Skyros
 Skyros restaurants
 Skyros autoverhuur
 Acherounes beachbeach
 Achilli bayfort
 Agalipa beachbeach
 Agios Dimitrioschurch
 Agios Fokas beachbeach
 Agios Ioannischurch
 Agios Petros beachbeach
 Agnos beachbeach
 Aspous beachbeach
 Atsitsa beachbeach
 Gyrismata beachbeach
 Kalamitsa beachbeach
 Kalogria beachbeach
 Kareflou beachbeach
 Katounesfortchurch
 Kolymbada beach / Renesbeach
 Kyra Panagia beachbeachchurch
 Linaria
 Lino beachbeach
 Molos & Magaziawindmillbeach
 Nifi beachbeach
 Palamaribeachexcavation
 Pefkos beachbeach
 Pouria beachchurchexcavationbeach
 Psarinas beachbeach
 Skyros Chorafortchurch
 Theotokos / Limanakibeach
 Tou Papa to Homabeach
 Tris Boukes
De Griekse eilanden Skyros HOME Skyros Hotels Bezienswaardigheden Skyros Stranden Skyros Reizen
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines

Skyros map 1 - De Chora van Skyros met zijn smalle geplaveide straatjes, zijn klooster, het standbeeld van de dichter Rupert Brooke, kerken en het kasteel. Er zijn mooie pleinen en bijzondere huizen die typerend zijn voor het eiland. Het Archeologisch Museum van Skyros heeft een collectie van vondsten die op het eiland zijn gedaan, daterend van 2800 voor Christus tot de Romeinse tijd. Veel van de vondsten zijn afkomstig uit de oude stad Palamari in het noorden van Skyros. Het museum ligt naast de het Manos Faltaits Museum, het plaatselijke historische volks- en kunstmuseum.

Het klooster van Agios Georgios is gelegen in het kasteel boven de Chora van Skyros en is waarschijnlijk gesticht in het jaar 962. De kerk werd gebouwd tussen 1599 en 1602. Binnen in de kerk zijn goed geconserveerde fresco's bewaard gebleven. In 2001 werd het klooster aanzienlijk beschadigd door een aardbeving en daarna werd het gedurende 15 jaar gerenoveerd. In 2015 is het klooster weer opengegaan voor publiek.

Het Byzantijnse kasteel boven de chora van Skyros is op het hoogste punt gelegen en kijkt uit over de hele omgeving. Volgens de mythologie was dit de plek waar koning Lycomedes de Atheense held Theseus vermoorde en waar later Achilles zich verborg om niet deel te nemen aan de Trojaanse oorlog. Het fort werd gebouwd ter verdediging tegen de aanvallen van piraten en de bewoners van het lager gelegen dorp hadden hier een tweede huis. Veel van het kasteel is in de loop van de tijd in verval geraakt. De latere Turkse en de Venetiaanse bezetters van het eiland vonden Skyros waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om het kasteel weer te hestellen. Boven de ingang van het fort is in marmer een leeuw afgebeeld. Deze marmeren leeuw is nog een onderdeel van de oude acropolis die ooit op dezelfde plaats stond en werd hier door de Byzantijnse eigenaar geplaatst. Het fort wordt aan vier kanten omgeven door de restanten van de vier torens die het kasteel had.

Skyros map 2 - De ponies van Skyros - door zijn ge´soleerde ligging leeft er op het eiland een uniek soort pony. Deze pony stamt uit de oude tijd toen dit ras vrij algemeen was. Omdat deze ponies nooit zijn gekruist met een ander soort paarden zijn ze nu uniek en leven ze alleen op het eiland Skyros, voornamelijk in het bergachtige zuiden. Ze zijn een bedreigde diersoort en je kon ze in de antieke tijd door heel Griekenland vinden. Nu leven er nog zo'n 150 op het eiland Skyros (de meeste in het wild) en deze hebben het vooral in de winter erg moeilijk om te overleven. Sommige boeren voeren dan deze ponies bij. De ponies zijn heel klein (90 centimeter tot 1.15 meter) en ze hebben verschillende kleuren, zoals bruin, roodachtig bruin of grijs. De gebieden waarin ze kunnen grazen zijn steeds kleiner genomen door de toename van het aantal schapen op Skyros. De ponies zijn naar alle waarschijnlijkheid afstammelingen van paarden die in de 5e tot de 8e eeuw voor Christus door kolonisten uit Athene naar het eiland Skyros zijn meegenomen en het is mogelijk dat Alexander de Grote ze heeft gebruikt bij zijn veroveringen. Op het smalle gedeelte van het eiland Skyros, op de route van Achilli naar Kalamitsa, bevindt zich Mouries Farm, waar een aantal vrijwilligers enkele tientallen van deze kleine paarden verzorgt met het oog op het behoud van dit bijzondere ras.

Skyros map 3 - Het graf van Rupert Brooke ligt in een afgelegen gebied in het zuidwesten van het eiland Skyros, bij Tris Boukes Bay. Vroeger kon je er komen met een bootje vanuit bijvoorbeeld Linaria, maar de route is afgesloten door de Griekse marine en het graf is nu alleen nog maar over land te bereiken. Vanuit Chora neem je de weg richting het zuiden naar Linaria en dan de afslag aan de linkerkant waarop staat "Achili". Deze weg leidt uiteindelijk naar Kalamitsa. Na Kalamitsa wordt de weg onverhard en hier is het eiland praktisch onbewoond. Je moet doorrijden naar het zuiden. Er staan bordjes dat je een miltaire zone ingaat, maar die zone begint pas na het graf van Rupert Brooke als de weg afdaalt naar de baai. Het graf ligt aan de linkerkant op ongeveer 45 meter van de weg af in een veld met olijfbomen. Het graf is gemaakt door een Griekse beeldhouwer en op het graf staat zijn beroemdste gedicht.

Skyros map 4 - De oude prehistorische site van Palamari is gelegen in het noordoosten van Skyros op 13 kilometer afstand van de Chora, niet ver van het vliegveld. Deze oude stad dateert uit 2500 tot 1800 voor Christus en het was een grote stad die belangrijk was voor het eiland en het hele gebied. De stad had een haven en die verbonden het eiland met andere eilanden in de Cycladen, de Noord Ege´sche Zee en het vasteland van Griekenland. Er zijn resten van huizen, grote gebouwen, wegen en versterkte muren die rondom Palamari waren gebouwd. Een groot deel van de stad is verdwenen in de zee. Artefacten die zijn gevonden op Palamari worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Skyros Chora. Het nabijgelegen en ongeorganiseerde strand van Palamari (even ten zuiden van de opgraving) heeft geen parasols of ligbedjes en is meestal vrij rustig.

Skyros map 5 - Het scheepswrak op Agalipa beach ligt in het noordwesten van het eiland Skyros, dichtbij het vliegveld. Agalipa beach bestaat uit twee stranden. Ze zijn even ten zuiden van het strand van Agios Petros gelegen in een baai die omgeven is door eikenbomen die tot aan de kust reiken. Terwijl het ene strand wat groter is en goudgeel zand heeft en helder water, heeft het kleinere strand met het scheepswrak een donkerder kleur zand. De stranden zijn ongeorganiseerd en omdat de stranden moeilijk over de weg zijn te bereiken is het er meestal erg rustig. Je kunt er alleen komen over water met de boot of via een smal pad door het bos (dat leidt naar het grotere strand). De boot zelf is een overblijfsel van een gestrande boot waarin zich bijna honderd immigranten / vluchtelingen bevonden die onderweg waren van Turkije naar de haven van Kimi op het eiland Evia, waar de in de nacht aan wilden komen. De boot belandde in een storm en de kapitein besloot de boot te laten stranden op de kust van het eiland Skyros.

Skyros map 6 - De kerk van Agios Nikolaos is een schilderachtige en unieke kerk die in een rots is gebouwd, vlakbij de zee in Akra Pouria, niet ver ten noorden van het strand van Molos in het noordoosten van het eiland Skyros, en even ten noorden van de hoofdstad Skyros Chora. Het kijkt uit op de kleine Vrakhonisidhes Vrikolakonisia eilandjes die er voor de kust liggen. Op een van die eilandjes staat nog een fotogeniek kerkje, de Agios Ermolaos kapel. Vlakbij staat ook een bijzondere rots in de vorm van een paddenstoel en er is een oude windmolen. De rots waarin de Agios Nikolaos kerk is gebouwd is gemaakt van kalksteen en was in antieke tijden een steengroeve voor de roodachtige steensoort waaruit hij bestaat. Aan de achterkant van de kerk / rots is dat duidelijk te zien. Daar kan je zien waar er blokken steen uit zijn gehakt. De Agios Nikolas kerk zelf is heel klein en er passen maar een paar mensen in.

Skyros map 7 - Atsitsa is een dorp dat in het noordwesten van het eiland Skyros is gelegen. De afstand tot de hoofdstad Skyros Chora is ongeveer 17 kilometer en de verbinding met Atsitsa over de weg is goed. Het dorp is vernoemd naar een klein eilandje dat er voor de kust ligt en dat dezelfde naam draagt. Atsitsa heeft een kiezelstrand en is omgeven door een dennenbos dat doorgroeit tot aan de kust. Er zijn velden met olijfbomen en er zijn fruitbomen in het gebied. Opvallend zijn de verlaten ru´nes van gebouwen aan de kust en de restanten van pilaren die in de zee staan. Er zijn restanten van de spoorlijn die hier rond 1900 zijn aangelegd door een Duits bedrijf dat metalen exploiteerde die in het gebied in de mijnen gevonden werden. In de omgeving van Atsitsa zijn veel kleine baaitjes waar je in alle rust kunt zwemmen en niet ver zijn ook andere stranden zoals Agios Petros, Theotokos en Agios Fokas. Sinds 1982 is er in Atsitsa een alternatief vakantie-centrum waar yoga lessen worden gegeven.

Skyros map 8 - Het Agios Dimitrios klooster is gelegen in de bergen in het binnenland van het eiland Skyros op zo'n 6 kilometer afstand van de hoofdstad Skyros Chora. Volgens een inscripte is de muur rond het klooster gebouwd in het jaar 1611. De Agios Dimitrios kerk staat op de plek van een nog oudere kerk stond en die stond weer op de plek waar in de antieke tijd een tempel stond. De tempel was gewijd aan de godin Dimitra. De kerk dateert uit een eerdere periode dan de muur, en werd waarschijnlijk in de late 16e eeuw gebouwd. Bijzonder is dat in het kerkje muurschilderingen zijn te zien met afbeelingen van zowel het Christendom als de mythologie. Deze fresco's zijn in 1691 door een monnik uit Ioannina aangebracht. Bij de bouw van de kerk zijn bij de ingang stukken van de tempel in de muur verwerkt, zoals het reliŰf van een liggende leeuwin.

Skyros map 9 - De mooie traditionele vuurtoren van Skyros bevindt zich op een afgelegen locatie in het zuidoosten van het eiland op de Lithari kaap. Hij is rond van vorm, gemaakt van ruwe steen, met een lantaarn erop. Het dak van de vuurtoren is groen geschilderd. Beneden in de vuurtoren is een huisje voor de vuurtorenwachter. De Lithari vuurtoren is (natuurlijk) zichtbaar vanaf de zee maar hij is niet via een weg over het eiland te bereiken. De dichtst bijzijnde weg bevindt zich op 5 kilometer afstand en het gebied rondom de vuurtoren is heel erg ruw. De vuurtoren werd gebouwd in 1894 en is twaalf en een halve meter hoog. Per minuut geeft hij drie witte flitsen af. In het jaar 2012 werd hij door het Griekse Ministerie van Cultuur tot historisch monument verklaard.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional