Evia
 Evia autohuur
 Evia reizen
 Evia restaurants
 Amarynthos
 Ayioi Apostoloi
 Chalkida
 Edipdos
 Eretria
 Karystos
 Kimi
 Marmari
 Nea Stryra
 Pefki
De Griekse eilanden Evia HOME Evia Hotels Evia Stranden Evia Geschiedenis Evia Bezienswaardigheden Evia Plattegrond
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De stranden van het eiland Evia of Euboea in Griekenland
Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches
Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches

Er zijn talloze stranden op het eiland Evia. In het algemeen kun je stellen dat de stranden aan de oostkant van het eiland steiler aflopen en dat hier ook de stroming sterker is dan bij de stranden aan de westkant of de zuidkant van het eiland. De stranden zijn meestal ook ongeorganiseerd en er is geen reddingsbrigade of toezicht. Houdt hier rekening mee en ga als je geen geoefende zwemmer bent niet te ver uit de kust.

Het strand van Alikes ligt niet ver van de hoofdstad Chalkidi. In de zomermaanden kun je er ligbedjes en parasols huren en zijn er taverna's en snackbars open. Het is een langgerekt zandstrand waar je ook watersporten kunt beoefenen.

Het strand van Edipsos bij het gelijknamige dorp / kuuroord ligt in het noorden van het eiland. Het is een aardig strand met faciliteiten en met taverna's erbij.

Het strand van Eretria ligt vlakbij het centrum van de stad. Er zijn taverna's en andere faciliteiten. Het is populair bij de Grieken zelf. Erg druk is het er meestal niet. Bij het strand van Eretria staan palmbomen.

In het gezellige dorp Amarynthos even ten zuiden van Eretria vind je een paar leuke zandstranden waar je makkelijk de zee in kunt gaan. Rond het strand zijn taverna's en er zijn accommodaties te huur. Een aanrader voor families met kinderen. De sfeer is er leuk.

Ten zuiden van Amarynthos ligt het dorp Nea Stryra, waar ook de veerboten naar het vasteland van Evia vertrekken. Het is een aantrekkelijk dorp met een ruime keuze in taverna's en accommodaties en er zijn een paar mooie grote zandstranden en een lange boulevard waar geen auto's mogen rijden. Ook dit is een goede plek voor families met kleine kinderen.

Het strand van Istiea of Istiaia is een groot en lang strand in het noorden van het eiland Evia, vlakbij het stadje met dezelfde naam.

De stranden van Kalamos liggen in het oosten van het eiland ten zuiden van het dorp Kimi. Het bestaat uit een hoeveelheid baaitjes met mooie kleine zandstranden die in een spektaculaire setting liggen. In de buurt zijn wat taverna's en een enkel hotel.

Het strand van Lefkandi of Lefkanti ligt even onder de hoofdstad Chalkidi, tussen Chalkidi en Eretria. Het is een twee kilometer lang zandstrand. In de omgeving zijn een aantal taverna's en er is ook het een en ander aan accommodaties.

Het strand van Limnionas is een prachtig strand aan de oostkant van het eiland Evia, op een uur en een kwartier rijden afstand van de hoofdstad Chalkidi. Bij het strand zijn twee taverna's.

In het noorden van het eiland ligt het dorp Pefki. In dit gebied liggen ook mooie lange zandstranden. Het landschap in de streek is erg groen met olijfbomen en pijnbomen. Vanuit Pefki vertrekken in de zomermaanden soms hydrofoils naar Skiathos en de andere Sporaden eilanden.

In de buurt van de dorpen Rovies en Limni, in het noordwesten van het eiland Evia ligt het lange mooie kiezelstrand van Rovies.

Het strand van Xiliadou ligt aan de oostkust van het eiland achter het Dirfhis gebergte, op ongeveer een uur rijden afstand van de hoofdstad. Het is een rustig en mooi zandstrand met wat taverna's en een paar kleine hotels.

In het zuidoosten niet ver van Styra ligt het strand van Zarakon. Het ligt in een kleine rustige baai en erg druk wordt het er meestal niet. Aan het strand zijn twee taverna's.

Rondom het dorp Karystos, in het zuiden van het eiland Evia, vind je een heleboel stranden. Ten westen van het dorp liggen een heleboel kleine en grotere stranden. West beach, Gallida beach en Rigia beach liggen zijn na een aantal minuten lopen al te bereiken, maar ook daarna zijn er langs de kust nog een heleboel stranden te vinden. Deze stranden zijn allemaal ongeorganiseerd met uitzondering van het strand dat volgens mij Paximada beach heet (met de kerk van Agios Paraskevi vlakbij) waar een kleine cantina is die drankjes serveert en het kleine eilandje met een vuurtoren erop (ongeveer 10 kilometer buiten Karystos). Langs het dorpstrand Gallida beach loopt een (rustige) asfaltweg en dit strand kun je langs die hele weg makkelijk op lopen. Het is een zandstrand en het is er gemakkelijk de zee ingaan (en dus ook geschikt voor kleine kinderen).

Op ongeveer een halve kimometer uit het centrum van Karystos ligt aan de zuidoost kant het 300 meter lange Psili Ammos beach (wat "fijn zand" betekend). Dit strand loopt ook langzaam af in de zee en is veilig voor kinderen. Het is bereikbaar vanaf de hoofdweg die langs de kust loopt via een stenen trappetje. Als je nog verder rijdt kom je langs nog een aantal andere stranden waarvan Marmara beach het grootste is. Het bestaat min of meer uit drie gedeeltes die aan elkaar vast zitten. Andere bekende stranden zijn onder andere Kavos beach en Bouros beach waar op het strand het mooie standbeeld staat van de centaur en de nimf. Op een heuvel naast het strand van Bouros staat een groot vervallen complex van wat ooit een groot hotel met een aantal bungalows was. Het is nu helemaal verlaten en in elkaar gestort.

De rustige en schilderachtige stranden van Agios Dimitrios en Kallianos liggen aan de zuidoost kant van het eiland Evia. Ze zijn te bereiken vanaf de kruising van de hoofdweg ter hoogte van Marmari en nog via een andere afslag. Beide stranden zijn vrij brede zandstranden. Allebei hebben ze een kleine taverna (gesloten in mei toen wij er waren). Het laatste stuk naar het strand van Agios Dimitrios is alleen bereikbaar met een terreinwagen en anders moet je ongeveer een kwartier lopen. De kleur van de zee is hier prachtig turquoise.

Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches
Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches Evia beaches
De naturistenstranden van het eiland Evia of Euboea in Griekenland

Het strand van Hikiadou. Ooit een van de beste naturistenstranden van Griekenland, maar de laatste jaren wat minder, d.w.z. meer mensen in badkleding en ook drukker. Het strand ligt aan de noordkant van het eiland even ten westen van Kimi. Buiten het hoogseizoen en de weekenden de moeite waard om te proberen.

Het strand van Potami in het zuidwesten van het eiland. Volg de weg van Karystos naar Aetos en blijf de kustweg volgen. Hier wordt het stiller en zijn er verscheidene rustige stranden die geschikt zijn voor naturisme. Ook aan de westkant van Karystos kun je wel een strand vinden dat geschikt is voor naturisme, want hier zijn er heel veel te vinden en ze zijn erg rustig.

Het kiezelstrand aan de noordzijde van de camping van Rovies, gelegen in het noordwesten van Evia, wordt gebruikt door naturisten, dikwijls op basis van "wie het eerst komt".

Het zuidelijke gedeelte van het strand van Vasilika in het noordoosten van het eiland Evia wordt gebruikt door naturisten.

Het zuidelijke gedeelte van het strand van Agia Anna wordt ook gebruikt door naturisten. Groot strand met ruimte voor iedereen.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional