Iraklia island
De Griekse Eilanden Iraklia HOME Iraklia hotels Iraklia stranden Iraklia reizen Iraklia restaurants
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia
Het eiland Iraklia / Herakleia in Griekenland
map of Iraklia English

Het eiland Iraklia is een van de eilanden van de zogenaamde "Kleine Cycladen" die om het veel grotere eiland Naxos heen verspreid liggen. Iraklia is 17,5 km2 groot en er wonen ongeveer 110 mensen. Het eiland wordt door veerboten aangedaan, maar ook komer er aardig wat toeristen die voor een dagje met een excursie-boot van Naxos stad meevaren. De belangrijkste haven heet Agios Georgios en deze is gelegen in het noorden van Iraklia. Hier vind je een aantal accommodaties, een paar taverne's en twee mini-markets. Een van deze mini-markets verkoopt ook de tickets voor de veerboten.

Wij vonden Iraklia geweldig. Het dorpje waar de veerboten aanleggen is ontzettend gezellig en de mensen die er wonen waren heel erg vriendelijk. Iedereen die je tegenkwam zei je gedag, zowel wandelaars als de enkele automobilist. Het sfeertje is onvergelijkbaar. In vergelijking met andere eilanden is het ook erg rustig en de inwoners van Iraklia vinden dat prettig: ik moest vooral maar niet vertellen dat ik het eiland zo leuk vond. Sorry :(... Wandelaars komen op Iraklia ook aan hun trekken, want de meeste bestemmingen zijn alleen te voet te bereiken (tenzij je een goede auto meebrengt). Aangezien het eiland toch wat klimwerk vereist qua hoogte is een beetje conditie wel meegenomen.

Agios Georgios heeft een zandstrand met een aantal bomen erop en bankjes waar je in de schaduw kan zitten. Het merendeel van de accommodaties liggen aan de rand van het dorp richting het beste strand van het eiland, dat Livadi heet (ten zuidoosten van Agios Georgios).

Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia

Livadi is een groot zandstrand met eethuisjes. Het kijkt uit over het naburige eiland Schinoussa. Van Agios Georgios loopt de weg na Livadi Beach door naar het dorpje Chora Panagia. Op de weg, een paar honderd meter na het verlaten van Livadi beach, kom je langs een oud kasteel. Je kunt dit kasteel bereiken via en pad. Panagia is een klein dorp met een hand vol huizen en een kerk. Vanaf Panagia naar het westen loopt er een pad dat leidt naar een prachtige grot (inclusief stalactieten) nabij de baai van Voukaria.

Op Iraklia zijn geen banken dus je moet contant geld mee te nemen als je het eiland wilt bezoeken (Update 2015: we zagen een geldautomaat in het dorp Agios Georgios), en hoewel er een weg is die loopt van Livadi naar Panagia is er geen benzinestation en er zijn ook geen taxi's of een bus service. Iraklia is meer een eiland voor wandelaars. De hoogste heuvel is in het zuiden en die is 419 meter hoog, en je kunt er rond kijken voor je eigen strand. Wij bezochten onder andere Tourkopigado beach, dat ook via een asfaltweg is te bereiken. Onderweg naar dit strand kom je weer een afslag tegen aan de rechterkant van een pad naar Merichas beach.

De stranden van Iraklia in Griekenland
Iraklia, Agios Georgios beach Iraklia, Agios Georgios beach Iraklia, Agios Georgios beach Iraklia, Livadi beach Iraklia, Tourkopigado beach
Iraklia, Tourkopigado beach Iraklia, Tourkopigado beach Iraklia, Livadi beach Iraklia, Agios Georgios beach Iraklia, Agios Georgios beach

In de haven van Agios Georgios is er een klein strand met een aantal bomen voor de schaduw. Dit is de makkelijkste optie als je in Agios Georgios verblijft. Het water is helder en er zijn restaurants waar je een drankje of iets te eten kunt pakken.

Het nabijgelegen strand van Livadi is het belangrijkste strand van het eiland. Dit strand is ongeveer 200 meter lang en heeft geen faciliteiten, zoals ligbedden en parasols. Er staan wel taverna's bij het strand. Het strand van Livadi kan vanuit de haven te voet in ongeveer 20 minuten worden bereikt, en je moet daarvoor even een kleine heuvel over. Het is een zandstrand en het is ondiep, dus veilig voor kleine kinderen.

Naast deze twee grote stranden zijn er nog een aantal andere. Sommige kunnen te voet worden bereikt, andere stranden zijn alleen of beter bereikbaar per boot. Karvounolakos in het zuiden van het eiland is een klein strand tussen Merichas en Alimia. De kleur van het water hier is heel speciaal. Dit strand is het best bereikbaar per boot.

Alimia Beach is een zandstrand en heeft ook een speciale blauwe kleur water. Dit strand is een aparte plaats voor duikers. Voor de kust van dit strand ligt een Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat je kunt gaan bekijken.

Vorini Spilia is een zandstrand in het noorden van het eiland niet ver van Agios Gorgios. Het strand is niet altijd erg schoon, vanwege de sterke noordelijke winden die meestal staan, waardoor rommel het strand wordt opgeblazen.

Xilobatis Strand en Tribounas Beach zijn twee stranden in het noorden van Ikaria. Er zijn vele rotsen op het strand en in de zee, maar het is een goede plek om de zonsondergang over het eiland Antiparos te bekijken.

Andere stranden op het eiland Iraklia zijn Tourkopigado, Merichas, Ammoudi of Merichas, Vourkaria, Vala, Strogylos en Cavos tou Thodorou. Sommige van deze stranden zijn bereikbaar te voet, anderen zijn alleen bereikbaar per boot. Tijdens het hoogseizoen zijn er dagelijks boottochten / excursies naar een aantal van deze moeilijk te bereiken stranden op Iraklia en ook naar de stranden op nabijgelegen eilanden.

De bezienswaardigheden van Iraklia
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia
Agios Ioannis Cave, Iraklia Agios Ioannis Cave, Iraklia Agios Ioannis Cave, Iraklia Agios Ioannis Cave, Iraklia Agios Ioannis Cave, Iraklia

De grot kerk Agios Ioannis met zijn stalactieten net onder Iraklias' hoogste berg (Papas) is de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland Iraklia. Er zijn eigenlijk twee grotten tegenover elkaar, en een ervan heeft buiten een kerkklok hangen. Je kunt te voet lopen naar de kerk vanaf de haven van Agios Georgios of vanaf het dorp Panagia. Vanaf Panagia duurt de wandeling ongeveer een uur. De Agios Ioannis Grot is de grootste grot in de Cycladen. Neem een zaklamp mee, want er is geen licht in de grot. Op Papas Hill zelf zijn er spectaculaire uitzichten over de zee en de omliggende eilanden.

Er zijn verschillende (restanten van) kastelen op het eiland Iraklia: in de Baai van Meriha, in Livadi en op Papas Hill. De Baai van Meriha is omgeven door kliffen van meer dan 100 meter hoog.

Tips voor Iraklia van Iris Vlavianos, die het eiland goed kent er er familie heeft wonen
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia

Iraklia is eigelijk een eiland voor mensen die van rust houden, een ontspannen sfeer en massatoerisme-plekken liever mijden. Het is authentiek, pittoresk en heeft weinig faciliteiten. Het is een mooi eiland met in het voorjaar veel groen en veel bloemen. In de zomer is het vooral droog en dor, maar dit geeft niks aangezien het nog steeds adembenemend mooi is door het wilde, bergachtige en ruige landschap. Het is ook perfect voor mensen die van wandelen, lekker willen eten, zwemmen, snorkelen, luieren en van de oude Griekse sfeer willen proeven.

Ik heb wel een aantal accomodaties op Iraklia gezien. Venetiko ken ik alleen van de buitenkant en het bevind zich op een hele mooie locatie. Buiten het feit dat je vanaf Venetiko een prachtig uitzicht over zee hebt, ligt het namelijk heel centraal. Op ongeveer 5 minuutjes lopen vind je Livadi en het grenst vrijwel aan Agios Georgios, waar je dus ook zo binnenwandelt.

Ik weet niet of je van wandelen houdt? Zo ja, raad ik je zeker aan een keer ( of meerdere keren natuurlijk :p) naar Panayia te gaan. Dit is vanaf Livadi ongeveer 25/30 minuten lopen en vanaf de haven ongeveer 45 minuten.

Panayia - Een dorpje wat in de bergen ligt, met een mooi uitzicht over verschillende eilanden. Het bestaat uit 1 lange straat. In deze straat wonen voornamelijk oudere mensen. De laatste 10 jaar zijn er in Panayia en in de rest van Iraklia ook mensen terug gekomen, die oorspronkelijk van Iraklia komen, maar met hun ouders in Athene zijn gaan wonen, en na hun studie hebben besloten om op Iraklia te gaan wonen. Hierdoor zijn er de laatste 15/10 jaar ook een paar kinderen die op Iraklia wonen. In Panayia vind je een supermarkt, een bakker, een restaurantje, een kerk en vanuit hier verschillende routes die je kunt afleggen naar mooie plekken.

Agios Georgios - Dit is het dorpje beneden bij de haven. Dit is groter dan Panayia en hier wonen meer mensen. Hier zijn ook de meeste accomodaties, restaurantjes en hier hebben de meeste mensen die van Iraklia komen, hun huis voor de vakantie's. Je vind hier restaurants, een snackbar, een supermarkt, een supermarkt/cafe, gemeentehuis, haven, een strand en kerkjes.

Stranden - Je hebt op Iraklia verschillende stranden. De 2 bereikbaarste stranden zijn het strand bij de haven en Livadi. Mijn voorkeur gaat echter uit naar Livadi aangezien dit een heel groot uitgestrekt zandstrand is, zwembadhelder water, loopt zeer geleidelijk af ( en het is niet snel diep), ook zijn hier aan de achterkant van het strand wat bomen met stenen bankjes waar je even beschut kunt zitten. Doordat Livadi in een baai ligt, is het water rustiger en minder koud en vooral in mei, heb je echt een privestrand. In de zomermaanden is het wat drukker, maar omdat het aardig groot is, zit je echt niet bij elkaar onder de parasol (om het zo maar even uit te leggen;) ). Helemaal aan het einde van het Livadi strand, vind je een gedeelte waar naturisme is toegestaan.

Het strandje bij de haven is kleiner en het water loopt super snel af, waardoor het na 3 stappen in de zee, al best diep is. Verder is het water hier ook helder, maar is het voor mijn gevoel iets minder, aangezien hier natuurlijk allemaal bootjes liggen & er komt iedere dag een boot en de grote Blue Star komt een paar keer per week in dit kleine baaitje. Wel een voordeel is bij dit strand, je hebt altijd leuk uitzicht op de vissers die bezig zijn, je hebt er ook bomen voor beschutting en je zit natuurlijk dichtbij de supermarkt/eetgelegenheden, waardoor je makkelijk even wat kunt gaan eten/drinken. Ook handig is dat je alles (behalve geld en belangrijke dingen) kunt laten liggen op het strand, zonder dat er iets mee gebeurt.

Extra informatie over Iraklia
Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia Iraklia

Je kunt op Iraklia scooters huren, voor in het hoogseizoen 10/12 euro per dag. Er is van Agios Georgios naar Panayia en naar Tourkopigado een mooie asfaltweg en je kunt ook overal je scooter neerzetten, en vanaf daar verder lopen. Wel kan het soms voorkomen, dat je in een file komt, door een kudde geiten of een paar trage ezels :p.

Er is sinds 2009 een pinautomaat op Iraklia, dus het is niet meer echt nodig om voldoende contant geld mee te nemen, maar misschien toch wel handig ;). Er vaart iedere dag een boot naar Naxos en weer terug (Skopelitis).

De reis naar Iraklia - veerboten in de kleine Cycladen
Ferry, veerboot, Iraklia Ferry, veerboot, Iraklia Ferry, veerboot, Iraklia Ferry, veerboot, Iraklia Ferry, veerboot, Iraklia

Skopelitis Lines vaart met de kleine autoferry Express Skopelitis vanaf het eiland Naxos naar alle kleine Cycladen en vervolgens naar de dorpen Egiali en Katopola op het eiland Amorgos (zie foto links). Route Skopelites Nel Lines route

Dit is een kleine, trage en niet erg comfortabele autoferry, maar de reis duurt slechts een uur en 35 minuten vanaf Naxos naar Iraklia aangezien dit voor de boot de eerste bestemming is. Normaal gesproken doet deze veerboot drie keer per week de route Naxos - Iraklia - Schinoussa - Koufonissi - Donoussa - Amorgos (Egiali & Katopola), maar in het hoogseizoen varen ze de route vaker (15 juni-15 september elke dag). NEL-Lesvos Maritime onderhoudt ook een verbinding met Iraklia en volgt de route Syros - Paros - Naxos - Schinoussa - Koufonissi - Katopoloa - Egiali (zie foto rechts). De autoferry is sneller en meer comfortabel en de reis van Naxos duurt ongeveer een uur.

De Blue Star Lines maakt de route van Piraeus (Athene) naar Paros - Naxos - Iraklia - Schinoussa - Koufonissi - Amorgos en vervolgens terug. De reis duurt ongeveer 6 en een half uur, 4 keer per week in het hoogseizoen.

Opmerking: dienstregeling van veerboten kunnen veranderen afhankelijk van het seizoen en ze variŰren van jaar tot jaar, dus altijd controleren. Als je aan het zoeken slaat en je kunt het niet vinden dan ben je waarschijnlijk te vroeg en is de dienstregeling zijn nog niet goedgekeurd. Probeer het later in het seizoen opnieuw. Soms weet de eigenaar van het hotel waar je boekt het het beste kunt je het hem / haar vragen.

Maistrali Rooms - Iraklia / Herakleia
Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia
Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia Maistrali Rooms, Iraklia

Hier bij Maistrali hebben wij in 2015 een aantal dagen gelogeerd. Ik was bij binnenkomst meteen helemaal euforisch over het plekje. Het voelde gewoon goed, net als het hele eiland trouwens. Eigenaar Nikos stond ons om 1 uur in de nacht op te wachten aan de kade, nadat onze veerboot wat vertraging had opgelopen. Een aardige kerel. Wij hadden twee studio's naast elkaar. Allebei waren ze eenvoudig maar comfortabel ingericht, met een kitchenette en een badkamer. Vanaf de balkons was er prachig uitzicht over het dorp en de baai beneden aan de haven. Helemaal in orde. Het ontbijt was ook prima, met goede koffie, jus d'orange, vers brood, jam, gebakken eitjes en Griekse yoghurt met honing. We hebben ook een keer 's avonds bij Maistrali gegeten en dat was ook goed. Een aanrader: het eiland en Maistrali alletwee.

In Iraklia, het grootste en meest rustige eiland in de kleine Cycladen met zijn ongeveer 100 inwoners, hebben wij op een panoramische plek gemaakt op 700 meter van de twee belangrijkste stranden van het eiland, Livadi en Agios Georgios. Een huis met 3 tweepersoonskamers met elk een eigen badkamer, koelkast, tv, koffiezetapparaat, keuken en veranda met uitzicht op zee. Ook is er een appartement dat volledig gemeubileerd is met 4 bedden voor een gezin of voor 4 vrienden. Voor de liefhebbers van goed Grieks eten op 300m van de kamers in Agios Georgios hebben we "MAISTRALI" taverna. Een familie taverna waar je kunt proeven van de traditionele snelle en discrete gerechten van Iraklia. Wij bieden ook gratis internet service.

Maistrali is gelegen in het badplaatsje Agios Georgios, op slechts 100 meter van een zandstrand. Het biedt airconditioning en accommodaties met gratis Wi-Fi en heeft een restaurant dat vis- en regionale gerechten serveert. Maistrali studio's en appartementen beschikken over een balkon met een panoramisch uitzicht op de Ege´sche Zee. Ze hebben stenen muren, eenvoudige houten meubels en zijn uitgerust met een volledig ingerichte kitchenette. In de ochtend kunnen de gasten genieten van een traditioneel ontbijt in de taverne van het hotel. Hotel Maistrali heeft ook een ruime open-air terras waar gasten kunnen genieten van een verfrissend drankje. Maistrali ligt op 5-minuten lopen van het Iraklia Ferry Station en op 37 km van Naxos. Gratis prive parkeren is mogelijk bij het hotel zelf.

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Maistrali Rooms op Iraklia - klik hier.

Villa Zografos - Iraklia / Herakleia
Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia
Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia Villa Zografos, Iraklia

Op het eiland Iraklia tussen het haven "Agios Georgios" en Chora "Panagia" op een heuvel met uitzicht op de zee en de nabijgelegen eilanden, hebben Yiannis en Evi villa Zografos hun thuis gebouwd. In hun tuin (4.000m2) bouwden ze 5 tweepersoonskamers en een familie-kamer (voor 3-4 personen). Ze verhuren aan mensen die gevoelig zijn voor de schoonheid van de natuur en ee rustige en vredige vakantie waarderen. Alle kamers hebben een eigen veranda met uitzicht op de zee. Ze zijn allemaal smaakvol ingericht en elke kamer heeft een eigen badkamer, airconditioning, tv, een koelkast, een koffie percolator, een ketel en een haardroger. In de prachtige tuin, rondom de kamers, hebben we een zomer kiosk voorzien van alles wat u nodig heeft voor een barbecue. Voor diegenen die ge´nteresseerd zijn in het kijken naar de sterren en planeten organiseren we speciale "sterrenkijk avonden" met de hulp van twee telescopen. Wij bieden gratis parkeergelegenheid voor al onze bezoekers. Onze kamers zijn een afstand van 700m van het strand van Livadi. Vervoer van en naar de haven van het eiland is gratis (1,5 klm). De kamers worden elke dag schoongemaakt.

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Villa Zografos op Iraklia - klik hier.

Speires Hotel - Iraklia / Herakleia
Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia
Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia Speires Hotel, Iraklia

Speires Hotel is een nieuw hotel dat in de Cycladische stijl is gebouwd. Het complex is gelegen in het dorp Agios Georgios, in Iraklia. Het is gebouwd op een heuvel, met uitzicht over de zee. Het zandstrand is op 800 meter afstand gelegen. Het hotel is voornamelijk ingericht in witte tinten, en de kamers en suites hebben airconditionin en een eigen balkon, de meeste met uitzicht op Ege´sche Zee. Ze zijn uitgerust met een lcd-tv, mini koelkast en een waterkoker. Toiletartikelen en een haardroger treft u aan in de moderne badkamer. Van traditionele huisgemaakte specialiteiten kan worden genoten in het restaurant van Speires. U kunt ook een kopje koffie of een drankje bestellen en drinken in de schaduwrijke veranda met uitzicht op de Ege´sche Zee. Het Venetiaanse kasteel van Irakleia ligt op 2 km afstand van het hotel. De haven van het eiland ligt op 800 meter afstand. Parkeren op het terrein is gratis.

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Speires Hotel op Iraklia - klik hier.

Agnantema Rooms - Iraklia / Herakleia
Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia
Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia Agnantema Rooms, Iraklia

De nieuwe kamers "AGNANTEMA" zijn er 9 in totaal en elk is groot genoeg voor 2-3 personen. Air conditioners, TV en een koelkast dragen bij tot het het comfort om te genieten van onze kamers. Elke kamer heeft een grote veranda met zicht op de zonsondergang, de zee en het dorp "Agios Georgios". We hebben ook een heleboel parkeerplaatsen. Wij kunnen u gratis vervoer naar het andere dorp Panagia aanbieden. De studio's zijn gelegen in een rustige en koele plaats in de buurt van het centrum van het dorp Agios Georgios, op 500 m van de haven en het strand van Agios Georgios en 500m van het strand "Livadi".

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Agnantema Rooms in Iraklia - klik hier

Villa Aeolus - Iraklia / Herakleia
Villa Aeolus, Iraklia Villa Aeolus, Iraklia Villa Aeolus, Iraklia Villa Aeolus, Iraklia Villa Aeolus, Iraklia

Aeolus is een modern paleis, en bezet de hoogste positie in het dorp Agios Georgios in de haven van Iraklia. In de grote kamers staan meubels met een unieke smaak. De kamers zijn uitgerust met air-conditioning, televisie en koelkast. Op de veranda kan de bezoeker de ongelooflijke, brede blauwe zee en de eilanden rondom bekijken, die er uitzien als water-lelies op een vijver. In het complex is er een cafe-pizza restaurant waar u kunt genieten van uw ontbijt of een avondmaal uitkijkend op de Cycladen zonsondergang.

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Villa Aeolus in Iraklia - klik hier.

Angelos Rooms - Iraklia / Herakleia
Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia
Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia Angelos Rooms, Iraklia

Angelos kamers is actief in het toerisme sinds 1986. Het complex is gebouwd volgens de traditionele architectuur van de Cycladen. Angelos Rooms is gelegen in het centrum van het dorp Saint George en biedt u een traditionele vakantie. Komende uit de kamers wandelt u over de geplaveide straatjes van het dorp, en tref je in de buurt op korte afstand het grootste deel van de winkels, maar ook het strand van St. George, dat slechts 100 meter afstand ligt van Angelos Rooms. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie, koelkast, badkamer en zijn gerenoveerd.

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Angelos Rooms op Iraklia - klik hier.


ę Hans Huisman, Georgios Kovaios, Iris Vlavianos, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional