Limnos
De Griekse eilanden Limnos HOME Limnos Hotels Limnos Stranden Limnos Dorpen Bezienswaardigheden
Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
De bezienswaardigheden op het eiland Limnos

De ArchaÔsche stad Poliochni in het zuidwesten van het eiland, 9 kilometer ten oosten van Moudros, is de belangrijkste archeologische site van het eiland. Het dateert uit 4000 voor Christus en is de oudste nederzetting in de EgeÔsche Zee. Het was een stad van kooplieden (en niet van een koning) die handel dreven met het eiland Kreta, eilanden in de Cycladen en met steden aan de kust van Klein-AziŽ (bijvoorbeeld Troye). De bezienswaardigheid is open voor het publiek tussen 9,00 tot 15,30 (gesloten op maandag) en er is een entreeprijs. Er zijn resten van muren, torens, huizen en andere gebouwen. Na een aardbeving in 1300 voor Christus eindigde de welvaart van de stad.

De klassieke stad Hephaisteia of Ifestia met de overblijfselen van een tempel gewijd aan de God Hephaistos (Vulcanus, de god van metaal en van vuur). De mythe vertelt dat het is gebouwd op de plek waar Hephaistos landde nadat Hera hem van de berg Olympus gooide. De stad ligt op 9 kilometer ten noord-oosten van Moudros en het was de hoofdstad van het eiland tussen 1200 en 1000 voor Christus. De resten liggen verspreid over de heuvels en soms is het moeilijk te herkennen wat ze waren. Er zijn resten van huizen, een begraafplaats, een theater en de Hephaistos tempel. De stad werd verwoest door de Perzen in 511 voor Christus en later herbouwd door de Atheners

Het heiligdom op Kavirio een beetje noordoosten van Hephaisteia was gewijd aan de drie zonen en drie dochters van Hephaistos en Kavirio. Deze goden werden in verband gebracht met de vruchtbaarheid van de aarde en de bescherming van de zeelui. Slechts een deel van de kolommen en een tempel zijn opgegraven.

Er zijn twee meren op het eiland Limnos, Limni Aliki en Chortarolimni. Het eerste is een zoutmeer waaruit lange tijd zout werd gewonnen, en het Chortarolimni meer is volledig uitgedroogd. Dit tweede meer vormt een klein natuurgebied. In de winter is het een toevluchtsoord voor flamingo's en andere vogels en in de zomer als het meer is opgedroogd ziet het eruit als een grote witte vlek.

Lemnos heeft zijn eigen Versteende Woud (net als het eiland Lesbos). Restanten van dit bos zijn te vinden rond de dorpen Varos, Rossopouli, Moudros, Thanos en Kontias. 23 tot 18 miljoen jaar geleden was het oppervlak van Lemnos bedekt met dichte bossen van palmbomen, pijnbomen en grote sequoia's, die werden bedolven onder de lava.

De Kastro van Myrina is gebouwd op de locatie van een oude acropolis. Het is een van de grootste kastelen in de omgeving. De Byzantijnse keizer Andronikos begon met de bouw in 1186 na Christus en de Venetianen die over het eiland heersten tussen 1207 en 1269 na Christus hebben het voltooid. In 1269 na Christus kwam het eiland Limnos weer in Byzantijnse handen en werd het kasteel nog sterker gemaakt. Grote delen van de muren en poorten zijn hersteld nadat veel was beschadigd door de Russen, die het kasteel belegerden in 1770. Het is de moeite waard om de klim naar het kasteel te maken en een kijkje te nemen. Bijzonder is ook dat op het grote ommuurde terrein van de kastro een heleboel herten vrij rondlopen. Vanaf het kasteel heb je bovendien een schitterend uitzicht. Op een heldere dag kunt je vanaf hier de heilige berg Athos (2033 m) op het schiereiland Chalkidiki zien.

Kotsinas, Maroula In Kotsinas (soms gespeld als "Kotsinos") vind je het Byzantijnse kasteel van Kotsinas dat werd in 1207 tijdens de vierde kruistocht-bezetting door de Venetiaanse familie Navigajosi. In 1361 is het kasteel gerepareerd door de Gatelusi familie die over Limnos heerste tot de Turkse bezetting.

In Kotsinas net buiten het terrein van de kerk en uitkijkend over de zee, staat het standbeeld van een lokale held die een zwaard in de lucht houdt. Het is van een vrouw die Maroula heette. In 1478 trokken de bewoners van Limnos samen met de Venetiaanse troepen ten strijde tegen de Ottomaanse Turken. Maroula zag hoe haar vader werd gedood door een aanvaller terwijl hij de ingang van het fort verdedigde. Ze pakte zijn zwaard, dat naast hem lag en haalde met veel kracht uit naar de vijand, en inspireerde op deze wijze de andere mensen van Limnos. Zo werd ze het symbool van heldenmoed. Door de gecombineerde krachten en de heldhaftigheid van Maroula waren de Turkse bezetters gedwongen om naar hun schepen terug te keren en uit de haven vluchten. De vrijheid duurde niet erg lang. In 1479, een jaar later, werd het eiland opnieuw werd, en dat bleef zo totdat Limnos weer werd samengevoegd met Griekenland in 1912.

Kotsinas is een klein dorp gelegen in een baai. Er zijn een paar tavernes en er is een betonnen pier en een kleine haven met vissersboten. Aan de noordkant van het dorp ligt het strand met aan de achterkant wat zandduinen. Een van de hotels op mijn pagina (het Varos Village Hotel) heeft op een deel van Kotsinas zijn eigen prive-strand met gratis ligstoelen en parasols en een snackbar. Het strand ligt op 3 minuten afstand van het hotel met een (gratis) shuttle bus service.


© Hans Huisman, Varos Village Hotel, Archontiko Hotel, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional