Limnos
De Griekse eilanden Limnos HOME Limnos Hotels Limnos Stranden Limnos Dorpen Bezienswaardigheden
Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
De stranden en naturistenstranden op Limnos of Lemnos eiland in Griekenland

Het eiland Limnos heeft ongeveer honderd stranden die over het eiland verspreidt liggen. De meeste van deze stranden zijn goede en redelijk grote zandstranden met schoon en helder zeewater. De stranden in het noorden kunnen wel eens een beetje last ondervinden van de zogenaamde Meltemi, een wind die tijdens de zomermaanden regelmatig over de eilanden van Griekenland blaast (maar die ook verkoeling kan brengen). De stranden in het oosten van Limnos zijn over het algemeen goed geschikt voor de windsurfers vanwege de golfslag. Dit geldt ook voor de stranden in het noorden. Goede en grote zandstranden vind je ook in het zuiden en aan de westkust van het eiland. Zoals op wel meer eilanden geldt moet je voor de rustigere stranden wat meer moeite doen en soms zijn die alleen te voet of met een Jeep te bereiken omdat je over onverharde wegen moet gaan om er te komen.

Stranden in het zuidwesten van Limnos

Limnos Beaches, Limnos Stranden

Het strand van Agios Ioannis ligt aan de westkant van het eiland Limnos, op 6 kilometer afstand van Myrina en 1,5 kilometer van Kaspakas. Soms wordt het ook wel gewoon "Kaspakas Beach" genoemd naar het nabijgelegen dorp. Het strand van Agios Ioannis is omgeven door hoge vulkaanrotsen. Het is een lang zandstrand met wat kiezeltjes en het water is er erg helder. Bij het strand is een taverna en er zijn wat accommodaties. Ten noorden van Agios Ioannis Beach ligt het minder bekende strand van Karvounolakis.

In de eerste baai ten noorden van de hoofdstad Myrina vind je het zandstrand van Avlonas (op 1 kilometer afstand). Dit is een georganiseerd strand met parasols en ligbedden. Er zijn ook accommodaties en tavernes aan het strand. Tegenover het strand zijn vulkanische eilandjes, waardoor het strand geschikt is om te snorkelen en te vissen. Avlonas is rustiger dan de stranden in Myrina zelf.

Myrina Beach is het strand in de hoofdstad van het eiland Limnos. Het is een lang en schoon zandstrand met faciliteiten als parasols en ligbedden, watersport mogelijkheden, tavernes en accommodaties. Je kunt hier surfen of water-skiŽn. Romaikos Gialos Beach is een georganiseerd strand in Myrina met dat ook diverse faciliteiten heeft, net als het populaire Riha Nera Beach (wat "ondiepe wateren" betekent).

Plati (of: Platy) is een klein maar heel fotogeniek dorpje met wit geverfde huizen met rode dakpannen, dat ligt op de top van een groene heuvel, een beetje ten zuiden van de hoofdstad Myrina (2 kilometer). In het dorp staat een grote witte kerk met een klokkentoren. Beneden in de baai in de groene, vruchtbare vlakte voor Plati ligt een van de mooiste zandstranden van Limnos (700 meter lang) en er is een haven met zeilboten en kleine jachtboten. Dit strand heeft wat voorzieningen (watersporten zijn mogelijk) en het is een van de drukkere stranden van het eiland. Er zijn een paar tavernes, bars, een supermarkt en een een aantal accommodaties. Het strand is populair bij zowel de toeristen als de lokale bevolking en aangezien het strand langzaam de zee inloopt is het ook geschikt voor kleine kinderen.

Naast Plati vind je het dorp Thanos dat ligt in een groene omgeving en dat is omringd door lage heuvels. Het dorp ligt op vier kilometer afstand van de hoofdstad Myrina in het zuidwesten van het eiland. In Thanos is ook een lang zandstrand te vinden, waar je uitkijkt op het tegenover gelegen eiland Agios Efstratios. Het is een georganizeerd strand en je kunt er parasols en zonnebedjes huren. Bij het strand zijn tavernes en er zijn een aantal hotels waar je een kamer kunt huren. Het water van de zee is er erg helder en het strand is omgeven door vreemd gevormde vulkanische rotsen. Het eigenlijke dorp Thanos ligt ietsje hoger op de heuvel en kijkt uit over de baai. Het is een oud dorpje met witte huizen met rode dakpannen en met nauwe straatjes. In het dorp zijn wat kafenions, een taverna en een paar winkeltjes. Ook zijn er wat simpele accommodaties te huur. Bij Thanos Beach is een apart stuk dat ook geschikt is voor naturisten.

Evgatis Beach of Evgati Beach is een mooi zandstrand dat ligt in een baai aan de zuidkant van het eiland Limnos. Het is een georganizeerd strand waar parasols en ligbedden te huur zijn. Het is het domein van het Evgatis Hotel met zijn 22 kamers. Het strand ligt op 6 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Myrina en is een breed en 4 kilometer lang zandstrand. Het wordt bijna overal omschreven als een van de mooiste stranden van het eiland. Aan de westkant zijn vulkanische rotsen en een rivier deelt het strand in tweeŽn.

Bij Cape Tigani zijn nog meer inhammetjes en kleine baaien met strandjes.

Limnos Beaches, Limnos Stranden

Het strand van Diapori ligt dicht bij de dorpen Tsimandria en Kontias in een gebied met veel verlaten windmolens en traditionele vulkanische rotswoningen. Het is een rustig strand, maar er is een taverna waar je iets te eten kunt krijgen. Het Fakos schiereiland in het zuiden herbergt veel wilde dieren en er zijn een aantal boerderijen. Het is in feite een ecologisch park.

Kokkina Beach is gelegen aan de westkant van het schiereiland Fakos op 11 kilometer afstand van de hoofdstad Myrina. De naam betekent "rood" en het heeft deze naam gekregen vanwege de roodachtige kleur van het zand op dit strand. De kleur van het zeewater is groen-blauw. Heel dicht bij Kokkina Beach is de kerk van Agia Efthimia die je kunt vinden als je het pad langs de kust volgt vanaf het strand van Kokkina. Het strand van Kokkina Beach kan alleen worden bereikt door een 7 kilometer lange onverharde weg af te rijden. Het is een stil strand en een van de laatste "geheime stranden" van het eiland. Er zijn geen faciliteiten hier dus je moet je eigen water en voedsel meenemen en bij voorkeur ook een goede zonne-lotion.

Nea Koutali, de "nieuwe" Koutali is niet meer dan 100 jaar oud. Het werd opgericht door vluchtelingen uit Klein-AziŽ. Het merendeel van de bewoners hadden hun werk in de marine-industrie of spons visserij. In Nea Koutali is het Museum of Naval Tradition and Sponge-fishing. Er zijn zijn sponzen te zien, duikuitrustingen en foto's en voorwerpen die de duikers gevonden op de bodem van de zee. Nea Koutali heeft ook een heel mooi strand met tavernes en een aantal accommodaties. De nabijgelegen hoofdstad van de gemeente, Kontias, is een van de grotere dorpen op het eiland Limnos, en dateert uit de Middeleeuwen. In het dorp Kontias is een kasteel dat dateert uit 1346 na Christus, dat nu een klooster herbergt.

Stranden in het zuidoosten van Limnos

Limnos Beaches, Limnos Stranden

Aliki of Alyki Beach is een van de vier grote zandstranden in een rij aan de oostkant van het eiland Limnos. Het is ten oosten van het zoutmeer van Aliki gelegen. Ik noem het in de categorie "Zuid-Oost", maar eigenlijk is het meer aan de noord-oostkant van het eiland gelegen. Je kunt een bezoek aan het zoutmeer combineren met een plons in het zeewater. Het natuurgebied is vol (vogel)leven in de winter en de lente, maar uitgedroogd en wit in de zomer.

Keros Beach is gelegen in het oosten van het eiland tussen de twee meren. Het is een 4 kilometer lang zandstrand, gelegen in een baai 2 kilometer van het dorp Kalliopi. Het zeewater is vrij helder en de zee loopt geleidelijk af. Er kan hier nogal eens wat wind staan en de golven aan de zuidelijke kant van de baai zijn er meestal vrij hoog terwijl die er aan de noordzijde van de baai bijna niet zijn. Op het strand is van Keros een surfclub gevestigd. Keros Beach wordt beschouwd als een van de veiligste surplekken van Griekenland omdat het in een halve-maan vormige baai ligt en de wind meestal richting het land staat. Soms kunnen de golven hier wel vier meter hoog zijn.

Makrys Gialos of Makris Gialos Beach is gelegen in het zuidoosten van het eiland, tussen de stranden van Louri en Keros en net ten zuiden van de archeologische site van Poliochni. De afstand naar het dorp Moudros is ongeveer 7 kilometer. Makrys Gialos is een paar kilometer lang en het is een zandstrand, omgeven door groene en zanderige heuvels. Er kan behoorlijk wat wind staan op het strand en het wordt beschouwd als een uitstekende plek voor windsurfen. Makrys Gialos is weg van de drukte en het is een heel rustig strand.

Louri Beach is een rustig, een beetje afgelegen en onbedorven strand in het zuidoosten van Limnos, niet ver van het dorp Skandali. Louri is een prachtig zandstrand met enkele rotsen in het water. Er zijn geen faciliteiten bij Louri Beach (geen tavernes, geen accommodaties).

Limnos Beaches, Limnos Stranden

In de omgeving van Moudros liggen drie mooie zandstranden vlak naast elkaar: Chavouli, Sagrida en Fanaraki. Op het laatste strand vind je ook een taverna en een strandbar. De stranden liggen ten zuiden van het dorp en het zijn zandstranden die worden omgeven door vulkanisch gesteente. De weg naar de stranden is onverhard en meer geschikt voor een terreinwagen. Fanaraki Beach bestaat uit Mikro (klein) Fanaraki en Megalo (groot) Fanaraki. Mikro Fanaraki ligt in een kleine inham. Allebei de Fanaraki stranden zijn georganizeerd en hebben faciliteiten.

In de omgeving liggen nog meer rustige stranden zoals bijvoorbeeld het fijne zandstrand van Parthenomytos met zijn groen gekleurde zeewater. Parthenomytos Beach, net als deze andere stranden, kan alleen worden bereikt over een onverharde weg. Er zijn hier op dit strand een aantal bomen geplant die vooral bedoeld zijn om de bezoekers enige schaduw bieden. Op Parthenomytos Beach is een kleine coffee shop waar je drankjes kunt bestellen.

Skidi Beach ligt ten zuiden van het dorp Moudros, onder het strand van Chavouli en kan alleen worden bereikt door over een onverharde weg te rijden. Dit is een geÔsoleerd en rustig zandstrand met wat kiezeltjes. Het water is meestal rustig, zonder al teveel golven en de kleur van het zeewater is hier ook groenachtig net als in Parthenomytos Beach.

Stranden in het noordoosten van Limnos

Limnos Beaches, Limnos Stranden

Neftina Beach ligt vlakbij de archeologische site van Kavirio, in het noordoosten van het eiland Limnos. Na het verlaten van Kavirio en voor het dorp Agios Alexandros ziet je een bord dat wijst naar het strand. Het laatste deel van de reis naar Neftina Beach is over een onverharde weg die in slechte conditie verkeert. Je kunt het stuk gaan kunt wandelen of het zou verstandig zijn om er naartoe te gaan met een 4-wheel drive. Na 5 minuten op deze weg komt je op het mooie en rustige strand van Neftina aan. Neftina is een lang zandstrand met helder water. Het strand is ondiep, zodat het geschikt is voor kinderen. Er zijn geen voorzieningen hier (geen parasols en ligbedden, geen accommodaties, geen taverna) dus je moet je eigen water en voedsel meenemen en een goede zonnecreme. Een tijdje uitrusten op het strand van Neftina kan gemakkelijk worden gecombineerd met een bezoek aan de nabijgelegen archeologische sites van Hephaisteia (Ifestia) en Kavirio. Deze twee sites zijn zeer dichtbij gelegen ten zuiden van het strand.

Zematas Beach is gelegen in het noordoosten van het eiland, dichtbij het antieke Kavirio en niet ver ten noorden van Neftina Beach. Dit is een geÔsoleerd en rustig lang zandstrand.

Plaka Beach is gelegen in een inham in het uiterste noordoosten van het eiland Limnos (met nog een ander strand ten zuiden van het dorp). Het strand kan worden bereikt door het volgen van een pad vanaf het dorp Plaka. Plaka is een van de mooiste en meest pittoreske dorpjes op het eiland Limnos, met wit gewassen en vriendelijke huizen, een mooie witte kerk met een aparte klokkentoren en een vuurtoren. Je kijkt er uit op het Turkse vasteland en een ander (Turks) eiland.

Limnos Beaches, Limnos Stranden

Kotsinas Beach is gelegen in het noorden van het eiland Limnos, niet ver ten westen van de archeologische site van Hephaisteia. In Kotsinas (soms gespeld als "Kotsinos") vind je het Byzantijnse kasteel van Kotsinas dat werd in 1207 tijdens de vierde kruistocht-bezetting door de Venetiaanse familie Navigajosi. In 1361 is het kasteel gerepareerd door de Gatelusi familie die over Limnos heerste tot de Turkse bezetting. In Kotsinas net buiten het terrein van de kerk en uitkijkend over de zee, staat het standbeeld van een lokale held die een zwaard in de lucht houdt. Het is van een vrouw die Maroula heette. In 1478 trokken de bewoners van Limnos samen met de Venetiaanse troepen ten strijde tegen de Ottomaanse Turken. Maroula zag hoe haar vader werd gedood door een aanvaller terwijl hij de ingang van het fort verdedigde. Ze pakte zijn zwaard, dat naast hem lag en haalde met veel kracht uit naar de vijand, en inspireerde op deze wijze de andere mensen van Limnos. Zo werd ze het symbool van heldenmoed. Door de gecombineerde krachten en de heldhaftigheid van Maroula waren de Turkse bezetters gedwongen om naar hun schepen terug te keren en uit de haven vluchten. De vrijheid duurde niet erg lang. In 1479, een jaar later, werd het eiland opnieuw werd, en dat bleef zo totdat Limnos weer werd samengevoegd met Griekenland in 1912. Kotsinas is een klein dorp gelegen in een baai. Er zijn een paar tavernes en er is een betonnen pier en een kleine haven met vissersboten. Aan de noordkant van het dorp ligt het strand met aan de achterkant wat zandduinen. Een van de hotels op mijn pagina (het Varos Village Hotel) heeft op een deel van Kotsinas zijn eigen prive-strand met gratis ligstoelen en parasols en een snackbar. Het strand ligt op 3 minuten afstand van het hotel met een (gratis) shuttle bus service.

Agios Ermolaos Beach met zijn rode rotsachtige kust is ten noordwesten gelegen van het dorp Kotsinas. Het is een rustig zandstrand met ondiep water en er zijn geen hoge golven, waardoor het er veilig is voor families met kinderen. Er zijn geen faciliteiten / ligbedden / parasols / tavernes hier, dus je moet zelf water en voedsel meenemen, en een goede lotion om je tegen de zon te beschermen. Het Agios Ermolaos strand kan alleen bereikt worden met eigen vervoer of te voet. Het strand isvernoemd naar de kapel van Agios Ermolaos die werd gebouwd in 1867. Het is een kleine stenen kerk die gebouwd is op de top van een kleine heuvel net boven het strand. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de baai en het grote zandstrand van Agios Ermolaos.

De stranden in het centraal noorden van Limnos

Limnos Beaches, Limnos Stranden

Het strand van Gomati in het centrale noorden van Limnos ligt in een inham, op drie kilometer ten noorden van het dorp Katalakko. Gomati Beach is een rustig strand met helder water en het heeft de grootste duinen van het eiland (en eigenlijk de grootste zandduinen van heel Griekenland en de lokale bevolking van Limnos noemt het dan ook wel "de enige woestijn in Europa"). Op het gebied van Gomati ligt het klooster van Lavra Megisti. In de 14e eeuw waren vele nederzettingen en boerderijen in dit gebied eigendom van de kloosters van Athos. Dit omvatte ook het kleine onbewoonde eiland Sirghisti ten noorden van Gomati. Gomati kan alleen worden bereikt over een onverharde weg van Katalakko (dus ga te voet of huur een 4-wheel drive auto). Gomati Beach is naar het schijnt ook een goede plek om te windsurfen vanwege de Meltimi winden die hier waaien (normaliter hebben stranden die in het noorden van een eiland liggen meer last van deze wind).

Papias Beach is gelegen bij het dorp Papias in een kleine diepe inham. Deze plaats wordt beschouwd als een uitstekende plaats om te gaan vissen. Het is een mooi strand, maar je kunt er wel last hebben van de noordelijke winden.


© Hans Huisman, Varos Village Hotel, Archontiko Hotel, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional