Amorgos Greece
De Griekse Eilanden Amorgos HOME Amorgos Hotels Veerboten Amorgos Stranden Autoverhuur
Methismennos in Egiali Nikouria Island from the bus Nikouria Island in front of Amorgos Sunrise over Nikouria Island Amorgos
Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland
DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN OP HET EILAND AMORGOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Amorgos plattegrond van de naturistenstranden

Op Amorgos zijn aardig wat stranden. Het georganizeerde strand van Egiali is eigenlijk best een heel aardig strand, het is een lang zandstrand waar je makkelijk de zee in kunt. Er zijn bomen voor degenen die liever in de schaduw liggen. Faciliteiten als hotels, taverna's en mini-markets zijn allemaal bij het strand te vinden. Ook zijn er strandbedden en parasols te huur op Egiali Beach.

Aan het eind van het strand van Egiali vind je het volgende strand dat Fokiotrypa Beach heet. Hier zijn er geen voorzieningen (geen ligbedden, parasols), maar er zijn een aantal taverna's in de buurt. Fokiotrypa is een klein zandstrand met enkele steentjes aan de randen. Het strand is rustiger dan het strand van Egiali. Fokiotrypa Beach wordt omgeven door steile kliffen. Het water is ondiep en normaal gesproken is er niet veel stroming, waardoor het veilig is voor kleine kinderen.

Er is ook een (on)officieel nudistenstrand op zo'n 20 minuten wandelafstand van Egiali. Dit naturistenstrand heet Levressos. In de zomermaanden vertrekken er vanuit Egiali ook bootjes die de stranden langs de kust aandoen, waaronder dit naturistenstrand. Het strand ligt ten noorden van Egiali en is bereikbaar via een pad vanaf het dorp Tholaria. Levressos is een lang zandstrand dat wordt omgeven door hoge kliffen. De eerste paar meter bij de zee zijn vrij ondiep en je kunt er makkelijk het water in.

Net achter Levressos liggen nog twee stranden. De eerste heet Psili Amos (betekent "fijn zand"). Het is toegankelijk vanaf Egiali te voet of per boot. Psili Amos is een klein strand omgeven door hoge kliffen. Er zijn enkele bomen voor schaduw, maar er zijn geen ligbedden of parasols te huur op het strand. Psili Amos is een rustig strand. De kleine baai wordt beschermd tegen de sterke wind. Hohlakas is het volgende strand in de rij. Net als Psili Amos het is ook gelegen in een kleine baai en is het omgeven door hoge kliffen. Hohkaklas is een zand- en kiezelstrand. Het is vernoemd naar de platte steentjes die het strand liggen (Halki is Grieks voor kiezel). Hohlakas Beach is een vrij klein en afgelegen strand zonder enige faciliteiten. Misschien buiten het hoogseizoen een andere mogelijkheid voor de naturisten onder ons?

Ook bij de andere haven van het eiland, Katopola, is een zandstrand waar op sommige stukken bomen staan om in de schaduw te gaan liggen. Vlakbij zijn de restanten van de oude site van Minoa te zien (richting Kastro). Het strand van Katopola is lang en smal. Een beter strand, Maltezi Beach, is te bereiken met een caique (houten boot) vanuit de haven van Katopola of via een wandeling van 30 tot 40 minuten (door het dorp Xilokeratidi dat ten noordwesten van Katopola ligt). Het strand ligt ten noordwesten van Katopola. Maltezi Beach wordt ook wel gezien als het mooiste strand van Amorgos en het is een van de grootste attrakties van het eiland. Er staat normaalgesproken ook weinig wind als de Meltemi over het eiland waait. Bij het strand staat het pittoreske kerkje Pandeleimonos, waarnaar het ernaast gelegen strand, het strand van Agios Panteleimon Beach is vernoemd. Dit strand is ook bereikbaar via hetzelfde pad dat door Xilokeratidi loopt, en het is de eerste stop van de bootjes die vanuit de haven van Katopola vertrekken. Er zijn ligbedjes en parasols te huur op Maltezi Beach en er zijn voorzieningen bij het strand in het hoogseizoen. Voorbij het strand van Maltezi ligt het kiezelstrand van Plakes, waar ruimte is voor naturisten. Er zijn hier wat rotsen in de zee en het is er vrij diep. Daarom is het strand van Plakes niet geschikt voor kleine kinderen.

Even ten zuiden van Katopola, niet ver van de haven, ligt het rustige Agioi Saranta (40 heiligen) Beach. Het strand loopt hier vrij stijl af de zee in. Op het strand van Agioi Saranta zijn geen strandbedjes of parasols te huur en er zijn geen andere voorzieningen. Het strand wordt niet veel bezocht en biedt daarom buiten het hoogseizoen misschien de mogelijkheid voor naturisme.

Amorgos Finikes naturist Beach Ten zuiden van Katopola, op wandelafstand van het stadje en via een pad te bereiken, ligt in de volgende baai het strand van Finikes, dat door naturisten wordt gebruikt. Finikes Beach ligt dichtbij het kleine dorp Lefkes. Finikes Beach is afgelegen en rustig. Het ligt in een baai die wordt omgeven door kliffen. Er zijn bij het strand geen voorzieningen, dus je moet zelf water en eten meenemen als je van plan bent om hier voor langere tijd te gaan liggen.

Ook het strand van Tirokomou ligt in dit stuk van de kust. Alle drie de stranden (Agioi Saranta, Finikes en Tirokomou) zijn zandstranden. Alle drie liggen ze regelmatig in de wind die vanuit het noorden komt, wat inhoudt dat er hoge golven en wat nogal wat stroming in de zee kan zijn.

Agia Anna Beach is een strand aan de oostzijde van Amorgos, op drie kilometer afstand van de hoofdstad Chora, vlakbij het beroemde Chozoviotissa klooster dat tegen de rotsen aangeplakt lijkt te zijn. Agia Anna is een kiezelstrand zonder faciliteiten. Er zijn wat rotsen in de zee en daarom is het niet direkt geschikt voor kleine kinderen. Naast het textielstrand van Agia Anna zijn een paar baaitjes en nog wat strandjes die gedeeltelijk worden gebruikt door naturisten (Sirma Beach en Kambi of Ammoudi Beach - een strand met twee namen). Kambi (Ammoudi) Beach is een klein strand dat wordt omgeven door hoge kliffen. Er zijn geen voorzieningen. Op dit strand staat regelmatig een straffe wind. Je kunt het strand bereiken via het strand van Agia Anna.

Amorgos Agios Pavlos Beach Agios Pavlos Beach ligt aan de westzijde van Amorgos, ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Egiali, ter hoogte van het eilandje Nikouria. Je kunt er met eigen vervoer naartoe, maar de lokale bus maakt er ook een stop. Agios Pavlos is een kiezelstrand en het ligt niet ver van de weg af. De plek zelf, met het uitzicht op de baai en het eiland Nikouria is pittoresk.

Door de wind en het getij loopt het strand van Agios Pavlos als een soort vinger 100 meter de zee in. Het tegenover gelegen eilandje Nikouria beschermt het tegen sterke wind. Bij het strand van Agios Pavlos is een taverna.

Op tien à vijftien minuten lopen ten zuiden van Agios Pavlos liggen nog een aantal (meestal) verlaten strandjes in inhammen, waar wellicht een plekje voor je is om zonder textiel van de zon te genieten. Vanaf Agios Pavlos gaan in het hoogseizoen tussen 11.00 en 7.00 excursiebootjes naar het eiland Nikouria, waar drie mooie stranden zijn te vinden. De tocht duurt ongeveer een kwartier. Voor meer info over het eiland Nikouria en de stranden daar - klik hier.

Amorgos stranden Kalotaritissa Beach is een lang beschut strand dat is gelegen in het uiterste zuidwesten van Amorgos. Het is een zandstrand met op sommige stukken ook wat kiezeltjes, Je kunt met de auto naar Kalotaritissa Beach toe rijden. Op het strand zijn strandbedjes en parasols te huur en er is een strandbar. Je kijkt vanaf Kalotaritissa Beach uit op het kleine eiland Gramvoussa, waar vanaf dit strand ook bootjes naartoe gaan. De overtocht duurt tien minuten. Op het onbewoonde eilandje Gramvoussa zijn twee grote stranden en een aantal kleinere, maar aangezien er verder geen faciliteiten zijn, moet je je eigen water meenemen als je er langere tijd wilt blijven.

Een stukje ten noorden van Kalotaritissa Beach ligt het strand van Paradisia onder het kerkje van Agia Paraskevi. Het is een klein zandstrand met één boom, maar zonder faciliteiten. Misschien dat je op sommige tijden van de dag wat schaduw kunt vinden onder de kliffen die bij het strand zijn. Ook vanaf Paradisia Beach kijk je uit op het eilandje Gramvoussa.

Nog een stukje noordelijker, en bereikbaar via een pad vanaf het dorp Kalofana, ligt het kleine en rustige zand- maar toch voornamelijk kiezelstrand van Kato Kambos. Het strand ligt in een smalle inham en is enigzins afgelegen. Er zijn dan ook geen voorzieningen. Het water is ondiep en er liggen wat kiezeltjes in het zand als je de zee ingaat. Er zijn bomen langs het strand om in de schaduw te zitten. Bij het strand staat het kleine witte Agia Anna kerkje.

Bij het strand van Mouro zijn ook naturisten te vinden aan het einde van het strand, maar wat minder tijdens het hoogzeizoen. Het strand ligt in het zuidoosten van Amorgos en is bereikbaar via de weg die naar het dorp Arkesini loopt. Je eindigt bij een parkeerterrein waar een taverna is en de laatste 10 minuten moet je over een pad naar het strand lopen. Mourou Beach is een niet al te groot kiezelstrand met wat rotsen in de zee. Mensen die van snorkelen houden, zitten hier goed, want er zijn twee grotten bij het strand die je kunt gaan bekijken. Bij het strand van Mourou zijn geen strandbedjes en parasols te huur.

Elke keer als je naar een meer afgelegen strand gaat zal er niet altijd een taverna zijn, dus weer slim en breng je eigen water en snacks mee.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional