Ikaria
De Griekse eilanden Ikaria HOME Ikaria Hotels Ikaria Stranden Geschiedenis Bezienswaardigheden Ikaria Reizen

De bezienswaardigheden van het eiland Ikaria in Griekenland

Het kasteel van Koskina. Het kasteel van Koskina is een Byzantijns fort uit de 11e eeuw. Het ligt op een bergtop en kijkt uit over het dorp Koskina in het midden van Ikaria, 30 kilometer van Evdilos af. Binnen in het kasteel staat een kerk. Je kunt het kasteel bereiken via een afslag / zijweg bij Koskina op de route Evdilos - Agios Kirikos - over een ongeplaveide weg.

Drakano Fort. Het Drakano fort is een versterking met een goed bewaard gebleven wachttoren uit de Hellenistische tijd, die stamt in de 4e eeuw voor Christus. Op deze wachttoren hield men de scheepvaart in de gaten die tussen Ikaria en Samos voer. Bij de toren staat een kerkje en daaronder ligt een afgelegen strand. Je kunt de Drakano toren bereiken via een ongeplaveide weg vanaf het kustplaatsje Faros. Op een gegeven moment houdt de weg op en moet je nog ongeveer 15 minuten naar het noorden wandelen om er te komen.

Het Byzantijnse Odeon bij Kampos. In de eerste eeuw na Christus zijn deze gebouwen bij Kampos neergezet. Het hoorde bij de antieke hoofdstad Oenoe en het was een ontmoetingsplaats en een plek voor theater en musicals.

Romeinse baden bij het oude Therma. Deze Romeinse baden zijn gebouwd tijdens de Hellenistische periode. Wat er nog van over is zijn de restanten van de oude muren. Therma was een centrum voor thermale, geneeskrachtige baden / bronnen. In ongeveer 205 na Christus werd de stad door een aardbeving verwoest. Veel van de oude stad ligt onder water en die kun je al snorkelend bekijken. Je kunt de Romeinse baden bereiken via een pad achter het Agriolycos Pension in Therma. Onderweg kom je langs een grot die vroeger als schuilplaats werd gebruikt. Verderop vloeit het hete bronwater de zee in

Tempel van Artemis bij Nas. De uit de 6e eeuw voor Christus stammende tempel van Artemis is gebouwd ter ere van de godin Artemis, beschermvrouwe van zeelieden en jagers. Nas was waarschijnlijk de eerste vestiging op het eiland Ikaria. Rond 1830 werd het grootste gedeelte van de stenen van de tempel van Artemis door de bewoners gebruikt om er een kerk mee te bouwen. Even uit de kust onder het water zijn de pilaren van de tempel te zien. De aanlegsteiger van de oude haven en de vloer van het oude heiligdom hebben het overleefd.

De kerken en kloosters van Ikaria. Op Ikaria zijn diverse aantrekkelijke kerken en kloosters te bekijken, zoals bijvoorbeeld de 12e eeuwse Agia Irini kerk in Kampos, de oudste kerk op Ikaria, gebouwd op de restanten van een basilica uit de 4e eeuw, de grote kerk in Agios Kirikos, of de met een natuurlijk granieten "rotsdak" overkapte kapel van Theoskepasti die ligt tussen de dorpen Pigi and Maratho, in het zuiden van Ikaria.

Het Archeologisch museum van Kampos In het museum van Kampos zijn diverse vondsten van het eiland tentoongesteld, zoals beeldjes, grafreliŽfs uit de antieke en de Hellenistische periode, potten, munten, pilaren en verschillende andere voorwerpen uit de oudheid.

Bij het strand van Iero is de grot van Dionysos te vinden en bovenop de heuvel staat een Italiaans fort dat dateert uit de Tweede Wereldoorlog.

Vlakbij Faros en dichtbij de hoofdweg liggen de tombes en de begraafplaats van Propezoulopi, met rechtop staande stenen (menhirs) die tot 2,80 meter hoog reiken.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional