Corfu
De Griekse Eilanden Corfu info Corfu Hotels Corfu Reizen Geschiedenis Onroerend goed Bezienswaardigheden Corfu Stranden
Corfu Museums Corfu Museums Corfu Museums Corfu Museums Corfu Museums

corfu Museums op Corfu - In Corfu stad zijn enkele interessante musea gevestigd. Het Antivouniotissa Museum of Byzantijnse Museum, gevestigd in de 15e eeuwse Panagia Antivouniotissa kerk, staat boven aan de trap die vanaf de Arsenioustraat loopt. Er is een kleine maar gevarieerde collectie van iconen en muurschilderingen uit de 15e tot en met de 19e eeuw. Er zijn veel portretten van heiligen en een aantal bijbelse voortstellingen. Veel van de iconen komen uit Kreta. Tijdens de Venetiaanse overheersing was Kreta het belangrijkste kunstcentrum van Griekenland en veel kunstenaars uit Kreta die onderweg waren naar VenetiŽ deden onderweg Corfu aan. Enkele van de werken die door hun hier zijn achtergelaten worden tentoongesteld.

Het Museum voor Aziatische kunst bevindt zich in het Paleis van St Michael en St Joris en de tentoonstelling omvat boeddha's, bronzen beelden, steenhouwwerk, zijde, porcelein, wapenuitrustingen en erotisch Indiaas houtsnijwerk. Het wordt beschouwd als een van de beste collecties in de wereld en het grootste deel van de meer dan 10.000 objecten komen uit China, Japan, Tibet en Nepal. Het werd geschonken aan de Griekse staat door een diplomaat uit Corfu met de naam Gregorios Manos en later werden er nog meer donaties toegevoegd aan de collectie.

Het Bankbiljettenmuseum ten zuiden van de St Spiridionkerk is gevestigd onder de ionische Bank. Het is van maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 13.00 geopend en de toegang is gratis. In de verschillene zalen worden alle bankbiljetten tentoongesteld die in Griekenland zijn uitgegeven en ook wordt het verhaal van het maken van een bankbiljet uitgelegd.

Het Archeologisch Museum ligt een paar minuten wandelen ten zuiden van het centrum en bevat grafstenen, beeldhouwwerken, theathermaskers, munten, beeldjes en andere opgravingen uit de antieke tijd. Er zijn veel beeldjes van de godin Artemis, de godin van de jacht, en men denkt dat ze werden vervaardigd door gelovigen in de allereerste souvenirwinkels van Corfu. Als je de trap oploopt naar de eerste verdieping zie je een grafsteen die dateert van het einde van de derde begin van de tweede eeuw voor Christus. Het is de grafsteen van een 23-jarige man, die zijn moeder, zijn vrouw en zijn kinderen achterliet. Er wordt verondersteld dat het de steen is van iemand die zelfmoord heeft gepleegd. op de steen staat geschreven dat de persoon die gestorven is 'koos voor zichzelf en zijn eigen laatste slaap'. NB: het museum is gesloten wegens renovatie tussen mei 2012 en de zomer van 2015.

Een belangrijk stuk in de collectie is ook het standbeeld van een kruipende leeuw, dat achter in de centrale hal staat. Dit kunstwerk is in 1843 gevonden bij het grafmonument van Menecrates (een beroemde Griekse beeldhouwer) en het stamt uit de 7e eeuw voor Christus. Men neemt aan dat het het graf heeft gesierd van een belangrijke krijger die omkwam in de onafhankelijkheidsstrijd van Corfu tegen Corinthe. Achter het standbeeld van de leeuw is de doorgang naar de volgende zaal waar het topstuk van het museum staat. Hier vind je het 17 meter lange en drie meter hoge Gorgon fronton (bekroning van de gevel) van de Artemis tempel van Corfu. Het is het oudste stenen fronton in Griekenland en wordt gedateerd op 590-580 voor Christus. Op het fronton staat de afbeelding van de mythische figuur Medusa, de vrouw met slangen als haar. Volgens de legende veranderde iedereen die Medusa aankeek in steen.

Volgens de mythe was Medusa van oorsprong een hele mooie priesteres die werkte in de tempel van Athena. Daar werd zij verkracht door de god Poseidon. In plaats van Poseidon te straffen (wat logisch zou zijn) veranderde Athena haar in een gorgon (monster) met het gezicht van Medusa in het gelaat van een dode, met een opgezwollen tong en uitpuilende ogen. Het haar van Medusa werd veranderd in een bos kronkelende slangen en zij werd verbannen naar een onbewoond eiland. Iedereen die haar aan zou kijken zou veranderen in steen zodat Medusa ook nooit meer iemand zou hebben om mee te praten. Zo werd het hoofd van Medusa een dodelijk wapen en vele "helden" probeerden daarom om Medusa te doden. Uiteindelijk zou het Perseus lukken om Medusa's hoofd af te hakken.

Perseus was de kleinzoon van de koning van de stadsstaat Argos. Deze koning had zijn dochter DanaŽ in een toren op laten sluiten omdat hij had gehoord dat hij door zijn kleinzoon zou worden gedood. In eenzame opsluiting zou zij immers nooit zwanger kunnen worden, maar de oppergod Zeus was als een sterrenregen door de tralies van haar gevangenis gekomen en had de liefde met haar bedreven. Omdat de koning geen kwaad bloed wilde zetten bij de oppergod wilde hij zijn kleinzoon niet doden. Hij zette ze zonder eten of drinken af in een bootje met de bedoeling dat ze op zee om zouden komen. In plaats daarvan spoelden ze aan op het eiland Serifos, waar de koning van het eiland verliefd werd op de prinses. DanaŽ was echter niet gediend van de avances van de koning en Perseus verdedigde zijn moeder. Hij beloofde de koning een geschenk en deze vroeg om het hoofd van Medusa. Met de hulp van Zeus en Athena en uiteindelijk in het bezit van een paar gevleugelde sandalen en een helm die hem onzichtbaar maakte, slaagde Perseus uiteindelijk in om Medusa te doden.

Het Schelpenmuseum in Benitses heeft een van de grootste collecties schelpen, koralen, fosielen, sponzen, opgezette vissen en andere zeeschepsels van heel Europa. Het museum is gevestigd aan de noordkant van Benitses op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het centrum, bij binnenkomst van het dorp vanaf het noorden aan de rechterkant. In het museum worden ook schelpen en souvenirs verkocht. Open 1 maart - 31 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur en 1 juni - 30 september van 9.00 uur tot 20.00 uur.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional