Evia
 Evia autohuur
 Evia reizen
 Evia restaurants
 Amarynthos
 Ayioi Apostoloi
 Chalkida
 Edipdos
 Eretria
 Karystos
 Kimi
 Marmari
 Nea Stryra
 Pefki
De Griekse eilanden Evia HOME Evia Hotels Evia Stranden Evia Geschiedenis Evia Bezienswaardigheden Evia Plattegrond
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De bezienswaardigheden van het eiland Evia of Euboea in Griekenland
Evia Evia Evia Evia Evia
Evia Evia Evia Evia Evia

De prachtige natuur en de met pijnbomenbossen bedekte bergen op het Griekse eiland Evia zijn al een bezoek op zich waard.

Het Euripus kanaal bij Chalkidi waar de stroming van het water op elk moment kan veranderen (8 getijdewisselingen per dag). Het Euripus kanaal is 30 meter breed. Als sinds mensenheugenis probeert men dit fenomeen te verklaren en er doet een verhaal de rondte dat Aristoteles hier is verdronken toen hij zelf hier in de zee sprong omdat hij wilde weten hoe deze stromingen ontstonden.

Borden naar de oude stad Chalkidi zijn moeilijk te vinden, maar in het Archeologisch Museum van Chalkidi liggen de vele vondsten die op het gehele eiland zijn gedaan. In Chadiki zijn de restanten van wat oude tempels en er is een 15e eeuws fort (Karababas). De huidige stad Chalkidi is voornamelijk een modern gebeuren maar aan de kade met zijn ouderwetse hotels en café's is nog wat van de oude sfeer te proeven.

De restanten van de oude rivaal van Chalkidi, de oude stad Eritria, heeft meer antieke restanten te bieden. Chalkidi en Eritria hebben vele oorlogen gevoerd om de kontrolle te krijgen over de vlakte die tussen de twee steden ligt. Er is een theater, een marktplaats, de funderingen van een aantal belangrijke huizen en een gedeelte van de stadsmuur met de best bewaarde poort uit die periode die in Griekenland is blijven staan. In Eritria is tevens een archeologisch museum.

Kimi, op 90 kilometer ten noordoosten van Chaldiki, is een van de oudste steden op het eiland. Het ligt hoog in de bergen (met een haven 4 kilometer verderop waar de veerboten aankomen). In Kimi is een folklore museum. Er zijn restanten van de oude stad en er is een Byzantijns klooster. In Kimi staan veel mooie neoclassicistische gebouwen.

In Limni en in Loutro Edipsos in het noorden van het eiland zijn restanten uit de antieke tijd te zien. In Loutro Edipsos zijn dat de overblijfselen van de antieke spa, want het dorp is al sinds de oude tijden een kuuroord. Het meeste stamt uit de Romeinse tijd en zijn onder het bewind van generaal Scylla ontstaan. Ook zijn er overblijfselen van de Tempel Dafniforos Apollo, het Palaestra met mooie mozaiken en een oud theater. Op 7 kilometer afstand van Limni staat aan de voet en tegen een berg aangebouwd het mooie Byzantijnse nonnenklooster Galataki dat uit de 7e eeuw stamt. Het staat op de ruďne van de Tempel voor Posidon Aegeas en heeft een binnentuin, zogenaamde "cellen" voor de monnikken (kamers voor de monnikken - of nu in dit geval de nonnen) en een middeleeuws Byzantijnse toren. Dit is het oudste klooster van het eiland en er zijn mooie fresco's te zien. Ook bevinden zich hier de restanten van de oude steden Aiges en Elymnion en zijn er kleine kapelletjes uit de middeleeuwen in het gebied.

Het vissersdorp Rovies heette in vroegere tijden Orovies en was een redelijk belangrijke stad in de antieke tijd. Er stond ook een orakel voor Apollo. Tijdens een aardbeving in 428 voor Christus werd de stad gedeeltelijk verwoest maar daarna weer opgebouwd en uitgebreid. Ook in de Byzantijnse en later in de venatiaanse tijd was het een stadje van belang, getuige ook de nog bestaande Venetiaanse toren uit de 13e eeuw. Vandaag de dag is Rovies een moderne stad met ongeveer 1500 inwoners die aardig wat toeristen trekt.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional