Evia
 Evia autohuur
 Evia reizen
 Evia restaurants
 Amarynthos
 Ayioi Apostoloi
 Chalkida
 Edipdos
 Eretria
 Karystos
 Kimi
 Marmari
 Nea Stryra
 Pefki
De Griekse eilanden Evia HOME Evia Hotels Evia Stranden Evia Geschiedenis Evia Bezienswaardigheden Evia Plattegrond
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
Het dorp en de stranden van Karystos op het eiland Evia of Euboea in Griekenland
Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia
Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia

English Karystos is een vrij groot dorp dat helemaal in het zuiden van het eiland Evia is gelegen. De afstand tot de hoofdstad Chalkika is 130 kilometer en er wonen ongeveer 5000 mensen. Om vanaf Chalkida naar Karystos te rijden ben je toch al snel twee à twee-en-een-half uur kwijt. De wegen worden na Lepoura soms wat smaller en kronkelig, soms moet je een heuvel over, en snel rijden is niet aan te bevelen. De natuur wordt in het zuiden wel steeds aantrekkelijker dan in het beginstuk van Chalkida naar Karystos. Naarmate je zuidelijker komt wordt het ook steeds rustiger met verkeer. Hier en daar staan rijen met windmolens die energie opvangen voor de bewoners van de dorpen. Onderweg heb je regelmatig uitzicht op het vasteland en op de eilanden die voor de kust van Evia liggen.

Aan het havenfront van Karystos vind je de vissersboten, een aardig aantal taverna's en een paar hotels. Hier is het ook makkelijk de auto te parkeren. In de straten erachter zijn winkels, supermarkten (ook een paar grote) en een aantal bakkers. Op het grote plein bij de haven is de taxi standplaats en hier is ook de Pirraeus bank geldautomaat te vinden. Ook op het plein zijn een aantal terrasjes en er zijn kiosken. Achter het plein aan de zee staat het Bourtzi fort dat in 1350 door de Venetianen werd gebouwd. Bij de bouw zijn stenen en stukken marmer gebruikt van een Romeinse begraafplaats (de marmeren figuren zijn ingemetseld en te zien naast de deur) die in het centrum van het dorp lag. Het Bourtzi fort is hexagonaal van vorm (met zes zijden), twee verdiepingen hoog en er zitten 24 schietgaten in de muren.

Aan beide zijden van het dorp Karystos liggen grote en kleine stranden. Het eerste strand in het westen heet West Beach. Dit is een georganiseerd strand. Het loopt langzaam over in Gallida Beach dat het grootste strand in de directe omgeving van Karystos is (2 kilometer lang en door de rivier Rigia in tweeën gesplits - waarachter het strand Rigia beach heet), maar langs de hele zuidkust ten oosten van Karystos en rondom de heuvels aan de westkant in het gebied van de Paxamida Kaap liggen ontelbare stranden en strandjes. Een groot aantal daarvan is makkelijk te bereiken met de auto (met soms een stukje lopen) en is vrij schoon. Langs het dorpstrand Gallida beach loopt een (rustige) asfaltweg en dit strand kun je langs die hele weg makkelijk op lopen. Het is een zandstrand en het is er gemakkelijk de zee ingaan (en dus ook geschikt voor kleine kinderen). Op ongeveer een halve kilometer uit het centrum van Karystos ligt het 300 meter lange Psili Ammos beach (wat "fijn zand" betekend). Dit strand loopt ook langzaam af in de zee en is veilig voor kinderen. Het is bereikbaar vanaf de hoofdweg die langs de kust loopt via een stenen trappetje.

Op de kleine stranden in de omgeving (vooral te vinden aan de westkant) zijn meestal geen faciliteiten met uitzondering van een strandje dat op zo'n 10 kilometer ten westen van Karystos ligt en waar een cantina is te vinden alwaar drankjes worden verkocht. Op de grote stranden aan de oostzijde, zoals bijvoorbeeld Marmara beach zijn in het toeristenseizoen waarschijnlijk wel wat faciliteiten (maar nog niet rond 20 mei toen wij er waren).

Voor hotels, appartementen en villa's in Karystos op Evia - klik hier.

De Agios Nikolaos kerk van Karystos en het Romeinse Mausoleum
Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia
Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia Karystos Evia

Ongeveer in het midden van het dorp (als je bij de lange pier in de haven de straat inslaat richting het noorden) staat aan een plein /park de grote Agios Nikolaos kerk met een tweetal klokkentorens en een koepel. De ingang bevindt zicht achter drie grote bogen. De kerk is drie verdiepingen hoog en opgedragen aan de beschermheilige van de zeelieden. Hij is kruisvormig en gebouwd in Byzantijnse stijl. Toch is hij maar iets meer dan een halve eeuw oud.

In een van de zijstraten die van de zee het dorp ingaan staan ook nog de restanten van een Romeins mausoleum. Het is de tombe van een prominente Romeinse procurator die waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de mijnen die ten noorden van Karystos liggen. Deze mijnen bevinden zich voornamelijk rondom het dorp Agios Dimitrios. Het marmer van Karystos was beroemd en zorgde indertijd voor een bloeiende economie.

Het Romeinse monument in Karystos was gebouwd in de vorm van een kleine tempel die 13 x 12 meter lang was met aan elke kant zuilen. Het monument is gemaakt van wit marmer. Er stond een voetstuk dat was gedecoreerd met de buste van de overledene en een paard in een cirkelvormig medaillion.

HET CASTELLO ROSSO BIJ KARYSTOS OP HET EILAND EVIA OF EUBOEA IN GRIEKENLAND
Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia Karystos Evia
Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia Castello Rosso in Karystos Evia

Het Castello Rosso ligt op ongeveer 4 kilometer afstand van het dorp Karystos. Het is met de auto te bereiken via een afslag achter het plein met de grote Agios Nikolaos kerk en de route wordt aangegeven met borden. Het ligt op een heuvel tussen de dorpen Gabrias en Myloi, en je hebt er een prachtig uitzicht op Karystos en de zee. Het laatste stuk naar het kasteel moet je lopen maar er is een oude stenen weg / trap en het is goed te doen. De eerste versterking die hier werd gebouwd werd gemaakt door de Byzantijnen in 1030. Tussen 1209 en 1216 werd door de Venetianen op de funderingen van de oude Byzantijnse versterking het huidige Castello Rosso neergezet. Binnen de muren van het Castello Rosso staan bovenin twee kerkjes. Een vrij nieuw (vermoed ik) van wit geschilderde bakstenen en daarachter de ruïne van een hele kleine andere kerk.

In 1276 viel het Castello Rosso weer in handen van de Byzantijnen, tot 1295 toen de Franken het veroverden. In 1359 werd het kasteel weer verkocht aan de Venetianen en daarna raakte het langzaam in verval. In 1470 werd onder druk van de Turkse Ottomanen het kasteel verlaten en werd het gebied door de Turken bezet. De Turken, die het kasteel tussen 1470 en 1830 in handen hadden, verstevigden het fort en maakten het groter.

Het Archeologisch Museum in Karystos
Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia
Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia Museum in Karystos Evia

Het Archeologisch Museum van Karystos ligt aan de hoofdweg die langs de kust loopt, ter hoogte van het Bourtzi kasteel. Op het terrein buiten staan een aantal sarcofagen, een grote steen met een inscriptie, een oude stoomwals, en een aantal pilaren en andere oude objecten. Het is een klein museum dat uit slechts twee kamers bestaat. In de kleine kamer liggen allerlei voorwerpen in vitrines. Het zijn objecten die in de omgeving van Karystos en in de drakenhuizen (drakospita) zijn gevonden, zoals verschillende beeldjes van klei en andere materialen, gebruiksvoorwerpen en munten. Ze dateren uit de klassieken, de Hellenistische en de Romeinse periode. In de tweede, grotere kamer staan voornamelijk beelden, marmeren tabletten met inscripties, restanten van zuilen en grafstenen.

Karvoraki taverna in Karystos
Karvoraki taverna in Karystos Evia Karvoraki taverna in Karystos Evia Karvoraki taverna in Karystos Evia Karvoraki taverna in Karystos Evia Karvoraki taverna in Karystos Evia

Deze taverna zit aan de hoofdweg die langs de kust door het dorp Karystos loopt, niet ver van de haven. We bestellen hier een aantal simpele dingen, zoals een saganaki (gefrituurde kaas) een Griekse salade, een tzatziki (yoghurt met komkommer en knoflook) en friet. Omdat er een Griekse familie zit te eten gaan wij er maar van uit dat het eten er goed is, maar dat valt tegen. De feta-kaas op de Griekse salade is niet lekker, de frietjes zijn bleek en slap en de saganaki lijkt wel een stuk rubber. De witte wijn is niet koud maar lauw. De bediening is ook niet echt vriendelijk. Na afloop geen gratis toetje of wat fruit zoals dat in vele taverna's in Griekenland de gewoonte is.

Ons oordeel: slecht, een 4 uit 10

Visrestaurant O Kioykis in Karystos
O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia
O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia O Kioykis taverna in Karystos Evia

Gezellig restaurant in de haven van Karystos. Hier hebben we een aantal malen iets gegeten. De bediening (door Johny) is uitermate vriendelijk. We probeerden er onder andere de saganaki, de tzatziki, de gevulde tomaten en paprika's, geit in citroensaus, de Griekse salade, gefrituurde courgette schijfjes, frietjes en kipfilet. Alles was in orde, het brood steeds vers en de witte wijn koud. Toe kregen we gratis meloen en kersen.

Ons oordeel: goed, een 8,5 uit 10

Cava D'Oro taverna in Karystos
Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia
Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia Cava D'Oro taverna in Karystos Evia

Cava D'Oro is een uitstekend restaurant dat is te vinden in het kleine straatje naast het grote plein met de taxi standplaats. Het is het smalle straatje dat naast het plein vanaf de kade van de zee afloopt. Binnen in deze taverna staan heel veel etenswaren uitgestald in vitrine's. Het eten is er erg goed, en de bediening is heel vriendelijk en snel. We probeerden de goulash (stifado) en de geit in rode saus, vergezeld van grote bonen en okra's. Een dikke voldoende.

Ons oordeel: erg goed, een 9 uit 10

Hotels op het eiland Evia in Griekenland - Penelope Villas in Karystos
Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos
Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia Penelope Villas, Karystos, Evia

Hier hebben wij in mei 2017 een week gelogeerd. Het is een plek voor mensen die op zoek zijn naar totale rust. Er is zo goed als geen verkeer en het is er heel erg rustig. Geen blaffende honden en geen muziek alleen de vogeltjes en het geruis van de zee en een prachtig uitzicht. In de omgeving liggen ik weet niet hoeveel leuke strandjes. Als je hier gaat logeren is het wel nodig dat je een auto huurt. De weg er naartoe is overigens heel goed.

De traditioneel gebouwde Villa Penelope ligt op 9 km van het centrum van Karystos. Het is een volledig uitgeruste accommodatie met uitzicht over de Egeïsche Zee en de bergen. Het strand van Agios Nikitas ligt op 20 km afstand. De smaakvol ingerichte woning beschikt over airconditioning en 2 aparte slaapkamers met ingebouwde bedden. De woonkamer heeft een open haard, een flatscreen-tv met satellietzenders, een gemeubileerde patio en een open keuken met een eethoek, een oven en een fornuis. Er is ook een haardroger aanwezig. U kunt gebruikmaken van de barbecuefaciliteiten van Villa Penelope en genieten van een maaltijd in de buitenlucht. In de omgeving kunt u onder andere fietsen en vissen.

Op 1,5 km afstand van de accommodatie bevinden zich een restaurant, een cafébar en een minimarkt. De ruïnes van het Venetiaanse Castello Rosso liggen in de buurt van de villa en de haven van Karystos ligt op 9 km afstand. Er is privéparkeergelegenheid. Deze accommodatie heeft ook een van de best beoordeelde locaties in Karystos! Gasten geven het een hogere score dan aan andere accommodaties in de buurt. Stellen kunnen met name de locatie waarderen - ze gaven een score van 10 voor een reis voor twee. Deze accommodatie scoort ook het beste op prijs/kwaliteitverhouding in Karystos! Gasten krijgen meer voor hun geld ten opzichte van andere accommodaties in deze stad.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Penelope Villas in Karystos - klik hier.

Voor hotels, appartementen, studio's en villa's op Evia - klik hier.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional