).

97-43 s 7
"Polen har fått en ny ledare"
Är Jerzy Buzek premiärminister eller bara en maskot?
Han blev resultatet av långa förhandlingar mellan Solidaritets valaktion och Frihetsunionen som tillsammans vann valet.

97-45 s 7
"Gamla och nya ansikten i Polens regering"
Polen nya regeringschef Buzek har presenterat en ny regering.
De är västvänliga, EU-vänliga och kapitalister. Det nya Polen som nu växer med 6 % om året!
98-1/2 s 11-12
"Kalla krigets hjälte på flykt"
En polsk spion, Kuklinski, som var CIAs främste rapportör på 1970 talet bor sedan länge på hemlig ort i USA. Hans sympatisörer vill få honom tillbaka i Polen, men många bl a f d diktatorn Jaruszelski, motarbetar detta. Är det fortfarande en merit att ha varit kommunist i Polen? Han hade en dödsdom över sig länge som sedan förvandlades till 20 års fängelse. Inte förrän Polen blev intresserad av att bli Natomedlem "benådades" han.
 
98-04 s 9
"Det är skillnad på Polen och Sydkorea"
En snabb privatisering är nödvändig. En satsning på små och medelstora företag, inte på industrijättar av sydkoreansk storlek. Tillväxten måste snabbt bli den dubbla mot EUs för att komma i fatt inför medlemskapet. Detta lovar Polens biträdande premiärminister.
98-09 s 4
"Polen eftersträvar snabbt EU-inträde"
Om 6 veckor börjar medlemsförhandlingarna. Chirac och Kohl var på möte i Poznan.
 
98-28 s 8-9
"Är Polen ett hinder för EUs utvidgningsplaner?"
Polen har svårt att uppfylla Bryssels villkor. Entusiasmen för utvidgningen har samtidigt svalnat markant i flera av EUs medlemsländer.
Kostnaderna för utvidgningen kommer att bli "väldigt mycket högre" än vad man hittills beräknat. Förhandlingarna med Polen har tagit mycket längre tid än väntat och Polen begär hela tiden nya undantag just för dem. De tycker att väst har "en historisk skuld att sona mot Polen" De övriga 5 "nya" länderna klarar sig på ett helt annat sätt.

98-32 s 5
"Polackerna är rädda för att förlora ett historiskt varv"
Varvet i Gdansk där Solidaritet kämpade så ivrigt för den fria marknaden får nu problem med konkurrensen. På varvet i Gdynia har produktiviteten snabbt stigit medan man tagit det med ro i Gdansk. Nu vill de nya segrarna köpa de forna segrarna, med risk för att tyska intressen tar över alternativt att varvet läggs ner. Men det finns "känslomässiga aspekter"

98-36 s 7
"Polens bönder gör uppror"
27 % av arbetskraften är bönder och de bidrar med 6 % av BNP. Inför EU-anslutningen måste en stor förändring ske och bönderna strejkar redan. De vill ha importförbud av spannmål! Ha, ha!

99-35 s 3
"Polsk nationalism vaknar till liv"
Nationalistiska tongångar blir allt vanligare, men den polska eliten tror ändå på ett närmande till väst och den fria marknaden accepteras som en del av paketet. Man är rädd för billig livsmedelsimport, för att tyskarna ska köpa upp marken och att utländska företag ska ta över allt för mycket.

99-40 s 3-4
"Den politiska utvecklingen styr EUs utvidgning"
Politiska realiteter kan tvinga EU-kommissionen att inom kort inleda förhandlingar om medlemskap med ytterligare sex kandidatländer. (Det är inte längre de ekonomiska förutsättningar ett land har som är viktigast utan landets politik. T ex ska Bulgarien och Rumänien belönas för att de hjälpte "väst" i kriget mot Serbien. Slovakien ska belönas för att de har en "västlig" regim. Kan detta vara en bra väg?)

2000-8 s 13-14
"Generalen vill göra bot"
Polens förre ledare general Jaruzelski kommer att ställas inför rätta, och nu försöker han bemästra den historia som han själv var med om att skriva.
En rättegång har inletts mot de som var ansvariga, i första hand Wladislaw Gomulka, nu i likhet med de flesta andra död, för att 45 arbetare sköts ihjäl i samband med protester mot stora prishöjningar i december 1970. Jaruzelski var då försvarsminister. Egentligen handlar det om att ställa hela de kommunistiska systemet inför rätta. En historisk uppgörelse med de kommunistiska systemet är det främsta syftet.

2000-11 s 10
"Polens regering vacklar"
De ständiga skandalerna har fått regeringen på defensiven.
Kwasniewski och Walesa – två olika Solidaritetsgenerationer. Inom Solidaritet finns många fraktioner med olika intressen. Motsättningarna skärps inför de många krav som ställs på landet inför medlemskap i EU.

2000-14 s 4-5
"Polen inväntar Putin med viss Bävan"
Förhållandet mellan Polen och Ryssland kunde vara bättre. Många hoppas att Putin skall ställa allt tillrätta, andra fruktar att han inte alls tänker göra det.
Ryssarna har svårt att förlika sig med att den f d satellitstaten är Nato-medlem och på väg in i EU. De är "svikare". Polen i sin tur fruktar Rysslands samarbete med Vitryssland och i synnerhet Ukraina.

2000-14 s 4-5
"Polackerna är redo att gå med i EU"
Polen fruktar att EU-kommissionen planerar vänta med utvidgningen till år 2005. Polen framhåller därför att Polens inträde kommer att höja de andra ländernas BNP.

2000-29 s 8-9
"Klyftan mellan Polen och Ryssland"
Ett gammalt skämt från det kalla krigets kyligaste dagar berättar om en fransman och en ryss som reser i motsatta riktningar på järnvägen mellan Moskva och Paris. Båda tågen stannar i Warszawa. Fransmannen stiger ur, ser sig omkring och frågar: "Är detta Moskva?" Ryssen. som stiger av det andra tåget, undrar: "Är detta Paris?" Fransmannen tyckte att det luktade förtryck, färglöshet och armod medan ryssen anade lite frihet, färg och möjligheter. I Ryssland är det nu varken totalitarism eller demokrati som gäller. I Polen är det politiska inflytandet begränsat av rättvisa regler som alla är införstådda med.
Polen har haft en ekonomisk tillväxt på 1990-talet på 5-7 %. I Ryssland är minilönen per månad 5 $.

2000-40 s 5-6
"Hjältens sista kamp"
80-talshjälten Lech Walesa försöker göra politisk comeback. Men han hör till historien, och hans kampanj är mest av allt patetisk. Den 8 oktober är det presidentval i Polen. Den nuvarande presidenten Kwasniewski är favorit. Walesa förväntas få kring 1 %. "Han är en skicklig konfrontationspolitiker men vi lever i en annan tid nu". Han jämför sig med Michail Gorbatjov - en annan av 1980-talets politiska giganter som numera ignoreras i sitt hemland.

32000-41 s 3-4
"Jordbruket sätter käppari hjulet för Polens EU-inträde"
Förhandlingarna mellan Warszawa och Bryssel går i stå på grund av jordbruksproblemen. Något samförstånd är knappast i sikte. Polens jordbruk har kommit hopplöst på efterkälken. 25 % av polackerna livnär sig på jordbruk, hälften producerar bara för den egna familjens förbrukning. Kvalitet och hygien uppfyller inte alls EUs normer. Stor arbetslöshet hotar. Mycket måste göras annars kommer Polens mål att blir medlem inte att uppnås. Men 40 % av väljarna i Polen bor på landsbygden.
2000-41 s 4
"Kwasniewski sitter kvar i Polen"
Polens president Aleksander Kwasniewski blev omvald med drygt 55 % av rösterna. Wales fick knappt en %.

2000-46 4-6
"Polens tid är nu"
Intervju med den nyss omvalde presidenten Kwasniewski: Polens storhetstid är nu! De gångna tio åren har varit som en dröm. Jag vill att Polen blir ett äkta europeiskt land som kan fungera som en bro mellan öst och väst.

2000-46 5
"Polen skyndar på förberedelserna"
Polen tänker skynda på tidtabellen för införandet av EU-standard med ett år för att understryka önskan att bli medlem av Unionen redan 2003.

2000-50 s 10-11
"Storebrors skugga finns kvar"
Warszawa moderniserar men en hatad sovjetsymbol lever kvar. Kulturens och vetenskapens palats med 30 våningar och 3000 rum. Erhölls 1955 från "broderlandet"

2001-3 s 3
"EU är nödvändigt på gott och ont"
Invånarna i kandidatlandet Polen har en pragmatisk syn på medlemskapet. Få tror att Polen får några omedelbara fördelar av att gå med i EU, och många misstänker att Polen under lång tid framöver blir en andra klassens medlem. Ändå anser majoriteten av polackerna att Polen bör gå med i unionen. Polackerna tror att EU vill ha med Polen i gemenskapen för att få en större marknad, alternativt för att få billig arbetskraft. De tror att de är de välutbildade som i Polen främst tjänar på medlemskap, därefter kommer politiker och de stora företagen.

2001-06 s 8-9
"Polackerna har fått en ny plattform"
Polens nyaste politiska gruppering kommer att bli något mer än några kortlivade initialer - ett öde som har drabbat många nykomlingar på den politiska scenen där. En opinionsundersökning ger den nya Medborgarplattformen 23 % av rösterna om det blir var i september. Plattformen leds av Andrzej Olechowski, är till för medelklassen och lockar många av de unga.

2001-18 s 8-9
"Polens östgräns oroar"
Experterna i Bryssel fruktar att Polens poliser inte kan skydda EUs framtida östra gräns. Tysklands inrikesminister Otto Schilly vill bygga upp en internationell gränsstyrka. När Polen blir EU-medlem kommer dess 1143 km långa gräns mot Ukraina, Vitryssland och Kaliningrad att bli demarkationslinjen mellan europeiska välståndsklubben och de stater som uppstått efter USSRs sönderfall. Tyskland kommer inte att finns sig i "någon prutmån" när det gäller den inre säkerheten.

2001-23 s 5-7
"Polackerna tvingas medge att även de har blod på sitt samvete"
Avslöjandet om polska övergrepp mot judar i andra världskriget har fått många polacker att omvärdera sitt förflutna. En ny undersökning i USA visar att 6 miljoner polacker dödades under kriget varav hälften var judar. I många fall var det polackerna själva som dödade judarna, ofta påhejade av tyskarna. En statlig byrå Institutet för nationell hågkomst har fått i uppdrag att presentera en bild av vad som verkligen hände.

2001-28 s 8-10
"Tyskland tjänar mest på Polens inträde i EU"
Intervju med Polens president Aleksander Kwasniewski.
Han är exkommunisten som 1995 avlöste den f d arbetarledaren Waleza som president. 2000 blev han omvald med absolut majoritet. Han inriktar sig på en stark västlig bindning för Polen och är en liberal, pragmatisk politiker.
Tyskland är Polens största handelspartner, en halv miljon polacker arbetar i Tyskland och i Polen finns en ny marknad på 39 miljoner människor.
Polen har bara avslutat 16 av de 31 kapitlen i förhandlingarna. Tjeckien och Ungern har hunnit betydligt längre. Polen vägrar utlänningar att köpa mark i 18 år.
Inom kort ska president göra en kontroversiell åtgätd. I jedwabne i nordöstra Polen ska han be om forlåtelse för en pogrom mod judar som Polen gjorde sig skyldig till för 60 år sedan.

2001-36 s 9-10
"Farväl till Solidaritet!"
För 20 år sedan lyckades ett oberoende fackförbund kallat Solidaritet nästan utrota den tyska kommunismen. Nu riskerar Solidaritets politiska arvtagare att själva utrotas. Solidaritets valaktion (AWS) den bräckliga allians som innehatt makten sedan 1997 löper risk att inte ens erövra tillräckligt med röster för att få sitta kvar i parlamentet. Den kan komma att ersättas av den nya Medborgarplattformen som är populär med sina löften om lägre inkomstskatt och nedbantad byråkrati.

2001-39 s 11
"Polen bytte ledare"
Leszek Miller brukade ta order av Kreml, men det var på den tiden när han var ledamot av den polska politbyrån. Den 55-årige Leszek Miller, f d politbyråmedlem, är nu en "god socialdemokrat" med den brittiske premiärministern Tony Blair som förebild. Hans hjältar är alla de polacker som hjälpte till att krossa kommunismen för 12 år sedan. Han hoppas att framgångarna i valet får folk att glömma bort partiets politiska förflutna. Hans Demokratiska vänsteralliansen vann valet.

2001-39 s 12
"Valresultatet kan försena Polens inträde i EU"
Det faktum att det vinnande partiet inte fick egen majoritet kan krångla till Polens inträde i EU. Demokratiska vänsteralliansen fick bara 42 % och måste därför leda en minoritetsregering. Dessutom tog två populistiska partier som motsätter sig medlemskap i EU sig in parlamentet med 11 % av rösterna. Ledaren för det ena av dessa partier, Andrzej Lepper är antiglobaliseringsaktivist.

2001-41 s 4-5
"Full fart framåt i politiken"
Minnena från kommunisttiden bleknar bort, och polackerna röstar på vänstern. Den polska högern har än en gång splittrats i flera partier medan kommunisterna visar en enad front. Men de förefaller har glömt vad de stod för bara drygt 10 år sedan. Ett visst mått av ödmjukhet vore på sin plats.

2001-42 s 4
"EU hoppas att Polen sätter fart"
Polens ekonomi som tidigare berömts av EU är nu i sin sämsta situation på 10 år. I förhandlingsprocessen med EU ligger landet nästan sist. SLD som vann det polska valet måste nu samregera med det polska bondeförbundet som ställer hård krav inför EU. Om Polen inte skyndar på med bl a en snabb finansiell åtstramningsplan kommer landet inte med i "den första vågen".

2001-45 6-7
"Gud bevare oss för den tyska plågan!"
Polen lyfter fram historiska argument i ambitionen att bevara Polen polskt. Ungern, Tjeckien och andra EU-kandidater godkänner en vänteperiod på 7 år innan utlänningar får köpa polsk jordbruksmark. Men Polen viker inte för sitt krav på 18 år. Man vågar inte gå emot opinionen inför den folkomröstning som ska hållas innan inträdet.

2002-03 s 9-10
"Jaruzelski vill rentvå sitt namn"
Den 78-årige f d generalen, som för 20 år sedan var Polens militäre diktator, har försonat sig med sina fiender och hoppas på en bättre plats i historien. För 5 år sedan beslöt sejman att inte ställa till svars för de undantagslagar han införde 1981. Själv anser Jaruzelski sig vara en hjälte som med dessa åtgärder hindra trupper att marschera in från Östtyskland. Andra vill idag ställa honom tillsvars för hans roll när strejkerna bland varvsarbetare i Gdansk och Stettin slogs ner 1970 och då 44 människor miste livet.

2002-14 s 3-4
"Smolk i mjölken"
Tillståndet i det polska jordbruket försvårar inträdet i EU. Mjölk och kött i Polen uppfyller för det mesta inte västliga krav på hygienisk standard. Kommissionen menar att Polen inte är kvalificerat för medlemskap när det gäller livsmedelssäkerhet. Det polska jordbruket arbetar fortfarande som på farfars tid. Två till tre kor per bonde, inga kylanläggningar och föräldrade mjölktankar. Polen klassificeras också som ett riskland vad gäller BSE - galna kosjukan!

2002-20 4-5
"Risk för bakslag för Östeuropa"
De flesta polacker vill fortfarande gå med i EU, men landets EU-motståndare gör allt de kan för att övertyga sina landsmän att Polen förlorar på att bli medlem i EU. EU-anhängarna har minskat i Polen från 77 % 1994 till 55 % idag. Polen oroas främst av att nya medlemsländer ska få en fjärdedel av de subventioner som delas ut till de mycket rikare bönderna i Frankrike, Spanien och Portugal. Nästa år är det folkomröstning om EU i Polen.

2002-32 s 10
"Smekmånaden är över för Polens regering"
Socialdemokraten Leszek Millers regering har haft några svåra månader. Över 70 % av polackerna tycker att regeringen gör ett dåligt val. Nästen 20 % av de arbetsföra saknar jobb. Fortsätter det så här är det inte säkert att det blir ett polskt ja i folkomröstningen om medlemskap i EU om ett år.

2002-32 s 15
"Polen ett steg närmare EU"
26 av 30 medlemskrav är avklarade. Polen har bestämt sig för att sätta in mer kraft på att kontrollera sin gräns mot Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Polens militära styrkor ersätts med speciellt tränade vaktstyrkor.

2002-38 s 23
"För moralens skull"
En domstol i Warszawa har börjat förhöra vittnen i den länge uppskjutna rättegången mot Polens siste kommunistiske ledare, Jaruzelski, för hans roll i 1970 års massaker på strejkande varvsarbetare. Den 78-årige Jaruzelski anklagas för att ha beordrat soldater att skjuta mot varvsarbetare som demonstrerade mot prishöjningar på mat. 44 personer dödades och drygt 1000 skadades. Rättegången är mer för moralens skull än för att sätta gamla ledare bakom galler.

2002-47 s 5-6
"Alexander övertar Vaclavs roll"
Alexander efterträder snart Vaclav Havel som Centraleuropas doyen. Denne avgår i januari nästa år. I somras tillbringade Kwasniewski flera dagar i president Bushs sällskap. Polen är en trofast allierad för USA i en skakig region. Både president Kwasniewski och premiärminister Leszek Miller satsar sin framtid på att polska folket röstar ja till EU i en folkomröstning som kanske äger rum nästa år. Påven Johannes Paulus III har uttalat stöd för polskt medlemskap.

2002-51 s 6-7
"Nu börjar EU-kampanjen på allvar"
Polens regering lyckades vinna fördelar i sista minuten. Men kritiker anser att de polska förhandlarna va besatta av att tillmötesgå jordbruksbefolkningen som har vågmästarställning i parlamentet. Överenskommelsen leder till färre pengar till de infrastrukturreformer som skulle ha gynnat alla medborgare.

2003-11 s 4-5
"EU-inträdet hotas av inre stridigheter"
De polska och tjeckiska regeringarna är på kollisionskurs till följd av inrikespolitiska problem. Detta kommer vid en olycklig tidpunkt då båda länderna förbereder sig för ett inträde i EU. Den polska premiärministern Leszek Miller har av koalitionspartnern Bondepartiet fått nej till skattehöjningar p g a regeringens inträdesplaner. Vladimir Spindla, den tjeckiske premiärministern, har beordrat en folkomröstning till följd av att oppositionspartiets Vaclav Klaus har valts till president. Klaus är en välkänd EU-skeptiker. Båda länderna har en svår ekonomisk anpassning framför sig. Budgetunderskotten är för höga och arbetslösheten är högre än i de nuvarande EU-länderna.

2003-15 s 4-5
”Mutskandal äventyrar Polens medlemskap”
Polens premiärminister Leszek Miller kommer att utlysa allmänna val i förtid. Detta besked kommer samtidigt som det riktas starka misstankar om att han är inblandad i en korruptionsskandal. Filmproducenten och Millers gode vän misstänks för att ha försökt tillskansa sig 1,75 miljoner dollar från chefredaktören för Polens största tidning för att i gengäld ha försökt få premiärministern att ändra i en mycket omdebatterad lag som reglerar ägandeförhållandena i medierna.

2003-19 s 3-4
”Polen är en av segrarna i Irakkriget”
Warszawas lojalitet mot USA belönas. Polens aktiva solidaritet har väckt en våg och sympati och tacksamhet i Washington, ja i hela USA för att ha skickat en kommandostyrka på 200 man till Persiska Viken. Polen har redan tjänat på sin solidaritet med USA och kommer sannolikt att gynnas ännu mer genom att få köpa 48 stridsflygplan till mycket fördelaktiga villkor. Polen struntar nu i den förtäckta kritik som Frankrikes president har kommit med. Stödet från länder som Storbritannien och Spanien kan väl ersätta Frankrikes negativa inställning.

  2003-19 s 4
”Polens roll i Irak överraskar EU och polackerna”
Polen kommer att få uppdraget att stabilisera en av Iraks tre sektorer. De övriga ska USA och Storbritannien svara för.

2003-22 s 8
"Nato hjälper Polen"
Polen har av USA fått uppdraget att föra befälet I en av de tre militära zonerna I Irak, den mellan Bagdad och Basra. Polen har inte tillräckliga militära resurser och har därför bett militäralliansen NATO om hjälp. De 19 NATO ländernas ambassadörer har enats om att bifalla denna begäran om hjälp.

2003-24 s 3
"Polen är klart för medlemskap i EU"
Polackerna sa ja, men vägen till medlemskap är fullt av hinder. 77 % röstade ja. 59 % röstade. Därför kommer Polen att i maj nästa år gå med i unionen. Men till dess måste Polen få ihop de 6,5 miljarder euro som det kostar årligen att vara med. Tusentals offentliganställda måste sägas upp när arbetslösheten redan är stor.

2003-37 s 3-7
"EU-medlemskapet väcker både bävan och förväntan"
Polen är utan jämförelse det största av de länder som nästa vår går med i EU. Polen är också det land som är minst i fas med unionen. Polen svarar för nästan halva BNP i alla de 10 kandidatländerna. Men Polen kan få svårt att uppfylla EUs alla regler för jordbruket och säkra livsmedelsprodukter. Polen förmår kanske inte heller presentera välunderbyggda projekt för att kunna lägga beslag på sin beskärda del av EUs utvecklingsfonder, vilket i så fall gör landet till nettobetalare av EUs budget. Landets höga budgetunderskott gör att Polen inte kan räkna med EMU-medlemskap förrän 2010. Polen är mycket intresserad av EUs utrikespolitik. Polen vill ha nära kontakter med USA och Storbritannien men vill också att EU intresserar sig för Polens grannar österut som Ukraina, Vitryssland och Ryssland.

2003-46 s 5-6
"Bryssel kritiserar Warszawa"
Tilltagande EU-skepsis i Polen underblåses av kritiken från Bryssel. Polen får i EU-kommissionens årliga lägesrapport besked om att landet halkat långt efter i förberedelserna inför inträdet i EU om bara ett halvår. Kritiken gäller bl a bristande gränskontroller, korruption i den offentliga sektorn och bristande hygien i livsmedels- och jordbrukssektorn.

2004-04 s 6
"Polens premiärminister duckar inte"
Leszek Miller försvarar Polens intressen och tänker inte låta stora länder som Tyskland och Frankrike sätta sig på honom. Under det senaste toppmötet vägrade både Polen och Spanien att acceptera en ändring i fördraget som innebar att unionens mellanstora länder fick färre röster i ministerrådet än de stora länderna Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Miller popularitet i sitt eget land har dalat betänkligt p g a bland annat mycket omskrivna korruptionsskandaler och den höga arbetslösheten.

2004-16 s 4-5
"Politiskt kaos nära i Polen"
Inför EU-inträdet om bara några veckor råder politiskt kaos i Polen. Förutsättningarna för premiärministerkandidaten Marek Belka att bilda en stabil regering är inte särskilt goda. Den ekonomiska krisen, ett impopulärt besparingsprogram och en ständig ström av nya korruptionsskandaler har fått Miller och hans nya vänsterallians, SLD, att göra en djupdykning i opinionsmätningarna. Belka måste söka nya allianspartners till SLD, som Bondepartiet med sin populistiske ledare Lepper eller Federativa parlamentsklubben , enskilda ledamöter utan partianknytning, eller högergruppen "Lag och rättvisa" helt utan substans men som går hem hos väljarna.

2004-18 s 13
"Polens bönder låter sig inte hunsas av regler"
Bara hälften av Polens 1,8 miljoner bönder har ännu registrerats sig trots att detta är obligatoriskt för att få EU-stöd. För 2004 blir det totala bidraget 660 miljoner euro. Men skepsisen mot EU är djupt rotad framför allt bland konservativa bönder med små ägor.

2004-19 s 5
"Miller trädde tillbaka som planerat"
Dagen efter Polens inträde i EU avgick den polske regeringschefen, Leszek Miller, som planerat. Hans efterträdare är förre finansministern Marek Belka. Anledningen till Millers avgång var minskat stöd för honom personligen och för hans regering. Den 51-åriga Belka var tidigare verksam i Irak .

2004-25 s 5-6
"Det polska jordbruket står vid ett vägskäl"
Medlemskapet i EU kan sätta punkt för en traditionell livsstil. Polen har idag 2 miljoner gårdar som omfattar i genomsnitt 7,2 hektar. Hästen är fortfarande ett vanligt dragdjur och miljöskadlig konstgödsel förekommer knappast. Om Polen missar chansen att utveckla det organiska jordbruket kan det hända att EU lyckas med det som kommunismen inte klarade av: att utrota de polska småbruken.

2004-25 s 37
"Polen vill flytta EUs tyngdpunkt österut"
Polens president Kwasniewski anser att både Turkiet och Ukraina hör hemma i EU. Ett skäl kan vara att han känner behov av att ha "skyddsstater" mellan sig och Ryssland. Ett land som Polen av förklarliga skäl knappast kan lita på. Polen är djupt misstänksamma mot Moskvas ekonomiska hållhake på Ukraina liksom på dess politiska inflytande i Vitryssland.

2005-4 s 4-5
"Riv och kiv i den polska politiken"
Kommer vänsteralliansen (SLD) att hålla sitt löfte om nyval? Nu verkar det som om man vill ha samtliga val till september-oktober i stället för att kunna behålla makten längre. Detta skulle också kunna öka chansen att EU-författningen godkänns i folkomröstningen samtidigt. En majoritet av polackerna är för ett ja men om valet sker separat finns det risk för att valdeltagandet blir för litet. Högerpartierna däremot kräver ett snabbt nyval eftersom de anser att SLD förlorat sin legitimitet som regeringsparti. Populäraste parti idag är det borgerliga Medborgarplattform (PO). Den samlade vänstern har inte mycket att sätt upp mot den solida mitten-högerfronten.

2005-5 s 3-4
"Den polska sjukan"
Dystra tider i Polen som lider av korruption, ryssfobi och värre saker. Den största korruptionsskandalen har med Polens största oljebolag att göra. En annan orsak är den polska högerns totala sammanbrott 2001 och det aktuella sammanbrottet inom vänstern. Polen var tidigare EUs fattiga kusin nu är landet jämlik medlem i den mäktiga unionen men folket är lika fattigt för det.

2005-18 s 3-4
"Den ryska segerfesten river upp gamla sår i Europa"
Firandet av segern över nazisterna för 60 år sedan väcker minnen av ett mörkt kapitel i Rysslands historia. Det blir ståtliga ceremonier till minne av Rysslands seger över Nazityskland för 60 år sedan. Detta är för Kreml en ljuspunkt i Rysslands för övrigt svarta 1900-tals historia. Men för många andra fick segern 1945 en mörk baksida s och förebådade det kalla krigets 45-åriga delning av Europa. Stalins triumf i på östfronten för 60 år sedan gjorde Sovjetunionen till en supermakt, men den ledde till en katastrof för Central- och Östeuropas länder, som i 45 år pinades bakom järnridån under Kremls järnhand. Polen invaderades och splittrades av både Tredje Riket och den ryska armén och dess militära och intellektuella elit mördades av Stalins bödlar. De ryska myndigheterna har lagt ner en 14-årig utredning av massakern i Katyn där Stalins hemliga polis mördade 21768 polska officerare, intellektuella och präster. Polackerna betraktar denna händelse som krigsförbrytelse och folkmord. Kreml har heller aldrig upphävt eller tagit avstånd från den s k Molotov-Ribbentroppakten, som uppkallades efter Sovjetunionen och Nazitysklands utrikesministrar. Janusz Reiter, f d polsk ambassadör i Tyskland säger att "Putin försöker modernisera den sovjetiska mytologin så att den tjänar Rysslands aktuella behov".

2005-18 s 4-6
"Polackerna är farligare än både depression och krig"
Det nya EU med 25 medlemmar är bara ett år gammalt, men Boris Ried i Frankfurt längtar efter det gamla EU. Förbundskansler Schröder som var bekymrad över den höga arbetslösheten i Tyskland valde sju års övergångstid. Men samtidigt liberaliserade Tyskland sina regler för vissa yrkesgruppers rätt att etablera sig - allt från kakelsättare till lokalvårdare till guldsmeder. Tusentals polacker har etablerat sig som egna företagare inom dessa branscher, lättlärda yrken med stor efterfrågan. Polackerna är ungefär hälften så dyra som sina tyska konkurrenter och slår därför ut dessa. Polackerna som på 1900-talet arbetade illegalt på de tyska byggplatserna, har nu kommit tillbaka som EU-medborgare och entreprenörer och ge de tyska företagarna den hårdaste konkurrens de någonsin mött.

2005-26 s 3-4
"Polen fortsätter att tro på EU"
Polackerna påpekar för sina partners i väst att det inte är pengar utan enighet och harmoni som är det viktigaste i det europeiska samarbetet. 70 % av polackerna gillar den nya författningen. De ser den som ett slags garanti för den nationella säkerheten. De nya medlemsländerna värnar mer om EUs värderingar än de gamla gör. Den polska jordbruksexporten har ökat med 40 % under det första året som medlem. Tillväxten har varit 5,3 %, en av de högsta i EU.

2005-27 s 10-11
"Den polske rörmokaren gör entré"
Den "polske rörmokaren" är en mytisk figur som spelade en av huvudrollerna i den franska debatten inför folkomröstningen om EUs nya författning. Han har beskrivits som ett rovdjur, som ligger och trycker i väntan på att flytta till Frankrike för att stjäla jobb för mindre lön. Denne rörmokare har blivit personifieringen av fransmännens oro inför framtiden. Nu utnyttjar den polska turistbyrån rörmokaren för att skingra fransmännens oro och locka dem att besöka Polen. Reklamen med den 21-årige modellen Adamski ser ut som en sexfilm för vuxna om kvinnor som väntar på att rörmokaren ska komma.

2005-28 s 9-10
"Gammal fiendskap håller i sig"
Polen och Ryssland har ovanligt svårt att dra jämt nu för tiden.
Polska bedömare menar att Ryssland inte har lyckats skapa sig en ny identitet efter det kalla krigets slut. Detta gör att Ryssland har behållit många av den ryska imperialismens aspekter, önskan att dominera grannländerna och motståndet mot att fläcka det egna ryktet genom att erkänna begångna övergrepp. Varje dag hörs ilskna eller fula kommentarer från politiker och kommentatorer på den ena eller andra sidan. Och de hårda orden skvallrar om att det fortfarande råder stor osäkerhet och misstänksamhet i Östeuropa efter det kalla kriget.

2005-33 s 3-4
"Polsk likgiltighet inför demokratins möjligheter"
Ekonomiskt välmående gör att man kan kosta på sig att vara likgiltig. Den polska medelklassen mår bättre än någonsin tack vare EU-medlemskapet. Polackerna skördar frukten av den liberala ekonomin men ingenting tråkar ut dem som liberal demokrati. Jämfört med hur det var för 15-20 år sedan har det gått enormt bra för Polen.
Det är stor skillnad mellan Polen och grannen Vitryssland. Alla polacker är antikommunister, men på andra sidan gränsen i en stad som heter Grodno, står det en Leninstaty på en gata som fått namn efter Karl Marx.

2005-34 s 8
"Generalen har bett om ursäkt"
Polens förre kommunist- och militärledare, Wojciech Jaruzelski, bad i söndags om ursäkt för sin roll i Kremls invasion av Tjeckoslovakien för 37 år sedan. På 37 års dagen av Warszawapaktens invasion 1968 har Wojciech Jaruzelski som även försökte krossa solidaritetsrörelsen i Polen och som införde krigslagar 1981, stigit fram och betecknat invasionen som "skamlig". Det var Jaruzelski som beordrade den polska militären att delta i invasionen. Vladimir Putin har tidigare i år gett Jaruzelski en utmärkelse för hans roll i kampen mot nazisterna i samband med att han bjöd in honom till firandet av krigsslutet för 60 år sedan.

2005-36 s 9
"Kaczynski x 2 vill leda Polen"
Tvillingarna Lech och Jaroslaw Kaczynski, som är lika som bär, har ambitioner att i de kommande valen blir Polens nye president respektive premiärminister. De representerar "Lag- och Rättvisepartiet" som i likhet med ett annat borgerligt parti, Medborgarplattform, har mellan 24 och 26 % av rösterna. Bröderna var involverade i Solidaritet på 1980-taletBåda partierna säger si vilja lösa den moraliska och politiska krisen i Polen som uppstått efter flera skandaler om korruption inom den f d kommunistiska Demokratiska vänsteralliansen.

2005-39 s 3
"Polen får en ny regering"
Nu är det de borgerligas tur att visa vad de går för. Lag och Rättvisa som är ett nationalistiskt, katolskt och socialt konservativt vann valet tillsammans med Medborgarplattform som är pro-europeiskt och ekonomiskt liberalt. Båda partierna härstammar från de antikommunistiska Solidaritetsrörelsen. Jaroslaw Kaczynski som leder Lag och Rättvisa förväntas bli ny premiärminister. Han tvillingbror Lech kandiderar till presidentvalet men där leder för tillfället Medborgarplattforms Donald Tusk.

2005-40 s 3-6
"Ny börjar ett nytt kapitel i polsk politik"
Valresultatet i Polen erbjuder en chans till välbehövliga förändringar i EUs största exkommunistiska land. Polen har aldrig varit så demokratiskt, så säkert och så välmående. Men de flesta andra f d kommunistiska länder har klarat sig ännu bättre. Särskilt de baltiska staterna har många gånger högre tillväxt. Den avgående regeringen, som leds av exkommunister, var dålig på att få tag i pengar och att använda dem klokt. Höga sociala avgifter, som baseras på lönen gör det svårt att skapa nya jobb. Den polska statens finanser är en enda röra. Den offentliga skulden är 53 % av BNP farligt nära det konstitutionella taket på 55 %. Realräntan är på 5,5 % som är tre gånger högre än inflationen. Rättsväsendet är extremt ineffektivt. Det lovande är att exkommunisterna är på kraftig tillbakagång.

2005-41 s 6
"Polackerna får en chans till att välja president"
Bägge finalisterna i det polska presidentvalet tror på seger om två veckor. Den liberalkonservativa kandidaten Donald Tusk fick flest röster, 38,6 %, enligt preliminära resultat, men han fick inte egen majoritet. Om två veckor möter han därför den nationalkonservative kandidaten, Lech Kaczynski, som fick drygt 33 % av rösterna. Den 48-årige Tusk förespråkar en näringslivsvänlig politik med skattesänkningar och mindre statlig inblandning i ekonomin. Kaczynski förespråkar en nationalkonservativ politik och mycket aktiv socialpolitik.

2005-43 s 3
"Kaczynski blir Polens president"
Det konservativa Lag- och rättvisepartiet, som vann parlamentsvalet nyligen, lägger även beslag på presidentposten. Lech Kaczynski besegrade sin liberale rival Donald Tusk. Lech Kaczynski har lovat att minska byråkratin och bekämpa korruptionen samtidigt som han vill stärka det sociala skyddet för barnfamiljer och pensionärer. Han värnar om traditionella familjevärderingar och det katolska kyrkans inflytande. Homosexuella och andra minoriteter kommer att få sina rättigheter begränsade. Den polske presidenten har stor makt. Han är överbefälhavare för militären, har stort inflytande i den ekonomiska politiken och utrikespolitiken och kan lägga in veto mot lagförslag.

2005-44 s 10
"Ny minoritetsregering i Polen"
Det konservativa Lag- och rättvisepartiet bildade i måndags en ny minoritetsregering sedan koalitionsförhandlingarna med Medborgarplattform hade misslyckats. Kazimierz Marcinkiewicz svors in tillsammans med 17 andra ministrar och kabinettsmedlemmar, vilket satte formell punkt för många års vänsterstyre i Polen.

2005-45 s 11
"Polens grannar rustar sig för bråk"
Bröderna Kaczynski är det märkligaste politikerparet i Europa. Ryssland och Tyskland har redan börjat förbereda sig för eventuella kontroverser med grannlandet Polen. Det konservativa Lag- och rättvisepartiet har erövrat både regeringsmakten och presidentämbetet. Det vill skapa "den fjärde republiken", en skyddande, trygg stat, som leds av en president med långtgående befogenheter att bekämpa kriminella och kommunistiska överlevare. Polen värdesätter goda kontakter hellre med USA än Ryssland och irriteras av Tysklands före detta premiärminister Schröders gosa relationer med Moskva.

2005-47 s 7
"Hjälte inte kollaboratör"
Historiska institutet i Polen har friat den förre presidenten, Lech Walesa, från alla misstankar om att han skulle ha kollaborerat med kommunisttidens hemliga polis. Institutet deklarerar att Walesa snarare var säkerhetstjänstens offer och "en hjälte, som vi bör enas runt och bygga vår historia på".

2005-48 s 12-13
"Mångfalden manifesterar sig i EU"
Polackerna äntrar barrikaderna i EUs kulturkrig, som har blivit tydligare sedan de övervägande katolska länderna i Central- och Östeuropa gick med i EU i fjol. Det handlar om abort, kvinnans rättigheter och synen på homosexualitet. En stor del av befolkningen vill ha ett Europa byggt på kristen etik. Den nye polske presidenten, Lech Kaczynski, ogillar både abort och homosexualitet. Som borgmästare i Warszava förbjöd han stadens årliga gayfestival och i regeringen slopade han posten som jämlikhetsminister.

2006-20 s 7-8
"Diplomati är inte Polens starka sida"
Nationalistiska trender och stötande kommentarer kan på sikt isolera Polen i EU. Polens konservative president Lech Kaczynski utsåg i förra veckan en av sina närmaste rådgivare till utrikesminister. Anna Fotyga har inte någon diplomatisk erfarenhet. Polens försvarsminister jämförde gasledningen i Nordsjön - ett tyskt-ryskt projekt för export av rysk gas till Europa - med pakten mellan Hitler och Stalin 1939.

2006-28 s 17
"Tvillingstyre"
Polens styrande Lag- och rättviseparti har accepterat premiärministerns avskedsansökan och installerat partiledare, som också är tvillingbror till presidenten, som ny premiärminister. Partiledare Jaroslaw Kaczynski säger att det är naturligt för ledaren för regeringspartiet att vara premiärminister även om han råkar vara presidentens tvillingbror.

2006-29 s 8-9
"Ett steg framåt, två steg bakåt"
Efter flera år med politisk stabilitet och god ekonomisk tillväxt står länderna i Centraleuropa inför den hittills tuffaste utmaningen sedan de gick med i EU 2004. Från Polen till Slovakien har allmänna val följts av tilltrasslad politik, vilket väcker tvivel på regionens förmåga att genomföra nödvändiga förändringar för utbytet av de nationella valutorna mot euron, som är den viktigaste symbolen för europeisk integration.
Polen genomförde i förra veckan ännu en ommöblering i regeringen. Tyskland och Ryssland är skeptiska till den konservativa regeringen i Warszawa. Dilemmat är att kontrollera budgetunderskottet som var 6,1 & 2005, långt mer än de 3 % som krävs för att få vara med i euro-zonen. Ännu värre är problemet för Ungern vars underskott i år kommer att stiga till 11 % om ingen radikal åtgärd vidtas. I Slovakien verkar utsikterna att övergå till euron ha försämrats dramatiskt i och med valet av en regering som leds av socialisten Robert Fico och som stöds av nationalistiska och populistiska grupperingar. I Tjeckien ledde valet nyligen till att höger- respektive vänsterblocket fick lika många mandat vilket inte bäddar för några radikala reformer.

2006-35 s 4-5
"Gammal kärlek rostar aldrig"
Warszawas ledande politiker retar sig på grannarna i väster men för övrigt trivs polacker och tyskar, till och med de fördrivna, bra ihop. Det är inget fel på grannsämjan i exempelvis Schlesien där 150000 människor anser sig ha tysk härkomst. Före kommunismens fall var det förbjudet att tala tyska offentligt där.

2006-45 s 11
"Polen föreslår en hel armé"
Polen föreslår inrättandet av en 100 000 man stark EU-armé med nära band till Nato. Den ska kunna användas där konflikter hotar eller till försvar för EU eller enskilt EU-land. Den polske presidenten tog upp förslaget under sitt besök hos Storbritanniens premiärminister Tony Blair i början av veckan. President Lech Kaczynski menar vidare att EU bör förbli en statsunion inte en federation. Nationalstaterna bör fortfarande existera. Han vill också framhålla att Polen aldrig kommer att vika sig för de största EU-ländernas prioriteter om dessa strider mot Polens intressen.

2006-47 s 7-8
"Den polske rörmokaren behövs där hemma"
Det låter märkligt, men Polen dras med både brist på arbetskraft och hög arbetslöshet. Det finns idag "det andra Polen", en diaspora på 800 000 polacker som utvandrat sedan Polen gick med i EU i maj 2004. Detta har lett till en allvarlig brist på arbetskraft i Polen. Polen får stora bidrag från EU för att till exempel vägprojekt men byggnadsarbetarna finns i andra länder. Polen har en arbetslöshet på 15 % samtidigt som det inte går att hitt byggarbetare, ingenjörer och sjukvårdspersonal. Många som arbetar i Irland och Storbritannien uppbär samtidigt arbetslöshetsunderstöd i Polen.

2007-06 s 11
"Försvarsministern avgick"
Polens försvarsminister Sikorski, som har mycket goda kontakter med Washington, avgick i måndags efter att ha förlorat en maktstrid mot chefen för det militära kontraspionaget, Macierewicz, som är nära lierad med premiärminister Jaroslaw Kaczynski. Detta samtidigt som Polen är i färd med att utöka sin militära styrka i Afghanistan från hundra man till omkring tusen och inleda förhandlingar med USA om en raketförsvarsbas.

2007-08 s 6-8
"Misstänksamheten slår rot i Polen"
De styrande tvillingarna Kaczynski i Polen är besatta av kampen mot den gamla kommunistregimens företrädare; inte ens personer i deras eget led undgår misstankar. Men deras "moraliska revolution" och den uppslitande uppgörelsen med det förflutna splittrar landet. Man diskuterar för närvarande en ny "genomlysningslag" enligt vilken Stasidokument från den kommunistiska regimens tid ska offentliggöras. Den senaste versionen är kärnan i tvillingarna Kaczynskis "moraliska revolution". Denna handlar om de senaste 18 åren. Var omvälvningen 1989 ett äkta systemskifte eller har ett nätverk av ytligt konverterade kommunister behållit makten? Brödernas kampanj verkar lyckas. Partiet får i aktuella opinionsmätningar 28 % i rösterna.

2007-12 s 9
"Polen har stigit ombord"
Förbundskansler Angela Merkels besök i Polen bar frukt. Regeringen i Warszawa är beredd att underteckna EUs framtidsdeklaration i Berlin det kommande veckoslutet trots att det inte nämns något i deklarationen om EUs kristna rötter. Därmed är Alla EUs ledare i princip redo att stödja en deklaration som förhoppningsvis ska återuppväcka entusiasmen för EU bland medborgarna före nästa parlamentsval 2009. Merkels besök i Polen var en viktig diplomatisk framgång i relationerna mellan Polen och Tyskland. Ett visst närmande mellan Tyskland och Polen kunde också skönjas i fråga om det amerikanska raketförsvarssystemet.

2007-12 s 15
"Polen fick bakläxa"
Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter fällde i början av veckan Polen för att det inte garanterar laglig rätt till abort. Domstolen i Strasbourg dömde den polska staten att betala 25 000 euro i skadestånd till en ensamstående och gravt synskadad trebarnsmamma. Hon stämde år 2000 den polska staten efter att ha nekats abort trots läkarutlåtande om att graviditeten skulle förvärra hennes synskada. I Polen är abort förbjudet utom av medicinska skäl, risk för moderns liv eller om graviditeten är en följd av våldtäkt.

2007-15 s 6-7
"Polen gör upp med sitt förflutna men splittras igen"
Den 15 mars trädde en omstridd lag i kraft som innebär att 7000 000 statstjänstemän, lärare och journalister måste redogöra för sina kontakter med kommunisttidens hemliga polis före järnridåns fall 1989. Den som ljuger eller vägrar att samarbeta kommer att avskedas. Samtidigt väntar man på att den 83-årige general Wojciech Jaruzelski ska ställas inför rätta. Han är anklagad för att 1981, i strid mot lagen, ha infört krigslagar i ett försök att krossa arbetarrörelsen Solidaritet. De nya antikommunistiska makthavarna utlovar en "moralisk revolution" i Polen.

2007-18 s 4-5
"Raketförsvaret är mycket impopulärt"
Polen vill ha amerikanska Patriotraketer för att försvara sig. De vill ha detta i utbyte mot att Polen hyser en bas för det amerikanska robotsystemet. Detta gör grannlandet Ryssland rasande. Tjeckiens försvarsminister, Karel Schwarzenberg, säger att hans land är berett att fullfölja planerna på en radarbas för det amerikanska raketförsvarssystemet trots att den tjeckiska allmänheten ogillar projektet.

2007-18 s 5
"Polens ledare kritiseras av EU"
Samhället behöver inte fler homosexuella enligt Polens premiärminister. Jaroslaw Kaczynski avfärdar EUs kritik mot Polens förbud mot "homosexuell propaganda" i landets skolor. Det ligger inte i landets intresse att öka antalet homosexuella. Förra månaden varnade Polens vice skolminister för att lärare som främjar "homosexuell kultur" i polska skolor kommer att avskedas.

2007-20 s 12
"Lustrationslagen underkändes"
Den polska regeringens kontroversiella beslut att än en gång börja gräva i medborgarnas aktiviteter under kommunisttiden ogiltigförklarades av landets författningsdomstol som säger att lagen måste skrivas om. Domstolens beslut är ett bakslag för det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa som vill utrota allt exkommunistiskt inflytande i det offentliga livet. Nu hotar Polens president Lech Kaczynski att offentliggöra tusental av den hemliga polisens dokument.

2007-24 s 7
"Polen - front mot moraliskt förfall"
De båda bröderna Lech och Jaroslaw Kaczynski anser att de skapat den färde republiken i Polen. De kom till makten på löften om att granska vad som hände efter den så kallade omvälvningen 1989. De vill ha tag på alla så kallade omvända exkommunister som har etablerat sig inom näringsliv och förvaltning. Deras motståndare finns i den gamla regimen men också hos före detta dissidenter som vill dra ett streck över det förflutna. Brödernas parti är allierade med Polska familjeförbundet som driver en kamp mot homosexuell propaganda och vill ha en lag om totalförbud mot abort.

2007-24 s 12
"Walesa tar död på elaka rykten"
Före detta fackförbundsledaren och presidenten Lech Walesa har offentliggjort 500 sidor av de akter som Polens hemliga polis hade om honom. Offentliggörandet är ett försök att få slut på anklagelserna om att Walesa kollaborerade med kommunisterna.

2007-26 s 5
"Polen jagar arbetskraft"
Fler än 800 000 välutbildade polacker har flyttat till andra EU-länder för att arbeta, särskilt akademiker och sjuksköterskor. Nu hotas landet av brist på arbetskraft i förberedelserna inför EM i fotboll 2012. Regeringen vill därför göra det lättare för etniska polacker i grannländerna att flytta till Polen. Man överväger till och med att använda fängelseinterner för att bygga nya vägar och fotbollsarenor till EM.

2007-27 s 8
"Nu trilskas Polen igen"
Polen kräver att EU forstsätter att diskutera röstfördelningen mellan unionens medlemmar. Premiärministern kräver en omförhandling om det paket som alla 27 länderna enades om på det senaste toppmötet. Kravet anses främst vara riktat till det ultranationalistiska partiet Polska familjeförbundet som ingår i Kaczynskis konservativa regeringskoalition.

2007-28 s 7
"Arbetskraften drar västerut"
Det råder stor brist på kvalificerad arbetskraft i alla de forna östblocksländerna. Det pågår en massflykt av välutbildad arbetskraft från Slovakien. Detta enligt en rapport från Institutet för Internationella Ekonomiska Undersökningar i Wien. Ett sätt att få folk att stanna kvar vore att höja lönenivån men då förlorar regionen en viktig konkurrensfördel. Det finns en arbetslöshet fortfarande i Polen på drygt 8 % men det slags personal som industrin söker, både utvildar och outbildad finns inte bland de arbetslösa.

2007-28 s 11
"Regeringskrisen avvärjdes, åtminstone för tillfället"
I sista stund bestämde sig det radikala partiet Självförsvar att under vissa villkor sitta kvar i Jaroslav Kaczynskis koalitionsregering.

2007-31 s 6-7
"Tvillingarna upphör aldrig att förvåna…"
Den polska regeringen har gjort sitt land till åtlöje - men finns det någon som kan ta över tyglarna? Kollegerna i EU är frustrerade genom deras totala avsaknad av diplomatisk taktkänsla. Uppemot 2 miljoner polacker har flyttat västerut i jakt på arbete på andra platser inom EU. Massemigrationen har skapat en stor arbetskraftsbrist. Stödet för tvillingarnas parti har gått ned till 17 %, en minskning med tio under året och ledaren, Andrzej Lepper för ett av stödpartierna, Självförsvar har fått lämna sitt jobb efter anklagelser för mutbrott.

2007-33 s 3
"Ny allians utmanar tvillingarna i nyval"
Den förre polske presidenten Alexander Kwasniewski har skapat LiD, vänstern och demokraterna, inför nyvalet i september. Om han lyckas återupprätta centern-vänsterns trovärdighet kommer detta att bli ett svårt slag för Jaroslaw Kaczynski. Denne har hävdat att Kwasniewskis parti med rötterna i det forna kommunistpartiet infiltrerade ekonomin och domstolsväsendet i Polen under 1990-talet. Utrikespolitiskt vill den nya alliansen att polen ska anta det nya EU-fördraget och gå med i euro-zonen.

2007-37 s 3
"Dragkampen om de polska väljarna har börjat"  hela artikeln
Den konservative Kaczynski fick tillräckligt många röster i parlamentet förra fredagen för att upplösa parlamentet och utlysa nyval två år för tidigt. Kaczynski försöker nu får landsbygdens väljare att välja hans parti "Lag och rättvisa" i stället för Polska bondeförbundet eller Självförsvarspartiet, hans tidigare koalitionspartner. Kaczynski som var aktiv i den oberoende fackföreningsrörelsen Solidaritet är fast besluten att krossa det som han kallar uklad, ett nätverk av politiker, affärsmän och före detta spioner som enligt Kaczynski skyddade varandra när den kommunistiska regimen förlorade makten.

2007-37 s 4
"Sovjetmetoder i Polens antikorruptionskampanj"
Bröderna Kaczynski gjorde kanske rätt i att försöka tvätta bort gammal kommunistkorruption men de har än så länge misslyckat med att lägga fram bevis för att det finns ett stort nätverk kommunistspöken. Deras metoder påminner ibland mer om häxjakt än om regelrätt juridisk process.

2007-40 s 3
"Dåliga vanor i Polen"
Det styrande Lag- och Rättvisepartiet (PiS) har oroväckande stark medvind i valkampanjen. Efter ett år i koalition med två motbjudande småpartier går det regerande PiS till val igen de 21 oktober. Och trots det föga framgångsrika regeringsinnehavet ser det ut som om partiet kommer att vinna igen. Partiets blandning av revisionistisk historia, bristande respekt för författningen och tendens att se oppositionen som förräderi för med sig en otäck stank av Vladimir Putins Kreml trots att partiets avgörande fråga är löftet om att utrota uklad alltså just det korrumperade nätverket av personer som lever kvar i välmåga sedan kommunisttiden.

2007-42 s 6
"Bakslag för Kaczynski"
En TV-debatt mot premiärministern blev ett lyckokast för oppositionsledaren Donald Tusk, som går in i valspurten i stark medvind. Polens största oppositionsparti, Medborgarplattform, har återtagit ledningen i opinionsmätningarna inför valet denna vecka. Medborgarplattform har lovat att bilda koalition med det mindre bondepartiet om detta klarar femprocentsgränsen. Kanske kan även den postkommunistiska Vänstern bli regeringspartner.

2007-43 s 3
"Bara en tvilling kvar i Warszawa"  Hela artikeln
Maktskiftet i Polen sätter punkt för två års turbulens. Jaroslaw Kaczynski måste lämna ifrån sig regeringsmakten. Hans bror Lech Kaczynski fortsätter som president. Donald Tusk och hans parti Medborgarplattformen blev vinnare i söndagens allmänna val. Tusk måste förmodligen bila koalition med något annat parti, troligen det polska bondepartiet. Ovanligt många röstade, särskilt ungdomen.

2007-48 s 9-10
"Polen har en ny regering och gamla problem"  Hela artikeln
Donald Tusks regering vill förbättra relationerna till grannarna. Det blir inte helt lätt med tanke på att den ärver ett berg av konflikter med Tyskland. Den Medborgarplattform som nu ska styra Polen vara samma vänsterregering som orsakade farlig splittring i EU 2003 när den ställde sig på USAs sida i Irakkriget utan att först ha konsulterat sina partners i EU. Uttrycket "Nice eller döden" som polska politiker använde 2003 mot försöken att reformera röstfördelningssystemet i EU, myntades av den nu regerande Medborgarplattformen. Det amerikanska raketförsvarssystemet i Polen tänker Tusk inte motarbeta, däremot kommer de polska soldaterna i Irak att tas hem nästa år.

2008-15 s 4
"De polska småbrukarna har det inte lätt"  Hela artikeln
Traditionella småjordbruk skulle kunna avfärdas som nostalgi, men samtidigt uppfattas de allt oftare som framtidens melodi - om de ¨bara förmår överleva när oron för klimatförändringarna breder ut sig. De producerar inte bara godare mat utan också mindre koldioxidutsläpp som medverkar till den globala uppvärmningen. Polen är ett av småbrukets sista starka fästen i Europa och därmed också en bastion av biologisk mångfald med 40 000 bobyggande storkar och tusentals frövarianter som inte finns någon annanstans i världen. Polens småbrukare är ett segt släkte. De är stolta över att ha överlevt kommunismens försök att kollektivisera dem och de hoppas överleva EUs regelverk också.

2008-23 s 8-9
"Polen och Tyskland har begravt stridsyxan"  hela artikeln
Det är försommar i Europa, och något som liknar en sen vårförälskelse har drabbat ett ganska omaka par: Polen och Tyskland. Den tyske utrikesministern Steinmeier blev hembjuden tillsammans med sin familj till den polske utrikesministern Radek Sikorsky. Nu har man om än motvilligt enats om var ett minnesmärke över de 12 miljoner etniska tyskar som fördrevs från andra länder efter krigets slut. Bråken mellan länderna bottnar i oenighet om Polens stöd till USA i Irak och irritation över den förre förbundskanslern Gerhard Schröders mycket nära relationer med Ryssland. Polen känner sig av historiska skäl oroade varje gång Tyskland och Ryssland närmar sig varandra. Polens nya hållning speglar med den nye premiärministern Donald Tusk, en ny pragmatism, raka rör och reda pengar i stället för bråk och gnäll om symboler som det var under tvillingarna Kaczynskis tid.

2008-26 s 4-6
"Nu vänder polackerna hemåt igen"  hela artikeln
Polens allt starkare ekonomi och starkare valuta i kombination med akut brist på arbetskraft börjar locka hem sina utvandrare. Arbetslösheten har minskat i Polen från 14 till 8 % sedan 2006. Miljarder EU-pengar flödar in i landet. En av Europas största folkvandringar vänder kosan hemåt igen. Det senaste decenniet har två miljoner polacker flyttat utomlands. De arbetar som bartenders, byggnadsarbetare och städare i Tyskland.

2008-26 s 6-7
"Vänliga leenden i stället för reformer"  hela artikeln
Premiärminister Donald Tusk har reparerat relationerna med grannländerna men reformarbetet dröjer och det beror på att han inte vill reta tvillingbröderna Kaczynski. Den ene brodern Lech som är president har vetorätt mot nya lagförslag. Och den andra kan från oppositionsbänken brandmärka Tusks reformplaner som "politik för de rika". Premiärminister Tusk föredrar därför att göra ingenting. Hans egentliga mål är att bli statsöverhuvud i presidentvalet 2010. Fast han vann ju parlamentsvalet med stora löften att reformera. Ekonomin måste saneras, pensionssystemet reformeras och privatiseringarna fortsätta.

2008-27 s 7
"Jaruzelski inför rätta"
En appellationsdomstol har givit klartecken till ett åtal mot Wojciech Jaruzelski, Polens siste kommunistledare, vars införande av undantagstillstånd 1981, som ett led i det brutala tillslaget mot demokratiaktivister, nu ska prövas. Den 84-årige Jaruzelski har länge hävdat att undantagstillstånd var enda sättet att förhindra en sovjetisk invasion för att krossa Solidaritetsrörelsen.

2008-33 s 6
"Polens liberaler försöker bli av med Kaczynski"
Meningsskiljaktigheterna mellan den liberalt orienterade regeringen och den nationalkonservative presidenten Lech Kaczynski har lett till ett förgiftat politiskt klimat i Polen, t ex när det gäller USAs raketförsvar i landet och ratificeringen av EUs Lissabonfördrag. Presidenten kan stoppa alla förslag från regeringen. Det är nästan omöjligt att bli av med honom på laglig väg. Ett sätt är att översvämma parlamentet med lagförslag som man kan anta att presidenten kommer att blockera. På så vis kommer Kaczynskis image som en offentlighetens bromskloss att cementeras och göra honom ännu mer impopulär.

2008-34 s 3-4
"Missilavtal klart mellan Polen och USA"  hela artikeln
Händelserna i Georgien väckte gamla minnen och ny rädsla i Polen och förhandlingarna frick ny fart. Missilavtalet innebär att Polen kommer att stå värd för en amerikansk bas med 10 missilförsvarsenheter vars syfte är att skjuta ner ballistiska missiler som avfyras av en teoretisk framtida fiende som t ex Iran. Ett radarspårningssystem ska baseras i Tjeckien. 2012 ska allt vara klart. Polen får i gengäld "ett utökat säkerhetssamarbete", vilket bl a innehåller det toppmoderna luftförsvarssystemet Patriot. Ryssland har länge motsatt sig avtalet.

2008-42 s 24-26
"Morden i Katyn"
1940 lät Stalin mörda 22 000 polacker, varav de flesta var officerare. Det var en av de värsta förbrytelserna under andra världskriget. Anhöriga till offren kräver nu att dessa får upprättelse. I flera årtionden hävdade ledarna i Kreml att det var den tyska armén, inte Röda armén, som hade begått massakern. Det var Michail Gorbatjov som 1990 erkände att det var hans land som var det skyldiga. Boris Jeltsin överlämnade två år senare till regeringen i Warszawa protokollet med politbyråns beslut av den 5 mars 1940 enligt vilket 25000 polacker skulle likvideras. Stalin ville förinta den polska eliten för att hindra grannlandet från att återuppstå.

2008-44 s 15-16
"Ingen är immun"  hela artikeln
Finanskrisen slår urskillningslöst mot den polska ekonomin. Polackerna hade goda skäl att tro att de undvikit det stigma som drabbat många andra länders finanser. Polen hade gåt med i både EU och Nato, Polen var nära allierat med USA, Polen hade robust tillväxt och snabbt stigande levnadsstandard. Men Polen har inte infört euro vilket gjort landets ekonomi sårbarare. Nu har zlotyns värde sjunkit med 17 % mot dollarn och 10 mot euron. Problemen har importerats särskilt från Ungern och Ukraina som båda kommit överens med IMF om stora lån för att hindra att deras finanssystem kollapsar.

2009-20 s 11
"Polen väntar lite med euron"  hela artikeln
På grund av av dålig ekonomi och budgetunderskott skjuts beslutet upp ett år. Donald Tusks regering har pekat ut införandet av euron som en av grundpelarna i Polens krisprogram. Men saken kompliceras av att regeringen och oppositionen inte kan komma överens om ändringen av landets författning, som måste till om Polen ska införa den enhetliga valutan. Inträde i eurozonen kan därför vara orealistiskt även 2012.

2009-36 s 6-7
"Polen minns för fredens skulle"
I tisdags var det 70 år sedan andra världskriget bröt ut. Startskottet var ett tyskt anfall mot en polsk postering på halvön Westerplatte i Östersjön. Inom mindre än en månad hade Polen övermannats av nazisterna från väster och av sovjetiska styrkor från öster. Polen förlorade sex miljoner medborgare, varav tre miljoner judar, och drygt hälften av alla tillgångar.
I gryningen i tisdags markerade Polens ledare med en allvarlig ceremoni 70-årsdagen. Senare på dagen träffades europeiska och amerikanska regeringsföreträdare i olika sammankomster i Gdansk för att hedra de tiotals miljoner människor som dog i kriget. Det som väckte störst positiv uppmärksamhet var att både Merkel och Putin deltog - ledare för de länder som invaderade polen hösten 1939. Merkel var glad att hon var inbjuden, vilket hon tolkade som en "försoningssignal" länderna emellan. Men Ryssland är Polens relationer mer spända.

2009-44 s 10-11
"Revolutionens hjältar blev dess offer"  hela artikeln
Det var varvsarbetarna som sakta men säkert undergrävde kommunismens grepp om Polen. Men varvsarbetarna som tog initiativ till strejkerna i Solidaritets namn är arbetslösa idag. Varvens öde hänger som en politisk kvarnsten runt regeringens hals. Varven hölls vid liv i decennier med hjälp av statliga subventioner men nu tvingar EU Polen att privatisera varven eller sälja delar av dem som skrot och lägga ner dem för gott. Subventionerna har gett de polska skeppsbyggarna en orättvis konkurrensfördel. Polen måste acceptera den globala marknadens regler.

2010-08 s 20-23
"Inte ens kyrkan kan stoppa kvinnorna i Polen"  hela artikeln
Polska kvinnor gör revolution i det ärkekatolska samhället och startar fler nya företag än andra europeiska kvinnor. Nu kräver de mera inflytande i politiken också. Samhällsomvandlingen har varit enorm sedan kommunismens fall. De polska kvinnorna har på 20 år genomfört det som tog många fler decennier för kvinnorna i väst. Övergången till kapitalism krossade de gamla könsrollerna. Kvinnor startar små egenföretag eftersom barnfamiljerna inte klarar sig på en lön. Det finns inte många dagis.
Men kvinnor har också lagt beslag på viktiga chefsposter. "Klubb 22" är ett nätverk för framgångsrika polska kvinnor.
Den katolska kyrkan och majoriteten av polackerna utanför de stora städerna tycker att kvinnans nya roll är ett svek mot den gudomliga och nationella ordningen. Ett arv från katolicismen är de polska abortlagarna.

2010-15 s 8-10
"Katastrofen kanske bäddar för ett närmande"
Flygkraschen av det polska flygplanet på rysk mark kan ha lett till ett närmande mellan de båda länderna: ökad vänlighet och förståelse från båda parter. Polska ledare har hyllat det ryska agerande efter det att president Lech Kaczynskis flygplan krascher nära Smolensk flygplats. Alla 96 passagerare som var på väg för att högtidighålla minnet av de tusentals polska officerare som massakrerades av sovjetiska styrkor för 70 år sedan i Katyn, avled i olyckan. Historiskt sett har Polen förbittrats av ryska maktanspråk och Ryssland i sin tur har rest ragg när Polen vänt sig mot väst och visat Ryssland ryggen. Polen var en sovjetisk satellitstat som efter kommunismens fall blivit medlem i EU och Nato.
Ryssland höll en officiell landssorg på måndagen. Över 2000 personer besökte den polska ambassaden, bland dem den ryska presidenten Medvedev.

2010-15 s 8-9
"Den politiska balansen förändrades med olyckan"
Den polske premiärministern Donald Tusks europositiva parti Medborgarplattform stärker sannolikt sitt grepp om makten i det presidentval som nu måste hållas före juni. Medborgarplattforms kandidat Bromislaw Komorowski hade redan före olyckan ett försprång framför övriga kandidater. Han är den ende överlevande av de tre populäraste kandidaterna. Med kontroll över både regeringen och presidentposten kommer Medborgarplattform att stifta de lagar som behövs för att förbättra statsfinanserna, vilka den avlidne presidenten Kaczynski blockerat. Kaczynski har i tre år gjort sitt bästa för att blockera regeringens åtgärder för att reformera regeringens åtgärder för att reformera Polens underskottstyngda hälsovårds- och pensionssystem.

2010-15 s 10-11
"En polsk dubbeltragedi"
President Lech Kaczynskis besök i Ryssland var tänkt att överbrygga historiska motsättningar mellan Polen och Ryssland. Detta är lättare sagt än gjort, speciellt nu, förklarar Andrew Nagorski, som tidigare bodde i och rapporterade från Warszawa. Kaczynski och de övriga offren var på väg till Katynskogen för att högtidighålla 70-årsdagen av avrättningen av 21857 polska krigsfångar och civila 1940, som dödades på direkt order av Josef Stalin och hans politbyrå som ville utplåna varje frö till framtida opposition genom att avrätta många av landets officerare och ledande män. Stalin, liksom efterföljande sovjetiska och polska kommunistregimer, lade hela tiden skulden för massakern på nazisterna. Sanningen om Katyn kunde man bara tal om i väst. Först 1992 efter Sovjetunionens fall offentliggjorde Rysslands nye president, Boris Jeltsin, ordern från Stalins politbyrå som bekräftade Sovjetunionens ansvar för massakern.

2010-15 s 11-12
"Varför landade piloten"
Olycksutredarna koncentrerar sig på frågan varför piloten inte hörsammade instruktionerna från trafikledarna, som uppmanade honom att inte landa under de dåliga väderförhållandena. Kände han sig kanske pressad för att säkra att delegationen kom i tid till lördagens ceremoni i Katynskogen?

2010-17 s 9
"Brodern vill fullfölja sin döde tvillings uppdrag"
Jaroslaw Kaczynski har bestämt sig för att kandidera i det polska presidentvalet, som äger rum den 20 juni. Han representerar det konservativa Lag och rättvisepartiet. Opinionsmätningar visar att han får svårt att besegra underhusets talman till tillförordnade presidenten, Bronislaw Komorowski som företräder det rivaliserande partiet Medborgarplattformen.

2010-24 s 8-9
"Kaczynski vill axla sin brors mantel"
Polen går till val. Är det rätt att en man blir president bara därför att hans bror omkom i en tragisk olycka? Kanske inte, men faktum är att Jaroslaw Kaczynski är en annan person än förut. Den högernationalistiske kämpen och gudabenådade populisten har blivit en ny människa sedan hans tvillingbror Lech dog. Jaroslaw Kaczynski ligger bara sex procentenheter efter Medborgarplattforms kandidat Bronislaw Komorowski som är talman i parlamentet och tillförordnad statschef. Sedan Kaczynski slutade upp med att dela in polackerna i goda och onda människor har partiet Lag och Rättvisa ökat från 25 till 40 procents väljarstöd.

2010-25 s 7
"Komorowski vann första etappen"
Polackerna har valt men ingen av presidentkandidaterna fick absolut majoritet. Det blir en ny omgång i början av juli. På tredje plats i valet kom vänsterns kandidat Grzegorz Napieralski med 14 procent. Bedömare anser att hans väljare troligen röstar på Bronislaw Komorowski.

2010-27 s 5
"Komorowski är Polens nye president"
Presidentvalet i Polen blev en mycket jämn kamp mellan liberalen och traditionalisten. I andra omgången fick Bronislaw Komorowski drygt 52 procent mot utmanaren Jaroslaw Kaczynskis drygt 47 procent. Komorowskis seger är en viktig framgång för det regerande Medborgarplattform, som leds av premiärminister Donald Tusk. Nu slipper Tusk det ständiga hotet att ett presidentveto ska lägga hinder i vägen för ekonomiska reformer som till exempel privatiseringen av statliga företag och minskade statliga utgifter på vägen mot att införa den enhetliga valutan, euro. Det jämna valet visar dock att Polen fortfarande är ett splittrat land. Landet är delat mellan människor som känner sig "moraliskt överlägsna" och människor som känner sig "intellektuellt överlägsna".

2010-47 s 11
"Tusk har vind i ryggen"
Premiärminister Donald Tusk fick i söndagens regionval godkänt för sin politik. Framgången ses som en fingervisning om hur det går i de allmänna valen om ett år. Tusks Medborgarplattform (PO) fick nästan 34 % i söndagens regional i Polen. Medborgarplattform har sedan 2007 regeringsmakten och lade i somras beslag också på presidentposten. Den konservativa oppositionen som leds av den före detta premiärministern Jaroslaw Kaczynski , fick 27 % av rösterna. Demokratiska vänsterförbundet fick 15,6 % och polska bondeförbundet - som stöder PO - fick drygt 13 %.

2010-49 s 11
"Polen och Ryssland bygger ömsesidigt förtroende"
President Medvedevs besök i Polen markerade att relationerna mellan Warszawa och Moskva har blivit varmare. Polen är idag en av EUs viktigaste medlemmar. Förlikningsprocessen kulminerade i november när den ryska duman för första gången röstade för att lägga ansvaret för massakern i Katyn 1940, då 20 000 polska officerare dödades av den sovjetiska militären, på den förre Sovjetledaren Josef Stalin. I fredags i förra veckan överräckte Moskva 61 volymer dokument som relaterar till händelsen.

2011-09 s 3-5
"Polackerna har tröttnat på martyrrollen"
Det en gång outvecklade jordbrukslandet blomstrar. Stödet för EU bland medborgarna är starkt och i deras umgänge med tyskar märks en vänligare ton. Ingenstans är detta så tydligt som i det forna Breslau (polska Wroclaw). Inget land har vunnit så mycket på globaliseringen och medlemskapet i EU som Polen. Arbetslösheten minskade från 20 % till dagens 8 %. Den ekonomiska krisen har Polen knappast känt av. Den stadigt höga efterfrågan på den inhemska marknaden och polackernas relativt stora konsumtion räddade polen från recessionen under krisen. 2009 ökade BNP med 1,7 %. Landet har regeringen med stark majoritet i Sejmen, där finns varken höger- eller vänsterextremister. Historiska trauman, lidandet under nazisterna och kommunisterna, är idag som bortblåst. Få intresserar sig idag för martyrkulten som hade landet i sitt våld i flera decennier.

2011-13 s 20
"Sorgeåret är över"
På årsdagen av den tragiska flygplansolyckan utanför Smolensk 10 april, då den polske presidenten, hans fru och ytterligare 94 höga politiker, militärer och andliga ledare dödades i en krasch, planeras fyra stora minnesceremonier i den polska huvudstaden för att hedra de omkomna. Men det finns även planer på motdemonstrationer. Många polacker tycker att det är dags att lägga tragedin till handlingarna och sätta punkt för offentliga hedersbetygelser. På en sida i Facebook kan man ange om man är för eller emot ett minnesmärke i Warszawa över Lech Kaczynski.

2011-15 s 8-9
"Polens ledare slår ett slag för långtråkig stabilitet"
En intervju med Polens premiärminister Donald Tusk som tror på euron men inte vill ange någon exakt tidpunkt för Polens inträde i eurozonen.
I Polen sörjer man fortfarande offren i flygolyckan i Smolensk förra året, men man ser framåt också, säger premiärminister Donald Tusk i en intervju. Införandet av euro är nästa stora projekt i Polen, det har varken finanskris eller en mycket hätsk debatt ändrat på.
Han säger att han föredrar långtråkig liberalism fram för reaktionär diktatur eller nervös socialism.

2011-18 s 4-5
"Stabilitet behöver inte utesluta aktivitet"
Äntligen har Polen stabilitet i politiken, men det är ingen ursäkt för självbelåtenhet. Donald Tusk är en lugn och sansad person i ett grälsjukt land. Han går mot seger i de allmänna valen i oktober. Det har aldrig hänt förut att en polsk premiärminister blir omvald. En del av Donald Tusks framgångar kan förklaras med rivalernas misstag. Oppositionen har missat att attackera regeringens svaga sidor. Som en överlappning mellan partifinansiering och affärer och den svaga polska infrastrukturen. Kanske satsar Tusk på presidentvalet 2015.

2011-26 s 4
"Polens mogenhetsexamen"
Polen har den 1 juli för första gången över det roterande ordförandeskapet i EU. De har definierat tydliga mål för de kommande sex månaderna. Föreslår större utsläppsminskningar, varnar om Europas stora beroende av rysk naturgas, värnar om frihandelsavtal med länder i EUs "östliga partnerskap" - Ukraina, Vitryssland och Moldavien - och arbetar för framsteg i förhandlingarna med kandidatländerna. Europaminister Mikolaj Dowgielewicz säger att "Polen är nu en normal, modern demokrati… och detta är det viktigaste för oss att visa för världen".

2011-35 s 6-7
"Lugn i stormen"
De "nya" EU-länderna, som blev medlemmar 2004 och 2007 är inte längre EUs sorgebarn. Kanske är själva "Östeuropa"-idén förlegad? EUs nyaste medlemsländer är inte de värsta utsatta men de har också problem. Alla de tio "nya" länderna har växande ekonomier, krympande budgetunderskott och minskande arbetslöshet. Å andra sidan har de startat från en låg (kommunistisk) nivå och är fortfarande relativt fattiga. Bara Slovenien har en högre BNP per capita än det fattigaste västlandet som är Portugal. Sysselsättningen speciellt bland medborgare över 50 år i Polen och bland romerna i hela regionen. Ungern är kanske det mest sårbara landet på grund av en kombination av stora skulder och politisk oförutsägbarhet. Ett annat stort problem är utflyttningen från hela regionen till arbeten i väst

2011-35 s 7
"Warszawa eller Woolwich"
Polska invandrare anpassar sig till livet i Storbritannien. Många säger att de gärna skulle flytta hem om det bara funnes jobb. I fjol fanns det över en halv miljon polacker i Storbritannien jämfört med bara 75000 i december 2003. Det är emellertid svårare att försörja sig i England just nu och Polen verkar klara sig bättre än många andra länder i Europa just nu.

2011-38 s 4
"Tusks parti går mot seger"
Det polska regeringspartiet, Medborgarplattform, ser ut att vinna en ny mandatperiod därför att polackerna väntas välja bättre privatekonomi framför politik och gärna vill belöna den enda regeringen i EU som lyckades undvika recession i finanskrisen 2009.
Medborgarplattform, som leds av premiärminister Donald Tusk, har varit landets populäraste parti ända sedan valsegern 2007. Nu antyder väljarbarometrarna ännu en seger över det näst största partiet i valet 9 oktober. Om Tusks parti vinner blir det första gången sedan kommunismens fall som ett polskt parti erövrar en andra mandatperiod.
En seger för Tusk "betyder att väljarna tackar för fulla plånböcker, inte att de tar ställning i ideologiska frågor."
Den ekonomiska tillväxten är dubbelt så hög som i euroområdet i snitt. Många EU-länder kämpar hårt för att komma till rätta med skuldkrisen.
De polska genomsnittslönerna har ökat med ca 18 procent sedan Tusk tog makten för fyra år sedan, och stora utländska företag som Crédit Suisse och Dell har etablerat sig i Polen. Ferrari öppnade sin första bilsalong i Warszawa förra året.
"Polen kan med tiden sträva efter att bli en av EUs allra största ekonomier."

2011-41 s 4
"Tusk är det minst onda nav två onda ting"
Donald Tusk är den första polska premiärministern sedan 1989 som lyckas bli omvald till en andra mandatperiod. Men han kan ändå inte vara riktigt nöjd med valresultatet. Han betraktas som en trevlig slöfock och anledningen till att han vann valet var att motståndaren och utmanaren Jaroslaw Kaczynski, inte heller hade några lösningar att erbjuda. Statsapparaten är fortfarande alldeles för dyr och stor, gator och vägar är i miserabelt skick och den polska järnvägen är en katastrof.
Tusk parti, Medborgarplattform, fick drygt 37 % av rösterna, men fler än hälften av väljarna stannade hemma på valdagen. Den ende segaren var den polska politikens "clown", den förmögne Janusz Palikot.

2011-45 s 31
"Ett nytt mittenparti?"
Det har uppstått en djup spricka i det polska oppositionspartiet, Lag och Rättvisa, vilket kommer att leda till bildandet av ett nytt mittenparti. Lag och Rättvisas vice ordförande, Zbigniew Ziobro och ytterligare politiker har uteslutits och kommer att bilda ett nytt parti som skulle kunna räkna med åttaprocent av rösterna om det vore val idag.

2011-50 s 6-7
"Tillsammans mot fienden"
Inget ont som inte har något gott med sig: eurokrisen har fört Tyskland och Polen närmare varandra.
Polen har en speciell plats som ledare för de länder som inte ingår i eurozonen och inte har ett undantag som exempelvis Sverige. Polen ekonomi är stabil och växer och entusiasmen för djupare integration är intakt. Polen kan komma att konkurrera med Storbritannien om inflytande i EU. Det kan bli en axel Paris, Berlin, Warszawa. Nyckeln till polskt inflytande finns i Berlin.

2012-1/2 s 5
"Polen fick VG"
Warszawa klarade ordförandeskapet i EU under ett halvår fyllt av kriser med en lugn och försonlig attityd. Antagandet av maxgränser i budgeterna för att minska statsskulderna inom EU är den största framgången under ordförandeskapet. Den största besvikelsen var toppmötet med länderna i EUs östliga samarbetsområde. Vitryssland och Ukraina låg bakom fiaskot. Men Donald Tusks regering visade inte bara stor professionalism i förberedelserna av dussintals EU-toppmöten utan avslöjade också en okänd sida i Polen, nämligen förmågan att sätta det gemensammas bästa framför egna intressen.

2012-08 s 12-13
"Det går inte att glömma"
Polen går i täten för uppgörelsen med kommunisternas styre i Öst- och Centraleuropa. Nu är det dags att angripa obesvarade frågor och outredda ärenden. En del söker sätta punkt, andra söker vedergällning. Runt om i Central- och Östeuropa verkar det som om en tyst överenskommelse om att tiga har brutits. I Polen finns Institutet för nationell hågkomst. Mer än 800 skrifter har publicerats om nazisternas ockupation och den kommunistiska perioden.

2012-11 s 10-11
"Dåliga vibrationer"
Relationerna mellan Polen och Litauen är uråldriga, men de blir inte precis bättre med tiden. De båda länderna har 600 års överlappande historia (tidvis även geografiskt), men minnena av denna långa tid skiljer sig drastiskt. Polen som är tolv gånger större tycker att Litauen misshandlar sin polska minoritet - cirka åtta procent av befolkningen - och sviker sina löften. Litauens polska skolor har beordrats att undervisa fler ämnen på litauiska.
Ett annat problem handlar om stavning: Enligt litauisk lag måste officiella dokument som pass och födelsebevis vara skrivna med det litauiska alfabetet, som saknar bokstaven w och merparten av Polens diakritiska tecken.
Ett tredje bråk handlar om återlämnande av egendom i Vilniusregionen som konfiskerades under sovjettiden. Detta etniskt polska distrikt styrdes (ockuperades enligt litauerna) av Polen före kriget. Detta komplicerar frågan om vem som äger vad.
Andra kontroverser handlar om användandet av polska i annonser och på vägskyltar.

2012-12 s 10-11
"Gärna EU, men euron kan vänta"
Polackerna är i allmänhet nöjda med att vara med i EU, men de har ingen brådska med att byta ut zlotyn mot euro.
Nu, efter många års bekymmer i eurozonen, har polackerna insett, att de redan hade biljetten till elitligan liggande i sina fickor. Deras egen valuta, zloty, har skyddat Polen från turbulensen i grannländerna, och få i Polen har numera bråttom att införa euron, vilket Polen dock i samband med inträdet i unionen 2004 lovade att göra med tiden.
Men nu gör den minskade entusiasmen för euron, att införandet verkar mycket avlägset, och få politiker vill ens gissa när det kan bli aktuellt. Polackernas motstånd mot euron har ökat från 22 % 2002 till 60 % i januari 2012.

2012-19 s 7
"Värdlandet Polen gruffar om bojkotten mot EM i Ukraina"
Ropen på bojkott av Ukraina under EM i fotboll duggar allt tätare. Till och med Jaroslaw Kaczynski, den polske oppositionsledaren , rekommenderar bojkott. Premiärminister Donald Tusk har dock en annan mening. Han anser att det vore synd att sabotera flera års förberedelsearbete. Enligt Julia Timosjenkos dotter försämras moderns hälsa varje dag som hon fortsätter att hungerstrejka.

2012-35 s 10
"Tusks gloria har halkat på sned"
Polens premiärminister, Donald Tusk, är hårt pressad. Han har under åren avsatt ministrar misstänkta för korruption utan pardon, men plötsligt är det han själv som berörs av misstankar. Hans son, Michal, är involverad i skumma affärer med en tvivelaktig investerare.
Den 30-årige Michal Tusk, har tidigare inte gjort något väsen av sig och ansågs fläckfri. Han har i många år arbetat som journalist med speciell inriktning på trafikfrågor och flyg på den vänsterliberala tidningen Gazeta Wyborczas redaktion i Gdansk. I våras anställdes han på PR-avdelningen på Lech Walesaflygplatsen i Gdansk, som delvis ägs av staten. Tjänsten tillsattes utan att ha utlysts offentligt, men den unge Tusk gjorde många andra fel, som nu upprör allmänheten.

Polen, Ukraina, EU
2012-41 s 6
"Polen varnar Ukraina - fria val, annars inget EU"
Polens president Bronislaw Komorowski har sagt ifrån till Ukraina att landets integration i EU är beroende av om valen i oktober blir öppna eller inte samt hänger också samman med vilket öde den fängslade och sjuka oppositionsledaren Yulia Tymoshenko har att vänta.
Ukrainas president Viktor Yanukovich har sagt att medlemskap i EU står högst på hans utrikespolitiska program.

Polen, Vatikanen, Religion
2013-05 s 6-7
"Legendarisk kardinal död"
Kardinal Jozef Glemp, som var andlig ledare för Polens romerska katoliker under 25 år och hjälpte till att lotsa landet genom en historisk övergång från kommunism till demokrati 1989, avled i förra veckan vid 83 års ålder. Dödsorsaken var lungkancer.
Jozef Glem utsågs till Polens primas av sin landsman påven Johannes Paulus II och blev representant för 34 miljoner katoliker som utgjorde ca 95 procent av befolkningen. Kardinal Jozef Glemp anklagades ofta för att vara antisemit.

Tyskland, Polen
2013-16 s 8
"TV-serien upprör polackerna!
"TV-serien "Unsere Mütter, unsere Väter" har lovordats som en milstolpe i Tysklands pågående process att komma tillrätta med nazisttiden. Tyskarna älskar den men inte polackerna. Den polska Hemma Arméns sammanslutning som representerar den största beväpnade underjordiska rörelsen i Polen under kriget kallar beskrivningen av motståndskämparna som "skandalös". Särskilt handlar det om att funnits starka inslag av antisemitism i rörelsen.

2013-21 s 6-7
"Fader Rydzyk har skapat ett mäktigt medieimperium"
Vid den moderna byggnaden ett par kvarter bort är det däremot uppenbart och tydligt. "Radio Maryja i Guds, Kyrkans och Fäderneslandets tjänst" står det med stora bokstäver på fasaden. Här finns hjärtat till ett medieimperium som väcker häftiga känslor i Polen, positiva och negativa.
Radio Maryja var första delen i ett konglomerat som byggts upp under 20 år av den polske prästen fader Tadeusz Rydzyk. Med tiden har det vuxit och blivit en radiokanal, en tv-kanal, en dagstidning, ett månadsmagasin, webbradio för ungdomar och en medieskola.
Radio Maryjia presenterar sig i etern som "den katolska rösten i ditt hem" och är inte bara möjlig att ratta in på Polens radionätverk utan också världen över via satellit och Internet.
Radio Maryja håller en utpräglad nationalistisk och konservativ katolsk linje och har anklagats för att ha sändningar med främlingsfientligt och antisemitiskt innehåll.

2013-34 s 8-9
"Polens försvar visar musklerna"
"Vill ha mer att säga till om i Nato. Att ha moderna stridskrafter som kan sättas in när en kris inträffar, ger plats vid de bord där besluten fattas, särskilt som andra länder skär i sina försvarsbudgetar. Ett tecken på Polens växande inflytande inom NATO är övningen "Steadfast Jazz" som ska hållas i de baltiska staterna i november.
Polen vill försäkra sig om dessa NATO-länder som ligger nära Ryssland att artikel 5 fortfarande är den klippa som NATO vilar på nämligen att komma till andra NATO-länder till hjälp om de hotas.

2013-35 s 12
"Bakslag för Tusk vid val i Medborgarplattformen"
Ett försök av Polens premiärminister Donald Tusk att stärka sin ställning som ledare för Polens regerande parti, Medborgarplattformen, har slagit slint, vilket har allvarligt försvagat honom sedan han redan har förlorat stöd på grund av den svaga ekonomin.
Donald Tusk gjorde ifrån sig mycket sämre än väntat i en omröstning om ledarskapet där alla 42 000 medlemmar av Medborgarplattformen för första gången var berättigade att delta. Han hade hoppats att få sin auktoritet bekräftad. I stället tillföll en femtedel av rösterna den förre justitieministern Jaroslaw Gowin, som är socialkonservativ men liberal ekonom. Bara hälften av partimedlemmarna deltog i omröstningen. Detta valresultat är en kalldusch för Tusk. Hans kontroll över Medborgarplattformen är skakigare än någonsin. Tusks problem ären välsignelse för högeroppositionen som leds av Jaroslaw Kaczynski vars parti gått om Medborgarplattformen i opinionsundersökningarna.
Tusk har suttit vid makten i sex år. Många polacker är helt enkelt trötta på honom.

2013-36 s 4-5
Ett beslut i Tysklands högsta domstol innebär att polacker med tysk bakgrund nu kan rösta vid förbundsdagsvalen. För många av dem som ingår i denna tyska minoritet i Polen är denna förändring av symbolisk betydelse.
Ett beslut förra året av Tysklands författningsdomstol innebär att tyskar som är bosatta utanför landet, även om de aldrig har bott i Tyskland, kan ta del i valen genom att rösta på avstånd, en sorts poströstning.
För den tyska minoriteten i Polen innebär förändringen något av en vattendelare. Rätten att rösta betyder att vi officiellt utgör en del av det tyska politiska landskapet.
Att många tyskar bor i Polen går tillbaka till medeltiden. I dag lever de flesta i regionen Sileisa i sydvästra Polen, där tyska fortfarande talas.

Nato, Ryssland, Polen, Baltiska staterna
2014-22 s 4-7
"Ett tandlöst Nato"
Balterna och polackerna känner sig utlämnade till Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin har avbrutit ett avtal om att utbyta militär information med Lettland. Nyligen gav han order om att ge Röda arméns veteraner från andra världskriget, som fortfarande lever i de baltiska länderna, en sorts hederslön som ska betalas ut av den ryska statskassan - men bara till dem som bär särskilda id-kort för ryska minoriteter i dess länder.
Ingen förutse vad Putins nästa steg blir, om Ryssland planerar nya scenarion liknande det i Ukraina. Men om så skulle ske saknar Nato de vapen som krävs att försvara Baltikum och Polen. Det skulle ta minst ett halvår för Natos medlemmar att uppbåda en lämplig respons.
Detta slås fast i ett uttalande av Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen först i Warszawa och dagen efter i den estniska huvudstaden Tallin: "Om Ryssland skulle genomföra militära attacker i Baltikum skulle inte Nato kunna försvara regionen med hjälp av konventionella stridsmedel", det vill säga med stridsvagnar, flygplan och marktrupper. Kärnan i Natos försvarsallians består av löftet som de 28 medlemsländerna gett varandra i artikel 5 i Natofördraget: "En attack mot en eller flera alliansmedlemmar betraktas som en attack mot alla medlemmar".
Men i Polen anser många att landet behandlas som en andra klassens medlem av Nato.
Nato har förvandlats från att vara en nationell - europeisk försvarare - till global polis, samtidigt som många Natoländer minskat försvarsutgifterna.
Det visar sig nu att det var fel att tro att Ryssland ville ändra sig och istället för aggressivt beteende mera önskade stärka banden med Europa.

2014-23 s 7-9
"Europas nya stjärna : Mr Perfect, Polens populäre utrikesminister"
Krisen i Ukraina har placerat Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski i rampljuset där han intagit en ledande roll i utformningen av EUs reaktion på den ryska aggressionen. Han var den förste som varnade för att Europas öde kommer att avgöras i Ukraina, men då lyssnade ingen. Och han vill att Västeuropa militärt ska hota ryssarna, om detta blir nödvändigt.
Polen är Ukraina vän, uttalar Sikorski, 51 år, gift med den amerikanska journalisten Anne Applebaum och som har lett det polska utrikesministeriet sedan 2007. Applebaum är en kritikerrosad expert på sovjetisk historia och har fått Pulitzerpriset för sin bol "Gulag".

2014-23 s 28-30
"Jag tjänade det Polen som fanns"
Wojciech Witold Jaruzelski var den polske generalen med det uttryckslösa ansiktet bakom sina mörkt tonade glasögon, mannen som införde undantagslagar 1981 för att krossa den oberoende fackföreningen Solidaritet och som nästan åtta år senare deltog i revolutionen som ledde till kommunismens fall i Polen. Han kunde aldrig riktigt komma undan historiens höga eko. "Jag existerar bara i det förflutna" hävdade han.
1991 avgick han som president och Walesa vann det efterföljande presidentvalet.
Jaruzelski dog den 25 maj 2014, 90 år gammal.

EU, Polen
2014-27 s 8
"Det regnar manna över polska bönder"
Polen jordbruk är troligtvis den största enskilda mottagaren av EU-bidrag. Tack vare EU-medel har jordbrukarnas inkomster tredubblats sedan inträdet i EU. Men jordbruket är efterblivit, det står för 3,4 % av BNP men 12,4 % av sysselsättningen.
Det mest omedelbara bekymret för polska bönder handlar mera om krisen i Ukraina. Äpple och köttexporten i synnerhet är sårbara för ett ryskt exportförbud och merparten av Polens jordbrukare är beroende av ukrainsk arbetskraft och hoppas nu på det bästa.

2014-44 s 18
"Hon är kompetent men saknar visioner"
Ewa Kopaczs lovar inte att genomföra några radikala förändringar. Hon tar nu över premiärministerposten i Polen efter Donald Tusk och tar klivet upp som ordförande i Europeiska Rådet och då är det centrala budskapet fram till nästa års parlamentsval i stället "säkerhet". Hennes parti har 34 % medan hennes närmsta rival, högerpartiet PiS ligger på 30.


Historia, Polen, Ukraina
2014-47 s 30
"En lyckad österrikisk uppfinning"
Och myten o Galizien och Lodomeria.
Galizien, även Rödrutenien, är en historisk region i centrala Europa och var ett österrikiskt kronland 1772-1918. Galizien är sedan 1945 delat mellan Ukraina och Polen.
Det finns funnits två olika synsätt kring Galizien, ett som vaggan för upplysning och judisk frigörelse. Ett annat ur ett österrikiskt perspektiv där man kallade området halvasiatiskt och en barbarisk plats. Även idag ser många det som en sjunken, exotisk utpost av det försvunna Habsburgska riket.

EU, Polen
2014-49 s 6-8
"EUs starka röst från Östeuropa"
Efter utnämningen av Donald Tusk som ordförande för det mäktiga Europeiska rådet, kommer en politiker från Östeuropa för första gången att ha en av Bryssels viktigaste poster. Den förre politikern i Polen har möjligheter att förmedla ett östeuropeiskt perspektiv i EU.
Uppvuxen med strider och schismer är Donald Tusk en man som förespråkar samarbete, samförstånd och solidaritet. Han huser en stark aversion mot dogmatiska ideologier.
Han har samma inriktning som Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Han är pro-europeisk, pragmatisk och äger en fingertoppskänsla för att skapa enighet, möjliga majoriteter och politisk genomförbarhet. Polens förflutna har lärt honom att vara skeptisk mot stora ideologier - han har upplevt hur socialism, nyliberalism och nationalism successivt har misslyckats i Polen - och det är just detta som gör honom till en utmärkt medlare.

2015-3 s 6
"En svårtippad polsk riksdag"
Det är närmast dött lopp mellan mellan landets två största partier, det regerande liberala mittenpartiet Medborgarplattformen (PO) och det konservativa partiet Lag och rättvisa (PiS), men det är svårt att räkna ut de möjliga koalitionerna.

Kultur, Religion, Polen
2015-47 20-22
"Den katolske prästen klev ut ur garderoben och vållade splittring bland de homosexuella"
Den polske prästen Charamsas vållade stort rabalder när han dagen innan den katolska kyrkans synod ställde sig på en teaterscen och deklarerade att han var homosexuell och att den katolska kyrkan måste erkänna de homosexuellas rättigheter fullt ut. Innan han träffade sin nuvarande pojkvän Eduardo levde han ett liv "i garderoben". Nu lever han i en form av självvald exil. Han är vräkt från sin bostad i ett kloster i Rom, hans bröders barn mobbas i skolan och hans mamma är utsatt för påtryckningar i kyrkan i Polen att ta avstånd från sin son. Vatikanen avskedade honom direkt och han blev arbetslös.
Många homosexuella anser att Charamsas "teatraliska" sätt att komma ut kan elda upp dem inom kyrkan som har en negativ attityd till homosexualitet.

Polen, Flyktingpolitik
2015-48 17-18
"Nej till flyktingar! Mer pengar till polackerna"
Den nya polska premiärministerna Beata Szydlos första utspel bekräftar kritikernas farhågor. Den nya nationalkonservativa regeringen kopplar den stora vågen av flyktingar med terroristattackerna. Rättsväsendet och medierna får ett större statligt inflytande. Och de sociala reformerna som ger bättre villkor och mer pengar i fickan betalas av utländska bolag.
Szydlos parti kan räknas till EU-skeptikernas läger även om man uppskattar EU-medlemskapet Tanken på en europeisk lösning med tilldelning av kvotflyktingar avvisar man däremot bestämt. "Vissa länder försöker exportera problem som de själva har skapat", säger Szydlo. Däremot vill hon införa ett barntillägg på 120 euro, sänka pensionsåldern och sänka skatten för låginkomsttagare. Och höja minimilönen med 2,77 euro.

Polen, Storbritannien, EU
2015-51 6-7
"De modiga polackerna flyttar utomlands"
Om England lämnar de europeiska unionen får det stora konsekvenser för många länder i det tidigare Östeuropa, men framför allt för polackerna. Sedan Polen gick med i EU har många valt att migrera till främst Storbritannien och nu flyttar fler än någonsin.
"De modiga ger sig av, de som stannar kvar känner sig underlägsna", säger Magda Jageiska i Graiweo.
Storbritannien har en nettoinvandring på mer än 300 000 per år och det är inte hållbart, menar Storbritanniens premiärminister David Cameron, som kräver begränsade sociala förmåner föt personer som varit i landet i färre än fyra år.

2016-04 14-17
"Kampen om Polens framtid trappas upp"
Den nya regeringen i Warszawa håller på att förvandla Polen till ett nationalistiskt, västfientligt och ärkekatolskt land.Men en proteströrelse, som inkluderar vänsteraktivister, journalister och till och med en före detta premiärminister växer fram. Demonstranterna befarar att det nya regeringspartiet, Lag och Rättvisa (PIS), som har infört en ny lag som ger regeringen rätt att tillsätta cheferna fär public service företagen, är i färd med att begränsa yttrandefriheten. Omedelbart efter valsegern i slutet av oktober sjösatte regeringen sin "nationella revolution". Målet är att myndigheterna, medierna, rätsväsendet, utbildningssystemet, de statliga företagen ska underställas ett enda maktcentrum. Och detta maktcentrum är i praktiken en enda person: ledaren och grundaren av PIS, Jaroslaw Kaczynski, som officiellt representeras av president Andrzej Duda och premiärminister Beata Szydlo.

2016-09 12-13
"Det nya Polen erbjuder bättre barnbidrag än Norge"
Polen nya styresmän har retat gallfeber på sina främsta välgörare, kvävt oppositionella och hotat internationella investerare - och samtidigt lycliggjort sina supportrar med löften om aldrig skådad generositet.
Högerpartiet Lag & Rättvisa agerar för att vända upp och ner på sitt förhållande till EU och samtidigt kombinerar skandinavisk generositet med lite ryskt övermod. Ett program för barnbidrag mer generöst än vad det oljerika Norge kan erbjuda är på väg. Argumentet är att hindra en befolkningsminskning. Det nya styret vill också höja minimilönen, höja gränsen för skettefria inkomster och sänka pensionsåldern.

2016-12 6-8
"Polens president förklarar sitt lands oroväckande vändning"
President Andrzej Duda, som valdes till president i maj, intervjuas av Washingtons Posts Lally Weymouth. I Polen är partiledaren Jaroslaw Kaczynski kanske den mest inflytelserika politikern, men Duda förklarar att han är en (numera) partilös president och Beata Szydlo är premiärminister. Båda har ett personligt ansvar för de frågor de arbetar med och fattar beslut om. Polen vill förstärka samarbetet med USA, gärna se mer närvaro av amerikanska trupper i USA och vill hjälpa syriska flyktingar men främst genom att skapa fred i Syrien.

Ryssland, Polen
2016-17 19
"Putinvänligt motorcykelgäng nekas komma in i Polen - igen!"
För andra året i rad har Polen grusat förhoppningarna för det ryska Putinvänliga motorcykelgänget Nattvargarna. Motorcykelklubben ville fira 71 årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland i det stora patriotiska kriget 1951-45 genom att köra Röda Arméns väg över Östeuropa till Berlin. Men de polska myndigheterna nekade dem inträde i landet.
Motorklubben som har 5000 medlemmar, fick 2014-2015 en miljon dollar i stöd från Kreml för att fiansiera sina motorshower som omfattar genomarbetade historiska återskapanden av andra världskriget. Klubbens ordförande uttrycker öppet sin beundran för kommunistdiktatorn Josef Stalin.

FN/Nato, Polen, Ryssland
2016-20 5
"NATO bygger en missilsköld i Polen som skydd mot så kallade "skurkstater"
Ryssland reagerar starkast trots att ingen räknar in dem bland dessa.
Polen inleder byggande av den nordeuropeiska delen av USAs missilsköld. Samtidigt har Ryssland fördömt paraplyförsvaret och kallat det en aggressionshandling, till följd av att Rumänien nyligen aktiverade ett missilförsvarssystem söderut.
Nato förstärker närvaron i östra Europa efter det att Ryssland flyttat gränser i regionen.

Polen, Media
2016-26 24-25
"Både medarbetare och tittare lämnar"
Bara tolv dagar in på det nya året föll bilan över Piotr Maslak som hade arbetat för den polska statstelevisionen i åtta år. Med hänvisning till "olika synsätt" meddelade hans nya chef på den polska statstelevisionen att det inte längre fanns några möjligheter att samarbeta. Maslak, 40, höll med. Han säger att han är "stolt över att ha blivit den första" som fått packa ihop sedan den konservativa regeringen tillträdde i Polen för sju månader sedan. Sedan dess har åtminstone 163 personer - bland dem Polens mest framstående nyhetsankare och reportrar - antingen fått sparken eller slutat hos den statliga tv-kanalen, enligt polska Jounalistförbundet.

Polen
2016-33 8-11
"Den politiska kursändringen i Polen får folk att fråga sig om frihet och europeisk identitet, som var så viktiga för dem som störtade kommunismen, har förlorat sitt värde. Frågan är angelägen framför allt för den unga generation som inte har något minne av det delade Europa och förtrycket inom det gamla östblocket. målmedvetet
Kritiker i både Polen och utomlands anser att Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande Lag - och Rättvisepartiet, som vann både president- och parlamentsvalen förra året
och hans meningsfränder agerar målmedvetet för att underkräva författningsdomstolen, begränsa mediernas yttrandefrihet, försvaga aborträtten och underblåsa chauvinistiska strömmar som kan orsaka konflikter och skada en av Europas få pigga ekonomier.

Storbritannien, Brexit, Polen
2016-36 10-11
"Polack misshandlades till döds. Kan rubriceras som hatbrott"
Livlig debatt om främlingsfientlighet i Storbritannien.
Två polska invandrare stord lutade mot en tegelvägg och åt var sin hämtpizza i Harlow, en arbetarstad 3 mil nordost om centrala London. De angreps av sex ungdomar från Harlow som misshadlades svårt. En av dem dog.
Polackerna utgör det största antalet utlandsfödda invånare i Storbritannien 831 000 personer.

2016-47 10-11
"Hotet om skärpta abortlagar fick den polska feminismen att vakna till liv"
den slumrande kampen om rätten till abort har plötsligt återuppstått i Polen, efter mer än en generation. Högerförslaget att införa ett totalförbud mot abort stoppades, men fick landets feministrörelse att vakna till liv.
Förra månadens "Black Protest" i huvudstaden samlade 30000 demonstrerande kvinnor. Gatuprotesterna ghälpte till att fälla ett högerinitiativ till ny lagstiftning som skulle förbjuda abort helt och hållet.
Tiotusentals kvinnor ställs varje år inför graviditeter som är oönskade. Aborter är förbjudna i Polen utom i extrema fall, där det är fara för moderns liv eller är ett resultat av våldtäkt.
Abort var lagligt i Polen tills kommunismens fall.

Polen
2017-13 16-18
"Vi vill att vår oro tas på allvar"
Intervju i der Spiegel av Polens utrikesminister Witold Waszczykowski. Han klagar över att hans land har blivit illa behandlat av EU. Han framhåller vad Warszawa vill ha, vad Warszawa får och landets besvärliga relation med Tyskland.
Blandningen av kulturer och raser riskerar att förstöra Polen och göra landet till "del av den värld som består av cyklister och vegetarianer". Sådana påståenden har gjort Polens utrikesminister Witold Waszczykowski, 59, ökänd, och han har inte blivit mer diplomatisk under sina år i den konservativa regeringen i Warszawa.

Nutidshistoria, Polen
2017-19 18-19
"Svårt för Förintelsens överlevare att få tillbaka sin egendom i Polen"
Hania Rosenberg föddes 1934 i Oswiecim, en industristad i Regionen Galizien i södra Polen. Koncentrations- och förintelselägret som tyskarna byggde där efter invasionen 1939, kallat Auschwitz-Birkenau, skulle komma att ta 1,1 miljoner människors liv.
Hon berättar att hennes far importerade och exporterade halm, hö och kol. Ingen var fattig, ingen var rik. Pappan dog i ett koncentrationsläger som de flesta av stadens judar. Hania och hennes mor lyckades ta sig till Sverige. Två trädgårdsland finns fortfarande kvar i Polen och Hania kämpar för att få tillbaka dem.
Lag och Rättvisas partitjänstemän, som kom till makten 2015, erkänner Förintelsens vidrigheter, men betonar att Polen var offer för både tyskt och sovjetiskt förtryck och att många andra minoriteter än judar drabbades, som vitryssar, ukrainare, karaimer, tatarer med flera. - Ska ättlingar till fattiga polacker betala ättlingarna till dem som var rika? Menar Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet.

Polen, Ungern
2018-02 6
"Polen och Ungern utlovar enighet"
Polens nya premiärminister manar till en enad front med Ungern i förhandlingarna om Eus nästa budgetperiod, och vill sluta leden mot förslagen om att minska EU-stödet till de två länderna för att de underminerar rättsstatsprincipen.
För en månad sedan svors Mateusz Morawiecki in som regeringschef för Polen. I december uppmanade EU-kommissionen medlemsstaterna att inleda en sanktionsprocess - artikel 7 i EU-fördraget - mot Polen. EU-parlamentet diskuterar huruvida man ska göra samma sak mot Ungern, där Orbans strävar efter en "icke-liberal stat", med Ryssland och Turkiet som föredömen. Polen och Ungern är två av de största mottagarna av EU-stöd. Emmanuel Macron har föreslagit en minskning av bidragen.

Polen, historia
2018-07 8-10
"Ny lag förnjuder uttrycket 'polska dödsläger'"
När nazisterna planerade att bygga Auschwitz, det mest ökända koncentrations- och förintelselägret, valde de denna avlägsna by där den polska armén hade baracker.
Samtidigt som Polens nya nationalister försöker forma en identitet för 2000-talet och dessutom vinna politiska poäng på hemmaplan, harde rivit upp gamla sår genom att i huvudsak betona det polska hjältemodet under kriget, med risk för att tona ner andras.
När andra världskriget varslut hade sex miljoner polacker blivit mördade bland den tre miljoner judar - nästen hälften av alla judar som dödades under Förintelsen.


sidans topp