Corfu
De Griekse Eilanden Corfu info Corfu Hotels Corfu Reizen Geschiedenis Onroerend goed Bezienswaardigheden Corfu Stranden
Book hotels in Crete    Sunweb    Tui    Car Hire Crete    Aegean Airlines
De eilanden Mathraki, Othonoi of Othoni, Ereikoussa, Paxos en Antipaxos bij Corfu in Griekenland

Map Corfu Mathraki Mathraki - Dit rustige eilandje ligt op ongeveer 45 minuten varen afstand van de kust van Corfu. Samen met Othonoi en Ereikoussa vormt het de zogenaamde groep van "Diapontia eilanden". Mathraki is het kleinste van deze drie eilandjes en is maar zo'n 3 km2 groot. Er wonen ongeveer 300 mensen op het eiland in het haventje Plakes en in de kleine dorpjes Ano Mathraki en Kato Mathraki even verderop die via een weg met de haven zijn verbonden. Kato Mathraki ligt in het noorden en is het dichtste bij de haven, Ano Mathraki ligt in het zuiden. In Mathraki zijn drie restaurantjes die ook dienst doen als een soort van supermarktje en er zijn wat kamers te huur in twee hotels, maar veel toeristen komen hier niet. Mathraki is gedurende de zomermaanden drie keer per week bereikbaar vanaf de haven van Corfu Stad, Sidari en Agios Stefanos.

Mathraki is een leuk eilandje voor mensen die van wandelen houden. Het is een groen eiland met een mooie natuur en er staan veel dennenbomen en cypressen. Vanaf de weg die van de haven naar Ano Mathraki en Kato Mathraki leidt, lopen diverse paden die uitkomen bij strandjes, baaitjes en haventjes. Het grootste strand van het eiland heet Portello en ligt in het noordoosten van het eiland. Dit is een zandstrand met fijn zand en het loopt geleidelijk af in de zee. Andere, kleinere stranden zijn Arvanitiko, Agouridi en Kontrakas. Deze stranden hebben wat rotsen in de zee ervoor. In de zomermaanden legt de Onechte Karetschildpad zijn eieren op de zandstranden. Bij het eiland Mathraki horen nog twee kleinere eilandjes die "Diaplo" heten. Op een ervan staat een kerkje, de Aghios Nikolaos, die stamt uit de Venetiaanse tijd.

Mathraki accommodaties - Argiros K. +30. 26630-72097 - Kasimis A. +30. 26630-71700 - Argiros A.+30. 26630-71937

Corfu, Othonoi island, Othoni Corfu, Othonoi island, Othoni Corfu, Othonoi island, Othoni Corfu, Othonoi island, Othoni Corfu, Othonoi island, Othoni

Othonoi Othonoi of Othoni - Dit is het grootste van de drie eilandjes, bijna 11 km2 in oppervlakte. Het is het meest westelijke Ionische eiland, het heeft ongeveer 600 inwoners(?) en het is dan ook nog rustiger dan Mathraki. De meeste inwoners hier leven van de visserij of de olijventeelt. Othonoi is een rotsachtig eiland met veel olijfbomen en met mooie stranden. Ooit stonden ook hier veel pijnbomen en cypressen, maar er werd veel hout geŽxporteerd van het eiland en er heeft ooit een grote brand gewoed die veel van de originele bebossing heeft verwoest. Het haventje van het eiland ligt aan de oostzijde en heet Ammos. Hier staat de kerk van de Heilige DrieŽenheid en je vindt er ook de weinige winkeltjes van Othonoi. Er is ook een hotel en er zijn een aantal taverna's, een politiebureau, een geldautomaat, een postkantoor en een medisch centrum. Bij het dorp ligt een mooi zandstrand.

Voetpaden en onverharde wegen verbinden de dertien kleine dorpjes en de stranden van het eiland met elkaar. In Dafni staat nog de kerk van de Heilige Maagd en in het zuidwesten is de Kalypsos grot. Volgens de mythen is dit de grot waar Calypso Ulysses gevangenen hield. De grot is ongeveer 100 meter lang en is minstens 20 meter hoog. In dit stuk van het eiland vind je ook het mooie Aspros-ammos (betekenis: wit zand) strand. De grot is alleen met een bootje te bezoeken. Op het eiland staan in totaal vier Byzantijnse kerkjes, er zijn restanten van Venetiaanse forten en er is een mooie vuurtoren die dateert uit 1872. Het is altijd een belangrijke vuurtoren geweest vanwege de positie van Othonoi tussen ItaliŽ en Corfu / Griekenland. Vandaag de dag is de vuurtoren elektrisch maar de oude refelctor is op de benedenverdieping nog te zien. Vlakbij de vuurtoren staan de overblijfselen van het kleine Venetiaanse fort dat Kastri heet. Een aardig dorpje om te bezoeken is Vitsentziatika waar je een mooi uiticht hebt over het eiland, de zee, AlbaniŽ en ItaliŽ.

Hoewel het al vroeger bewoond was zijn de eerste bewoners van Othoni voornamelijk families die kwamen uit Paxos en Epirus die het eiland koloniseerden. Net als veel van de Griekse eilanden werd het in de Venetiaanse periode vaak aangevallen door piraten. In het centrum van het eiland op een heuvel (op een hoogte van 217 meter) is er een monument van een witte stenen Kruis. Het werd daar geplaatst ter nagedachtenis van een slachting door piraten in 1537 onder het bevel van Barbarossa.

Othonoi kan elke dinsdag en zaterdag worden bereikt vanuit de haven van Corfu met de veerboot Alexandros (vertrek 6.30 in de ochtend!). Tijdens het zomerseizoen zijn er extra tochten met dezelfde ferry op de zondag. De reis naar het eiland duurt ongeveer 4 uur omdat de veerboot eerst nog andere eilandjes aandoet. Othonoi is de laaste op de lijst.

Othoni accommodaties - Hotel Kalipso, +30. 26630-71578 - Rooms for rent: Katehis. +30 26630-71586 - Bakalakos +30. 26630-71640

Ereikoussa Ereikoussa - Dit Ionische eilandje is 4,5 km2 groot en er wonen ongeveer 700 mensen. Veel van de huizen in de zeven dorpen die het eiland telt zijn vakantiewoningen van rijke Grieken, die er hun zomervakanties doorbrengen. De meeste mensen op Ereikoussa leven van de visserij en de landbouw en op kleine schaal ook van het toerisme. De haven waar de boten aankomen ligt in een baai in het zuidwesten van het eiland en heet Porto. De hoofdstad en het enige dorp van wat omvang heet Ereikoussa. Dit dorp ligt een stukje landinwaarts ten oosten van de haven op zo'n 200 meter afstand. Op het eiland zijn wat kamers te huur voor mensen die hier hun vakantie door willen brengen.

Ereikoussa is een groen eiland met dennenbomen en cypressen, maar ook met veel olijfbomen. Het eiland heeft twee prachtige grote stranden, een bij de haven Porto en de andere heet Braghini. Beide namen zijn Italiaans en stammen uit de tijd van de Venetiaanse overheersing. Het zijn zandstranden die naar het zuiden zijn gericht en dus kan het zand er erg warm worden. Er zijn geen parasols of ligbedden te huur, maar er is wel een taverna in de haven. Vanuit Acharavi worden tijdens de zomermaanden regelmatig boottochtjes naar Erikoussa geŲrganizeerd. De tocht naar het eilandje duurt ongeveer twee uur.

Hotel Ereikoussa: +30 26630 71555 or 26630 71110 (20 kamers, 38 bedden, met restaurant, open mei - oktober).

map of Paxi or Paxos, Greece, plattegrond van Paxi, Paxos Griekenland

Paxos, Paxoi of Paxi - Dit is een klein en groen eiland van ongeveer 25 km2 met een bevolking van 3000 mensen. De oevers van Paxos zijn rotsachtig en wit en er zijn grotten langs de turqoise wateren van de kust. De oostkust bestaat voornamelijk uit heuvels en de westkust is het gebied van dramatische kliffen en mooie uitzichten. Het binnenland van Paxos is groen met veel olijfbomen (200.000 in totaal, waarvan veel hele oude), pijnbomen en velden met druiven die worden gebruikt voor het maken van lokale wijn. Er zijn maar een klein aantal boeren- en vissersdorpen. De grote hoeveelheid olijfbomen die hier groeien, zijn nog steeds een groot deel van de plaatselijke economie.

Paxos zelf heeft geen vliegveld. De dichtstbijzijnde luchthaven voor Paxos is op het eiland Corfu en de reis van Corfu naar Paxos duurt ongeveer drie uur. Paxos is rustig, up market en ook een beetje duurder dan de meeste van de andere eilanden in de Ionische Archipel.

De hoofdstad van het eiland Paxos telt ongeveer 800 inwoners en heet Gaios Town. Het is gelegen in een baai die wordt beschermd door twee eilandjes (Agios Nikolaos en Panagia). Deze twee eilandjes zijn bedekt met pijnbomen en bieden Gaios bescherming tegen de zee en de wind. op het eilandje Panagia staan een kleine kerk en een vuurtoren en op het eilandje Agios Nikolaos zijn er overblijfselen van een 14e eeuwse Venetiaanse vesting (de zogenaamde "Kastro"). Vanaf Gaios zijn er excursieboten naar deze twee eilandjes en naar het kleine eiland Antipaxos (ten zuiden van Paxos) waar een aantal mooie zandstranden zijn. Paxos zelf ziet ook veel bezoekers die een dagtochtje maken vanuit Corfu of Parga (op het vasteland). Zodra deze dagtrip boten zijn aangekomen op het eiland Paxos wordt het in de hoofdstad Gaios stad vrij druk. Dit duurt tot de excursie boten weer terug naar huis gaan en dan keert de rust weer terug.

Hoewel veel van de gebouwen op het eiland Paxos werden vernietigd in een aardbeving in 1953, hebben de meeste van de aantrekkelijke gebouwen in de haven van Gaios het overleefd. Het is een charmant dorpje met huizen met rode dakpannen, een plein met een kafenion en een paar winkels, een busstation en een klein kiezelstrand. In de haven staat het groene beeld van de Griekse verzetsheld Constantinos Canaris. De bussen in de hoofdstad brengen je naar de noordelijker gelegen kustdorpen Longos en Lakka, waar een Byzantijnse kerk staat. In alletwee deze dorpen is er een strand. Gaios stad heeft twee havens: de oude haven is voor de excursieboten en de caiques (traditionele houten boten) en de nieuwe haven net buiten de stad is voor de grotere veerboten. Dit komt omdat het "kanaal" tussen het eiland Paxos en de eilandjes in de baai te smal is. De veerboten verbinden Paxos met het eiland Corfu, en met Piraeus (Athene), Igoumenitsa (de belangrijkste haven van West-Griekenland) en Parga op het vasteland.
Voor nog meer informatie en foto's van Paxos of Paxi ga naar mijn speciale pagina voor dit eiland - klik hier.

Antipaxos Antipaxos of Antipaxi - Het eilandje Antipaxos ligt op ongeveer drie kilometer afstand ten zuiden van het eiland Paxos. In plaats van olijfbomen zoals op Paxos, vind je hier vooral veel velden met druiven, waarvan wijn wordt gemaakt. Deze wijngaarden zijn voornamelijk in het bezit van bewoners van Paxos. Er woont slechts een klein aantal mensen op het 5 km2 grote eiland Antipaxos en het aantal accommodaties is zeer beperkt. De meeste bezoekers zijn dan ook mensen die een dagtochtje maken vanaf Paxos.

Op Antipaxos zijn een paar mooie stranden te vinden die door toeristen kunnen worden bezocht. De bootjes naar het eilandje Antipaxos vertrekken vanaf de oude haven van het hoofdstadje Gaios naar de stranden in het noordoosten van Antipaxos. Ze leggen aan in de enige haven van het eiland, die Agrapidia heet. Hier vind je de drie populairste stranden. Voutoumi Beach is het beste strand en het heeft kiezeltjes. Als je er het water ingaat wordt de bodem weer zanderig. Vrika Beach is het enige zandstrand en het zand is er wit. Op dit strand wordt ook wel eens onofficieel gecampeerd. Mesovrika Beach is een ander kiezelstrand. Overal is het water helder en heeft het een mooie turqoise kleur vanwege de witte kiezeltjes en het witte zand in de zee.

Voor degene die nog meer rust zoeken zijn er nog een aantal meer afgelegen baaitjes op het eiland met kleinere stranden waar je meer privť kunt gaan zonnebaden. Deze liggen ten zuiden van Vrika en Voutoumi Beach en zijn niet zo moeilijk om te bereiken. Antipaxos is een populaire bestemming omdat het op het eiland Paxos zelf niet echt veel heel goede stranden te vinden zijn. Voor toeristen die in het dorp Gaios op Paxos verblijven is een bezoek aan Antipaxos een leuke optie.

Tijdens het zomerseizoen zijn er regelmatig bootjes die tussen de hoofdstad Gaios op Paxos en Antipaxos op en neer varen. De oversteek duurt iets minder dan een half uur en is niet erg kostbaar. Je kunt er de hele dag op het strand doorbrengen als je wilt en voor de liefhebbers zijn er ook vrij goedkoop parasols te huur. Er zijn een aantal tavernes en en zijn een paar winkeltjes waar je onder andere de plaatselijk gemaakte wijn kunt kopen.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional