Iraklia island
De Griekse Eilanden Iraklia HOME Iraklia hotels Iraklia stranden Iraklia reizen Iraklia restaurants

Mijn restaurantgids & tips voor eten en drinken in Iraklia van Iris Vlavianos

In de supermarkt is een ruime keus aan eten en drinken. Om uit eten te gaan, kan ik je alle restaurantjes aanraden. To Steki heeft mijn voorkeur, net als O Pefkos.

To Steki - Dit restaurant bevind zich boven de bakkerij in Panayia. Het heeft een menukaart, maar het is elke avond een verassing wat er bereid is. Ze hebben wel altijd meerdere keuzes, en de portie's zijn enorm, dus je hoeft nooit bang te zijn om honger te lijden:P! Het heeft ook een hele huiselijke sfeer en ik heb altijd het gevoel alsof ik aan tafel zit bij een tante of oma. Als je bijvoorbeeld Pastitio besteld, krijg je pastitio voor 2 avonden :p en het kost rond de 5 euro.

Aeolos - DE pizzaria van Iraklia. Ze hebben hier vele soorten pizza en andere Italiaanse specialiteiten (met een Griekse invloed). De pizza's zijn wel enorm, en is het niet erg als je het niet opkrijgt, want je krijgt er gewoon een mooie rode pizzadoos omheen en kun je het mee naar huis nemen. Het was wel even een hilarisch puntje, aangezien Iraklia natuurlijk een relatief klein eilandje is met heel weinig bewoners, dat er ineens een pizzabezorglijn kwam. Het zit op een locatie met een mooi uitzicht over zee en andere eilanden, maar je kunt ook binnen zitten, als de meltemi een beetje Te wordt. (en is dichtbij de appartmenten Venetiko, als ik het goed heb, er tegenover ongeveer). De eigenaren zijn ook heel vriendelijk en altijd in voor een praatje met de gasten.

O Pefkos - een gezellig restaurantje en het ziet er gelijk echt Grieks uit. Simpel en knus. Verder kun je zitten onder een grote boom, die de helft van het restaurant bedekt, de grill staat buiten en dus ruikt het er de hele dag heerlijk. Dit is overigens weer een heel goedkoop restaurantje. Je kunt hier verse vis en vlees krijgen en nog allemaal oven en pangerechten zoals fasolakia, moussaka, pastitio, briam etc etc. boot.

Iraklia, Maistrali taverna Iraklia, Maistrali taverna Iraklia, Maistrali taverna Iraklia, Maistrali taverna Iraklia, Maistrali taverna
Maistrali - Ligt ongeveer 10 meter van O Pefkos en is een heel leuk restaurantje waar je ook de hele dag terecht kunt. Je kunt er de ontbijten, lunchen en dineren. Ook kun je hier binnenwandelen om even een bordspel te pakken en een spelletje te spelen. Ook kun je hier diverse tijdschriften kopen en 's avonds even een drankje doen. In het hoogseizoen is het behoorlijk druk, en moet je soms wachten op een tafeltje, maar de eigenaar Nikos, doet er alles aan om zo snel mogelijk een tafeltje bij te zetten. In mei zal het zeker een stuk rustiger zijn, en zal er wel genoeg plek zijn.

Wij hebben bij Maistrali gegeten (en we logeerden er ook). We bestelden fava, tzatziki, saganaki (gebakken kaas), lamsbout en gehaktballetjes. Alles was prima in orde en er viel weinig op aan te merken.

Ons oordeel: een 8 uit 10

To Gialiri - Leuk restaurantje in de haven. De kokkin is een gezellige omaatje die druk in de pannen staat te roeren. Er is een menukaart, maar ook hier geldt dat er niet elke dag alles te krijgen is. De vriendelijke oma neemt je graag mee de keuken in, om je duidelijk te maken wat er op het menu staat.

Iraklia, Perigiali taverna Iraklia, Perigiali taverna Iraklia, Perigiali taverna Iraklia, Perigiali taverna Iraklia, Perigiali taverna

De overige 2 restaurantjes zijn Perigiali en Syrma. Dit zijn ook leuke restaurantjes. Perigiali bevind zich naast de supermarkt in Agios Georgios en Syrma in de haven naast To Gialiri. De prijzen zijn hier ook goedkoop, alleen moet je bij Perigiali uitkijken, aangezien de prijzen nogal eens verschillen met de prijzen in de menukaart.

Bij Perigiali hebben we een lunch genomen. Het brood was niet vers. De lam uit de oven en de briam (een groenteschotel) waren in orde. De frietjes waren knapperig. Het eten is simpel maar goed. Wij kregen geen papieren rekening maar vonden het wel aan de prijs vergeleken met de andere restaurantjes waar we hebben gegeten.

Ons oordeel: een 7 uit 10

Iraklia, Syrma taverna Iraklia, Syrma taverna Iraklia, Syrma taverna Iraklia, Syrma taverna Iraklia, Syrma taverna

Syrma is net als Maistrali, relaxed en er hangt een beetje een lounge achtige sfeer met soms wat zweverige muziek, het eten is er goed en je hebt een mooi uitzicht op de haven.

Wij hebben in Syrma gedineerd en vonden het geweldig. De man die er werkt, Vagelis is super vriendelijk. Hij kwam met tsikoudia (een alcoholische drank) en olijven. We bestelden courgette-balletjes, tzatziki (erg lekker met veel knoflook), kip souvlaki en kleine gebakken visjes. Het eten is eenvoudig maar goed, de service uitstekend.

Ons oordeel: een 8 uit 10 en een 10 voor Vagelis.

Iraklia, To Perasma Iraklia, To Perasma Iraklia, To Perasma Iraklia, To Perasma Iraklia, To Perasma

Verder heb je sinds een paar jaar een soort snackbar waar je ijs kunt kopen, tosti's, tiropita, crÍpes, hamburgers en drinken. Deze Griekse "snackbar" is te vinden op ongeveer 50 meter van de haven, voorbij de supermarkt.

Het heet To Perasma en wij hebben hier koffie gedronken en een crepe gegeten. De koffie was een prima Lavazza cappuccino met warme opgeklopte melk en een flesje water erbij. Ook de crepes waren erg lekker. Gemakkelijke bankjes en stoelen om te relaxen, vriendelijke bediening en goedkoop.

Ons oordeel: een 8,5 uit 10


© Hans Huisman, Georgios Kovaios, Iris Vlavianos, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional