Limnos
De Griekse eilanden Limnos HOME Limnos Hotels Limnos Stranden Limnos Dorpen Bezienswaardigheden
Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
De hoofdstad Myrina en andere dorpen op het eiland Limnos
Map of Limnos, plattegrond van Limnos

De hoofdstad en het centrum van het eiland-leven is gelegen aan de zuid-west kant van het eiland en heet Myrina / Mirina of Kastro. Het is een eeuwenoude stad die dateert uit de 12e / 13e eeuw en die is vernoemd naar de vrouw van de eerste koning van het eiland, Thoantas. In 1276 werd de stad hernoemd als Paliokastro, daarna tot 1955 heette het Kastro en uiteindelijk weer Myrina. Myrina is een kleurrijk stadje en een van de meest populaire plekken voor toeristen om een accommodatie uit te kiezen. Myrina is een traditioneel dorp met 5000 inwoners. Het is meer een werkstad meer dan een toeristische stad en het heeft interessante kleine achterafstraatjes vol met winkeltjes waar je traditionele produkten en specialiteiten van het eiland kunt kopen, zoals de geitenkaas, amandelen, vijgen, honing of de wijn die op Limnos wordt geproduceerd.

Het centrale punt van het stadje is het middeleeuwse Kastro of kasteel die op een rots tussen de twee baaien van het dorp staat. De Kastro van Myrina is gebouwd op de locatie van een oude acropolis. Het is een van de grootste kastelen in de omgeving. De Byzantijnse keizer Andronikos begon met de bouw in 1186 na Christus en de Venetianen die over het eiland heersten tussen 1207 en 1269 na Christus hebben het voltooid. In 1269 na Christus kwam het eiland Limnos weer in Byzantijnse handen en werd het kasteel nog sterker gemaakt. Grote delen van de muren en poorten zijn hersteld nadat veel was beschadigd door de Russen, die het kasteel belegerden in 1770. Het is de moeite waard om de klim naar het kasteel te maken en een kijkje te nemen. Bijzonder is ook dat op het grote ommuurde terrein van de kastro een heleboel herten vrij rondlopen. Vanaf het kasteel heb je bovendien een schitterend uitzicht. Op een heldere dag kunt je vanaf hier de heilige berg Athos (2033 m) op het schiereiland Chalkidiki zien.

De noordelijke baai van Myrina heeft een breed strand (Romeikos Yialos strand, met bomen voor schaduw) en de zuidelijke baai heeft een vissershaven met kleurrijke kaiks (houten boten) en een ander strand (Nea Maditos strand). Langs de boulevard die leidt langs het strand vind je traditionele huizen, maar ook enkele hotels, kafenions en tavernes. Myrina heeft een archeologisch museum (open 8.30 tot 15.00), dat is gehuisvest in de voormalige residentie van de Turkse gouverneur. Er zijn vondsten uit verschillende perioden te zien, van pre-historische, Archa´sche en Hellenistische tijd (beelden, aardewerk, enz.).

Het toeristendorp Moudros op het eiland Limnos

Map of Moudros, Limnos, plattegrond van Limnos De andere belangrijke toeristische bestemming en dorp van enige omvang op Limnos is de kustplaats Moudros, dat gelegen is aan de oostzijde van de Baai van Moudros, niet ver van de luchthaven (aangezien er zo weinig vliegtuigen landen op eiland Limnos hoef je je geen zorgen te maken over lawaai!). Moudros is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente en het dateert uit de 14e eeuw. De Baai van Moudros vormt een van de grootste natuurlijke havens in de Ege´sche Zee. Dit was de plaats waar de Griekse marine afgemeerd lag tijdens de oorlog voor onafhankelijkheid tegen de Turken (1912), en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebied gebruikt als basis van de geallieerde mogendheden. Net buiten buiten Moudros herinnert de militaire begraafplaats voor geallieerde soldaten nog aan de strijd die hier is geleverd.

Het dorp Moudros heeft ook een aantal toeristische voorzieningen en accommodaties. Er zijn taverna's, clubs, bars, banken, winkeltjes en er is een postkantoor in Moudros. In het dorp staan twee aardige kerken. De grootste is de kerk van Maria-Boodschap, die het dorp domineert en aan het eind van de marktstraat staat een kerk die dateert uit de Byzantijnse tijd.

In de omgeving van Moudros liggen drie mooie zandstranden vlak naast elkaar: Chavouli, Sagrida en Fanaraki. Op het laatste strand vind je ook een taverna en een strandbar. De stranden liggen ten zuiden van het dorp en het zijn zandstranden die worden omgeven door vulkanisch gesteente. De weg naar de stranden is onverhard en meer geschikt voor een terreinwagen. Dichtbij Moudros hoog op een heuvel liggen de ru´nes van het Palaiokastro kasteel dat verwoest werd door de Venetianen in 1656. Dit is het oudste kasteel van het eiland Limnos. Als je de kustlijn volgt van Moudros in een noordelijke richting langs de baai dan passeer u een klein eilandje (dat is verbonden op Limnos) waar een prehistorische nederzetting ontdekt werd, net als Poliochni. Deze prehistorische nederzetting staat bekend als Koukonisi. Uit opgravingen die begonnen in 1992 is een Mino´sche aanwezigheid op het eilandje gebleken (MinoŰrs waren de oorspronkelijke inwoners van Kreta en Santorini). Aardewerk met Mino´sche motieven zijn hier gevonden waaruit blijkt dat het eiland Limnos handel dreef met het Mino´sche eiland Kreta. Helaas is het niet toegestaan om het kleine eilandje te bezoeken.

Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece Limnos, Lemnos, Griekenland, Greece
Dorpen in het westen van het eiland Limnos in Griekenland

Kaspakas is de naam van een dorp dat ligt op ongeveer 5 a 6 kilometer ten noorden van de hoofdstad Myrina. Het dorp ligt aan de voet van de berg Agios Anastasios. De naam stamt uit de Byzantijnse tijd. Het is vernoemd naar generaal Katalakos Kaspakas die naar het het eiland kwam in 883 na Christus om een geschil tussen de monniken en de lokale bevolking op te lossen. Het dorp is in de bergen gebouwd ter bescherming tegen de aanvallen van piraten. In het traditionele dorp Kaspakas staan oude herenhuizen en er zijn veel smalle met stenen geplaveide straatjes. Kaspakas is een werk-dorp en er wonen ongeveer ongeveer 800 mensen.

Kornos, een dorp ten noorden van de hoofdstad Myrina, is gebouwd op de helling van een heuvel die Skourta heet. Het is gevormd als een amfitheater en ligt gericht op het zuiden in een groene omgeving. De naam Kornos is afgeleid van de "Krounos" (wat "tap" of "water tap" betekent) die in het midden van het dorp stond en gebruikt werd om het hele dorp van water te voorzien. Kornos was een welvarende en rijk dorp, wat nog steeds wordt weerspiegeld in de grandeur van een aantal van de grote oude dorpshuizen. Sommige van de bewoners van het eiland noemen het "Klein Parijs". Naast de grote dorpshuizen zijn er twee rijen met oude windmolens in het dorp Kornos.

Plati (of: Platy) is een klein maar heel fotogeniek dorpje met wit geverfde huizen met rode dakpannen, dat ligt op de top van een groene heuvel, een beetje ten zuiden van de hoofdstad Myrina (2 kilometer). In het dorp staat een grote witte kerk met een klokkentoren. Beneden in de baai in de groene, vruchtbare vlakte voor Plati ligt een van de mooiste zandstranden van Limnos (700 meter lang) en er is een haven met zeilboten en kleine jachtboten. Dit strand heeft wat voorzieningen (watersporten zijn mogelijk) en het is een van de drukkere stranden van het eiland. Er zijn een paar tavernes, bars, een supermarkt en een een aantal accommodaties. Het strand is populair bij zowel de toeristen als de lokale bevolking en aangezien het strand langzaam de zee inloopt is het ook geschikt voor kleine kinderen.

Naast Plati vind je het dorp Thanos dat ligt in een groene omgeving en dat is omringd door lage heuvels. Het dorp ligt op vier kilometer afstand van de hoofdstad Myrina in het zuidwesten van het eiland. In Thanos is ook een lang zandstrand te vinden. Het water van de zee is er erg helder en het strand is omgeven door vreemd gevormde vulkanische rotsen. Het eigenlijke dorp Thanos ligt ietsje hoger op de heuvel en kijkt uit over de baai. Het is een oud dorpje met witte huizen met rode dakpannen en met nauwe straatjes. In het dorp zijn wat kafenions, een taverna en een paar winkeltjes. Ook zijn er wat simpele accommodaties te huur.

Dorpen in het oosten van het eiland Limnos in Griekenland

Kondopouli is een klein dorp in het oosten van het eiland, vlakbij de twee meren van Limnos. Hier is een groot plein met twee kerken.

Plaka is een klein dorp met wit geverfde huisjes en een witte kerk. Het dorp ligt helemaal in het noordoosten van het eiland Limnos. Er is een kleine vissershaven en je vind er een pad naar het strand van Agios Stefanos.


ę Hans Huisman, Varos Village Hotel, Archontiko Hotel, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional