Skyros
 Skyros restaurants
 Skyros autoverhuur
 Acherounes beachbeach
 Achilli bayfort
 Agalipa beachbeach
 Agios Dimitrioschurch
 Agios Fokas beachbeach
 Agios Ioannischurch
 Agios Petros beachbeach
 Agnos beachbeach
 Aspous beachbeach
 Atsitsa beachbeach
 Gyrismata beachbeach
 Kalamitsa beachbeach
 Kalogria beachbeach
 Kareflou beachbeach
 Katounesfortchurch
 Kolymbada beach / Renesbeach
 Kyra Panagia beachbeachchurch
 Linaria
 Lino beachbeach
 Molos & Magaziawindmillbeach
 Nifi beachbeach
 Palamaribeachexcavation
 Pefkos beachbeach
 Pouria beachchurchexcavationbeach
 Psarinas beachbeach
 Skyros Chorafortchurch
 Theotokos / Limanakibeach
 Tou Papa to Homabeach
 Tris Boukes
De Griekse eilanden Skyros HOME Skyros Hotels Bezienswaardigheden Skyros Stranden Skyros Reizen
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De stranden en naturistenstranden op het eiland Skyros in Griekenland

Beaches of Skyros Greece Molos en Magazia zijn twee dorpjes met een mooi zandstrand. Deze stranden liggen niet ver ten noorden van Chora aan de oostzijde van Skyros. De afstand van het hoofdstadje tot het strand is 4 kilometer. Hier vind je ook de meeste accommodaties van het eiland en er zijn veel restaurants waar je uit kunt kiezen. Het zijn ook het enige stranden waar een bus naartoe gaat vanuit Chora. Molos en Magazia hebben een georganiseerd strand en je kunt er een ligbedje en een parasol huren. Om naar de overige stranden van Skyros te gaan is het handig om eigen vervoer te hebben (er is ook nog een busverbinding met de haven van Linaria en daarom is Acherounes beach - dat op tien minuten lopen van de haven ligt - ook bereikbaar met het openbaar vervoer).

Tou Papa to Homa Beach net ten zuiden van Magazia Beach en niet ver van de Chora, direct onder de enorme rots, is het plaatselijke naturistenstrand. Het is een lang zandstrand. Tou Papa to Homa Beach is alleen bereikbaar vanaf de noordzijde via een stijl pad vanaf de hoofdweg. Je moet een hek door naast een vervallen huis dat langs de hoofdweg staat en dan het pad aflopen naar beneden. Er zijn wat grotten op het strand en wat rotsen en het is vrij schoon. Het spreekt voor zich dat er geen faciliteiten zijn op dit strand, maar Skyros Chora is vlakbij.

Gyrismata Beach is een lang zandstrand dat even ten noorden van Molos en Magazia ligt. Tijdens het hoogseizoen wil het ook hier aardig druk worden. Er zijn diverse tavernes waar je iets kunt eten en er is het een en ander aan accommodaties te huur. Overige voorzieningen zijn er niet.

Aan de noordkust liggen diverse strandjes. Het bekendste is Palamari Beach dat naast de ru´nes van de oude stad Palamari ligt (bronstijd, 2500 - 1800 voor Christus). Deze stad was vrij groot (20.000 m2) maar een gedeelte ervan ligt nu in de zee. Palamari Beach is een mooi en groot zandstrand en het ligt op 13 kilometer afstand van Chora. Het is er rustig en er zijn geen voorzieningen. Het is noodzakelijk om water en iets te eten mee te nemen en een goede sunblock. Het strand ligt niet ver van het vliegveld (geen internationale vluchten dus je hebt absoluut geen hinder van vliegtuigen) en een militaire basis.

Tussen Molos en Palamari Beach, aan de noordoost zijde van het eiland ligt het strand van Kareflou. Het is een lang en stil strand van voornamelijk zand met wat kiezels en keien. Het is een strand zonder faciliteiten en zonder bomen voor schaduw, dus alleen geschikt voor mensen die de rust opzoeken en die een goede zonnebrand en water mee nemen. Misschien ook een bestemming voor naturisten?

Theotokos of Limanaki Beach is gelegen in het noordwesten van het eiland op ongeveer 12 kilometer afstand van de Chora, net boven Agios Petros Beach en niet ver van de militaire basis. Het is een rustig en afgelegen strand, zonder faciliteiten, maar het kan er toch druk worden in het hoogseizoen als de Griekse gezinnen naar dit strand komen met hun parasols. Het strand zelf is een zandstrand en niet erg groot. Het is bereikbaar via een onverharde weg. In het gebied van Theotokos Beach zijn een paar gegraveerde tombes.

Agalipa Beach is een vrij onbekend strand aan de noordwest zijde van Skyros bij Kaap Agalipa. Het bestaat uit twee stukken en het is een strand van keitjes en grof zand. Op het kleine strand van Agalipa ligt een gestrand schip (een vrij grote vissersboot). Het strand ligt in een kleine baai en is omgeven door pijnbomen en hoog oprijzende rotsen waaronder je schaduw kunt vinden. Deze stranden zijn met enige moeite te voet te bereiken en indien er niemand is kun je het strand natuurlijk als naturistenstrand gebruiken. Aangezien het strand zo afgelegen ligt zijn hier natuurlijk ook geen faciliteiten.

Agios Petros Beach is gelegen in het noorden van Skyros. Het is een groot en rustig strand met zand en kiezels, met erachter zandduinen. Het strand is omgeven door cederbomen. Dit strand is soms een bestemming voor naturisten, ook omdat het zo stil is. Als je hier wilt zwemmen dan is het minder eenvoudig, omdat er rotsen direct in de zee voor het strand liggen. Agios Petros Beach is bereikbaar via een onverharde weg die begint in de buurt van de luchtmachtbasis. Er zijn geen faciliteiten op het strand (alleen soms een "cantina" tijdens het hoogseizoen). Het strand is vernoemd naar de kapel van Agios Petros, die op een rots vlakbij het strand staat.

Atsitsa Beach ligt aan de noordwest kant van het eiland. Het ligt in de Baai van Agios Petros en het is een zandstrand met een aantal pijnbomen er omheen (maar schaduw kan toch schaars zijn hier). Er zijn niet veel faciliteiten en er zijn geen parasols en ligbedjes te huur. Er schijnt wel iets van een taverne in de buurt te zijn, maar misschien is het toch raadzaam om zelf water mee te nemen als je naar dit strand gaat. De afstand tot Chora is ongeveer 19 kilometer. In het dorp zie je een aantal stenen pilaren. Dit zijn restanten van een oude spoorlijn die werd gebruikt voor het vervoer van ijzer uit mijnen in de bergen.

Kyra Panagia Beach is een mooi zandstrand dat even boven Atsitsa Beach ligt, in het noordwesten van het eiland Skyros. Het is een rustig strand zonder faciliteiten (geen parasols en zonnebedjes en geen tavernes). Bij het door pijnbomen omgeven strand staan een paar kleine huisjes en er is een klein kerkje.

Aspous Beach ligt aan de noordoost kant van het eiland Skyros, op ongeveer 5 kilometer afstand van Skyros Town / Chora. Het is een zandstrand in een mooie baai. Aspous Beach is iets rustiger dan de stranden die een klein stukje ten noorden van de Chora liggen. Er zijn hier wel een aantal tavernes en er staan wat huisjes langs de kust, maar er zijn verder geen voorzieningen zoals parasols en ligbedjes. Een paar bomen langs het strand kunnen voor enige schaduw zorgen, maar het is aanbevolen om een parasol of een goede sunblock mee te nemen. Langs de kustlijn zijn wat rotsen, de zee loopt er geleidelijk af.

Naast Aspous Beach ligt Achilli Bay, waar de held Achilles op de boot stapte richting de Trojaanse oorlog. Ook hier is een zandstrand, maar er is een grote jachthaven aangelegd, die veel van de charme van het strand heeft weggenomen. Momenteel liggen er voornamelijk vissersboten. Een groot stuk van de ronde ingesloten baai wordt nu ingenomen door de jachthaven. Vanaf het strand kun je Aspous zien liggen en in de verte het kasteel van Chora op de top van de rots. Het is een rustig strand met weinig golfslag en er zijn geen parasols of ligbedjes te huur. Op het strand staat het aardige kapelletje van Agios Nikolaos.

Agios Fokas Beach ligt in het westen van Skyros, ten zuidwesten van Chora, even ten westen van het strand van Pefkos en ten zuiden van Astisa Beach. Het is een strand met zand en kiezeltjes dat wordt omgeven door pijnbomen. Het laatste stuk naar het strand (zo'n vier kilometer) gaat over een onverharde weg. Je neemt de afslag naar Pefkos en dan de onverharde weg die je daar tegenkomt (dus niet door naar Pefkos). Tijdens het hoogseizoen is er een taverne op het strand, maar verder zijn er geen voorzieningen. Het strand is een van de bestemmingen voor naturisten. Aan de noordkant van het strand, achter de taverne is namelijk een pad dat naar een ander strand gaat waar een plek is voor naturisme. De afstand tussen Agios Fokas Beach en Chora is ongeveer 13 kilometer.

Pefkos Beach is een rustig strand dat in het westen van Skyros ligt, even ten zuiden van Atsitsa. Het ligt in een baai die is omgeven door pijnbomen en tegenover het strand ligt een vrij plat eilandje. Het strand ligt vrij ge´soleerd en er zijn niet veel faciliteiten, dus je moet je eigen water meenemen (alhoewel er in het hoogseizoen wel een taverne open schijnt te zijn). Sommige stukken van de weg die naar het strand gaat zijn niet verhard. Bij Pefkos beach zijn een paar huisjes. Ooit was het de plek van een marmergroeven en werd vanuit deze baai marmer geŰxporteerd.

Acherounes Beach is een mooi strand aan de westkust van Skyros, op 10 kilometer afstand van Chora. Het is een populair zandstrand in een kleine baai die aan beide zijden wordt omgeven door een berg. Het strand ligt beschermd van de wind en is goed geschikt voor families met kleine kinderen, ook omdat de zee er geleidelijk afloopt en je er dus makkelijk het water inkunt. Op dit strand is de mogelijkheid om iets te eten of te drinken, maar er zijn geen parasols en ligbedjes te huur. Bij het strand staat de leuke kapel van Panagia Meglou. Vanaf het strand is er uitzicht op verschillende kleine eilandjes (Renae, Skyropoula en Valax). Archounes Beach ligt maar op 10 minuten afstand lopen van de haven van Linaria en is daarom populair bij mensen die in dit stuk van het eiland verblijven.

Kalamitsa Beach ligt even ten zuiden van de haven van Linaria, en om die reden kan het er wel eens ietsje drukker worden. Het is een lang zandstrand dat regelmatig in de wind ligt en daarom populair is bij de windsurfers. De afstand tot Chora bedraagt ongeveer tien kilometer. Het is een ge÷rganizeerd strand en er zijn een aantal tavernes en cafeetjes, alsmede een surfclub. Kalamitsa wordt door velen beschouwd als het beste strand van Skyros. Bij het strand van Kalamitsa is de kapel van Agios Mamas, en vlakbij zijn een goedbewaarde sarcofaag en een zuil uit de Dorische tijd te vinden.

Even ten zuiden van Kalamitsa Beach ligt nog een ander strand: het kiezelstrand van Kolymbada, waar het zo stil is dat het strand ook geschikt is voor naturisten. Het is een aardig eind wandelen vanaf de hoofdweg naar dit strand maar zelfs tijdens het hoogseizoen is het hier nog zo rustig dat je je kleren uit kunt trekken en naakt de zee in kunt springen om te zwemmen. Natuurlijk zijn er geen faciliteiten op dit strand, dus neem je eigen water mee, vooral ook omdat je naderhand weer terug omhoog moet klimmen naar de weg.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/2018
Valid HTML 4.01 Transitional