Skyros
 Skyros restaurants
 Skyros autoverhuur
 Acherounes beachbeach
 Achilli bayfort
 Agalipa beachbeach
 Agios Dimitrioschurch
 Agios Fokas beachbeach
 Agios Ioannischurch
 Agios Petros beachbeach
 Agnos beachbeach
 Aspous beachbeach
 Atsitsa beachbeach
 Gyrismata beachbeach
 Kalamitsa beachbeach
 Kalogria beachbeach
 Kareflou beachbeach
 Katounesfortchurch
 Kolymbada beach / Renesbeach
 Kyra Panagia beachbeachchurch
 Linaria
 Lino beachbeach
 Molos & Magaziawindmillbeach
 Nifi beachbeach
 Palamaribeachexcavation
 Pefkos beachbeach
 Pouria beachchurchexcavationbeach
 Psarinas beachbeach
 Skyros Chorafortchurch
 Theotokos / Limanakibeach
 Tou Papa to Homabeach
 Tris Boukes
De Griekse eilanden Skyros HOME Skyros Hotels Bezienswaardigheden Skyros Stranden Skyros Reizen
Book hotels in Skyros    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros
Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros
HET EILAND SKYROS IN DE SPORADEN IN GRIEKENLAND: HET VREDIGE EILAND MET VRIENDELIJKE MENSEN

Englih map of Skyros Greece, plattegrond van Skyros Griekenland, copyright Mealos Apartments Skyros stond bij mij al heel lang op de verlanglijst. Ooit wilde ik er naartoe, maar juist op de dag dat ik dat wilde gaan doen, hield de veerboten-maatschappij er mee op om het eiland aan te doen. Daarom ben ik er dus helaas alleen maar langsgevaren, zonder aan land te gaan, maar nu zijn we er in mei 2018 naartoe gegaan.

Wij vonden het eiland Skyros helemaal top. De mensen zijn er vreselijk aardig en het is echt een plek voor mensen die rust zoeken. Er is geen druk verkeer en er zijn geen disco's. Mensen die op zoek zijn naar een druk uitgaansleven kunnen dan ook maar beter een andere bestemming gaan zoeken. In mei toen wij er waren was er nog veel gesloten. Op Magazia beach was er een beachbar / restaurant waar ook ligstoelen en parasols te huur waren en er was nog een andere taverne geopend, en ook op Aspous beach was een taverne die open was. Het havenstadje Linaria en Skyros Chora boden meer mogelijkheden en hier vind je restaurants, barretjes en winkels, maar niets luidruchtigs (althans niet in mei toen wij er waren).

Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten naar dit eiland, maar er is een dagelijkse verbinding tussen het stadje Kimi op het eiland Evia (bereikbaar met de auto of met de bus vanaf het vasteland via een brug) en het haventje van Linaria op Skyros, en er gaat drie keer per week een vliegtuig vanaf Athene naar het eiland Skyros dat op en neer gaat (dit was in mei, dus misschien dat de frequentie in het hoogseizoen nog iets toeneemt, ik heb geen idee).

Wij kozen ervoor om bij Olympic Airways een vlucht te boeken vanaf Athene naar het eiland Skyros en weer terug (60 euro in 2018 voor een retour). Het vliegtuig vertrekt laat op de middag vanaf de luchthaven van Athene (17:55 pm) en gaat ook weer laat weer terug (19:00 pm). De vliegreis duurt bij elkaar zo'n 40 minuten en aan de rechterkant van het vliegtuig krijg je tijdens de daling een mooi overzicht van het eiland zelf: het ruige, vrij kale en bergachtige zuiden van Skyros en dan plotseling het vruchtbare noorden met een paar piepkleine dorpjes en pijnbomenbossen.

Als je het een beetje uitzoekt kun je waarschijnlijk wel een ochtendvlucht naar Athene boeken om dezelfde dag nog door te vliegen naar Skyros, en op de terugweg lukt dat misschien ook maar wij hebben op de heenweg ÚÚn en op de terugweg nog twee dagen doorgebracht in de havenstad Rafina waar we dan altijd in een hotel logeren. Zij hebben een geweldige transport service die je oppikt en weer terugbrengt naar de luchthaven en het stadje is op zich ook erg leuk (kijk maar op mijn pagina daar). In Skyros zaten wij in een heerlijk hotel in de hoofdstad, het Nefeli Hotel.

Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros
Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros

Skyros heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. In de mythologie was het de plek waar Achilles, de held van de Trojaanse oorlog, zich verborg. Hij had zich verkleed als een meisje, maar viel door de mand toen Odysseus hem een zwaard aanbood. Zijn kleding viel af en iedereen kon zien dat hij geen vrouw was. Theseus, de held die de Minotaurus van Kreta (een monster, half mens, half stier) had gedood, werd naar het eiland verbannen en door de koning van Skyros, Lykomedes, hier van een klif afgegooid. Vreemd genoeg is er voor deze twee helden geen standbeeld op het eiland Skyros, maar wel voor een de Engelse dichter Rupert Brooke, die hier dood ging nadat hij door een mug werd gebeten. Het stelt overigens niet de dichter zelf voor, maar het is een verbeelding van de "eeuwige poŰzie". Het graf van Rupert Brooke is te vinden bij Tris Boukis Bay, de voormalige piratenbaai in het zuidwesten van het eiland, en zijn standbeeld staat op het plein Plateia Rupert Brooke, boven in de Chora. Het standbeeld is controversieel omdat het (om onbegrijpelijke redenen) een naakt is.

Ooit was het eiland Skyros een Atheense kolonie en vonden vooral rijke Atheners hun weg naar het eiland. Tijdens Byzantijnse tijden werd het een plek van ballingschap voor rijke Byzantijnen. Het werd bezet door de Byzantijnen, Venetianen en Turken en nu is het een belangrijke basis voor de Griekse marine en luchtmacht.

Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros
Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros

Skyros is 208 km2 groot en het heeft ongeveer 3000 inwoners. Het is een van de Sporaden eilanden (samen met bijvoorbeeld Alonissos, Skiathos en Skopelos). Skyros is het zuidelijkste van de Sporaden eilanden en ligt 35 kilometer ten oosten van het grote eiland Evia. Skyros wordt door veel kleine eilandjes omgeven. Zelf is het het grootste eiland in de groep van de Sporaden eilanden en van de bewoonde eilanden is het het minst toeristische. Dit komt onder andere omdat er op Skyros een beperkt aantal goede stranden heeft die wat verder uit elkaar liggen en Skyros ligt ook wat meer uit de vaarroute van de ferries. In het hoogseizoen zijn er verbindingen tussen Skyros en de noordelijk gelegen Sporaden en met het dorp Kimi op Evia. Ik weet niet of het nu nog zo is, maar er was toendertijd ook een verbinding met de Cycladen. Omdat de routes van de veerboten elk jaar lijken te veranderen moet je het zelf goed uitzoeken op het internet.

Het eiland Skyros is erg leuk en het heeft een hele aantrekkelijke Chora (hoofdstad) die Skyros Town heet. Dit dorp ligt aan de oostzijde van het eiland. Alle veerboten komen echter aan aan westzijde van Skyros in het haventje van Linaria. Tussen de twee dorpen rijdt een bus die ongeveer 20 minuten over de reis doet. De Chora heeft veel van zijn authentieke charme weten te behouden omdat de meeste toeristen-accommodaties even buiten Skyros Town aan het strand liggen in de dorpjes Magazia en Molos. Bovendien is het kleine hoofdstadje auto-vrij, voornamelijk ook omdat de straatjes zo nauw zijn.
Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros
Skyros Skyros Skyros Skyros Skyros

Skyros Town ligt tegen een heuvel aangebouwd en wordt bekroond door een kasteel uit de Venetiaanse tijd (het kasteel van Lykomedes) dat gebouwd is op een Byzantijnse burcht. In de antieke tijd stond er een acropolis op deze plek. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Chora en het eiland. In het kasteel is een klein Archeologisch Museum. Vlak buiten de muren van het kasteel staat het klooster van Agios Georgios dat oorspronkelijk uit de 13e eeuw stamt, maar waar aan het einde van de 16e eeuw een grote kerk aan is toegevoegd. Binnen in het klooster zijn bijzondere muurschilderingen te zien. Een ervan is een hele mooie van de Heilige George die de draak dood. Tijdens een aardbeving in 2001 werd het klooster ernstig beschadigd en daarna ging het een tijd dicht voor restauratie. Inmiddels is het klooster weer geopend voor bezoek. Vlakbij het fort zijn de restanten van twee Byzantijnse kerken en drie kleine kapelletjes met een kleurrijk roze en blauw pastelkleur interieur.

Het zuiden van Skyros is bergachtig en het noorden is vlakker en vruchtbaarder. Er is weinig toerisme op het eiland en het maakt een onbedorven indruk. De bomen die op het eiland staan maken het een geschikt eiland om te wandelen. In het zuidwesten van Skyros ligt de Tris Boukes Baai (vertaald: de baai met drie ingangen) waar een paar kleine eilandjes (Sarakino en Despoti) voor de kust liggen. Op het eilandje Despoti hadden in vroegere tijden de piraten een thuisbasis (toen een van de grootste in de Ege´sche Zee).

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN VAN HET EILAND SKYROS IN GRIEKENLAND
Lino beach, Skyros Kareflou beach, Skyros Gyrismata beach, Skyros Atsitsa beach, Skyros Atsitsa beach, Skyros
Molos beach, Skyros Aspous beach, Skyros Kalamitsa beach, Skyros Limanaki beach, Skyros Pefkos beach, Skyros

Molos en Magazia zijn twee dorpjes met een mooi zandstrand. Dit strand ligt niet ver van Chora aan de oostzijde van Skyros. Hier vind je ook de meeste accommodaties van het eiland. Het is ook het enige strand waar een bus naartoe gaat vanuit Chora. Om naar de overige stranden van Skyros te gaan is het handig om eigen vervoer te hebben.

Tou Papa to Homa Beach net ten zuiden van Magazia Beach en niet ver van de Chora is het plaatselijke naturistenstrand. Het strand is alleen bereikbaar via een pad aan de noordzijde van het strand. Je moet een hek door naast een vervallen huis dat langs de hoofdweg staat en dan het pad aflopen naar beneden.

Gyrismata Beach is een lang zandstrand dat even ten noorden van Molos en Magazia ligt. Tijdens het hoogseizoen wil het ook hier aardig druk worden. Er zijn diverse tavernes waar je iets kunt eten en er is het een en ander aan accommodaties te huur. Overige voorzieningen zijn er niet.

Aan de noordkust liggen diverse strandjes. Het bekendste is Palamari Beach dat naast de ru´nes van de oude stad Palamari ligt (bronstijd, 2500 - 1800 voor Christus). Deze stad was vrij groot (20.000 m2) maar een gedeelte ervan ligt nu in de zee. Palamari Beach is een mooi en groot zandstrand en het ligt op 19 kilometer afstand van Chora. Het is er rustig en er zijn geen voorzieningen. Het is noodzakelijk om water en iets te eten mee te nemen en een goede sunblock. Het strand ligt niet ver van het vliegveld (geen internationale vluchten dus je hebt absoluut geen hinder van vliegtuigen) en een militaire basis.

Atsitsa Beach ligt aan de noordwest kant van het eiland. Het ligt in de Baai van Agios Petros en het is een zandstrand met een aantal pijnbomen er omheen (maar schaduw kan toch schaars zijn hier). Er zijn niet veel faciliteiten en er zijn geen parasols en ligbedjes te huur. Er schijnt wel iets van een taverne in de buurt te zijn, maar misschien is het toch raadzaam om zelf water mee te nemen als je naar dit strand gaat. De afstand tot Chora is ongeveer 19 kilometer.

Aspous Beach ligt aan de noordoost kant van het eiland Skyros, op ongeveer 5 kilometer afstand van Skyros Town / Chora. Het is een zandstrand in een mooie baai. Aspous Beach is iets rustiger dan de stranden die een klein stukje ten noorden van de Chora liggen. Er zijn hier wel een aantal tavernes en er staan wat huisjes langs de kust, maar er zijn verder geen voorzieningen zoals parasols en ligbedjes. Een paar bomen langs het strand kunnen voor enige schaduw zorgen, maar het is aanbevolen om een parasol of een goede sunblock mee te nemen. Langs de kustlijn zijn wat rotsen, de zee loopt er geleidelijk af.

Naast Aspous Beach ligt Achilli Bay, waar de held Achilles op de boot stapte richting de Trojaanse oorlog. Ook hier is een zandstrand, maar er is een grote jachthaven aangelegd, die veel van de charme van het strand heeft weggenomen. Momenteel liggen er voornamelijk vissersboten. Een groot stuk van de ronde ingesloten baai wordt nu ingenomen door de jachthaven. Vanaf het strand kun je Aspous zien liggen en in de verte het kasteel van Chora op de top van de rots. Het is een rustig strand met weinig golfslag en er zijn geen parasols of ligbedjes te huur. Op het strand staat het aardige kapelletje van Agios Nikolaos.

Agios Fokas Beach ligt in het westen van Skyros, ten zuidwesten van Chora, even ten westen van het strand van Pefkos en ten zuiden van Astisa Beach. Het is een strand met zand en kiezeltjes dat wordt omgeven door pijnbomen. Het laatste stuk naar het strand (zo'n vier kilometer) gaat over een onverharde weg. Je neemt de afslag naar Pefkos en dan de onverharde weg die je daar tegenkomt (dus niet door naar Pefkos). Tijdens het hoogseizoen is er een taverne op het strand, maar verder zijn er geen voorzieningen. Het strand is een van de bestemmingen voor naturisten. Aan de noordkant van het strand, achter de taverne is namelijk een pad dat naar een ander strand gaat waar een plek is voor naturisme. De afstand tussen Agios Fokas Beach en Chora is ongeveer 13 kilometer.

Voor meer stranden en naturistenstranden op het eiland Skyros - klik hier.

Hotels op het eiland Skyros - Hotel Nefeli - Skyros Chora
Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros
Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros Nefeli Hotel, Skyros

Hier in Hotel Nefeli (In Nederland ook bekend van de tv serie "The Bachelor") hebben wij in mei 2018 vijf dagen gelogeerd. Het hotel ligt aan de rand van het centrum van Skyros Chora op loopafstand van een hele goede en grote supermarkt en allerlei winkeltjes en taverna's. Op een 25 meter afstand ligt ook een van de beste restaurants van het eiland (Almathia) waar je heel goedkoop heerlijk kunt eten en waar de bediening heel erg vriendelijk is. De mensen aan de receptie zijn uitermate behulpzaam en aardig en de kamers die wij gereserveerd hadden waren van alle gemakken voorzien, met een ligbad en met een extra lang bed (2.20 meter). Het was brandschoon en elke dag kwam een kamermeisje de boel opruimen. Er was ook heel veel kastruimte, maar wij nemen altijd maar zo'n 4 of 5 kilo bagage mee... Het ontbijt in het hotel was erg goed, met verse koffie, jus d'orange, vers brood, yoghurt met honing, heerlijke jam, feta, warme Skyriaanse kaasbroodjes, cake en koekjes en een omelette. Er was een ontbijtzaal maar je kon je ontbijt ook buiten bij het zwembad nuttigen.

Hotel Nefeli is goede keuze voor een vakantie in Skyros eiland. Onlangs is het hotel gerenoveerd, met decoratie op basis van eco-vriendelijk materiaal, en de gastvrijheid staat hoog in het vaandel, met een perfecte service en onderscheidende luxe. Hotel Nefeli ligt bij de ingang van Skyros stad. Vlakbij vindt u het centrale plein van Skyros en veel winkels, restaurant en cafÚ's. Het bestaat uit drie gebouwen, elk met een eigen decoratieve stijl. Er is een scala van kamers, standaard, executive, suites, studio's, traditionele en antieke, gescheiden in roken of niet roken. De faciliteiten zijn ruim en comfortabel.

Zwembad met zeewater van 220m2, poolbar met zicht op het kasteel en het klooster van St George, een zwembad voor kinderen, aparte kinder-speeltuin, tuin, parking, room service, internet toegang.

Het ontbijt wordt geserveerd ala carte op alle uren en bestaat voornamelijk uit lokale zelfgemaakte producten.

Het restaurant biedt mediterrane gerechten, bereid met lokale biologische producten, pluimvee met vrije uitloop en verse vis van de dag.

Stuur een e-mail aan het Nefeli Hotel in Skyros. - Telephone: +30 2222091964 / +30 9206091481
www.skyros-nefeli.gr.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Hotel Nefeli op Skyros - klik hier.

Hotels op het eiland Skyros - Lykomides Studios & Apartments in Linaria
Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros
Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros Lykomides Studios & Apartments, Linaria, Skyros

Lykomides Studios en appartementen heeft de hoogste beoordeling voor accommodaties op het eiland Skyros (2018) en het wordt gerund door een warme, gastvrije, enthousiaste en geweldige vrouw met de naam Soula Pappa. Ze was zo vriendelijk dat ze een hele dag heeft opgeofferd om ons op te halen in het hotel waar we logeerden en ons rond het eiland te rijden in haar 4x4 om ons dingen te laten zien die we zelf niet gevonden zouden hebben en over wegen te rijden die we waarschijnlijk zelf niet zouden hebben uitgekozen. Bedankt dat je onze vakantie op Skyros nog gedenkwaardiger hebt gemaakt dan het zou zijn geweest als we alles zelf hadden georganiseerd.

Deze accommodatie ligt op 1 minuut lopen van het strand. Lykomides wordt door een familie beheerd en ligt in de haven van Linaria in Skyros. Het biedt kamers met airconditioning, gratis WiFi en een balkon met uitzicht over de Ege´sche Zee. Verschillende restaurants, bars en kleine supermarkten zijn gemakkelijk te voet te bereiken.

De kamers van Lykomides zijn ingericht met donkerhouten of smeedijzeren bedden en hebben airconditioning, een televisie en een koelkast. Ze zijn alle voorzien van een eigen badkamer met een haardroger.

Het stadje Skyros ligt op nog geen 12 km van Lykomides en het is 25 km naar de nationale luchthaven van Skyros. Het personeel bij de receptie kan een huurauto voor u regelen, zodat u de beroemde stranden Molos (14 km) en Atsitsa (17 km) kunt verkennen. Er is gratis openbare parkeergelegenheid op een nabijgelegen locatie.

Deze accommodatie heeft ook een van de best beoordeelde locaties in Skyros! Gasten geven het een hogere score dan aan andere accommodaties in de buurt. Stellen kunnen met name de locatie waarderen - ze gaven een score van 9,5 voor een reis voor twee. Deze accommodatie scoort ook het beste op prijs/kwaliteitverhouding in Skyros! Gasten krijgen meer voor hun geld ten opzichte van andere accommodaties in deze stad.

Check beschikbaarheid en prijzen en boek Lykomides in Linaria op het eiland Skyros - klik hier.

Hotels op het eiland Skyros - Mealos Apartments - Aspous
Mealos Apartments, Skyros Mealos Apartments, Skyros Mealos Apartments, Skyros Mealos Apartments, Skyros Mealos Apartments, Skyros

De Mealos groep van appartementen is gelegen in de zanderige baai van Aspous aan de noordoost kant van het eiland Skyros, omgeven door 2500 vierkante meter prive grond eindigend op het strand. Mealos bestaat uit vier eenpersoonskamer en twee dubbele kamer appartementen ingericht in de traditionele Griekse stijl. Elk appartement heeft zijn eigen volledig ingerichte kitchenette, airconditioning, toilet, tv en balkon met uitzicht. Elk appartement of studio biedt plaats aan maximaal drie personen. De dubbele kamer appartementen zijn ideaal voor gezinnen van vier leden.

Stuur een e-mail aan de Mealos Aparments in Skyros. - Telephone: +30 210-6128173 / +30 22220-92372 / +30 22220-92372
www.mealos.gr.

Om meer hotels, appartementen en studios op het eiland Skyros in Griekenland te zien - klik hier

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND SKYROS IN GRIEKENLAND
Agios Dimitrios, Skyros Agios Dimitrios, Skyros Agios Ioannis, Skyros Katounes, Skyros Skyros Chora, Skyros
Kyra Panagia, Skyros Pouria, Skyros Pouria, Skyros Pouria, Skyros Pouria, Skyros

De Chora van Skyros met zijn smalle geplaveide straatjes, zijn klooster, het standbeeld van de dichter Rupert Brooke, kerken en het kasteel. Er zijn mooie pleinen en bijzondere huizen die typerend zijn voor het eiland. Het Archeologisch Museum van Skyros heeft een collectie van vondsten die op het eiland zijn gedaan, daterend van 2.800 voor Christus tot de Romeinse tijd. Veel van de vondsten zijn afkomstig uit de oude stad Palamari in het noorden van Skyros. Het museum ligt naast de het Manos Faltaits Museum, het plaatselijke historische volks- en kunstmuseum.

De ponies van Skyros - door zijn ge´soleerde ligging leeft er op het eiland een uniek soort pony. Deze pony stamt uit de oude tijd toen dit ras vrij algemeen was. Omdat deze ponies nooit zijn gekruist met een ander soort paarden zijn ze nu uniek en leven ze alleen op het eiland Skyros, voornamelijk in het bergachtige zuiden. Ze zijn een bedreigde diersoort en hebben het vooral in de winter erg moeilijk om te overleven. Sommige boeren voeren dan deze ponies bij. De ponies zijn heel klein en ze hebben verschillende kleuren, zoals bruin, roodachtig bruin of grijs. De gebieden waarin ze kunnen grazen zijn steeds kleiner genomen door de toename van het aantal schapen op Skyros.

Het graf van Rupert Brooke ligt in een afgelegen gebied in het zuidwesten van het eiland Skyros, bij Tris Boukes Bay. Vroeger kon je er komen met een bootje vanuit bijvoorbeeld Linaria, maar de route is afgesloten door de Griekse marine en het graf is nu alleen nog maar over land te bereiken. Vanuit Chora neem je de weg richting het zuiden naar Linaria en dan de afslag aan de linkerkant waarop staat "Achili". Deze weg leidt uiteindelijk naar Kalamitsa. Na Kalamitsa wordt de weg onverhard en hier is het eiland praktisch onbewoond. Je moet doorrijden naar het zuiden. Er staan bordjes dat je een miltaire zone ingaat, maar die zone begint pas na het graf van Rupert Brooke als de weg afdaalt naar de baai. Het graf ligt aan de linkerkant op ongeveer 45 meter van de weg af in een veld met olijfbomen. Het graf is gemaakt door een Griekse beeldhouwer en op het graf staat zijn beroemdste gedicht.

De oude site van Palamari is gelegen in het noorden van Skyros op 13 kilometer afstand van de Chora. Deze oude stad dateert uit 2500 tot 1800 voor Christus en het was een grote stad die belangrijk was voor het eiland en het hele gebied. De stad had een haven en die verbonden het eiland met andere eilanden in de Cycladen, de Noord Ege´sche Zee en het vasteland van Griekenland. Er zijn resten van huizen, grote gebouwen, wegen en versterkte muren. Een groot deel van de stad is verdwenen in de zee. Artefacten die zijn gevonden op Palamari worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Skyros Chora.


ę Hans Huismanhttps://www.angelfire.com/super2/greece/2018
Valid HTML 4.01 Transitional